Bograci – rețeta de tocană cu carne și cartofi la ceaun – bogracs unguresc

12

Bograci - rețeta de tocană cu carne și cartofi la ceaun - bogracs unguresc savori urbane

Bograci – rețeta de tocană cu carne și cartofi la ceaun – bogracs unguresc. Rețeta de bograci la ceaun sau rețeta de ceaun la bograci? Cum se face un bograci tradițional unguresc?

Despre ”bograci la ceaun”

Bograci vine din limba maghiară (bogracs) și este chiar ceaunul, vasul adânc de fontă pe care îl cunoaștem cu toții și în care gătim diferite preparate. Cititorii ne-au cerut adesea o rețetă de ”bograci la ceaun”. Asta înseamna ”ceaun la ceaun”, adică un fel de ”grill la grătar” sau ”pâine cu franzelă”. Nu merg mai departe cu semantica deoarece sunt anumite expresii încetățenite pe marginea cărora am purtat deja polemici. Când spui ”am mâncat un grătar” este clar că te referi la carnea prăjită pe grătar, nu la grătarul de fier în sine. Se spune frecvent ”am făcut un ceaun” sau ”am făcut un bograci”, fiind clar că e vorba despre o mâncare gătită în vasul respectiv. Dar ”bograci la ceaun” le întrece pe toate!

Ba mai mult, unii au impresia ca gulașul e una și bograciul e alta… Dragilor, și gulașul unguresc tradițional (gulyas), care se face cu carne de vită, cartofi și csipetke se prepară tot la bogracs (adică la ceaun). Vezi aici rețeta.

La fel și celebrul babgulyas (gulaș cu fasole boabe) – și el se face la ceaun (bograci). Rețeta aici.

Despre tipurile de ceaune (bogracs)

Există ceaun de fonta, simple sau emailate, exista ceaun special pentru ciorba de pește sau ceaun pentru gulaș (gulyas) sau bograci (bogracs).

Acesta este un ceaun emailat pentru ciorba de peste, care are fundul lat pentru ca peștele să nu se rupă. În el se face ciorba de pește (rețeta aici). Pentru gulaș sau altă tocană la ceaun, fie ea cu carne de vită, porc, pasăre sau oaie, folosim ceaunul cu fund mai îngust. Acesta e cel mai cunoscut bograci.

 

În Ardeal și în Ungaria se face adesea ”bogracsos”, adică o mâncare (tocană) bogată, cu sos, la ceaun, în care se pun carne de porc, cârnați si/sau altă afumături, ceapă, usturoi, ardei și cartofi. Din condimentele folosite nu pot lipsi sub nici o forma paprica tradițională (boiaua dulce sau iute) și chimenul. Mâncarea ungurească este roșie de la boia, nu de la bulion, suc de roșii sau concentrat (care acresc mâncarea). Aici vedeți cum arată o moară de paprică din Nădlac, pe granița cu Ungaria, locul unde se produce celebrul salam de Nădlac.

Secretul unui bograci reușit este fierberea lentă la foc domol și adăugarea treptată a ingredientelor astfel încât ele să-și păstreze forma și textura și să nu ne trezim cu o chestie mămăligoasă la final (cartofi sparți, carne dezintegrată).

Bograci la iarbă verde, la foc de lemne

În această vară am fost din nou în excursie cu prietenele mele, toate mămici care am născut în septembrie 2009. Ne-am cunoscut pe internet și ne-am împrietenit, anul acesta fiind deja la a 8-a întâlnire, evident, împreună cu copilașii.

Pentru că ne place mult zona și serviciile am ales și în acest an judetul Harghita și anume pensiunea Vivien din Borzont. Pensiunea arată mult mai bine în realitate decât în pozele de prezentare!

A fost o oază de aer curat în mijlocul naturii, la poalele Bucinului.

Brazi, pășuni, flori și o natură foarte generoasă, fără pensiuni aglomerate și lume multa. Este fix ceea ce imi doresc cand plec in concediu cu juniorul, mai ales dacă sunt mai mulți copii.

Ca la orice pensiune din Ținutul Secuiesc, am avut și aici parte de o casă impecabil de curată, cu o bucătărie dotată și cu o terasă echipată cu ceaun, loc pentru grătare, cuptor, chiuvetă. Perfectă pentru a pregăti un „bograci la ceaun” :))))

casa-de-oaspeti-vivien-borzont-7-1280x768

În plus, pensiunea are saună și jacuzzi. Prețurile sunt decente – 30 lei/pers/noapte. Nu m-au rugat să le fac reclamă pentru că sunt oricum rezervați în avans pe câteva luni. Poate prindeți locuri la anul – vezi aici.

Le mulțumesc tuturor pentru ajutorul dat: fetelor care au pregătit ingredientele și lui Marius special thanks pentru seriozitatea cu care a abordat această rețetă, stând la fiecare etapă lângă foc pentru ca eu să pot face poze. Am fost răsfățată 🙂

Voi scrie cantitățile pentru 10 porții de bograci. Voi puteți adapta rețeta în funcție de numărul de persoane pentru care o preparați.

5.0 from 5 reviews
Bograci - rețeta de tocană cu carne și cartofi la ceaun - bogracs unguresc
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 porții
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 kg carne de porc (pulpă, spată, ceafă)
  • 1 fir de cârnaț de porc sau 300 g altă afumătură
  • 2,5 kg cartofi
  • 2 ardei kapia
  • 3-4 cepe
  • 10 căței de usturoi
  • 3-4 morcovi
  • 2-3 roșii
  • paprica
  • sare
  • piper
  • 3-4 foi de dafin
  • 2 linguri de chimen
  • 100 g ulei sau untură de porc
  • cimbru
  • cimbrisor
  • patrunjel verde

 

Cum se face Bograci – rețeta de tocană cu carne și cartofi la ceaun – bogracs unguresc?

Ingrediente pentru bograci

Ingredientele se pregătesc cu drag și voie bună. Toată lumea pune mâna și curăță legume și zarzavaturi.

ingrediente borgraci tocana la ceaun

Unii, mai pe fază, ma pozează pe mine în timp ce documentez rețeta. Mersi, Moni!

Carnea se taie cubulețe cu latura de cca 3 cm. La bograci nu folosim cărnuri scumpe și slabe (exclus mușchiuleț de porc sau cotlet). Se merge cu pulpă de porc care să aibă și ceva grăsime, cu spată sau chiar și ceafă. Carne de lucru.

Cartofii se curăță de coajă și se taie cuburi mari sau în jumătăți și apoi în felii și se lasă în apă rece.

Se spală și se curăță și restul legumelor.

legume si carne pentru bograci ceaun

Ceapa se taie mărunt, usturoiul se feliază din cuțit, ardeiul în fâșii, carnații și morcovul felii, pătrunjelul se toacă din cuțit.

ce se pune la bograci la ceaun

Cum se face focul pentru bograci, tocană la ceaun?

Focul se face într-un spațiu amenajat (nu aiurea in pădure). Focul trebuie să fie la început mare și apoi mic, pe tot parcursul gătirii, așa că ne pregătim niste lemne potrivite pe care le vom adăuga pe rând, unul câte unul.

Cum pregătim rețeta de bograci unguresc la ceaun?

Am început cu uleiul și cu chimenul. Se încinge uleiul cu chimenul, până ce semințele de chimen încep să salte în ceaun. Astfel i se dezvoltă și intensifică aroma. Se adaugă ceapa și se călește până devine sticloasă (fără să se rumenească), apoi vine și ardeiul.

Cțnd s-a înmuiat și ardeiul se pune carnea. Focul trebuie să fie iute în acest moment deoarece dorim să rumenim carnea, nu să o înăbușim în suc propriu. Se amestecă din când in când și se lasă la prăjit.

preparare bograci unguresc la ceaun

După ce carnea s-a rumenit ușor se adaugă cârnații și, peste alte 10 minute, usturoiul, morcovii, roșiile, ierburile aromatice și dafinul.

Fierbere bograci cu carne, afumătură și cartofi

Acum deja focul trebuie să fie mic de tot. Se completează cu câte un lemn doar când cel anterior a ars deja. Legumele lasă apă care va scădea. Când apa a scăzut de tot și sfârâie se adaugă condimentele: sarea, piperul si paprica (boia dulce și iute de ardei). Se amestecă bine și se adaugă un pic de apă – doar cca 500 ml.

reteta bocgracs unguresc

Această operațiune poate dura și doua ore. Din când în când se adaugă câte 500 ml de apă caldă. Este tehnica de prăjire-înabușire de la rețeta de pörkölt (vezi aici).

Nu adăugăm cartofii până ce carnea nu este făcută pentru că se vor face terci. Cartofii au nevoie de cca. 15 minute de fierbere. Am pus în sfărșit și cartofii cruzi care au stat în apă până acum.

bograci cu carne si cartofi

Am turnat apă în ceaun atât cât să acopere cartofii. Am mai adăugat un pic de sare.

Am lăsat apoi totul la fiert circa 15 minute cronometrate din momentul în care bograciul fierbe din nou în masă.

cum se fierbe bograci cu carne si cartofi la ceaun

Am verificat cu o furculiță dacă s-au fiert cartofii și am stins focul. Am mai gustat de sare și de condimente și am lăsat ceaunul să stea 15 minute, tras de pe vatră.

fierbere bogracs unguresc

La final am pus și multă verdeață tocată (frunze de pătrunjel). Ce arome are acest bograci cu carne de porc și cartofi! De carne friptă, afumătură și chimen. Și ce culoare superbă are de la boia! V-am spus că roșul acesta intens nu se obține cu bulion sau pastă de roșii…

fierbere bograci cu carne si cartofi la ceaun

Servire Bograci – rețeta de tocană cu carne și cartofi la ceaun – bogracs unguresc

„Bograciul la ceaun” sau „ceaunul la bograci” (adică tocana la ceaun) este gata. Toată lumea la masă!

Ce arome, ce culoare. Legumele s-au dezintegrat și au format un sos delicios.

cel mai bun bograci la ceaun reteta

Carnea este fragedă și foarte bine făcută. Cartofii sunt perfecți: moi, dar nu terciuiți.

reteta bograci unguresc la ceaun cu carne cartofi afumatura carnati

Nu ne mai lipsesc decât smântâna și o pâine faine secuiască cu cartofi (rețeta aici).

Mă bucur că și anul acesta am reușit să ne vedem, dragele mele mămici de septembrie 2009! Iată că am ajuns la a 8-a ediție a excursiilor noastre de vară și că am legat aceste prietenii frumoase. Cele care nu au putut veni sunt așteptate cu drag la anul. Vă pup și vă îmbrățișez cu drag 🙂

cum se face bogracs unguresc la ceaun reteta traditionala

Puteți vedea ce-am gătit în anii trecuți la aceste întâlniri cu mămicile – vezi aici.

Bineînțeles că această rețetă de bograci unguresc este doar una din multele versiuni existente și că la ceaun se pot găti foarte multe feluri gustoase din carne cu legume (varză, fasole etc), ciorbe, pui la ceaun cu mujdei etc – aici vedeți mai multe sugestii.

Retete la ceaun (bograci) - ce gatim in aer liber

Dacă tot sunteți la iarbă verde poate încingeți și un grătar. Aici vedeți câte bunătăți se pot prăji la grătar (mici de casă, ceafă marinată, frigărui de porc sau pui, pește, ciuperci și alte legume etc).

cum se prajesc micii la gratar cu carbuni

Acum cred că v-ați lămurit cu privire la acest „bograci la ceaun” și că ați înțeles că este de fapt o tocană de carne cu diferite legume gătită la ceaun. Să încercați neapărat această rețetă!

Aici găsiți mai multe rețete cu carne de porc

Ceafa de porc marinata in bere si prajita la gratar sau tigaie savori urbane reteta

12 COMENTARII

  1. Delicios! Atâta doar mă încurcă dafinul și tare mă temeam că nu văzusem smântâna, dar a apărut și ea, a apărut și pâinea cu cartofi, un pic de enibahar în loc de dafin, o pălincuță musai „di peri“, astea în legătură cu gusturile mele. Faină rețeta, faini sunteți și voi, iar Borzontul e un ținut minunat și liniștit, încă și sper din suflet așa să rămână! Bravo, felicitări! Ați înnobilat carnea de porc într-un bogracs perfect.

  2. Buna ziua, multumiri penru reteta. Daca imi permiteti un mic comentariu… nu toti vorbitorii de limba romana au cunostinte de limba maghiara sa stie ce inseamna bogracs si nu este chiar deplasat sa spunem ca facem un bograci la ceaun, iar in cazul in care au cunostinte din ambele limbi nu vad deloc gresit si la fel se intampla cu paella spaniola, denumeste si cratita in care se gateste si mancarea care se gateste. Salutari

    • Nu e chiar asa. Poti spune ca faci un bograci si atat… exact cum spui ca faci un ceaun. La fel se foloseste si expresia „fac un gratar de porc” sau „o tigaie cu pui si legume”. Suna ciudat insa daca zicem „fac un gratar la grill”. Paella este deja cunoscuta ca atare dar tigaia se numeste paellera (cea in care se face paella) chit ca si paella poate denumi tigaia. Nu spui ca faci paella la tigaie… e pleonasm.

  3. Se poate folosi orice fel de boia dulce din comerț sau recomandați o marca anume pentru una de calitate?
    Felicitări pentru rețetele minunat prezentate pe care le împărtășiți cu noi, sunteți „consultantul” meu de încredere în bucătărie!😜

  4. Noua, familie mixta, ne place sa vizitam ungurimea de cate ori suntem acasa. De data asta, in drum spre Corund am achizitionat un bogrács (am visat mult la el pana sa ne hotaram), pe care l-am inaugurat ieri cu reteta se mai sus. Succes total! Multumim pentru retete!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.