Gulas unguresc traditional – reteta clasica de gulyásleves + VIDEO

93

Gulas unguresc traditional reteta clasica Savori Urbane (2)Gulas unguresc traditional – reteta clasica de gulyásleves + VIDEO. Gulyas din carne de vita cu galuste si cartofi este un mare clasic al bucatariei maghiare, poate cel mai celebru preparat unguresc, cunoscut in toata lumea. Nu degeaba. Procedura de preparare este una tipica, iar rezultatul este absolut delicios.

Gulasul (gulyas) este frate cu pörköltul si cu papricasul si se face din carne de vita, manzat sau vitel. Gulyas inseamna pastor de vite. Ca o scurta istorie a gulasului: acesta apare in cartile de la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Gulasul unguresc se gateste in general la ceaun, dar se poate gati evident si in oala. Gulasul de Seghedin (Szeged) este cel mai popular in zona Aradului.

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI ȘI REȚETA DE GULAȘ UNGURESC ÎN FORMAT VIDEO. 

Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos! Am facut recent un gulas grozav la bograci – reteta aici.

Gulaș de vită cu cartofi la ceaun - rețeta ardelenească savori urbane

Gulasul se poate face si cu fasole boabe (uscata) si se numeste babgulyas (bobguiaș) – rețeta aici.

cel mai bun babgulyas reteta traditionala ungureasca

In Ungaria au fost discutii aprige cu privire la acest preparat traditional. Intre timp, maghiarii (Ministerul Culturii și Turismului) au ajuns la un consens si au patentat reteta traditionala a acestui preparat punand-o pe lista Hungarikum a produselor maghiare autentice (pe care apar si Tortul Dobos original, prăjitura Rigo Jancsi, Cremeșul, Tortul Esterhazy si alte bunatati).

„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős.” Adică: Gulasul se prepara cu multa zeama, cu ceapa si ardei, fiind o mancare/supa cu cartofi taiati cubulete si csipetke (galustele mici de faina) – citatul apartine lui Gundel Károl, celebrul bucatar si fondator ar Casei Gundel din Budapesta iar reteta lui este cea consemnata ca Hungarikum – parte din mostenirea nationala maghiara. Asa ca cei care nu au mancat vreodata un gulas autentic si nu au habar despre gatit (sau in general despre orice) sa faca bine sa-si pastreze parerile tampe si sa puna mana sa mai citeasca si sa mai cerceteze.

Csipetke sunt niste galuscute speciale din faina, care pot fi preparate in avans si uscate (reteta aici). Aceste erau foarte practice deoarece pastorii de vite (gulyas-ii) le luau in desaga si le fierbeau cand aveau nevoie in mancarea preparata la ceaun (bogracs).

Csipetke galuste unguresti pentru gulas

Exista mai multe variante de gulas, eu ma simt apropiata de reteta de Gulas de Szeged, cu multa paprica, cu cartofi si cu csipetke (galuste) si aceasta este reteta care mie imi e draga si pe care noi o gatim. Sper sa va placa si voua.

Cantitatile sunt pentru 1 kg de carne, puteti evident sa injumatatiti cantitatea, deoarece de aici ies in jur de 10 portii.

4.9 from 27 reviews
Gulas unguresc traditional - reteta clasica de gulyásleves + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8-10 portii de gulas
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru gulas:
  • 1 kg carne de vita (manzat sau vitel)
  • 50 g untura sau ulei
  • 3 cepe rosii
  • 5-6 cartofi de marime medie
  • 4-5 morcovi
  • ½ telina mare (optional)
  • 1 rosie mare
  • 1 ardei gras
  • frunze de telina
  • frunze de patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi
  • sare, piper, paprica, chimen
Pentru csipetke:
  • 2 oua
  • 2 linguri de apa (daca doriti sa faceti galuscute mai moi)
  • 160 g faina
  • 1 praf de sare

Mod de preparare gulas unguresc reteta traditionala de de gulyásleves + VIDEO

Așa cum v-am promis mai sus, vă las aici versiunea VIDEO a acestei rețete de gulaș unguresc din carne de vită cu cartofi și csipetke. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube –  dați click aici!!

Carnea de vita se portioneaza, se taie cubulete.

Gulas-unguresc

Intr-un vas mare (ceaun, oala) – eu am folosit un wok – se incinge untura sau uleiul, se adauga ceapa tocata marunt si se caleste usor, fara sa o prajim.

Se adauga carnea si se prajeste pe toate partile cate un pic, apoi se adauga condimentele. Nu trebuie sa faceti economie cu paprica, la 1 kg de carne eu am pus 3 linguri mari.

Se mai amesteca un pic si apoi se dilueaza cu un pic de apa. Mare atentia la paprica (boia) sa nu se arda pentru ca isi pierde culoarea frumoasa, se face maro si devine amara. Se lasa cub capac circa doua ore, adaugand cate o cana de apa de fiecare data cand se evapora. Cel mai bine sa inchodeti oala cu un capac si sa o gatiti la foc mediu spre mic.

Pana fierbe carnea pentru gulas se curata zarzavaturile, ardeiul si cartofii. Ele se pun mai tarziu in oala pentru ca se gatesc mult mai repede decat carnea.

Gulas-unguresc (7)

Rosia se opareste 20 de secunde in apa fierbinte si apoi se decojeste, se taie cubulete si se adauga la gulas. Usturoiul se da prin presa sau se toaca marunt si se adauga si el.

Toate zarzavaturile se adauga la acest gulas unguresc si se completeaza cu apa pana sus, lasand la foc mic de tot inca circa 30-40 de minute.

Gulas-unguresc (10)

Intre timp se pot pregati csipetke (reteta aici). Aceste galuscute de faina sunt foarte practice pentru ca se pot pastra in saculeti de panza sau in cutii de carton. Puteti face si un aluat mai moale (punand si cele 2 linguri de apa din reteta) si sa preparati niste galuste mai moi pe care sa le rupeti cu lingura.

Gulas-unguresc (12)

Se adauga si galuscutele csipetke. Gulasul se mai fierbe cu csipetke circa 15 minute, dupa care se lasa capacul pe oala si se lasa la odihnit 20-30 de minute. Inainte de servire se mai presara niste patrunjel verde maruntit.

Gulas-unguresc (13)

Servire gulas unguresc traditional – reteta clasica

Ce minunatie, ce aroma, ce culoare. Acest gulas unguresc traditional este o mancare cu mult sos, ca o supa mai groasa. Carnea este frageda si suculenta iar sosul este picant si aromat. Se serveste presarat cu frunza de patrunjel verde si cu smantana.

Gulas unguresc traditional reteta clasica Savori Urbane (1) Gulas unguresc traditional reteta clasica Savori Urbane (3)

Nu va pot povesti cat de gustos si de aromat este acest gulas unguresc! Inmuiem bucatele de paine in sosul rosu si picant….

Gulas unguresc traditional reteta clasica Savori Urbane (4)

Bograci unguresc cu carne de porc și cartofi – este cea mai cunoscută rețetă la ceaun – o găsiți aici.

Bograci - rețeta de tocană la ceaun - bogracs unguresc savori urbane

Am folosit csipetke si la ceaunul cu porc si mazare pe care l-am gatit la Zilele Aradului.

Tocanita de porc cu mazare si galuste la ceaun Savori Urbane (1)

O mancare faina si satioasa! Sa incercati neaparat aceasta reteta de gulas unguresc traditional!

Ca sa ramanem in bucataria ungureasca: ce ziceti, merge si o felie de Tort Dobos – reteta originala? 🙂

Tort dobos original (12)Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de mancaruri cu sos, tocanite, escalop etc.

Tocanita de cartofi cu carnati Savori Urbane (7)

93 COMENTARII

  1. Hehe… Da, grozav, da’ am avut ghinionul să mănânc, în armată, un gulaș nițel cam vechi. Dacă muream în următoarele două zile, o făceam cu zâmbetul pe buze că am scăpat de pântecăraie… :)))))))))

  2. Foarte,foarte gustos ! Am gatit acest gulas de doua ori in aproape o luna, dupa reteta de aici. Ne-am bucurat atat de mult de gust si de aroma , incat am vrut sa-l incerc si cu carne de miel. Un deliciu ! La cel cu carne de miel, am pastrat aceeasi cantitate de untura , doar ca am indepartat grasimea de pe carne cat s-a putut , am dublat cantitatea de usturoi si am mai „scapat ” o lingura de paprika . Nu am adaugat la reteta cartofi, deoarece am vrut sa-l servim cu mamaliguta .Orice fel de mancare sau desert gatite dupa retetele de aici si nu au fost deloc putine , au iesit minunat ! Multumim !

  3. Buna ziua,

    Ma tenteaza de ceva vreme sa fac un gulas si azi m-am hotarat. Insa vroiam sa va intreb daca as putea fierbe carnea in oala sub presiune (vreau sa cumpar carne de vita/manzat)?
    Am primit cadou oala, inca nu i-am gasit intrebuintare, si nici nu stau f bine cu timpul…:-)
    Ma puteti ajuta cu un sfat?

    Mersi mult si spor la bucatarit!

    • linistita! urmezi toti pasii, condimentezi, pui apa si legumele si bagi totul in oala sub presiune. Din momentul in care incepe sa fasaie cronometrezi 20 de minute. Daca lasi mai mult risti sa faci praf carnea – e bucatele mici si e si prajita inainte.

  4. Absolut delicios! Am respectat toti pasii iar gulasul a iesit grozav. In sfarsit, sotul meu a fost foarte incantat, mai ales ca m-a ajutat si el.

  5. Referitor la raspunsul pentru intrebarea daca aceasta reteta se poate face in oala sub presiune, nu mi-e foarte clar, in reteta traditionala carnea e la fiert singura cel putin doua ore singura, apoi legumele vor fierbe impreuna cu ea inca 30-40 de minute. Carnea de vita poate fi gata in doar 20 de minute in oala sub presiune??? Iar cartofii, morcovii nu se vor fierbe mult prea mult??? Ceva nu se leaga. Scuze, am foarte putina experienta in bucatarie si de aceea as avea nevoie de un raspuns cat mai clar. Multumesc mult.

    • Daca ai emotii cu privire la legume poti fierbe doar carnea in oala sub presiune (in loc sa o tii 2 ore pe foc), depresurizezi oala si adaugi legumele. Nu mai inchizi oala ermetic ci continui reteta ca si cand ar fi o oala normala. Sa stii ca 20 de minute cronometrate din momentul in care oala incepe sa fasaie (intra in regim de fierbere) sunt suficiente pt niste bucatele atat de mici de carne, mai ales ca ele vor mai fierbe si cu legumele si apoi si cu galustele csipetke.

    • Noi mancam cu destul de mult chimen, pun si o lingura de chimen. Sau o lingurita de chimen seminte si o lingurita rasa de chimen macinat. Dar depinde mult si de cum iti place.

  6. Am facut fara sa mai astept raspunsul si a iesit foarte-foarte bun…imi pare rau ca nu am dublat cantitatea de galuste, am injumatatit-o (doar din 100 g de faina), in caz ca nu se potrivesc la gulas. Au mers insa de minune, eu de obicei puneam ciuperci ca sa mai fie „ceva” in afara de cartofi, dar cu galuste e mult mai bun. A mancat si fetita mea de trei ani, care e mai mofturoasa, multumim :). De incercat neaparat si cu csipetke, cand voi avea mai mult timp sa le fac.

  7. buna ziua! am descoperit si eu site-ul si imi plac grozav retetele. felicitari! doua intrebari am insa la gulas: 1 ce fel de carne de vita recomandati (ceafa, pulpa, carnea gasita uzual in magazine sub denumirea de carne pentru gulas?) si 2. folositi doar boia dulce sau si iute? si daca e ultima varianta, in ce raport? multumesc! in mine ati castigat un follower de cursa lunga 🙂

    • Ne bucuram ca te-ai alaturat fanilor Savori Urbane 🙂 La gulas se foloseste in general pulpa de vita dar merge bine si carnea tip rasol (cu insertii gelatinoase, fibroase). Poti alege direct cuburile de carne „tip gulas”. Boiaua iute se foloseste exact ca si piperul, deci in cantitate mult mai mica decat cea dulce. Pui cate putin, gusti si te mai gandesti daca sa revii 🙂

    • Nu stiu cat de mari ai facut csipetke… ele trebuie sa fie micute, de 2-3 cm. Nu inteleg cum de nu au fiert in 60 de minute cand si un aluat uscat (pastele) fierb in mai putine minute. Poate ti se pare ca sunt crude.. e imposibil ca faina din ele sa nu fie gatita.

  8. Sint convins ca e o reteta buna…as vrea sa o fac pt nevasta-mea ea e australianca. Dar cum s-o tiparesc? sint vreo 20 de pagini…faceti ceva ca sa poata fi tiparita intr-o pagina…2,. Multumesc, Val.

  9. Sunt un pic derutata. In reteta pentru csipetke avem si 2 linguri de apa, dar urmand link-ul pentru prepararea acestora observ ca cele 2 linguri de apa nu mai apar. Deci…cu sau fara apa?

  10. Buna ziua ma numesc Anca si as vrea daca aveti o reteta ungureasca de gulas cu carne de porc facuta afara la foc cu lemne pentru ziua fiului meu,multumesc!!!

  11. […] Mai nou, langoșii și colacii secuiești (Kürtöskalács – rețeta aici) au apărut și în restul țării, fiind descoperiți de tot mai multă lume. Depinde de cei care-i prepară, dacă respectă sau nu rețetele tradiționale. Cei care mănâncă pentru prima dată așa ceva nu au termen de comparație și pot fi duși usor în eroare. De aceea am ales mereu să cercetăm rețetele vechi, tradiționale, pentru a vă putea oferi ceva concret, nu după ureche. Vezi și rețeta tradițională ungurească de gulaș (gulyas) făcută cum trebuie, cu carne de vită, chimen, paprika, cartofi și csipetke (găluștele de făină mici ungurești) – vezi aici. […]

  12. Ma bucur ca am gasit reteta voastra 🙂 Am tot facut retetele voastre de gulas la ceaun sau alte retete si au iesit foarte bune. Am facut rost si de paprica de pe la voi 🙂 Salutari calduroase din Suceava.

  13. Cand vreau sa gatesc mancaruri ardelenesti ma consult cu savori Urbane.Imi aminteste cum gatea mama.Eram abonata la retetele dvs.,dar re un timp nu mi-ati mai trimis. Acim voi gati gulas unguresc cu galuste .Se va bucura familia.Sunteti de 5 stele.

  14. Super… ca-n Ardeal la noi sau ca la Szeged … o fac diseara a doua oară că-i super gustoasă și mai ales cănd îi răcoare afară avem poftă! Mersi frumos!

  15. Azi am avut musafiri ,unguri ,așa ca mi-am luat inima în dinți si am făcut pt prima dată gulas. A ieșit demențial de bun ,chit ca am folosit carne de porc si nu am mai făcut găluște,am pus mai mulți cartofi. Toată lumea a fost foarte încântată si de aceea vreu să-ți mulțumesc pt rețetă si pt modul în care explici toate rețelele.

  16. Nu inteleg de ce nu mi s-au fiert galustele nici in 40 de minute, era suficient lichid in oala, am si adaugat in plus… si s-a evaporat tot si ele au ramas tari, nefacute…

  17. Am facut astazi gulasul de vita la slowcooker, a iesit foarte foarte bun. O singura nelamurirem am. de ce nu are sosul culoarea asta rosie vie din pozele voastre? Am folosit boia de la fuchs si nu e asa rosie nici in plic 🙁
    Si nu, nu am ars-o, am pus-o peste carne, am amestecat totul la foc mic si apoi am pus apa si am transferat in slowcooker tot amestecul. Dar a iesit de culoarea caramidei, usor spre rosu, gustul e f ok, nu e amar deloc, e dulceaga si buna. Ce paprica recomandati? Sa incerc data viitoare alta 🤷‍♀️ Multumesc!

  18. Am gatit aceasta reteta la un concurs de gulas unguresc care a avut loc anul acesta in muzeul Astra din Sibiu.
    La acest eveniment au participat 28 de echipe, majoritatea cu traditie si din zona Harghita,Covasna ,TgMures si
    Ungaria
    Concursul a fost jurizat de bucatari invitati din Ungaria.
    Surpriza a fost ca noi fiind cea mai mica echipa si INCEPATORI, am luat locul 2

  19. Nu ma mai satur de retele tale… cred ca intr-o alta viata am fost ardelean, pentru ca altfel nu se explica, eu fiind nascut si crescut in Bucuresti!
    Dar gulasul e ceva de vis!L-am facut de zeci de ori si de fiecare data a iesit foarte bun.
    Multumesc.

  20. L-am preparat după rețeta dumneavoastră și pot spune ca a fost mult mai bun decât cel pe care l-am servit în vara aceasta intr-o cârciumă tradițională din Budapesta. 😁
    Mulțumim pentru rețetă!
    P.S. Poate ne împărtășiți și secretul unui papricaș de iepure.

  21. Bună ziua!Menționez că am învățat să gătesc cu voi,și mă bucur tare mult că mi-am format un stil de a gati.Am o întrebare legată de gulaș,câtă apă se pune,și dacă adaug între timp,gustul nu se dizolvă?Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.