Sirop de muguri de brad cu miere – fără fierbere – extract natural la rece. Cum se face remediul naturist din miere cu muguri de brad macerați la rece? Extract natural pentru tuse, bronșită sau alte afecțiuni respiratorii. Rețete de sirop de casă. Rețete cu muguri de brad.
Acest sirop de muguri de brad cu miere este singurul care păstrează proprietățile terapeutice ale coniferelor datorită faptului că nu este tratat termic. Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația) iar acestea se pierd prin fierbere – pur și simplu se evaporă. La fel și vitaminele sunt distruse prin fierbere.
Da, există și siropuri din muguri de brad preparate la cald (fierte) cu zahăr și lămâie și sunt foarte gustoase. Ele însă nu mai au nicio proprietate terapeutică ci sunt doar siropuri de casă aromate – precum cele de căpșuni, vișine sau fructe de pădure. Vezi aici cum se face siropul fiert din brad cu lămâie – extra gustos și răcoritor.
Vezi aici siropul de căpșuni și aici pe cel de vișine preparate la rece, fără fierbere!
Aceste uleiuri aromatice din conifere sunt utilizate de mii de ani în tratarea anumitor boli respiratorii, dermatologice sau pentru relaxarea sistemului nervos. Acest sirop face și poftă de mâncare copiilor (peste 2 ani) dar trebuie administrat cu precauție datorită mierii care poate declanșa botulinism infantil. Cel mai bine este să întrebați medicul pediatru.
În cele ce urmează veți vedea cât de ușor se prepară această miere cu muguri de brad – practic nu vă ia mai mult de 2-3 minute. Cantitățile sunt orientative și pot fi adaptate după nevoi. Eu am făcut un borcan de 750 ml cu sirop de muguri de brad cu miere.
- cca. 150 g muguri de brad
- cca. 600 ml miere naturală de albine
Cum se face rețeta de sirop de muguri de brad cu miere – fără fierbere – extract natural la rece?
Ingrediente pentru sirop de muguri de brad cu miere
Vecinii mei au în grădină un brad imens, foarte bătrân și mi-au permis să culeg câțiva muguri din el. Mugurii de brad sunt practic capetele ramurilor adică crenguțele nou apărute primăvara. Se recunosc ușor prin culoarea verde deschis și țepii moi (acele lor nu sunt încă rigide).
Am cules acești „ciucurei” verzi și fragezi și i-am clătit bine cu apă rece. Trebuie limpeziți pentru că au praf și mici insecte. Apoi i-am scurs și i-am lăsat câteva ore la zvântat pe un ștergar curat. Este foarte important ca mugurii să fie bine de tot uscați deoarece apa duce la fermentarea acestui sirop cu miere!
Mi-am pregătit un borcan curat și bine uscat precum și mierea de albine. A mea a fost una polifloră cumpărată de la un producător local.
Cum se prepară remediul naturist din miere și muguri de brad la rece, fără fierbere?
De-acum totul este foarte simplu: am pus în borcan straturi de muguri de brad pe care le-am acoperit cu miere.
Am continuat așa până ce s-a umplut borcanul.
La final am trântit ușor borcanul de masă ca să iasă bulele de aer dintre straturi.
Apoi am închis ermetic borcanul. Gata!
Păstrare sirop de muguri de brad cu miere fără fierbere
Borcanul cu miere și muguri de brad poate trece la cămară – doar dacă acesta este răcoroasă și întunecată! Dacă nu aveți așa ceva atunci îl țineți la frigider. Timpul de macerare este de cca. 1 lună iar la câteva zile este bine să agitați borcanul pentru a se omogeniza extractul. Veți observa că mierea se va subția iar siropul va deveni mai fluid decâ a fost la început și se va tulbura ușor.
După o lună puteți strecura siropul și-l puteți muta în sticle curate cu gura largă sau tot în borcane curate. Acestea se păstrează peste 1 an tot la cămară rece sau la frigider. Acest extract natural de muguri de brad macerați în miere se consumă direct concentrat (cu lingurița) la nevoie: în afecțiuni respiratorii (tuse, faringită, laringită, bronșită etc) dar NU înlocuiește tratamentul prescris de medic ci îl completează!
Siropul de miere cu muguri de brad poate fi folosit și pe post de îndulcitor în ceaiuri sau poate fi diluat cu apă plată sau minerală și consumat ca băutură răcoritoare. Are gust și aromă foarte plăcute.
Dacă sunteți amatori de siropuri naturale din plante medicinale vă recomand și siropul de mentă – vezi aici
sau pe cel din păpădie – vezi aici.
Să încercați această rețetă simplă de sirop de muguri de brad cu miere – fără fierbere – extract natural la rece!
Aici găsiți mai multe siropuri de casă: de flori de soc, de petale de trandafir etc.
[…] În borcanul din dreapta imaginii vedeți extractul natural de muguri de brad cu miere preparat la rece. Acesta păstrează proprietățile terapeutice ale coniferelor datorită faptului că nu este tratat termic. Uleiurile volatile din brad sunt cele care au efect bronhodilatator (ușurează respirația) iar acestea se pierd în mare parte prin fierbere – pur și simplu se evaporă. La fel și vitaminele sunt distruse prin fierbere. Rețeta acestui extract la rece o găsiți aici. […]
Tare bine arata! As dori sa incerc si eu, dar am o intrebare: se poate si cu muguri de brad mai tinere? Cele din reteta vad ca sunt mai lungi, crescute frumos. Am 2 brazi in curte si au inceput sa dea muguri frumoase, dar sunt inca la stadiul de puffuri mici pe varfurile crengilor :))
Mugurii din reteta mea au fost cam marisori iar cei de care zici tu sunt prea mici. Mai asteapta un pic pana cresc de 3-4 cm lungime.
Bună ziua! Am o întrebare. La rețeta de sirop prin fierbere cu zahăr ați menționat sterilizarea borcanelor însă la această rețetă nu am văzut. Trebuie sterilizate borcanele și în cazul acesta?
Mulțumesc anticipat.
[…] Un alt remediu natural care se prepară ușor este extractul de muguri de brad cu miere (la rece, fără fierbere) – rețeta aici. […]
Va mulțumesc din suflet. O reteta minunata. Nu se compara cu siropul fiert. I-a trecut copilului tusea de pe o zi pe alta. Si da, l-am ținut mai bjne de una an la frigider. Mii de mulțumiri
Buna ziua. In ce perioadă a anului se culeg mugurii de brad? Nu știu dacă am înțeles bine, dar este adevărat că doar mugurii dintr-o anumită perioadă pot fi folosiți/sunt mai eficienți. Va mulțumesc! O zi faină!
Bună ziua! Mugurii sunt de o luna și un pic în borcanul cu miere, dar lichidul nu s-a subțiat. Sa mai aștept sau sa ii strecor? E atât de buuun, de aromat!