Cum facem jumari si untura de porc? Reteta de casa explicata pas cu pas. Cum se face untura sau unsoarea de casa? Cum se fac jumarile de porc? Cata untura si cate jumari ies din 1 kg de slanina? Ce slanina se foloseste la jumari si untura? Cele mai bune jumari rumene de casa.
Aceasta reteta de jumari si untura de casa (sau jumere, cum se zice in alte parti) o fac o data pe an (in cantitate mica), mai mult pentru untura parfumata care rezulta la gatirea lor. Untura de casa, cu aroma de friptura proaspat prajita, o pastrez in frigider pana in primavara si folosesc cate o lingura din ea la diverse preparate sarate sau dulci. Cred ca tot o data pe an ne apuca dorul de paine prajita frecata cu usturoi si unsa cu untura pe care o mancam musai si cu ceapa rosie 🙂 Nu refuzam nici niste catei de usturoi intregi.
Jumarile imi plac caldute, imediat dupa ce le-am scos cu spumiera din oala – chestie criminala care cere Triferment – dar am grija sa nu trec de 3-4 bucatele. Cu asta mi-am facut pofta de jumari pentru un an intreg. Le mancam bine sarate alaturi de felii de paine. Cine vrea poate sa-si curete ceapa rosie sau usturoi si sa le rontaie alaturi de jumari.
Jumarile ramase le tin la frigider in cutie ermetic inchisa sau le macin si le folosesc la o reteta faina de pogacele cu jumari (aici).
Untura asta faina de casa (combinata cu unt) este buna la aluaturi fragede (sarate sau dulci), cozonaci, biscuiti, saratele, fripturi din carne mai slaba sau la prajit cartofi sau snitele (in combinatie cu ulei).
Cele mai bune snitele vieneze se fac in untura topita amestecata cu ulei – asa le facea si strabunica mea Buia.
Tot untura asta alba se foloseste la conservarea carnatilor la garnita (vezi aici) sau a carnii prajite la borcan (vezi aici).
Ne place sa mancam si felii de paine unse cu untura, presarate cu boia (paprika) si insotite de ceapa rosie. Yummy!
Cum se prepara aceste jumari si untura de porc?
Jumari crocante care troznesc in dinti
Reteta clasica este cu apa. Slanina taiata in bucatele mai mici si mai subtiri se pune la topit cu apa. Jumarile ies mai tari, mai uscate si mai crocante. Sunt usoare ca fulgul, nici nu simti ca le ai in mana. Cam asa.
Nu sunt la fel de rumene ca cele facute cu lapte. Unii le lasa mai albe, mai palide.
Jumari cu lapte ca-n Banat – rumene si mai moi
In Banat jumarile se fac cu un amestec de apa si lapte. Laptele scade, devine vascos si in final se coaguleaza formand o crusta rumena si crocanta la suprafata jumarilor dar si una criminala pe fundul oalei. Untura acestor jumari cu lapte este fantastic de aromata si de placuta la gust. Noi numai asa facem jumarile. Au gust si textura de friptura de porc.
Avertisment: alegeti o oala incapatoare, cu fund mai gros si pereti mai inalti, care poate fi frecata cu buretele sau peria de sarma dupa utilizare – deci NU teflon! Preferabil de inox, fonta sau eventual smaltuita (dar nu ciobita). Daca aveti un ceaun la indemana este perfect! Va spun de pe acum ca spalarea crustei de pe fundul oalei poate dura 2-3 zile – se pune la inmuiat cu apa fierbinte si detergent de vase, se racaie si se clateste, se umple iar cu apa fierbinte si se fierbe, iar se racaie, iar se lasa la inmuiat, iar se fierbe – pana ce oala este din nou curata. Oricum o sa uitati de corvoada asta pana la anul, cand veti face din nou aceste jumari delicioase. 🙂
Si din pielea și grasimea de pasare se fac jumări și untură (de gasca, rata, curcan, gaina) – vezi aici rețeta jumărilor crocante.
Cata untura si cate jumari ies din 1 kg de slanina?
Am cantarit exact totul ca sa va dau raspunsul la aceasta intrebare. Din 1 kg de slanina alba ies cca. 200 g de jumari si 750 g untura topita si strecurata. Eu am facut portie dubla (din 2 kg de slanina).
- 2 kg slanina pentru topit (tabla)
- 300 ml apa
- 300 ml lapte proaspat (NU UHT!)
- sare pentru final
Mod de preparare jumari si untura de porc
Ce slanina se foloseste pentru jumari si untura?
Am cautat slanina pentru topit in 4 magazine din Arad; in primele doua nu aveau deloc, in al treilea am gasit niste fasii subtirele cat degetul meu si in sfarsit in al patrulea magazin am dat de table serioase de slanina, groase cat 3 degete. Am cumparat 2 kg si fuga acasa cu ele ca sa ma apuc de jumari. Mai tarziu am realizat ca slanina avea si sorici care trebuiau indepartati – chestia care mi-a mai consumat ceva timp. Slanina pentru topit trebuie sa fie alba, neteda, placut mirositoare, cat mai proaspata. Daca are miros neplacut sau iz de ranced, culoare alb-murdar sau galbuie, textura lipicioasa sau sorici uscati NU o cumparati!
Am inceput cu desprinderea soriciului de pa slanina, cu un cutit bine ascutit, din aproape in aproape.
Am portionat tablele de slanina in fasii late exact cat grosimea lor (cca 4-5 cm) pe care le-am taiat ulterior in cuburi.
Cum se topeste slanina pentru jumari astfel incat sa lase untura si sa nu se arda? Jumari cu apa sau jumari cu lapte.
Am asezat cuburile de slanina intr-o oala de inox cu fund gros si pereti inalti. Am turnat o cana de apa si una de lapte proaspat (cana mea are 250 ml) peste ele si le-am asezat pe aragaz la foc mic. Daca nu vreti sa faceti jumari cu lapte (desi nu stiti ce pierdeti!) atunci puneti 2 cani de apa.
Am inceput fierberea jumarilor la 20:20. Prima ora de gatit jumarile este floare la ureche. Slanina, apa si laptele fiind reci au nevoie de ceva timp ca sa se incalzeasca si sa ajunga in regim de fierbere. Asa ca am avut timp sa scot o poza din aparat si sa o pun pe Facebook si sa mai povestesc una alta cu lumea din Grupul Savori Urbane. In acest grup discutam despre bucatarie, retete, ne sfatuim, ne laudam cu ce-am mai gatit :).
Cam la fiecare 15 minute am amestecat in oala. Trebuie atentie marita pentru ca laptele incins incepe incet sa scada!
La 20:50 (dupa 30 de minute de stat pe foc) jumarile arata asa: s-au umflat si incep sa se incalzeasca bine. Am amestecat in ele (deja se amesteca mai usor decat la inceput cand erau reci si tari, ca bolovanii). Inca mai au lichid in jur si nu e pericol de ardere. Laptele si apa au inceput sa clocoteasca incet.
La 21:20 (dupa alta jumatate de ora) deja se ingroasa gluma! Laptele a scazut si a devenit cremos. De acum trebuie amestecat continuu pana la final (adica 30 de minute). Am amestecat cu o lingura de lemn avand grija sa racai mereu fundul oalei cu ea, ca sa desprind fragmentele lipite de el. Daca nu amestecam acestea incepeau sa se arda si sa-mi afume untura si jumarile. Asa arata jumarile la fix 1 ora de cand au fost puse pe foc.
Am amestecat bine jumarile urmarind sa fie bine imbracate de crema de lapte formata in oala. Cam acum incep sa-si lase grasimea, se topesc incet. Focul ramane pe minimum de la inceput pana la sfarsit! Din momentul acesta incep sa se precipite evenimentele. Dupa alte 10 minute (la ora 21:30) deja s-a adunat grasime in oala si laptele a scazut complet coagulandu-se si lipindu-se de jumari (si de fundul si peretii oalei). Treptat se limpezeste lichidul din oala, incepe sa semene a untura topita.
La 21:40 (dupa alte 10 minute) jumarile incep sa se rumeneasca usor, devin usor aurii si incep sa pluteasca in grasime.
Este foarte important ca jumarile sa fie taiate in bucati aproximativ egale ca sa se prajeasca simultan. Am mai facut in alte dati si cu dimensiuni diferite de slanina si cele mici au fost rumene mult mai repede si au trebuit „pescuite” cu spumiera din oala inaintea celorlalte.
Strecurare jumari si untura de porc
Uite ca la 21:55 (dupa alte 15 minute) jumarile mele cu lapte sunt gata! Sunt rumene, rosiatice si au un miros fantastic de friptura de porc.
Am stins focul si am scos repede jumarile rumene cu o spumiera, scurgandu-le bine si asezandu-le intr-o strecuratoare asezata desupra unui castron metalic. Le-am presat usor cu lingura de lemn dar nu am exagerat. Nu-mi plac jumarile pline de untura.
Dupa ce s-au scurs un pic (5 minute) le-am mutat intr-un castron si le-am sarat bine cu sare grunjoasa. Cine e kamikaze se poate apuca de mancat jumari calde cu pita proaspata si ceapa rosie. Cine e cuminte asteapta pana a doua zi. Au fost foarte bune calde!!!! :))))
Cum se strecoara untura de casa si cum se pune in borcane?
Untura fierbinte din oala am strecurat-o prin aceeasi sita metalica asezata desupra altei oale curate sau a vasului metalic folosit anterior. Este importanta mutarea ei din oala cu fund gros care ramane foarte fierbinte mult timp dupa ce s-a stins focul. Practic este o racire fortata insotita de filtrarea reziduurilor.
Am lasat untura la racorit in vasul curat cam 30 de minute dupa care am turnat-o in borcane, avand grija sa decantez reziduurile fine care au trecut prin sita. Borcanele trebuie asezate pe o tava metalica – eu le-am pus pe aragaz – ca aceasta sa preia si sa disipeze caldura, prevenind craparea borcanelor. Mama pune cate o lama de cutit sub fiecare borcan, ca la gem. Am lasat borcanele nemiscate pana a doua zi dupa care le-am dat la camara (daca e frig afara) sau la frigider.
Degustare jumari si untura de casa – cu paine prajita, usturoi si ceapa rosie
Uite ca s-a facut si dimineata si unii sunt nerabdatori sa manance jumari si pita cu untura. Cu ceapa rosie si usturoi! Ce alba si faina e untura de casa! Si ce aroma placuta are!
Am aruncat rapid cateva felii de paine in toaster si cand au fost prajite le-am frecat rapid cu cate o jumatate de catel de usturoi.
Le-am uns cu untura asta proaspata si aromata si le-am sarat cu sare grunjoasa si le-am presarat cu boia (paprika). Am curatat o ceapa rosie si am taiat-o solzisori.
Ce bune sunt aceste jumari si untura de porc, de casa!
Am asezat repede feliile de paine prajita cu untura pe un platou alaturi de jumarile rumene si de catei de usturoi si ceapa tocata. La masa!
Din 2 kg de slanina am obtinut 400 g de jumari si 1,5 kg de untura. Foarte bune!!
Aromate, parfumate, gustoase. Hai ca n-a fost greu! Bonus: am constatat ca nu s-a prins asa de tare laptele de fundul oalei si ca o pot curati usor. Asta pentru ca am amestecat constant in ora decisiva.
Va mai las niste poze ca sa va fac pofta 🙂
Si cu jumarile crocante facute cu apa.
Pentru ca vine vremea taierii porcului va las un scurt ghid al acestei operatiuni – vezi aici si aici.
Sa incercati reteta noastra de jumari si untura de porc! Sunt grozav de bune!
Aici gasiti colectia noastra de mezeluri de casa preparate fara conservanti sau coloranti chimici
[…] Cartofi noi falsi facea si Buia, strabunica mea. Care e secretul acestor cartofi? Sunt cartofi fierti in coaja si apoi prajiti! Buia ii prajea in oala grea de tuci intr-un amestec de ulei si untura parfumata de porc. Ce gustosi erau! Cartofii acestia se pot praji si in ulei si pot consitui o masa de post, alaturi de de o salata verde asortata. Eu am pastrat traditia si am regasit gustul lor unic folosind si 2 linguri de untura proaspata, facuta de mine (reteta aici). […]
[…] daca tot mi-a adus Oana niste jumari senzationale facute de ea in seara anterioara era pacat sa nu fac niste pogacele cu […]
[…] de porc (cotlet cu tot cu grasime si soric sau fleica, piept de porc – kaiser) prajite in untura (aici reteta unturii de casa) pana se rumenesc. Un fel de jumari mai carnoase, rumenite in tigaie. Musai sa aiba soric si acela […]
[…] este iarasi prezent pe mesele de Craciun. Carnati proaspeti, caltabos, leber (maios), toba, jumari si untura. Nu zic ca nu sunt bune dar sunt foarte grele si daca ele apar cu titul de „gustare” […]
[…] astept sa fac si anul acesta cartofi noi in untura! Mi s-a terminat untura facuta de mine iarna asta (reteta aici) si nu prea am incredere in untura de cumparat. Poate mai cumpar un pic de slanina si mai fac o tura […]
Si la noi in Salaj se mai fac jumeri cu lapte! Tare bune.
Ma bucur ca iti place reteta noastra 🙂
Se pot face jumari din partea laterala a porcului care nu este numai slanina ci este inpanata cu carne si de fapt destinata pentru bacon; exixta riskul ca, carnea sa devina scoarta ?
Talpă necomestibilă îți iese! Partea cu carne se face beton.
[…] mai spun de gustul divin pe care-l au acesti cartofi noi daca sunt copti cu untura de casa (in loc de ulei). Cartofi noi la cuptor – aurii si gustosi Tipareste lista de ingrediente […]
[…] fost aproape suficienta asa ca am adaugat doar 2 linguri de ulei in plus. Imi pare rau ca nu mai am untura de casa ca sa fie ca la carte – in stil […]
Am încercat sceptic această rețetă dar va asigur ca nu voi mai face altfel jumarile de casă.
[…] Pana au fiert carnea si slanina am avut timp sa ma ocup de ceapa. Am curatat vreo 6 cepe si le-am pus in apa rece. Le-am cantarit curatate si aveau 800 g. Alaturi de ele este un paharel cu 200 g untura de porc de casa, ramasa de la jumari – reteta aici. […]
[…] Reteta Savori Urbane de jumari si untura o gasiti aici. […]
[…] in functie de marimea cepei si cateii de usturoi se feliaza. Deasupra se pun cateva linguri bune de untura de porc – vezi aici reteta. Pulpa de porc este relativ slaba asa ca untura o ajuta mult la fragezire si […]
[…] Iata ingredientele. Eu nu am desarat varza scoasa din butoi. Am pus-o la scurs intr-o strecuratoare. Varza mea nu este exagerat de acra insa e bine sarata. De aceea nu am mai pus deloc sare in mancare. Vedeti si bolul cu untura de casa – reteta aici. […]
[…] Aceasta pasta de ardei se potriveste, dupa cum spuneam mai sus, in general la mancaruri cu sos, dar va spun ca sotul meu il adora si pe pita de casa unsa cu untura de casa. […]
Intr-adevar este foarte buna reteta
[…] Crusta rumena si crocanta si aroma deosebita este data de 3-4 linguri de untura de porc adaugate la uleiul de floarea soarelui. Am avut untura cumparata pentru ca cea facuta de mine (de casa) s-a terminat in primavara. Reteta ei o gasiti aici. […]
Buna ziua! Dupa prajirea in untura a puiului, untura ramasa mai poate fi refolosita? Multumiri!
Cat de bun este 😀
[…] Inca nu am condimentat nimic! Mi-am pregatit la indemana si untura de porc – aici vedeti cum o fac in casa. […]
[…] aceste cornulete nu contine oua. Grasimea folosita in mod traditional este untura de porc (de casa, reteta aici) insa aceasta poate fi mixata si cu unt gras, pentru un plus de finete. Bineinteles ca puteti […]
[…] Dupa trecerea timpului se transbordeaza toata carnea, legumele si lichidul intr-un vas termorezistent sau tava mai inalta pentru friptura, se adauga piperul (eu am pus boabe), inca 2 lingurite bune de chimen si vreo 2 prafuri bune de sare. Deasupra am pus 3-4 linguri de untura de porc de casa – reteta aici. […]
[…] Asa s-a intamplat si acum, cand am ales sa fac saratele cu untura pentru ca am facut jumari si am avut untura faina de casa. Reteta unturii si a jumarilor o gasiti aici. […]
[…] Deasupra se pun gramajoare de untura. Untura mea este una de casa – reteta aici. […]
[…] Savoarea deosebita o da atat carnea de porc cat si untura de casa cu care se gateste. Aici gasiti reteta unturii si a jumarilor de casa. […]
[…] cu ceapa. Poate fi si o chisatura din slanina afumata macinata cu ceapa. Daca nu sunteti amatori de jumari de casa (reteta aici) le puteti inlocui cu bucatele de carnati afumati, kaiser, costita afumata […]
[…] cu varza acra („pomana porcului”- toros- reteta aici) sau jumarile si untura de casa (reteta aici), se facea si acest preparat: muschiulet de porc umplut cu pasta de carnati. Se pastra putina carne […]
[…] stropit cu putin ulei de masline si i-am tavalit bine prin el, ca sa fie unsi peste tot. Daca aveti untura de porc, nu ezitati sa o folositi! Puneti cate un sfert de lingurita de untura peste fiecare cartof. Ea se […]
[…] si un mix de unt si untura (asa cum am facut si eu). Untura de casa se prepara usor daca urmati aceasta reteta. Saratele fragede, ieftine si spornice Tipareste lista de ingrediente Timp de […]
[…] Untura poate fi inlocuita cu unt in raport 100 g untura = 140 g unt cu 82% grasime. Puteti folosi si un mix de unt si untura (asa cum am facut si eu). Untura de casa se prepara usor daca urmati aceasta reteta. […]
Nu stiam ca se face cu lapte. Sunt convinsa ca jumarile au iesit muuulltt mai bune decat ale mele (am pus doar apa). Abia astept sa incerc si cu lapte! 🙂
neaparat!!
[…] folosită la prăjirea cârnaților sau a cărnii este una de casă pe care o facem după această rețetă – adică rămâne de la prepararea jumărilor. În cele ce urmează o vom numi „untură […]
Crusta formata se poate curata foarte rapid folosind otet, bicarbonat+otet, detergent ptr. Masina de spalat Vase.
[…] Jumari de porc si untura de casa – reteta aici […]
[…] Îmi place și untura de porc care îmi amintește de copilărie… pita cu untură și cu boia pe care ne-o aducea bunica pe stradă când ne jucam cu copiii din vecini. Venea cu o tavă mare de pită de casă proaspătă unsă cu untură delicioasă de porc și presărată cu paprică de casă și ceapă roșie tocată. De vis! Rețeta jumărilor și a unturii de porc o găsiți aici. […]
[…] folosită la prăjirea cârnaților sau a cărnii este una de casă pe care o facem după această rețetă – adică rămâne de la prepararea jumărilor. În cele ce urmează o vom numi „untură […]
[…] mix de unt cu untură (așa cum am facut și eu). Untura de casă se prepară ușor dacă urmați aceasta reteta. Sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură – saleuri foietate pătrate, fragede și […]
[…] mai multe ori. Pasta de jumări se obține prin trecerea jumărilor prin mașina de tocat – vezi aici cum se fac cele mai bune jumări de […]
[…] cărnii am pus cca. 300 g de untură de casă (a mea a fost de porc și vedeți aici cum am preparat-o). Ce pate de pui fin va ieși de […]
[…] bunul stil ardelenesc, la tocănițe se folosește untura de porc făcută în casă (vezi aici cum). Dacă nu aveți așa ceva puteți alege un ulei de floarea […]
[…] Slana sau clisa sunt tablele de slănină cu șoric scoase de pe burta porcului. Slănina de pe spate e mai densă și se macină pentru cârnați sau se transformă în jumări și untură de casă (rețeta aici). […]
[…] Jumari si untura de porc […]
bune bune bravoo
[…] Noi avem untură de porc făcută în casă, albă și foarte plăcut aromată – vezi aici cum se face. Dacă nu aveți așa ceva la îndemână va trebui să o înlocuiți cu unt gras (70 g untură = […]
[…] Până a dospit aluatul m-am ocupat de umplutură. Iată ce jumări faine am făcut anul acesta! Rețeta lor o găsiți aici. […]
[…] porc. Puteți folosi și ulei de floarea soarelui dar rețeta clasică de gulaș este cu untură (vezi aici cum facem untura de […]
Fetelor, asta este reteta mea preferata de jumari, cocante la esterior si moi la interior.
Buna! Cam ce cantitate de apa ar trebui sa pun, daca nu pun lapte?
Multumesc!
[…] fiecare an facem jumări și untură din slănină de porc – rețeta aici. Jumările sunt fain rumenite iar untura este albă, aromată și foarte […]
[…] etc. La noi în casă (la Arad) bunicile coceau des pogăci, mai ales în sezonul rece. Aveau mereu jumări de porc făcute acasă precum și cante cu untură albă și […]
[…] rețetelor de aluat fraged sunt cu unt gras (de min. 80%) dar bunicile îl mai combinau cu untură de porc (de casă). Totuși, un fursec fin trebuie să aibă aromă de unt, deci nu înlocuim complet untul cu […]
[…] ales o tavă largă și adâncă pe care am uns-o bine cu untură de porc preparată acasă (rețeta aici). Untura sau unsoarea este grăsimea cel mai adesea folosită în bucătăria ardelenească și […]
[…] Am pregătit borcănelul cu untură de porc făcută de mine astă iarnă împreună cu jumările. Untura noastră are gust și arome fantastice iar jumările ies super gustoase și fain rumenite deoarece le facem cu lapte – rețeta aici. […]
[…] Lumea are la îndemână untură de porc, făcută acasă, sau intenționează să o prepare din slănină – vezi rețeta aici. […]
[…] untură de porc, făcută acasă, sau intenționează să o prepare din slănină – vezi rețeta aici. Celor care caută rețete de sărățele cu unt și/sau cașcaval le las la final mai multe […]
[…] și untura folosite. Noi facem acasă jumări de porc cu lapte (ies foarte fain rumenite!) – rețeta aici. Nu este greșit dacă folosiți jumări și untură de pasăre (de rață, gâscă etc) – […]