Backhendl reteta de jumatati de pui pane – specialitate vieneza. In franceza poulet frit à la viennoise. Se ia un pui intreg – un puiut micut de 1000-1300 g – si se pregateste o specialitate vieneza din secolul XVIII (Backhendl). Specialitatea face parte deja de mai bine de trei secole din bucataria austriaca.
In general se ia fie o jumatate intreaga de pui, fie parti (sferturi) din pui care se fac pane (faina-ou-pesmet) si se prajesc in unt sau ulei, la foc mic. Caracteristic bucatariei vieneze este paneul cu pesmet – nu exista pane fara pesmet.
Backhendl reteta de jumatati de pui pane se poate face pane si in varianta dezosata de pui, fie intreg puiul, fie bucati din acesta (jumatati sau sferturi, daca puiul este mai mare). Se serveste fie cu salata de cartofi, fie cu cartofi cu unt sau cu unt si patrunjel.
- 1 pui intreg de 1000-1500 g
- sare, piper
- ulei pentru copt
- 3 oua
- faina
- pesmet
Mod de preparare Backhendl reteta de jumatati de pui pane
Din capul locului precizez ca puiul nu va fi in sange, nu va fi crud si de aceea nu necesita sa fie fiert inainte (ceea ce i-ar lua intreaga savoare). Special am pozat puiul prajit, desfacut la oase si incheieturi ca sa se vada cat e de fraged si de copt.
Sa trecem la treaba!
Puiul se curata de eventuale pene si se taie pe lung in jumatate. Se taie fie cu un cutit foarte bun, fie cu o foarfeca speciala pentru pui. Se curata de eventuale organe ramas (plamani, rinichi). Se sareaza si se pipereaza bine de tot.
Pentru panada se pregatesc 3 castroane sau tavite: pentru faina, pentru ou si pentru pesmet.
Ouale se bat bine – la final se adauga un pic de sare si se mai bat un pic. Se ia prima jumatate de pui si se da prin faina, astfel incat sa ajunga faina pe toate partile, tot asa se pune si in ou si apoi in pesmet.
Asa arata Backhendl inainte de prajire.
Prajire Backhendl reteta de jumatati de pui pane
Intr-o oala mai inalta se pune ulei din abundenta. Se lasa la foc mediu pana se incinge. Se pune cu grija puiul pe o parte si in momentul cand deja sfaraie bine se da focul mai mic. Focul va fi reglat astfel incat sa fie cat de mic posibil, insa sa mai sfaraie. Daca focul e prea mare se va arde rapid crusta pane si puiul nu se face bine.
Se prajeste 15 min cu pielea in jos, apoi inca 15 minute pe spate si apoi din nou se intoarce cu pielea in jos inca 10 minute.
Servire Backhendl reteta de jumatati de pui pane
Dupa ce s-a rumenit se scoate pe servetele absorbante. Priviti cat de rumen este acest Backhendl! Crusta de pesmet este crocanta iar carnea puiului este suculenta si frageda. De vis!
Pentru conformitate: Backhendl, pui pane din cartea de bucate a casei Sacher din Viena.
Bestiala reteta, doar ca la sos am utilizat ingredientele in cantitati mai mari, fara economie 🙂
Fain! Ne bucuram ca ti-a placut. Puiul gatit asa este de o fragezime incredibila!
[…] poat face jumatati (da, se taie puiul in doua pe lung si se face pane) – la Viena se numeste Backhendl si se serveste in toate restaurantele (reteta aici). Timpul de gatire al puiului pane este mai lung […]
Intradevar are un gust gust special, inconfundibil. La noi in familie este o traditie de Duminica cu exceptia ca se prepara din bucati mai mici. Cu proxima ocazie, il voi prepara cu jumatati. Mersi!!!
[…] Cea mai celebra reteta de pui pane este Backhendl – de la casa vieneza Sacher. In toata Austria se gaseste aceste jumatati de pui pane (da, jumatati!) si va asigur ca sunt gatite pana la os!). Priviti cat de fain arata! Reteta aici. […]
[…] pro si contra – in bucataria vieneza existand deja mai multe preparate pane – de ex. Backhendl (reteta aici) – jumatati de pui […]
O alta reteta foarte inovativa, spre rusinea mea nu am auzit de ea
[…] doar taiati in jumatati, fara sa fie necesara transarea lor in piese mai mici. Am scris pe larg despre el aici. Iata si poza unui Backhendl din cartea de bucate a celebrei Case Sacher din […]