Dulceață de căpșune cu flori de soc și lămâie – rețeta bunicii mele din Arad. Cum se face dulceața de căpșuni întregi cu lămâie și soc? Dulceață deasă cu fructe întregi. Rețete cu căpșuni. Rețete de conserve naturale de fructe.
În fiecare an bunica făcea câteva borcane de dulceață de căpșune cu flori de soc în care punea și felii de lămâie. Combinația este grozavă iar fructele se confiază în siropul aromat și acrișor.
Am făcut și eu anul acesta câteva borcănele de dulceață deasă și aromată, plină de bucăți mari de căpșuni și de floricele delicate de soc. Ce arome faine are! Vă las la final mai multe rețete cu flori și fructe de soc.
De obicei fac dulceață clasică de căpșuni, cu fructe întregi care rămân „bob cu bob” – rețeta aici. Dar adesea le combin cu vanilie, lămâie sau rabarbă (vă las rețeta la final).
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-7 borcănele (de 180-200 ml) de dulceață de căpșune cu flori de soc și lămâie.
- 1 kg căpșuni
- 1 kg zahăr
- 150 g flori de soc (10 inflorescențe)
- 1 lămâie
Cum se face o dulceață de căpșune cu flori de soc și lămâie – rețeta bunicii mele din Arad?
Ingrediente pentru gem de căpșuni cu soc
Am spălat căpșunele, le-am curățat abia apoi de codițe ca să nu se îmbibe cu apă. Am scuturat de praf și am spălat și florile de soc.
Din inflorescențele pe care le aveam am seprat cca. 50 g de floricele (cele mărunte). Le-am pus deoparte pentru că ele vor ajunge direct în dulceață. Nu am aruncat tijele deoarece pe ele le voi folosi la siropul dulceții. Ele au aromă grozavă care se va impregna în sirop.
Mod de preparare dulceață cu căpșuni, lămâie și soc
Într-o cratiță largă am pus zahărul, tijele de soc, feliile de lămâie și 200 ml apă.
Am lăsat totul la fiert, la foc mediu, până la 105°C (verificate cu termometrul). Apoi am scos tijele de soc cu o furculiță.
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor.
Am adăugat căpșunele peste sirop și am lăsat dulceața să dea un clocot. Am scos spuma formată.
Am stins focul, am pus capacul peste cratiță și am lăsat totul vreo 4 ore la răcit (sau peste noapte). Apoi am mai pus cratița pe foc (fără capac) și am lăsat dulceața să dea un clocot.
Am adăugat florile de soc (cele 50 g puse separat) și am amestecat cu grijă. Am lăsat dulceața să ajungă iar la 105°C și am amestecat ocazional și cu grijă. Am stins focul și am tras cratița cu dulceață de căpșune cu flori de soc deoparte. Feliile de lămâie s-au confiat și s-au colorat superb de la căpșuni: sunt roșii-rubinii.
Îmbuteliere și păstrare dulceață de căpșune cu flori de soc și lămâie – rețeta bunicii mele din Arad
Gemurile se îmbuteliază fierbinți pe când dulcețurile se pot pune reci în borcane așa că am lăsat dulceața de căpșuni la răcorit (nu e grabă). Am sterilizat borcanele și capacele lor așa cum am explicat aici.
Apoi am pus dulceața de căpșune cu flori de soc în borcane și am strâns bine capacele acestora și le-am așezat pe raft, în cămară. Am avut borcănele de cca. 180-200 ml.
Mie mi-au ieșit 6 borcan plus încă un castronel de dulceață pe care am și degustat-o imediat după preparare. Este fenomenală!
O dulceață groasă, deasă, plină de bucăți mari de căpșună, de felii de lămâie confiate și de floricele delicate de soc. Ce arome! Ce gust!
Această dulceață de căpșune cu flori de soc și lămâie se păstrează bine și 3-5 ani, la cămară.
Ai mei au dorit să testeze dulceața cu niște clătite… așa că m-am pus pe treabă!
Rețeta clătitelor pufoase și fragede o găsiți aici.
Căpșunile se pot combina și cu rubarbă (rabarbură sau revent) – vezi aici rețeta.
Vă las și rețeta gemului simplu de căpșune (cu mai puțin zahăr decât dulceața) – vezi aici.
Sau rețeta gemului de căpșuni fără zahăr (dietetic), fără gelfix sau conservanți – vezi aici.
Sun sigură că v-am făcut poftă cu această dulceață de căpșune cu flori de soc și felii de lămâie confiate și că veți testa rețeta noastră veche de familie!
Cat zahar se pune? Ati omis zaharul…
1 kg zahar