Cârnați la garniță – rețeta de cârnați prăjiți la borcan, în untură

9

reteta carnati la garnita in untura explicata pas cu pas

Cârnați la garniță – rețeta de cârnați prăjiți la borcan, în untură. Cârnați la borcan, cantă, găleată sau garniță. Cum se fac cârnații în untură? Ce fel de cârnați se pot păstra la garniță? Ce fel de untură se toarnă peste cârnații sau carnea la garniță?

Rețeta de cârnați la garniță sau carne prăjită în untură la borcan este una foarte veche, de pe vremea când nu existau frigidere. În garniță se păstrau bine untura, carnea și cârnații. Bunicii noștri păstrau așa o parte din cărnurile rămase de la taierea porcului precum și cârnații proaspeți. Unii își mai amintesc din perioada studenției că acești cârnați la borcan erau un fel de mancare foarte practică deoarece se transportă ușor și rezistă destul de mult timp.

Nu vă imaginați că e vreo „rețetă tradițională românească” deoarece confierea cărnurilor (adică gătirea și păstrarea în untură) se practică de sute sau mii de ani în toate țările europene, cel mai celebru confit fiind cel franțuzesc de rață (rețeta aici) sau „rilette” (carne confiată și pusă la borcan în untură – vezi aici rețeta). Se mănâncă așa ceva și în Austria (în Tirol și Steiermark) dar și în Ungaria sau la Serbia. În Ardeal se numește „carne sau cârnați la cantă”. Prin Oltenia am auzit de „carne sau cârnați la găleată”.

Carnea la garniță se prepară diferit față de cârnați, niciodată deodată cu ei. Vezi aici rețeta și explicațiile.

Așa arată o garniță sau o cantă: un recipient metalic emailat cu baza evazată și prevăzut cu capac. În cante sau garnițe se trasnportă și laptele sau apa proaspătă sau se păstrează la loc răcoros untura simplă sau carnea și cârnații prăjiți și acoperiți cu untură. Garnițele din imagine au volume cuprinse între 10-30 L.

În ziua de azi mai rar păstrăm cârnați sau carne la garniță, fiind un recipient extrem de mare. De aceea se folosesc borcane. Avem congelatoare și câmări și mulți dintre noi punem 2-3 borcane cu cârnați la garniță doar din nostalgie.

Despre prepararea acestor cârnați la garniță sau la borcan, în untură

Dacă credeți că acești cârnați la garniță se fac oricum (adică prăjim cârnații în untură, îi băgam în borcan și turnăm untura peste ei) vă înșelați! Veți vedea că procedeul este un pic diferit și că fiecare etapă are explicații stiințifice logice, așa cum v-am obșnuit și până acum. Dacă îi faceți de mântuială… așa o să-i aveți!

Totuși trebuie să respectăm niște reguli de igienă alimentară pentru ca acești cârnați să se păstreze căt mai mult în condiții optime. Regulile le-a învățat tata de la bunica lui (străbunica mea). În Arad facem cârnați de casă în fiecare iarnă vezi aici rețeta noastră de familie sau aici rețeta de cârnați ardelenești a Oanei. Priviți cât de faini și apetisanți sunt! Bine condimentați și extrem de aromați.

carnati de casa ca la arad

Pentru această rețetă de cârnați la garniță sau la borcan (în untură) se folosesc doar cârnații proaspeți, neafumați! Este un nonsens să duci cârnații la afumat și apoi să vii cu ei acasă și să-i prăjești ca apoi să-i bagi în borcane! Afumarea are rolul de a conserva iar cârnații afumați se păstrează foarte bine în cămară.

Untura folosită la prăjirea cârnaților sau a cărnii este una de casă pe care o facem după această rețetă – adică rămâne de la prepararea jumărilor. În cele ce urmează o vom numi „untură albă” pentru a o diferenția de cea oranj în care s-au prăjit cârnații și care NU se toarnă peste ei în borcane!

Și untura oranj se mănâncă… însă separat. După ce s-au prăjit cârnații am devorat o felie de pâine unsă cu untura de la cârnați și ceapă roșie. Yummy! Culoarea asta superbă este dată de boiaua (paprika) pe care o folosim din belșug la cârnații arădeni. Noi nu facem cârnați bej, gri sau de alte culori îndoielnice și neapetisante. Ai noștri sunt roșii, usturoiați și gustoși.

cum se fac carnati sau carne la garnita reteta

Vă dau rețeta pentru o pereche de cârnați la garniță (în cazul acesta la borcan de 600 ml) dar depinde mult și de cât de gras este cârnațul și de cât scade la prăjit. Eu am făcut porție dublă pentru că și tata a dorit mult să-i fac un borcan.

Cârnați la garniță - rețeta de cârnați prăjiți la borcan, în untură
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 borcan de 600 ml cu cârnați și untură
Ingrediente - savoriurbane.com
  • o pereche de cârnați de circa 25 cm (250 g)
  • cca. 300 g untură de porc

 

Cum se fac cârnați la garniță – rețeta de cârnați prăjiți la borcan în untură?

Cum se prăjesc cârnații în untură pentru a fi puși la borcan?

Am făcut niște cârnați de casă faini și aromați. Nimic nu se compară cu mezelurile de casă! Am dreptate? Aromele de usturoi, paprica (boia) și chimen sunt o nebunie.

O parte i-am mâncat prăjiți (înăbușiți) împreună cu hrean ras în oțet (rețeta aici) și restul i-am pus spre păstrare la borcan.

Cârnații i-am prăjit, după sfaturile străbunicii, doar în untură. NU se pune apă deloc! Chiar și apa din cârnați trebuie să iasă, de aceea se prăjesc fără capac. Apa este responsabilă de râncezirea grăsimilor și de apariția mucegaiului. Dacă scăpăm de apă atunci carnea și cârnații la garniță sau borcan se vor păstra timp îndelungat.

Am topit așadar 2 linguri din cele 300 g de untura și am așezat cârnații în tigaie în untura călduță. Cârnații se pun, evident, întregi. Nu ai cum să-i tai deoarece sunt foarte moi iar la prăjire membrana s-ar strânge și am rămâne cu niște chiftele. Nu se pun în untură încisă deoarece le poate plezni membrana! Ei se încălzesc lent deodată cu untura din jur. I-am prăjit la foc mic circa 10 minute, fără capac.

După aceea i-am întors cu grijă și i-am prăjit și pe partea cealaltă. Acum i-am înțepat cu o scobitoare în mai multe locuri. Veți vedea cum țâșnește sucul din ei. Trebuie să scăpăm de apa din ei. Ce miros apetisant au 😛

Dacă aveți cârnați mai groși atunci îi mai intoarceți o dată și îi mai prăjiți 5 minute. Am scos cârnații pe o farfurie.

Ce fel de untură se folosește pentru cârnații la garniță sau la borcan?

Am tăiat cârnații prăjiți în bucăți potrivite.

Am așezat cu grijă bucățelele de cârnați în borcan. Trebuie lăsat un spațiu liber de măcar 1 deget sub buza borcanului ca să fim siguri că untura îi acoperă bine.

Străbunica spunea că se folosește untură albă, adică NU untura în care s-au prăjit. Așa se face peste tot în zona noastră dar și în Ungaria vecină, Austria, Franța sau Germania. Este logic ceea ce spunea ea pentru că acea untură oranj, oricât de bună ar fi, conține sucuri de la cârnați (apă) care scad durata de păstrare a preparatului. Dacă îi păstrați doar câteva zile  sau îi dați la frigider puteți folosi și untura în care s-au prăjit. Daca se păstrează mai mult timp în cămară, vă sfătuiesc să folosiți untură proaspătă – adică untură albă. În plus, untura rămasă de la prăjire este destul de „grea” (indigestă) conținând și compuși greu digerabili (acroleine – adică grăsimi arse). Nu mai vorbim de faptul că acești cârnați la garniță vor fi reîncălziți din nou în momentul consumului iar untura se va prăji a doua oară. Deci… NU!

Am încălzit separat untura albă rămasă fără să o topesc complet (doar să devină fluidă dar cremoasă, nu transparentă ca un ulei) și am turnat-o peste cârnați. Nu se pune untură lichidă deoarece cârnații ar pluti în ea și s-ar ridica la suprafață! Am scuturat borcanul și am și lovit ușor cu el de masă pentru a ieși aerul. Untura trebuie să acopere complet cârnații sau carnea la garniță creînd o barieră protectoare.

Borcanul se poate închide și cârnații se pot păstra în cămară și 12 luni, fără probleme.

borcan cu carnati in untura sau la garnita

Ce facem cu untura în care s-au prăjit cârnații?

Untura în care s-au prăjit cârnații se strecoară de 1-2 ori cât este încă fierbinte. Atenție să nu vă ardeți!

Obținem astfel o untură limpede de culoare oranj și cu miros divin.

Untura asta apetisanta și cu o aromă grozavă se păstrează și ea separat, într-un borcan, in frigider. Pregătiți-va Triferment sau Colebil dacă știți că aveți probleme cu fierea 🙂 Oricum, eu am prăjit totul la foc foarte mic și untura nu s-a ars.

untura in care s-au prajit carnatii

Noi o mâncam cu măsură, unsă pe felii mai de pită de casă faină. Cu sau fără cârnați. Musai cu inele de ceapă roșie! Ioi, Doamne, cât e de bună!

felie de paine cu untura si carnati la garnita cu ceapa rosie

Cât de apetisant arată totul! Ia să gustăm și niște cârnați… sunt grozav de gustoși și de aromați! Peste câteva luni puteți deschide un borcan cu cârnați la garniță și să-i mâncați ca atare, reci, nu e nevoie să-i reîncălziți.

Cârnați la garniță rețeta de cârnați prăjiți la borcan în untură savori urbane

Puteți face și pui, rață sau gâscă la garniță (bucățele sau rillettes) – vezi aici rețeta.

Pate de pui din carne de pui la garniță - rețeta de confit sau rillette de pui savori urbane 1

Pentru că am pomenit de cât de bune și sănătoase sunt mezelurile de casă am decis să va las aici linkul către rețete.

Mezeluri de casa carnati sunca Savori Urbane colaj

Și pentru că în curând vine momentul tăierii porcului v-am pregătit un ghid pas cu pas care să va ajute în această operațiune – vezi aici și aici.

Merită să încerci și tu această rețetă de Cârnați la garniță rețeta de cârnați prăjiți la borcan în untură!

Aici găsiți mai multe rețete  de cârnați de casă, salam de casă, șuncă presată și alte bunătați

Salam de casa ca la Arad si Nadlac

9 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.