Dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie – o rețetă foarte simplă

1

Dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie – o rețetă foarte simplă. Cum se face dulceața naturală de casă cu căpșune și rubarbă (rabarbăr sau revent)? Cât zahăr se pune la dulceață? Cât se fierbe dulceața? Rețete de dulceață de casă fără conservant sau gelifiant. Rețete cu căpșuni. Rețete cu rubarbă.

Dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie - o rețetă foarte simplă savori urbane

Această dulceață de căpșuni cu rubarbă este foarte îndrăgită în Germania, Austria dar și în țările scandinave. La noi este populară în Ardeal și Banat grație sașilor și șvabilor care au adus rețeta. Străbunica mea Buia din Sibiu făcea în fiecare an această dulceață deoarece aveam rubarbă chiar în grădină.

Rubarba (rabarbă, rabarbură sau revent) este o plantă cu frunze mari și tije groase (asemănătoare cu brusturele). În copilărie îmi făceam umbrelă din frunzele acesteia 🙂 Doar tijele rubarbei sunt comestibile și doar după ce sunt gătite. Conțin mult acid oxalic (ca și măcrișul) iar gustul lor este unul acrișor. Cu tije de rubarbă se pot acri chiar și supele sau ciorbele!

Dar, deoarece rubarbă nu prea are aromă proprie, ea poate fi combinată cu alte fructe parfumate – cum sunt căpșunile. Eu am pus și extract natural de vanilie iar rezultatul a fost unul wow!

reteta dulceata capsune rubarba savori urbane

Culoarea ei este ceva mai închisă decât a dulceții simple de căpșuni deoarece rubabarba se oxidează un pic prin gătire. Dulceața aceasta este plină de bucăți mari de fruct și are un sirop limpede și bine legat. Secretul? Dulceața se face în cratițe largi care au suprafață mare de evaporare și astfel timpii de fierbere se scurtează, fructele își păstrează culoarea frumoasă iar zahărul din sirop nu se caramelizează. Am povestit aceste aspecte pe larg în cadrul rețetei de dulceață de căpșuni – vezi aici.

Dulceata de capsuni

Eu am folosit acum 1,5 kg de fructe (750 g rubarbă și 750 g căpșuni) însă puteți varia proporțiile după gust (puteți pune 1 kg de rubarbă cu 500 g căpșuni sau invers). Deoarece este vorba despre dulceață (nu gem sau marmeladă) cantitatea de zahăr ar trebui să fie egală cu cea de fructe (kil la kil) însă eu am decis să pun ceva mai puțină: 1 kg de zahăr la 1,5 kg fructe (adică cca. 650 g zahăr la 1 kg de fructe). Vă asigur că a ieșit grozav de bine și așa, cu mai puțin zahăr.

Din cantitățile de mai jos am obținut 4 borcane de 400 ml cu dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie.

Dulceață de căpșuni cu rubarbă - o rețetă foarte simplă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 borcane de dulceață de căpșuni cu rubarbă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 750 g căpșuni curățate dar lăsate întregi
  • 750 g rubarbă (tije)
  • 1 kg zahăr
  • zeama de la ½ lămâie
  • opțional: 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie sau 1 baton de vanilie despicat

 

Cum se face rețeta de dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie?

Ingrediente pentru dulceață de căpșuni cu rubarbă

Mi-am pregătit fructele: căpșunile proaspete și aromate și tijele de rubarbă.

Am spălat căpșunile, le-am scurs bine și apoi le-am curățat de codițe.

Nu le-am feliat ci le-am lăsat întregi.

Am spălat tijele de rubarbă sau revent și le-am ajustat capetele. Nu le-am decojit deoarece nu erau fibroase. Le-am tăiat în bucățele groase de 2 cm.

Preparare dulceață naturală de rubarbă cu căpșune și vanilie

Am ales o cratiță largă (de 40 cm) specială pentru dulcețuri în care am pus căpșunile și bucățile de rubarbă. Peste ele am pus 1 kg de zahăr și zeama de la 1/2 de lămâie. Sucul de lămâie ajută la păstrarea culorii deschise a dulceții.

Am scuturat bine cratița astfel încât fructele să fie bine acoperite cu zahăr.

Am acoperit-o cu un ștergar curat de bucătărie și am dat-o la frigider pentru 8-10 ore (peste noapte). În acest răstimp fructele vor lăsa zeamă multă deoarece zahărul extrage apa din țesuturi. Așa arată oala cu fructe a doua zi: plutesc într-o mare de sirop.

Cât se fierbe o dulceață?

Am pus un disc de metal perforat peste ochiul aragazului și am așezat cratița peste el. Am pornit focul la mediu și am așteptat ca fructele să ajungă la fierbere. Etapa aceasta depinde de cât de reci au fost când le-am scos din frigider. Semnul că dulceața a ajuns la punctul de fierbere este formarea spumei care trebuie culeasă cu lingura.

De-acum am cronometrat 25 de minute de fierbere efectivă a dulceții: la foc mediu și amestecând ocazional în ea. Totul depinde de dimensiunile cratiței iar cu cât ea este mai largă cu atât mai repede se va lega gemul sau dulceața! Dacă folosiți păstaie de vanilie atunci acum este momentul să o despicați pe lung și să o puneți la fiert în dulceață. După 25 de minute am decis că dulceața de căpșuni cu rubarbă este perfect legată, siropul este ca miere (se face proba cu picătura de sirop pe o farfurioară) iar fructele (căpșunile) sunt translucide, confiate. Nu vă bateți capul cu rubabaeba deoarece ea este extrem de fragilă și se dezintegrează prin gătire – deci nu rămâne bucățele.

cat se fierbe dulceata de rubarba cu capsune reteta (2)

Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, dulcețurile și siropurile pe care le fac.

Am stins focul și am tras cratița deoparte. Eu am folosit extract de vanilie pe care l-am pus acum, la final. Nu de alta dar uleiurile volatile se evaporă dacă sunt fierte. Ce arome grozave are această dulceață de căpșuni cu rubabă și vanilie! De vis!

Îmbuteliere dulceață de rubarbă cu căpșuni și vanilie

Am spălat și sterilizat borcanele și capacele așa cum am arătat aici.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am umplut borcanele cu dulceața caldă și le-am închis imediat cu capacele din dotare.

Mi-au ieșit 4 borcane de 400 ml cu dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie.

Păstrare dulceață de căpșuni cu rubarbă și vanilie – o rețetă foarte simplă

Am lăsat borcanele la răcorit pe masa de bucătărie (nu trebuie învelite cu cârpe) iar a doua zi le-am mutat pe rafturile cămării.

cum se face dulceata sau marmelada de capsuni cu revent rabarbura

Dulceața asta faină va rezista ani de zile, fără probleme. Este grozavă la mic dejun unsă pe felii de pâine cu unt, pe croissante fragede sau ca umplutură pentru clătite sau pancakes. Tot cu ea se pot umple fursecuri delicioase sau cornulețe.

cea mai buna dulceata de capsuni

Dacă vă întrebați ce mai puteți face cu rubarba, iată câteva idei de rețete.

Cel mai frecvent se face (la noi în casă) compot proaspăt de rubarbă – vezi aici rețeta. Vara el se păstrează la frigider și este foarte răcoritor și sănătos.

Compot de rubarba cu lamaie 03

Din tijele de rubarbă se poate face dulceață simplă sau cu ghimbir și vanilie – vezi aici rețeta dulceții.

Dulceață de rubarba rețeta simplă sau cu ghimbir și vanilie savori urbane

Tot cu rubarbă am făcut un desert tip clafoutis care a ieșit grozav de bun! Rețeta aici.

Clafoutis de rubarba ciocolata capsuni (7)

Cred că v-am convins de această combinație delicioasă și să faceți o dulceață de căpșuni cu rubarbă cu vanilie!

Aici găsiți mai multe rețete de dulceață, gem, marmeladă, compot, fructe confiate etc.

1 COMENTARIU

  1. […] Eu am și în grădină căteva tufe de căpșuni dar pe acelea le culege și le mâncă fiul meu pe măsură ce se coc. Pentru dulceață de căpșuni (rețeta aici) sau pentru gem de căpșuni (rețeta aici) cumpar fructele din piață. În zona Aradului avem mulți producători locali care aduc în piețe căpșuni faine, coapte: Covăsânțul și Cuvinul sunt 2 localități din Podgoria Aradului cu tradiție îndelungată în producția de căpșuni. Deja am ajuns să îi cunosc pe cei de la care cumpăr și știu că produsele sunt de calitate. Anul acesta am făcut și o delicioasă dulceață de căpșuni cu rubarbă (rețeta aici). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.