Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas

34

Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas savori urbane

Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas. O dulceata ca pe vremuri, o reteta veche cu parfum de casa bunicilor. Un desert de lux care se prepara cu multa migala si care necesita timp si atentie. Cand se culeg nucile pentru dulceata? Cum se face dulceata de nuci? Veti vedea in cele ce urmeaza.

Dulceata de nuci verzi este considerata un produs de lux, aproape ca si celebrele castane confiate. Adevarul e ca dupa ce-am facut in casa marrons glacés (reteta aici) nu ma mai sperie nimic. Prepararea lor mi-a luat 14 zile…. 14 zile de fierberi succesive in siropuri din ce in ce mai concentrate de zahar.

Si la castane am pierdut vremea cu decojirea lor, cu indepartarea membranei subtiri etc. La nuci parca a mers mult mai usor si mai repede totul. Mi se pare o corvoada mai mare scoaterea samburilor din 3 kg de cirese sau visine decat curatarea nucilor.

Cand se culeg nucile verzi pentru dulceata?

Perioada in care se face aceasta dulceata de nuci verzi este luna iunie. In Arad se culeg la inceputul pana la mijlocul lunii deoarece este mai cald decat in alte zone ale tarii. In zonele mai racoroase (in estul tarii sau la munte) se culeg nucile verzi si la finalul lunii iunie sau inceputul lui iulie. Este important ca nucile sa nu devina lemnoase, adica sa nu li se formeze coaja tare din interior. Cel mai bine este sa le testati cu un cutitas. Daca sub stratul verde dati de ceva tare si maro… e clar. Le-a trecut vremea si va trebui sa amanati dulceata pentru anul viitor.

Eu am cules nuci verzi din nucul Dianei. Mi-au ajuns 25 de bucati ca sa fac un borcan de dulceata. 25 de nuci verzi au cantarit fix 1 kg.

nuci verzi pentru dulceata

Sunt mai multe tipuri de dulceata de nuci verzi. Unele prevad decojirea groasa pana la stratul alb, altele doar cea superficiala a cojii verde inchis (cu peelerul pentru legume) iar la altele nucile se lasa intregi, fiind doar intepate in multe locuri cu un ac gros. Acestea doua din urma vor duce la o dulceata mai inchisa la culoare dar foarte gustoasa.

De ce este scumpa dulceata de nuci verzi?

Pretul acestei dulceti este stabilit in functie de mai multi factori: raritatea nucilor, randamentul scazut (din 1 kg de nuci verzi se ramane cu 330 g nuci curatate), fierberea in etape si manopera: curatarea atenta a cojii verzui si patarea mainilor cu sucul nucilor – de aceea se poarta manusi. E o treaba migaloasa care necesita timp si pricepere. Daca nucile nu sunt curatate si limpezite cum trebuie inainte de a le pune la fiert in sirop, acestea se vor inegri. Practic vorbim despre nuci confiate.

Tot din nuci verzi se face si un delicios lichior de casa (nucata) – vezi aici reteta.

Lichior de nuci verzi rețeta veche de nucată Savori Urbane

Va dau ingredientele pentru 1 kg de nuci verzi din care rezulta 1 borcan de dulceata de cca. 500 ml. V-am spus ca nu ramaneti cu mare lucru din ele… Timpul de fierbere se va prelungi daca faceti dulceata din cantitati mai mari de nuci verzi.

4.9 from 16 reviews
Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 borcan de dulceata de nuci verzi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg de nuci verzi (cca. 25 bucati mari)
  • 6 lamai mari sau 2 plicuri sare de lamaie a cate 8 g
Pentru sirop:
  • 500 g zahar
  • 100 ml apa
  • baton de vanilie (sau 1 plic zahar vanilat) sau baton de scortisoara
  • ½ lamaie taiata rondele

 

Cum se face dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas?

In primul rand am verificat nucile: sa fie frumoase, intacte, cu coaja neteda, fara defecte sau parti stricate. Le-am clatit cu apa rece si le-am scurs intr-o strecuratoare. Deoarece zeama de nuca contine iod care pateaza pielea este recomandata utilizarea manusilor de cauciuc (de menaj). Mi-am pregatit manusile si un cutitas cu lama scurta dar bine ascutita.

cum se curata nucile verzi pentru dulceata (1)

Nucile mele au fost foarte fragede si s-au curatat cu mare usurinta (aproape ca niste cartofi). Ideea e sa trecem de cele doua straturi verzi (inchis si deschis) si sa ajungem la miezul alb. Aveti grija sa nu decojiti mai gros decat trebuie pentru ca nu mai ramaneti cu nimic.

cum se curata nucile verzi pentru dulceata (2)

Mi-am pregatit la indemana un castron cu 1 L de apa foarte rece in care am dizolvat 1 pliculet de sare de lamaie de 8 g. Sarea de lamaie este acid citric concentrat si este mult mai eficienta decat sucul de lamaie. Citricele contin acid citric insa mai diluat. Sarea de lamaie este utila in bucatarie si pentru curatarea mainilor de pete de suc de fructe – de la cirese, visine, afine sau de legume – de la cartofii noi. Este suficient sa va umeziti mainile cu apa si sa le presarati cu putin sare de lamaie si veti vedea cum pielea se albeste instantaneu. Si in cazul petelor negre lasate de nucile verzi (daca vi se rupa manusa) veti vedea ca sarea de lamaie este foarte eficienta.

Daca doriti sa inlocuiti sarea de lamaie va trebui sa tineti cont de faptul ca 100 ml suc de lamaie contin 4,5 g acid citric. Deci, veti avea nevoie de cca. 200 ml de suc de lamaie (stors din 3 lamai mari) ca sa obtineti 8-9 g de acid citric. Strecurati sucul si puneti-l in apa rece din castron.

Am bagat pe rand nucile verzi curatate in apa, imediat ce le-am decojit, rand pe rand. Nu au voie sa stea in contact cu aerul pentru ca zeama intial galbena va deveni maro si neagra (prin oxidare). Eu le-am pus si 2 felii de lamaie pentru aroma placuta din coaja acestora. Le-am scos un pic din apa cat sa le cantaresc: 330 g aveau. Le-am bagat repede inapoi ca sa nu se inegreasca.

nuci verzi decojite pentru dulceata in apa cu lamaie

De ce se inteapa nucile verzi pentru dulceata?

Mama mi-a zis ca bunica mea intepa nucile in mai multe puncte cu o andrea subtire. De ce? Ca sa creeze canale prin care sa se scurga zeama din interior si prin care sa intre siropul de zahar in profunzime, pana in centrul fructului. Asa se face confierea ca la carte. Fructele devin sticloase, translucide dupa fierberea in sirop.

Cu un bat de frigaruie am intepat fiecar nuca de 7 ori, trecand mereu dintr-o parte in alta (deci am facut 14 gaurele). Una de sus in jos si alte 6 pe laterale.

Nucile intepate le-am cufundat imediat inapoi in apa cu sare de lamaie. Aceasta s-a colorat si mai tare de la zeama iesita din centrul nucilor. Le-am mai lasat 10 minute asa si apoi am schimbat apa, aruncand-o pe prima. Am clatit nucile sub jet de apa rece (intr-o strecuratoare). Am pus apa rece proaspata in castron si am dizolvat in ea inca un plic de sare de lamaie (sau zeama de la alte 3 lamai). Am cufundat din nou nucile in ea.

reteta dulceata de nuci

Le-am acoperit cu o farfurie care sa le tina sub apa si le-am lasat 12 ore la rece (frigider).

De ce se oparesc nucile verzi?

Asa aratau nucile dimineata, dupa 12 ore de stat la rece. Se vede ca apa din jur este colorata in galben verzui.

nuci verzi in apa cu lamaie reteta

Ca sa fim siguri ca nucile nu vor fi amare, trebuie mai intai oparite in apa clocotita. Asa ca le-am scurs de zeama galbena, le-am clatit bine cu apa rece si le-am pus intr-o cratita cu apa curata. Am asezat cratita pe foc si am adus totul la fierbere. Am cronometrat 5 minute din momentul in care au inceput sa fiarba. Apoi le-am scurs din nou, le-am clatit iar cu apa rece si le-am lasat intr-un bol cu apa curata.

Cum se face siropul pentru dulceata de nuci verzi?

Despre dulceata si gem (si diferentele dintre ele) am povestit pe larg aici, la dulceata de capsuni. Dulceata se face cu cantitati cel putin egale de zahar si fruct iar tehnica este diferita de cea a gemului sau marmeladei. La dulceata se face un sirop de zahar care se fierbe pana indeplineste proba picaturii si in care se aseaza fructele intregi. Ca sa stiu de cat zahar am nevoie a trebuit sa scurg din nou nucile si sa le cantaresc. Este evident ca sunt mai grele acum, dupa ce au mai tras din apa prin gaurele. Aveau 500 g. Deci mi-am cantarit 500 g de zahar si 100 ml de apa pentru sirop.

Am pus zaharul cu apa intr-o cratita de inox si le-am asezat pe foc. Am stors si zeama unei lamai intregi si mi-am pregatit si cateva feliute de lamaie. Deoarece nu am avut pastaie de vanilie in casa am pus si un pliculet de zahar vanilat. De ceva vreme folosesc doar extract de vanilie iar acesta este maro inchis si mi-ar fi colorat dulceata.

Am fiert siropul cateva minute pana ce s-a legat. Proba se face cu picatura scursa pe o farfurioara. Ea trebuie sa ramana ca un strop de roua, ca o biluta cu contur perfect. Farfurioara trebuie sa fie la temperatura camerei, nu de la congelator! Pe noi ne intereseaza consistenta dulcetii la temperatura ambianta nu la -18 C! Farfuria congelata va duce in eroare pentru ca si un sirop prost legat (subtire) se va intari la contacul cu ea.

Aveti grija sa nu caramelizati siropul! El are o culoare galbuie de la inceput, de la zeama de lamaie. Daca vedeti ca o ia razna spre bej…. trageti imediat oala de pe foc.

Prima fierbere a dulcetii de nuci verzi

Cand siropul a atins consistenta dorita, am adaugat in el si nucile verzi bine scurse. Tot acum am pus si feliutele de lamaie. Am setat focul la mediu spre mare si am asteptat ca dulceata sa ajunga din nou la fierbere.

Din momentul in care a inceput sa fiarba in masa am cronometrat 10 minute. Vedeti ca are tendinta sa se umfle si sa dea in foc! Stati aproape si amestecati ocazional, fara a zdrobi nucile. Cel mai bine e sa aveti o cratita larga dar si cu pereti mai inalti.

Am tras cratita cu dulceata de pe foc si am acoperit-o imediat cu o carpa de bucatarie udata cu apa rece si stoarsa, pusa dublu (impaturita in doua). Asa se face la dulceturi, asa m-a invatat strabunica. Carpa uda previne zaharisirea la suprafata a dulcetii.

cratita cu dulceata acoperita cu carpa uda

Observatie: timpul de fierbere este direct proportional cu cantitatea de dulceata pe care o faceti si invers proportional cu diametrul cratitei. Daca faceti dulceata din 2 kg de nuci va dura mai mult fierberea dar, daca folositi cratite largi (de 30-40 cm diametru) timpul va scadea datorita evaporarii accelerate, favorizate de suprafata mare de evaporare. Intr-o cratita larga dulceata se leaga mai repede decat intr-o oala inalta si stramta. Sfatul meu este sa faceti dulceata in portii de maximum 2 kg de fruct curatat (si intepat, in cazul de fata). Mai bine faceti 2-3 ture decat sa va chinuiti cu 6 kg deodata.

A doua fierbere a dulcetii de nuci verzi

Am lasat cratita acoperita cu carpa uda timp de vreo 6 ore, pana s-a racit complet. In acest rastimp fructele isi trag siropul din jur si incepe procesul de confiere (suprasaturare cu zahar). Apa din tesuturi este inlocuita de siropul de zahar iar fructele vor primi aspectul sticlos, atat de ravnit.

Am dat jos carpa si am studiat dulceata de nuci verzi: siropul era inca usor lichid.

reteta dulceata de nuci verzi explicata pas cu pas

Am asezat cratita la foc mediu si am asteptat ca dulceata sa fiarba din nou. De data aceasta am fiert-o doar 5 minute, cronometrate din momentul in care a inceput sa fiarba in masa. Dupa acest rastimp siropul a fost ca o miere care se va ingrosa si mai mult dupa racire. Ajunge! Daca il scad mai mult se va incleia de tot si nu voi mai putea scoate dulceata din oala.

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.

Din nou am acoperit cratita cu carpa uda si am lasat-o la racit. Dulceturile se pun reci in borcane fata de gemuri si marmelade care se imbuteliaza fierbinti.

Borcanele si capacele cu filet se spala temeinic cu apa si detergent de vase, se clatesc cu apa din abundenta si se sterilizeaza pe o tava in cuptor (si capacele!!). Aici puteti citi pe larg cum se procedeaza. Dulceata se pune rece in borcanele caldute si li se infileteaza capacele strans. Apoi se muta in camara.

cum se sterilizeaza borcanele pentru dulceata gem compot

In cazul meu a fost vorba de un singur borcan. Priviti cat de faina a iesit dulceata de nuci verzi!

borcan cu dulceata de nuci verzi savori urbane

Fructele sunt intregi si confiate cum trebuie.

cum se face dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas savori urbane (1)

Siropul este gros si bine legat, lipicios.

cum se face dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas savori urbane (2)

Aromele de vanilie si lamaie confera o savoare deosebita acestei dulceti. Zeama de lamaie echilibreaza perfect dulceata fructelor.

Dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas savori urbane

Sunt mare pasionata de dulceturi si fructe confiate si imi reusesc grozav toate: de coji de portocala sau lamaie, de smochine, de cirese, visinede coaja de pepene, de capsuni, zmeura, mure, fragute sau fructe de padure. Va arat cateva imagini. Vedeti ce culori frumoase au dulceturile mele? Culori vii, naturale… nu chestii maro.

retete de dulceata de casa pas cu pas

Imi place dulceata de nuci verzi simpla, ca un desert rapid sau impreuna cu o inghetata acrisoara de lamaie. Nucile confiate merg bine cu platourile asortate de branzeturi, alaturi de fructe proaspete acrisoare.

dulceata de nuci verzi reteta perfecta

Sa incercati si voi aceasta dulceata de nuci verzi reteta pas cu pas! Veti fi incantati de ea!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de dulceata, gem, marmelada, jeleu, peltea, sirop.

 

34 COMENTARII

  1. DUPĂ PĂREREA BUNICII MELE, DULCEAȚA DE NUCI VERZI, CEA DE SMOCHINE VERZI ȘI DULCEAȚA DE CIREȘE AMARE SUNT REGINELE DULCEȚURILOR. Eu de la ea am învățat sa fac dulceață. Si mai exista o dulceață de un rafinament desăvârșit. Cea de prune umplute cu miez de nuca sau alune de pădure.

  2. Pentru nivelul meu de amator, sa fac dulceata de nuci verzi pare o provocare majora.
    Se poate adauga ( si cand anume) o cantitate de sirop de artar pentru o aroma mai
    complexa?

    • As zice nu. Siropul de artar este deja fiert si scazut, caramelizat. Iti va inchide culoarea dulcetii iar mare contributie in ceea ce priveste aroma si gustul nu-ti va aduce. Incearca mai bine cu scortisoara si cuisoare de ex.

    • Dupa cum spuneam si in reteta timpul de fierbere este in functie de cantitate, de diametrul oalei:
      „Observatie: timpul de fierbere este direct proportional cu cantitatea de dulceata pe care o faceti si invers proportional cu diametrul cratitei. Daca faceti dulceata din 2 kg de nuci va dura mai mult fierberea dar, daca folositi cratite largi (de 30-40 cm diametru) timpul va scadea datorita evaporarii accelerate, favorizate de suprafata mare de evaporare. Intr-o cratita larga dulceata se leaga mai repede decat intr-o oala inalta si stramta. Sfatul meu este sa faceti dulceata in portii de maximum 2 kg de fruct curatat (si intepat, in cazul de fata). Mai bine faceti 2-3 ture decat sa va chinuiti cu 6 kg deodata.”

  3. E prima dulceata, de aceea va rog clementa! Care este semnul ca e facuta? Cu siropul de zahar mi-a iesit, dar acum nu stiu cand sa ma mai opresc. Nu trebuie sa urmaresc vreo consistenta, ceva? Va multumesc tare mult!

    • Daca ai aceleasi cantitati ca si mine te poti lua dupa timpii din reteta. Va trebui sa ai un sirop legat dar subtire care se va ingrosa multa dupa racire. La mine s-a incleiat bine de tot dupa ce s-a racit.

  4. Buna, eu fac dulceata fiarta o singura data in siropul facut in prealabil.
    pasii sunt: curatarea nucilor, lasarea in apa cu lamaie minim 12 ore, apoi oparirea lor. in paralel fac siropul de zahar concentrat, iar când e legat pun nucile oparite inauntru si fierb pana când se formeaza bob

    • Si asa se poate insa fierberea in etape a dulceturilor are menirea de a confia fructele. Prin racire-incalzire siropul de zahar penetreaza pulpa fructului, acesta devenind sticlos.

  5. Foarte, foarte bună! Am căutat reteta de dulceață de nuci si nu am găsit atatea explicații, pot spune „secrete” la nicio altă doamnă. Mulțumesc!

  6. Eu nu am reusit partea cu siropul de zahar. L-am fiert separat pana s-a format picatura pe farfurie, dar cand am adaugat nucile, care si-au mai lasat zeama, chiar daca am fiert mai mult, a ramas de consistenta unui sirop subtire si nu s-a inchegat deloc dupa racire. Oare mai pot salva cumva? Daca fierb prea mult cred ca nu mai raman cu destul astfel incat sa acopar nucile in borcane. PS: la 1.5 kg de nuci inmuiate am pus 1.5 kg zahar si 300 ml apa.

  7. cum sa fac dulceata necuratand pana la albul nucii, ci curatand doar primul strat verde inchis cu curatatorul de cartofi? De asemenea as vrea sa nu le gauresc, ar fi amare? Multumesc

    • Da, ar fi amare daca nu le cureti in strat mai gros si daca nu le gauresti. De asemenea, dulceata va iesi maro inchis spre negru. Daca vrei sa-ti reuseasca reteta trebuie sa o respecti.

  8. daca dulceata iese neagra, nu ma deranjeaza. Consider ca si coaja si ce e interior sunt valoroase, de aceea as vrea sa le pastrez. Am gasit retete nemtesti, ei nu curata deloc nucile si le tin 14 zile in apa pe care o tot schimba de 2 ori pe zi si a 15a zi le tin in apa cu lamaie. Apoi le fierb in sirop cate putin in fiecare zi, tim de 3 zile, iar apoi in borcane. Zice ca dupa minim 6 luni trebuie deschise si gustul cel mai bun il are dulceata abia dupa 2 ani. Mai e o reteta in care trebuie primul strat decojit (cel verde inchis), apoi nucile tinute 9 zile in apa si tot schimbata apa de 2 ori pe zi, iar a 10 zi se tin pt 24 de ore in apa cu lamaie. Apoi se gatesc tot asa cateva zile la rand si dupa 6 saptamani sunt bune de mancat. Cred ca o voi incerca toate 3 retete ca sa ma conving care e mai buna. Cele date de mine aici fac o dulceata foarte neagra.
    https://www.mein-schoener-garten.de/lifestyle/gesund-leben/schwarze-nuesse-gruene-walnuesse-einlegen-23386
    http://www.tasteofbeirut.com/green-walnut-preserves-mrabba-al-jowz-al-akhdar/

  9. Negreala de pe maini de la curatatul nucilor verzi nu se ia cu lamaie sau sare de lamaie .dar poti sa te ungi cu ulei inainte de a pune manusile pe maina se formeaza o pelicula si nu se mai pateaza mainile . Eu asa fac

  10. Buna! As avea o întrebare. Eu sunt la munte acum și nucile sunt numai bune pentru dulceata, dar as vrea sa le culeg și abia luni as ajunge acasă sa fac dulceata. Eu sâmbătă plec de la munte, ar rezista nucile pana luni?

  11. Minunat! Dulceata mea preferata! Am un nuc mare in gradina si abia astept sa incerc sa o fac prima data. Mama facea in fiecare an. Insa, trebuie sa spun, o lasa sa se innegreasca si tocmai asta imi placea. Sucul era ca mierea neagra si nucile erau negre. Prima data cand am vazut-o in alta culoare m-am mirat. 🙂 Imi placea tocmai mierea aceea neagra. 🙂 Era dulce amaruie, minunata. 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.