Jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină – rețeta tradițională

18

Jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină - rețeta tradițională

Jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină – rețeta tradițională. Cum se face untură de gâscă, rață, curcan? Jumări crocante de gâscă sau rață? Rețeta de jumări rumene din grăsime și piele de pasăre (curcan, găină, rață, gâscă). Rețete de jumări de casă. Rețete de untură de casă.

Aceste jumări și untură de pasăre sunt o delicatesă! Rar am ocazia să fac jumări și untură de gâscă sau rață pentru că nu prea găsesc păsări întregi în magazine. Boboci de rață se mai găsesc însă gâște mai rar. Este însă în Arad un magazin unguresc unde se găsește destul de des carne de gâscă. Am luat recent o carcasă de gâscă din care am făcut o delicioasă supă cu găluște evreiești și nu am ratat ocazia de a face din pielea ei câteva jumăruțe și un borcănel de untură.

Unii fac și jumări și untură de curcan sau găină de țară. Este păcat să aruncăm bunătate de grăsime și piele.

Jumări și untură pasare curcan rata gasca gaina - rețeta tradițională savori urbane

Oana a cumpărat recent o super-gâscă de aproape 5 kg de la un producător local și a făcut o friptură grozavă din ea – vezi aici.

Friptură de gâscă la cuptor - rumenă, fragedă și suculentă reteta savori urbane

Și în acest caz, după fasonare, rămân multe bucățele de grăsime și piele în exces care se pot transforma în jumări și untură de gâscă. Priviți cât de faine, crocante și rumene sunt!

cum se fac jumari crocante din gasca rata

Îmi place și untura de porc care îmi amintește de copilărie… pita cu untură și cu boia pe care ne-o aducea bunica pe stradă când ne jucam cu copiii din vecini. Venea cu o tavă mare de pită de casă proaspătă unsă cu untură delicioasă de porc și presărată cu paprică de casă și ceapă roșie tocată. De vis! Rețeta jumărilor și a unturii de porc o găsiți aici.

paine prajita cu untura usturoi ceapa rosie jumari de casa

Cantități exacte de data aceasta nu vă pot da pentru că depinde de câtă piele avem, câtă grăsime și cat de rumene dorim să fie jumările. Nouă ne plac jumările aurii și crocante, bine prăjite. Exact la fel se procedează și cu pielea și grăsimea de rață.

5.0 from 2 reviews
Jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină - rețeta tradițională
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 borcan mic cu jumari și untură de gâscă sau rață
Ingrediente - savoriurbane.com
  • grăsime și piele de gâscă, rață, curcan, găină
  • apă
  • sare

 

Cum se fac jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină – rețeta tradițională?

Cum se porționează grăsimea și pielea de pasăre pentru jumări?

Am curățat carcasa de gâscă care a avut destul de multă piele. Supa pe care am făcut-o ar fi fost mult prea grasă dacă lăsam acolo toată grăsimea.

Am adunat în jur de 250 g piele și grăsime.

Cum se portioneaza pielea de gasca pentru iumari si untura de gasca

Am porționat pielea bucăți egale de cca. 3×3 cm. PONT: Străbunica m-a învățat că bucățile de piele se crestează la mijloc pentru ca jumările să fie deosebit de crocante. Prin acel orificiu este favorizată scurgerea grăsimii din jumări în timpul prăjirii dar și după încheierea acesteia.

Cum se portioneaza pielea de gasca pentru iumari si untura de gasca 2

Cum se prăjesc jumările de gâscă, rață, curcan, găină?

Am pus pielea și grăsimea într-o oală și am adăugat atâta apă cât să le depășească cu 1 cm. Am pus oala la fiert la foc mediu. La început clocotește ca o supă însă după o vreme începe să sfârâie – semn că nu mai avem apă ci doar untură. Nu o lăsăm nesupravegheată!

Cum se prajesc jumarile de gasca

Din momentul în care a început să sfârâie am redus focul la minim. Jumările erau încă albe.

Cat se prajesc jumarile de gasca

Le-am lăsat la prăjit până s-au făcut aurii. Durează în funcție de cantitate și de mărimea jumărilor.

Cum se strecoară jumările și untura de pasăre?

Când s-au făcut suficient de rumene le-am strecurat. Am strecurat și untura. Atentie să nu vă ardeți! Jumările trebuie strecurate imediat, cât sunt fierbință! Dacă stau în untură după ce se stinge focul ele încep să o absoarbă.

Cand sunt bune jumarile de gasca

Jumările le-am sărat repede și le-am tot scuturat câteva minute ca să piciure din ele toată untura în exces. Aceasta se recuperează ulterior.

cum se scurg si sareaza jumarile de gasca sau rata

Untura caldă am strecurat-o de 2 ori și am pus-o într-un borcan mic. După răcire ea se va solidifica, va deveni albă și cremoasă. Untura de găină iese mai gălbuie. Această untură de gâscă sau rață se poate folosi și la gătit: la coacerea cartofilor, a fripturilor, la tocănițe și papricașuri etc.

cum se face untura de gasca sau rata la borcan

Servire jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină – rețeta tradițională

Evident că a doua zi ne-am pus să degustăm jumări și untură de gâscă. Tare poftă mi-a fost și seara de ele dar jumările calde sunt cam indigeste. Am uns nște untură de gâscă pe felii de pâine de casă și am ciugulit și câteva jumări bine sărate.

reteta jumari si untura de casa din rata sau gasca

Jumările de gâscă sunt faine și crocante, se topesc în gură. O dleicatesă!

cele mai bune jumari crocante de rata sau gasca

Dacă sunteți amatori de delicatese tradiționale mai grase atunci vă recomand și rețeta de gușă de porc fiartă și frecată cu usturoi și boia (obald) – vezi aici.

Gușă fiartă cu boia și usturoi rețeta de obald ardelenesc savori urbane

Sau rețeta de cârnați la garniță (cu untură, la borcan) – vezi aici.

Merită să încerci și tu această rețetă tradițională de jumări și untură de gâscă, rață, curcan, găină!

Aici găsiți rețete de mezeluri preparate în casă, fără coloranți sau conservanți artificiali.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

18 COMENTARII

  1. […] Gâsca întreagă v-am arătat-o mai sus. Ea trebuie aranjată un pic. În primul rând am pensat fulgii și tuleiele care au scăpat vigilenței crescătorului – nu au fost multe. Am decupat excesul de piele și am îndepărtat „pungile” de grăsime atașate pe interiorul cavității gâștei. Din acestea se fac jumări și untură – vezi aici rețeta jumărilor crocante. […]

  2. Nu m-aș fi gândit ca se pot face jumări din grăsime de pasăre. Dar au ieșit bine, le-am tăiat cam mici și s-au făcut și mai mici, data viitoare le tai la cca 4 cm. Untura este de excepție!

  3. […] Am curățat puțin  găina de tulei și am spalat-o în apă rece ca sa ii mai iasa din sange. Oricum era spălată și curățată bine, dar am zis să o toaletez și eu puțin. Apoi i-am scos excesul de piele de la gât, piept și târtiță( scot mare parte din grăsime ca să nu iasă supa prea grețoasă și în plus, eu nu am voie așa multă grăsime în regimul meu). Nu arunc bunătate de grăsime, din ea fac jumări pentru soț, asta atunci când adun suficient de multă pentru a o găti. Găsiți rețeta prietenelor mele dragi de la Savori Urbane  aici […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: