Sirop de soc pentru iarnă, sirop natural de casă – rețeta simplă cu puțin zahăr sau miere. Sirop din flori de soc fără conservanți. Sirop fără zahăr pentru diabetici. Cum se face sirop cu îndulcitori sau cu miere? Rețete de sirop de casă. Rețete cu flori de soc.
Am făcut acest sirop de soc din primele flori de soc culese anul acesta. Siropul ne permite conservarea inflorescențelor aromate de soc pentru sezonul rece în care ne va fi dor de ele. Primăvara fac socată foarte des dar, din păcate, sezonul este destul de scurt. Socul înflorește la începutul lunii mai și cred că nimeni nu ratează ocazia de a prepara o delicioasă și răcoritoare limonadă cu flori de soc sau socată (rețeta aici).
Doar că această socată nu se poate conserva pentru iarnă. De aceea fac sirop de soc cu zahăr mai mult sau mai puțin. Siropul natural din flori de soc se poate face și cu îndulcitori (zaharină, stevia etc) sau cu miere. Diferă doar metoda de păstrare a siropului deoarece singurul conservant din rețetă este chiar zahărul iar când acesta lipsește sau este prea puțin nu avem garanția că siropul nu va mucegăi. Dar, am găsit o soluție ingenioasă pentru a compensa acest neajuns.
Vă recomand și rețeta de sirop de căpșuni la rece (crud, fără fierbere) care rezistă bine peste 2 ani în cămară (vezi aici) sau pe cea de sirop de vișine (vezi aici).
Din aceste cantități rezultă circa 1 litru de sirop de soc.
- 15-20 de flori de soc
- 500 ml apă
- 500 g zahăr
- zeama și coaja de la 1 lămâie mare
- miere sau îndulcitori pentru diabetici
- zeamă de lâmăie după gust
Mod de preparare sirop de soc pentru iarnă, sirop natural de casă – rețeta simplă cu puțin zahăr
Cum se curăță florile de soc?
Ciorchinii de flori de soc i-am spălat în apă rece pentru a îndepărta praful și diferitele insecte. I-am lăsat apoi la scurs. Apoi am ales floricelele de pe tije. Am folosit florile deschise care s-au desfăcut ușor de pe tijă.
Sirop din flori de soc cu zahăr și lămâie
Cum se face siropul de zahăr pentru siropul de soc?
Am pus pe foc zahărul, apa și cojile de lămâie.
Am lăsat siropul să fiarbă 10 minute la foc mic. Apoi am stins focul și am adăugat și zeama stoarsă de lămâie. Am lăsat totul la răcit până ce a ajuns la temperatura camerei și abia apoi am adăugat florile de soc. Deci NU le-am opărit sau fiert!
Am acoperit oala cu o farfurie și am lăsat acest sirop de soc la macerat la rece (în cămară răcoroasă 3-4 zile sau la frigider 5-6 zile).
Cum se face sirop din flori de soc fără zahăr – cu îndulcitori pentru diabetici sau cu miere
Multă lume nu agreaza tratarea termică a mierii deși aceasta NU devine „toxică” ci doar își pierde proprietățile curative. Așa că am gândit o versiune de sirop de soc cu miere care să nu fie încălzită.
Am pus pe foc apa și cojile de lămâie. Când a ajuns la fierbere am cronometrat 5 minute apoi am oprit focul. Am lăsat totul la răcit apoi am adăugat îndulcitorul (zaharină pudră sau lichidă sau stevia pudră sau lichidă) sau mierea (după gust). Și zeama de lămâie se pune după gust – vedeți s nu fie prea acru siropul! Ulterior am adăugat florile de soc. Am acoperit oala cu o farfurie și am lăsat la macerat la rece (cămară răcoroasă 3-4 zile sau frigider 5-6 zile).
Cum se strecoară și îmbuteliază siropul de soc?
Am scos oala cu sirop de soc de la rece și am strecurat florile.
Mi-a rămas siropul curat auriu și mai gros.
În varianta de sirop din flori de soc cu zahăr am îmbuteliat totul în sticle sterilizate (vezi aici cum se sterilizează sticlele și borcanele pentru conserve).
Am umplut sticlele până sus și am pus capacele. Siropul din flori de soc poate trece pe rafturile cămării.
În varianta de sirop fără zahăr, respectiv cu miere sau îndulcitori, acesta nu rezistă în sticle. Pentru a rezista are nevoie de o proportie de zahăr-apă de 1:1. Sub această cantitate de zahăr însă siropul se va strica, se va acri sau va mucegăi. De aceea eu torn siropul rece cu o pâlnie în pungi pentru cuburi de gheață. Se leagă pungile și se pun la congelator.
Așa am pus și tatălui meu care este diabetic. Rezista fără probleme și mai bine de 1 an la congelator.
Ideea mi-a venit de la cuburile de limonadă concentrată și congelată pe care am preparat-o mai demult – vezi aici.
Servire sirop natural din flori de soc
Siropul de soc se servește diluat cu apă rece plată sau minerală, în funcție de preferințe, în proportie de 1:5-1:8 sau 3-4 cuburi cu 200 ml apă. Paharele cu sirop de soc de pot garnisi cu felii de lămâie și/sau frunzulițe de mentă.
Este un suc deosebit de răcoritor, foarte aromat și plăcut!
Pentru că aroma socului este inconfundabilă, dulceața de flori de soc estefoarte delicată (rețeta aici).
Sau dulceața din fructe de soc (bobițe) care se coc vara – vezi aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de sirop de soc pentru iarnă, sirop natural de casă cu puțin zahăr, miere sau îndulcitori pentru diabetici.
Super ideea cu pungulitele pt gheata :)Daca folosim miere tot 500 g punem ?
Deci daca folositi indulcitor dietetic, nu mai folositi sucul de lamaie? Aparent ati folosit doar coaja. Anul acesta nu intentionez sa fac asa ceva; am renuntat de multi ani la socata/sirop de soc anume din cauza zaharului, dar mi se pare o idee foarte buna pentru anul viitor, de exemplu.
Ba poți pune suc de lămâie însă ceva mai puțin. Aș zice după gust. Depinde de cantitățile de miere sau îndulcitor folosite.
Multumesc!
Multumim ptr. retete !
As dori sa va intreb daca se pot pune cuburile in congelator si fara adaos de miere, zahar
sau indulcitori , ca sa le indulcesc doar in momentul cind le consum ?
Da, poți și așa. Economisești spațiu cu ocazi asta 🙂
Buna ziua ,
Zaharul brut conserva la fel ca si cel normal ?!?
Da dar trebuie pus mai mult decat cel alb pentru ca are putere de indulcire mai mica.
Mulțumesc !
Buna ziua. Daca las siropul mai mult în cămară se întâmplă ceva rău? (Gen 6 zile). Mulțumesc!
Daca pui siropul cu zahar atunci el va rezista la camara. Daca e varianta fara zahar atunci NU.
Nu mi-a iesit ok siropul😢😢😢 trebuiau scoase cojile de lamaie ca s-a amarat tot siropul de la ele. Se poate repara cumva?
Posibil sa fi avut coji de lamaie foarte amare… am auzit ca exista asa ceva in comert. Noi nu am avut coji amare si nici siropul nu a fost amar.
[…] siropul din flori de soc – vezi aici […]
[…] Va las si reteta de sirop din flori de soc, pentru iarna – vezi aici. […]
După ce strecor siropul florile rămân încărcate cu sirop. E vreo problemă daca le presez cu lingura in strecuratoare ca sa iasa siropul din ele? Imi dau seama ca siropul va fi mai tulbure din cauza polenului din flori, dar ma intreb daca e vreo alta problema….
As putea pune mai multe lamai pe viitor? Se conserva la fel de bine daca pun zeama de la mai multe lamai?
Am făcut acest sirop vara trecută ,pe care l-am depozitat în borcanele în boxa din subsolul blocului. Am desfăcut un borcănel prin toamnă și nu mi s-a părut ceva wow ,plus că pe fundul borcanelor se depusese restul de la soc care a trecut prin sită când l-am strecurat . Vara asta mă pregăteam să-l arunc ,dar ceva (nu știu ce) m-a făcut să mai deschid un borcan și să fac un pahar cu apă minerală și lămâie.
Nu că-i bun ,e divin! Toată aroma de soc s-a infuzat în sirop dându-i un gust fenomenal și o culoare gălbuie în amestecul cu apă și lămâia.
Doamne ,cât mă felicit că nu am făcut o prostie !
Asta e ultima reteta pe care am incercat-o, dintre zeci pana acum de pe pagina asta… acum simt nevoia sa-ti multumesc pentru retetele tale! Sunt o fata italianca măritată cu un bărbat roman de câțiva ani, mutată in România… ei bine nimeni nu prea a avut timp de mine acasă sa învăț sa fac mâncare, dar; ardei umpluți, clătite, siropuri, cam tot ce gătesc aici pe Românesc eu stiu de la tine. Iar soțul meu e in fiecare data impresionat si bucuros. Urmăresc orice sfat si obțin mereu rezultate uimitoare! Iti mulțumesc din suflet!
Buna Oana!
Ma numesc Andrea, m-am nascut la Dej Ro, dar acum locuiesc in SUA impreuna cu sotul meu si cei doi copilasi ai nostri. Te urmaresc de foarte mult timp, am foarte multe retete de la tine. Si imi place in mod deosebit modul tau de lucru pentru ca intotdeauna esti documentata si aduci bibliografie la absolut tot ce face. Este clar ca ai la baza studii si pasiune culinare si am incredrere deplina in retetele tale. Am un bussiness mic aici in America, produsul meu de baza este fructul de soc. Sambucus nigra. Fac sirop de soc negru cu miere, inca unul cu aronia, am dulceata de eldeberry si afine tincturi s.a.m.d. Toate produsele mele sunt naturale, testate la laborator cu retete standartizate. Nu pot vinde nimic daca nu am reteta standardizata.
Acum, eu cu sotul meu incercam sa facem un prosdus nou si anume sirop de flori de soc, bine inteles cu shelf life lung, ca sa putem s-al vindem. Problema este ca de soc proaspat nu prea am de unde sa fac rost. Intrebarea mea este, daca poti si ai timp bine inteles sa-mi raspunzi, cum as putea eu sa fac siropul acesta minunat? din flori de soc uscate? pentru ca, gustul care mi-l da este de ceai . Te intreb pe tine in speranta ca poate poate ai vreo idee sau poate ai mai venit in contact cu asa ceva si ma poti ajuta. Eu in orice caz iti multumesc in avans, si mersi pentru toate retetele si stradania ta de pana acuma… foarte frumos! ,