Confit de rata – adica bucati de rata gatite in untura, la slow cooker. O forma antica de conservare a carnii. Va suna cunoscut? Si la noi se foloseste aceasta metoda in special la carnea de porc. Cred ca toata lumea stie despre prajirea bucatilor de carne in untura si depozitarea lor ulterioara in recipiente de diverse dimensiuni, la racoare. Important este ca untura sa fie suficient de multa si sa sa „sigileze” bine gura recipientelor creand o bariera intre aer si carnea de dedesubt.
Bineinteles ca francezii au introdus in ecuatie si ierburi aromatice, piper de diverse culori, usturoi sau ceapa, trufe creand celebrul „confit de canard” – pulpe fragede si rozalii de rata parfumate si condimentate. Bucatile de carne se gatesc lent (slow cooking) la temperaturi joase, sub 100C, timp de cateva ore bune. La final se aseaza in borcane incapatoare sau alte recipiente si se acopera bine cu untura lichida care sa va solidifica prin racire. Bun. Le depozitam…si ce facem cu ele mai incolo? Pai sunt multe variante. Una ar fi sa le aducem la temperatura camerei (daca am incerca sa le scoatem reci din borcan s-ar dezintegra si ar iesi bucati) si sa le mancam reci. Pielea nu este rumena asa ca pot fi prajite rapid intr-o tigaie (fara adaos de ulei, evident) ca sa primeasca o crusta rumena si crocanta. Eheee…deja avem un fel principal de gala! Langa niste cartofi sarladezi (cartofi copti in grasime de rata sau gasca) sau langa o varza calita putem aseza cate o pulpa de rata rumena. De vis!
Eu caut mereu aspectul practic in tot ce fac si in acest caz am remarcat ca pot obtine in avans o delicioasa friptura pe care pot oricand sa o incalzesc rapid in tigaie. Mai ales ca nu am muncit prea mult nici la gatirea ei. Bineinteles ca se pot folosi si alte carnuri de pasare cum ar fi gasca, curcan sau chiar pui (sa fie de casa).
Puteți face și pui la garniță (bucățele sau rillettes) – vezi aici rețeta.
Deoarece confierea presupune timp lung de gatire (4-8 ore) am ales sa folosesc slow cookerul. Si la cuptor iese la fel de bine daca reusiti sa-i setati temperatura sub 100 C. Si eu si Diana am facut confit de rata asa ca pozele sunt un mix intre cele doua creatii :). Adica pozele finale sunt facute de Diana iar procesul de gatire este pozat de mine.
Atat de incantate am fost amandoua de rezultatul obtinut la slow cooker incat l-am repetat de cateva ori. Pulpele de rata raman roz la interior, carnea cade efectiv de pe os si are un gust deosebit. Diana a facut varianta cu mix de piper colorat si crengute de cimbru si usturoi (clasic) pe cand eu am mers pe o varianta cu sare de mare, piper si chimen macinat. Super bune amandoua!
- 1 kg pulpe de rata (4 bucati)
- sare marina
- piper macinat
- optional: cimbru, usturoi, chimen
- 500g untura de rata
Mod de preparare confit de rata
Confit-ul acesta are doua etape, intinse pe 2 zile. In prima zi am toaletat pulpele de rata si le-am sters bine cu carpe de bucatarie. Le-am sarat din belsug cu sare grunjoasa, marina si le-am asezat intr-o caserola cu capac. Le-am lasat peste noapte in frigider. Ele isi trag exact cata sare au nevoie.
A doua zi le-am spalat cu apa rece de excesul de sare si le-am sters din nou cu hartie absorbanta.
Le-am piperat si presarat cu chimen macinat. Mie-mi place in mod special chimenul pus la fripturi mai grase.
Am pornit slow cookerul si am asezat untura in el. Daca nu aveti la indemana untura de rata (la noi se gaseste intr-un magazin cu produse import Ungaria) se poate folosi si untura de porc, de casa (nu cea cumparata care e doar centrifugata).
Am asteptat un pic sa se topeasca untura si am asezat cele 4 pulpe de rata in slow cooker. Ideea e sa nu fie suprapuse, sa stea pe un singur rand. Le-am asezat cu pielea in jos. Si din piele va iesi multa grasime. Le-am imbracat bine cu untura (cu mana) si gata. Ne vedem peste 6 ore. Slow cooker-ul l-am setat pe pozitia LOW.
Ce bine poate mirosi in bucatarie! A friptura cu chimen. Ia sa vedem ce mai fac pulpele. Sunt scufundate intr-o mare de untura topita. Comme il faut. Ce bun va fi acest confit de rata!
Pastrare confit de rata
Am oprit slow cooker-ul si am asteptat 30 de minute sa se mai racoreasca continutul. Am transferat cu mare grija (cu o paleta) pulpele fragede de rata intr-o caserola si am turnat deasupra untura. Dupa ce s-au racorit si untura a dat semne de solidificare i-am pus capacul si am bagat caserola la frigider. Daca aveti camara rece le puteti pastra acolo cateva luni bune – in borcan de sticla cu capac, inchis ermetic. Cam dupa o saptamana am avut nevoie de 3 pulpe si uite asa aratau cand le-am scos din frigider. Urma sa le gatesc cu niste noodles – reteta aici. Sa nu va spun cat de gustoasa e untura din jur! Va indemn sa o mancati pe paine prajita alaturi de ceapa rosie tocata. Ca-n copilarie!
Si cum spuneam la inceput – pulpele acestea se pot incalzi si rumeni in tigaie. Diana a facut asta si a obtinut un pranz delicios alaturi de un sote de ciuperci.
Confit de rata – o mancare taraneasca cinstita ajunsa in meniurile marilor restaurante. Simple things.
Aici gasiti mai multe retete cu carne de rata:
Unde pot gasi untura de rata?Aveti un site interesant!
Buna, Angela! Untura de rata se gaseste la noi (in Arad) in alimentara – este import Ungaria. Se vinde la caserole de plastic de 500 g.
Buna ziua! Am vazut la alta reteta (Pulpe de rata la slow cooker) ca ati gatit carnea 8 ore pe pozitia low. La aceasta reteta carnea e gatita numai 6 ore. Sa inteleg ca atunci cand am nevoie de pulpe trebuie sa le mai gatesc ceva timp, sau e de ajuns doar o incalzire/rumenire? Multumesc!
Buna! Exact cum spui! Confitul de rata se mai gateste ulterior si in tigaie, chiar inainte de servire. Trebuie rumenit un pic ca sa prinda culoare si crusta
[…] Confit de rata: […]
[…] inimi (sigur il voi face mai des), mancaruri cu limba, pulpe de rata inabusite in propria untura (confit de canard), gulas din pulpa de porc sau […]
[…] Aici gasiti reteta unui confit de rata – adica rata gatita in untura. […]
sa vedem cum iese, am mai incercat-o o data si nu a iesit chiar asa bine
cine vrea untura de rata contactati-ma ,0723693260 .
MI-A IESIT O SARAMURA DE CARNE CE NU SE POATE MANCA !
Nu-mi dau seama ce ai facut dar cu siguranta nu ai respectat reteta. Confitul de rata iese perfect daca faci exact ce am facut noi.
[…] sau mii de ani în toate țările europene, cel mai celebru confit fiind cel franțuzesc de rață (rețeta aici) sau „rilette” (carne confiată și pusă la borcan în untură. Se mănâncă așa ceva și în […]
[…] pulpele de rață se poate face clasicul confit franțuzesc (vezi aici) sau multe alte rețete: cu varză, la cuptor cu rozmarin, cu terină de mere […]
[…] Despre confierea cărnii în untură am povestit în cadrul rețetei de confit de canard (confit din pulpe de rață) – vezi aici. […]
[…] afumarea, fermentarea (murarea), prăjirea în grăsime și păstrarea (la garniță, confit sau rillette) sau confierea (fructe păstrate în sirop dulce sau în miere). Recent au apărut […]