Gem de capsuni fara conservanti

94

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (20)Gem de capsuni fara conservanti – reteta veche de familie. Cum se prepara gemul sau dulceata de fructe? In fiecare an fac cate 2-3 borcane de gem de visine, capsune, prune, caise sau cirese. Nu mai mult! Peste iarna desfacem cate un gem pentru clatite, pentru cate o prajitura sau pentru a umple niste fursecuri. Nu suntem mancatori de paine cu unt si gem.

Prefer sa conserv fructele de sezon prin congelare. La o adica, pot face oricand un gem din ele (gem rapid). Nu folosesc gel fix sau conservanti la niciun gem. Gemul nu va mucegai daca este fiert corect si daca borcanele si capacele sunt sterilizate.

Care e diferenta dintre gem si dulceata?

La dulceata fructele raman intregi (bob cu bob) si se fierb intr-un sirop de zahar. La gem, fructele se mai zdrobesc singure la fiert si se prepara asa cum este descris mai jos.

Observatie: fructele se spala cu codite cu tot!!! Am vazut retete care indicau indepartarea coditelor si apoi spalarea fructelor. Este un nonsens deoarece apa intra prin orificiul creat prin indepartarea coditelor si se imbiba in fructe. Tot prin acelasi orificiu fructele incep sa piarda zeama pretioasa pe care o aruncati la chiuveta.

Am cumparat din piata 4,5 kg de capsuni pe care le-am spalat si le-am sortat pe dimensiuni si categorii: pentru dulceata (pe cele mici si tari), pentru sirop (cele mai maricele dar neatinse, frumoase) si „cazaturile” pentru gem. Sa ne intelegem: „cazaturi” nu inseamna fructe strivite complet sau putrede, mucegaite! Acestea se arunca. Dar stiti si voi cum se mai strivesc usor prin plase unele fructe… sunt perfecte pentru gem!

Aici reteta de dulceata de capsuni intregi, bob cu bob:

Dulceata de capsuni fara conservant Savori Urbane (29)

Sau reteta de sirop de capsuni la rece, FARA FIERBERE – o gasiti aici.

sirop de capsuni fara fierbere natural crud

Pentru un gem de capsuni iau in calcul 500 g de zahar la fiecare kg de fructe curatate (cantarite dupa indepartarea coditelor). Cantitatea de zahar poate varia intre 350 – 700 g per kg de fruct dar tineti cont de faptul ca zaharul este un conservant natural si cu cat puneti mai putin cu atat creste riscul fermentarii sau mucegairii gemurilor. Exista si gemuri fara zahar dar acestea trebuie fierte indelung si scazute bine de tot.

Asigurati-va ca aveti in dotare cratita speciala pentru gem, cu gura larga (diametru peste 40 cm). De ce? Ca sa scurtati procesul de fierbere prin evaporare accelerata. Cu cat e suprafata de evaporare mai mare cu atat mai repede va scadea gemul. De ce ne dorim asta? Ca sa-si pastreze culoare frumoasa si sa se lege rapid! Prin fierbere indelungata in oale cu gura mica siropul de zahar va deveni treptat maroniu si gemul se va inchide la culoare.

Un alt truc care ajuta la pastrarea culorii frumoase a fructelor este folosirea zemei de lamaie sau a sarii de lamaie prin presarare desupra fructelor crude. Acest gem de capsuni ramane rosu-aprins, amintind de culoarea fructelor proaspete. Nu-mi plac gemurile maro.

4.9 from 27 reviews
Gem de capsuni fara conservanti
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 2 borcane de 800
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 kg capsuni sau alte fructe
  • 1 kg de zahar tos
  • 6 g sare de lamaie sau zeama de la ½ de lamaie

 Mod de preparare gem de capsuni fara conservanti

Acest gem de capsuni se prepara foarte usor, in doi timpi si trei miscari – cum spunea strabunica Buia. Am inceput cu toaletarea fructelor. Am umplut chiuveta cu apa rece si am asezat fructele in ea. Le-am agitat usor cu mana ca sa ajut la indepartarea particulelor de pamant si a paielor de pe fructe. Deoarece am chiuveta cu doua cuve, am umplut si a doua cuva cu apa rece si am mutat treptat capsunile prespalate in ea. La final le-am sortat pe dimensiuni si grade de „avariere” si le-am asezat in 3 strecuratoare distincte: pentru sirop, pentru dulceata si pentru gem.

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (1)

Acestea sunt fructele alese de mine pentru gem de capsuni. Nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (2)

Le-am „puricat” suplimentar cand le-am indepartat coditele – adica le-am mai taiat partile care pareau afectate. In final le-am cantarit si am obtinut fix 2 kg de fructe curate. Mama le mai taie in doua pe cele mari… eu nu. Mie-mi place sa mai gasesc capsuni intregi prin gem.

Am asezat capsunile intr-o cratita (initial am ales una din bucataria mea si s-a dovedit a fi nepotrivita pentru gem… am aflat asta a doua zi cand a vazut-o maica-mea) si le-am presarat din mana cu 3/4 de plic de sare de lamaie (un plic are 8 g). Daca nu vreti sa folositi sare de lamaie (care este acid citric cristalizat) puteti stropi fructele cu zeama de la 1/2 de lamaie. Cititi mai multe despre acidul citric aici (ca sa nu va panicati inutil – el este prezent in toate fructele si se produce si in organismul nostru). Peste fructe am turnat 1 kg de zahar tos si am scuturat usor cratita ca sa fie cuprinse (macar partial) fructele de el.

Am acoperit cratita cu o carpa curata de bucatarie si am lasat-o in pace vreo 8 -10 ore (peste noapte). A doua zi arata asa – zeama lunga si niste fructe plutind deasupra. Am amestecat in ea cu lingura si am dat de stratul gros de zahar de la fund. L-am amestecat bine cu fructele.

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (5)

Cum se fierbe un gem de capsuni?

Buna intrebare! Am facut gem de cateva ori in viata mea pana acum (mai des fac dulceata sau fructe confiate) asa ca am sunat-o pe maman. Mamaaa, la ce foc fierb gemul? Cat il fierb? In cateva minute s-a infiintat maica-mea la mine in bucatarie aducand cu ea echipamentele „speciale” pentru gem. Un fel de „Jam Patrol”. Uite cratita mare pentru gemuri (de 45 cm diametru) si uite lingura de lemn care nu a atins altceva in viata ei in afara de gemuri (aia stiu si eu ca nu o sa amestec cu lingura de tocanite care are damf de ceapa si usturoi). Bine, hai ca mut maglavaisul in cratita speciala. Sa vezi cat de repede se face in ea! Hai sa vedem… Si la ce foc? La potrivit. OK.

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (6)

Gemul a inceput sa fiarba destul de repede, la foc mediu. Am inceput sa-l amestec ca sa ajut evaporarea apei din el. Alaturi mi-am pregatit un castronas si o lingura de inox cu care am tot cules spuma de la suprafata. Atentie: gemul se umfla foarte tare la fierbere si ajunge pana la buza de sus a cratitei asa ca alegeti vase foarte mari pentru cantitati mai mari de fructe! Dau in foc! Gemul se amesteca continuu pana la final! Nu se lasa nesupravegheat pentru ca poate da in foc sau se poate arde, lipi de fundul oalei!

Cat timp sa fierb acest gem de capsuni? Pai pana se vede cu ochiul liber ca isi schimba culoarea si consistenta si fructele devin usor translucide (absorb zaharul). Eu l-am fiert 20 de minute pe ceas. la cantitati de 5-10 kg de fructe va sfatuiesc sa le gatiti fragmentat, in etape de cate 2-3 kg. O oala plina cu 10 kile de capsuni si alte 5 de zahar va va tine lipita de aragaz mult mai multa vreme. Gemul este gata! Am stins focul si am lasat cratita pe loc cateva minute (15) pana m-am ocupat de borcane.

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (9)

Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.

Pregatirea si sterilizarea borcanelor pentru gem de capsuni

Am spalat si sterilizat borcanele si capacele lor asa cum am explicat pe larg AICI. Cititi cu atnetie!

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (10)

Umplere borcane cu gem de capsuni

Pe blatul de lucru am asezat cratita fierbinte cu gem (pe un suport) si tava cu borcanele. Am lasat borcanele intentionat in tava metalica pentru ca aceasta mai absoarbe si disipeaza caldura gemului asezat in borcane. Strabunica-mea punea lame de cutit sub fundurile borcanelor (conform aceluiasi principiu).

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (11)

Cu ajutorul unui mini-polonic am inceput sa umplur borcanele caldute cu gem de capsuni fierbinte. Si treaba asta se face treptat, adica pui cate un polonic de gem pe fundul fiecarui borcan si apoi revii la primul si tot asa. Astfel, borcanele se incalzesc treptat de la gemul fierbinte. Trebuie sa stii sa aproximezi cate borcane vei umple ca sa nu te apuci sa pui cate un polonic in 10 borcane. Se merge cu 2-3 (in cazul meu au fost 2 de 800).

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (14)

Cam asta a fost treaba. Nimic complicat si totul avand explicatie logica. Am umplut borcanele pana la 1 cm sub buza si le-am inchis repede cu capacele lor. Le-am intors cu fundul in sus si le-am lasat la racorit cateva ore. Nu le-am pus nici salicil, nici aspirine zdrobite.

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (15) Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (16)Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (17)

Acest gem de capsuni este extraordinar de parfumat, moderat de dulce, are o culoare superba si rezista in timp si 10-15 ani (am gemuri din anii 90 care sunt perfecte).  Puteti face gemuri la 2-3 ani pentru ca ele vor rezista foarte bine. Prin el se gasesc si capsuni intregi, atat de placute la textura!

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (18) Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (19)

La treaba! Acum e sezonul capsunilor!

Gem de capsuni fara conservanti Savori Urbane (21)

Daca doriti un gem mai vascos puteti folosi coji si casute de samburi de la mere (le asezati intr-un saculet din tifon dublu, bine legat) pe care le fierbeti impreuna cu gemul si la final le aruncati. Ele contin pectina – un gelifiant natural.

Acest gem de capsuni este delicios si in combinatie cu visine sau cu rubarba – reteta aici.

Dulceață de căpșuni cu rubarbă - o rețetă foarte simplă savori urbane

Am testat si o varianta de gem de capsuni fara zahar – vezi aici.

Gem de căpșuni fără zahăr rețeta de marmeladă naturală fără conservanți savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de gem, dulceata, fructe confiate si alte conserve:

Cum se prepara dulceata de zmeura mure afine fructe de padure Savori Urbane (9)

94 COMENTARII

  1. Reteta asta a picat cum nu se poate mai bine. Cautam o reteta de gem de capsuni care sa nu necesite fierbere prea multa pentru ca nici mie nu-mi plac gemurile sau dulceturile maro.

  2. Buna,
    Ai vidat borcanele dupa ce le-ai pus capacul? Mama avea un fel de capsator. Eu am luat niste capsuni cam tari si au ramas multe intregi. Si cred ca l- am fiert prea mult ca nu a iesit culoarea. Dar e foarte bun la gust. O sa mai incerc o data. Mi se parea subtire si de asta am fiert mai mult. Oala are 30 diametru. E prea mica?

    • Nu. Le-am pus capacele cat gemul a fost fierbinte si le-am asezat cu fundul in sus. Atat. Diametrul oalei sa fie in concordanta cu cantitatea de gem pe care o prepari. Din cate kg ai facut?

      • Buna,
        Multumesc de raspuns. Am folosit 2 kg de capsuni la fel ca in reteta ta, Intre tp am mai analizat si am ajuns la concluzia ca trebuia sa mestec in continuu in gem, lucru pe care nu l-am facut si sa adaug sare de lamaie (am pus zeama ca asta aveam in casa). Azi refac reteta si sper sa imi iasa si culoarea. Sper sa nimerec focul „mediu”. Teoretic ar fi la jumatate ca sa zic asa, practic cred ca e important sa fiarba si sa nu fie foarte tare ca sa nu se caramelizeze zaharul. Deci daca e mai incet n-ar trebui sa am probleme, dar probabil ca va fierbe mai mult. Sper sa am culoarea dorita de data asta, oricum la gust este minunat !!!

        • am scris acum cu litere ingrosate ca orice gem se amesteca continuu si nu se lasa nesupravegheat. am crezut ca s-a inteles ca trebuie amestecat pentru a accelera evaporarea apei :). sare de lamaie la plic se gaseste la orice alimentara.

  3. Buna, am de gand sa fac gemul si siropul de capsuni…for the first time :D. E vreo problema daca las capsunile mai mult in frigider?…adica de seara pana a doua zi la amiza, cand ma intorc de la job?
    Ms si sunteti minunate 🙂

  4. Buna! M-am hotarat sa fac gemul si siropul de capsuni pentru prima data :D. Din multitudinea de retete de pe internet ale voastre mi se par cele mai ok :).
    E vreo problema daca las capsunile mai mult de 8-10 ore la frigider?…adica de seara pana a doua zi la amiaza…cand ma intorc de la job ;).
    Sunteti foarte faine si va multumesc pentru ceea ce faceti :).

  5. Gemul se poate turna mai usor in borcane cu ajutorul unei palnii pentru borcane. Cu ajutorul ei se pot umple borcanele fara sa curga pe langa, fara sa murdariti gura borcanului, fara sa va ardeti la degete. Pur si simplu potriviti palnia pe borcan si puneti compozitia fierbinte prin gura ei larga. Cu ajutorul palniei de borcane totul devene comod si curat.

    • Sigur ca se sterilizeaza! Inainte de toate le indepartezi garniturile de cauciuc (pe acestea nu le bagi la cuptor). Cu borcanele procedezi ca si mai sus. Garniturile le stergi cu spirt sanitar si le lasi la zvantat pe servete de hartie. Le re-atasezi la borcane dupa ce pui gemul in ele si esti gata sa le inchizi.

  6. Daca il fierbem doar 20 e minute iese tare lichid..’Curge ” ,nu sta pe lingura. . eu l-am fiert 2 ore(4kg capsune si 2800g zahar.ceva nu imi iese ca voua.

    • Vad ca ai avut cantitate dubla de capsuni fata de cele 2 kg din reteta. Am spus ca e bine sa faci gemul in portii mai mici ca sa nu trebuiasca sa-l fierbi atat de mult timp. Nu stiu in ce cratita ai lucrat. Cu cat este mai larga cu atata scade timpul de fierbere datorita evaporarii accelerate a lichidului.

      • Buna Oana. Si la noi a iesit gemul foarte lichid. Cratita este larga la gura, dar 40 minute nu au fost suficiente pt a se lega. Eu am facut azi gem din 2,5 kg capsune cu 1,250 kg zahar. E adevarat ca au avut mult sirop capsunele, probabil trebuie fiert mult mai mult gemul meu. Maine il voi fierbe din nou, am crezut si sperat ca dupa racire se va intari, dar nu prea vrea ☺.

        • Nu-mi dau seama cat e de mare cratita ta. Poti sa o masori? Si cantitatea de fructe e mai mare iar daca zici ca au fost extra-zemoase este normal sa ai nevoie de un timp mai indelungat de fierbere. Vezi sa nu-l faci maro!

          • :-). OK, mai fierbem azi la el. Cratita este de 6 l cred, cu invelis ceramic la interior, era plina pe jumatate initial, cred ca diametrul la gura este de min. 40 cm, ea ingustandu-se un pic spre fund.

  7. Felicitari pt.explicatii! Si eu fac la fel. Cu deosebirea ca nu intorc borcanele pe capac, ci le las pana dimineata sa prinda o „coaja”. Astfel, niciodata nu vor prinde „floare”. Am facut dupa o reteta si asa, insa nu imi place sa abureasca cu picaturi de apa portiunea de un cm de sticla, ca e jos sau sus…
    Esti o buna gospodina, te admir 🙂

  8. Si eu va felicit pentru explicatii!!! Am facut de Paste unul dintre torturi si a iesit exceptional si crema si blatul perfect! Abia astept sa incerc si reteta de gem!

  9. Al meu a iesit dulceata in loc de de gem!!!probabil pt ca nu am amestecat in el?am gasit reteta aici dupa ce l-am facut.
    Fructele sunt intregi si e ca un sirop mai gros.Cred ca mai incerc o data!

    • Aaaa, tu ai facut „gemul-dulceata” inainte de a gasi reteta 🙂 Las’ ca e buna si dulceata. Poti incerca sa faci si gem, mai ales ca pietele sunt pline de capsuni. Spor la treaba!

  10. Am facut dupa reteta ta, gem de capsuni in vara lui 2016 cu 350 gr zahar/kg de fructe. A iesit geniala, merge si cu zahar putin, conditia este o sterilizare perfecta. Folosind foarte putin zahar, asteptam cu nerabdare vara lui 2017, sa vad cum se conserva. Perfect!

  11. Buna ziua! Am facut gem de capsuni dupa reteta dvs. si a iesit bestial:)Recomand aceasta reteta! Nicicand nu mi-a iesit gemul mai bun, multumesc!

  12. Buna Oana 😊 gemul meu e pe foc acum. As vrea sa te intreb de ce intorci borcanele umplute cu gem cu susus in jos? La ce ajuta? Nu inteleg care e logica. Multumesc pt raspuns.

  13. Puștiul meu preferă să fie gemul fara fructe întregi în el… E gresit daca îl plasez putin inainte de fierbere?

    Reteta e minunata, încă mai am borcane de acum 2 ani (atunci am făcut din 5, 6 kg), dar nu le-am pasat si mai ma comentează puștiul cand ii dau 🙂

  14. Buna,
    La intrebarea ” care este diferenta dintre gem si dulceata ” ( „…La dulceata fructele raman intregi (bob cu bob) si se fierb intr-un sirop de zahar. La gem, fructele se mai zdrobesc singure la fiert si se prepara asa cum este descris mai jos…..” ) deci cea mai IMPORTANTA DIFERENTA este ca dulceta contine mai mult zahar in compozitie ca gemul ultima fiind marmelada cu cel mai redus continut de zahar !!! LUMEA TREBUIE SA AFLE si… SECRETELE !!!

  15. Minunate retete draga mea ! multumim de ele. Desi sint in SUA si fac multe cum se fac pe aici, la gemuri, dulceturi si muraturi TREBUIE retete romanesti.
    Am vrut doar sa sugestez o pilnie pt dulceturi (cu gura mai mare ) ar fi foarte folositoare ! Cred ca se gasesc si acolo ca tare mult ajuta si timp si nici nu curge pe linga.
    Inca o multumesc mult de retete sint excelente toate si am incercat vreo 3 !!
    Lora B

  16. Buna Oana,
    Bineînțeles ca daca nu am respectat reteta gemul meu a iesit foarte lichid . Acum,intrebarea mea e cum repar. Pot fierbe din nou pana va ajunge la consistenta unui gem ? Acum parca e un sirop de capsuni 😂😂 foarte bun . Am fiert o ora la el dar din pacate ,fiind 4 kg de capsuni, cratita nu foarte larga ,nu s-a evaporat … Vreau sa stiu doar daca pot continua fierberea chiar daca acum se afla in borcane , daca mai e vreo sansa sa se lege .
    Multumesc ,
    Mihaela Vulpe

  17. Buna, cum fac gemul din capsuni congelate? Aici nu gasesc niciodata capsuni proaspete gustoase, singurele capsuni gustoase si parfumate sunt cele congelate si imi e pofta de un gem bun, facut acasa, deci cum sa procedez?
    Am facut gemul vostru de caise si cred ca e cel mai gustos gem de caise pe care l-am mancat vreodata, delicios, de aceea vreau sa fac si din capsuni.
    Mersi!

  18. Buna,
    Ieri am incercat reteta, gemul este delicios… copiii il adora. Noi locuim in Quebec si au aparut capsunile de toamna, yumiii. Multumesc pt toate retetele cu descrierile lor, sunteti minunate 😘

  19. Excelente retetele de gemuri si dulceturi! Pana acum am folosit zeama de lamaie si as vrea sa incerc si cu sare de lamaie. Locuiesc in Germania si aici nu se gaseste sare de lamaie decat la raionul de produse de curatat, ca detartrant. Am cumparat un pachet, nu mai contine altceva decat sare de lamaie. Sa o folosesc asa?

      • Pe eticheta, la continut, scrie doar sare de lamaie, am si gustat-o :). E exact sarea de lamaie pe care o stiu din tara. Multumesc pentru raspuns!

    • Si eu traiesc in Germania, si bine inteles se gaseste aici sare de lamaie alimentara!
      https://www.oetker-shop.de/zitronensaeure-5er/
      Chiar in toate magazinele. Sau acolo unde sant produse pentru copt si deserturi (praf de copt, zahar vanilat, praf de budinca, etc.), sau in zona cu produse pentru conservare (Einmach Hilfe, Gelfix, Gelierzucker, etc.).

      Utilizarea pentru alimente al acidului citric pentru detartrare este interzisa! Este un acid citric pur, dar pentru ca este vandut ca agent de curatare, nu este necesara respectarea liniilor directoare pentru productia de alimente.

      In nici un caz nu folosi acid citric cumparat de la raionul cu produse de curatat!

  20. Buna Oana, as vrea sa fac gem din 12 kg de capsuni , am cratita mare deci o sa fac 3 ture de 4 kg, oare trebuie spalata oala dupa fiecare tura ?

  21. Buna! As vrea sa fac gemul vostru, folosind aceasta reteta insa am si niste agrise rosiatice, pe care as vrea sa le includ (atat capsunile, cat si agrisele fiind din propria-mi gradina, cantitati destul de mici). Imi puteti da ceva sfaturi? Metoda ramane aceeasi? Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: