Mere rase la borcan pentru plăcintă – conservate pentru iarnă. Cum se face rețeta de mere crude rase la borcan? Cum se păstrează merele rase fără conservant? Rețeta de mere rase pentru plăcintă.
Vă spun de la început că nu pun mere rase la borcan pentru că nu le prea văd sensul. Merele fac parte din categoria de fructe care se păstrează bine proaspete peste iarnă (în cămară sau pivniță) și se găsesc în tot timpul anului in magazine sau în piață. Ele costa 2-3 lei/kg și nu prea are logică conservarea lor la borcan. Și mai absurdă mi se pare congelarea lor… curentul electric este mai scump decât merele rase puse în pungi.
Cu toate acestea, mulți cititori ne-au cerut o rețetă de mere rase la borcan. Pentru că anul acesta producția de mere a fost impresionantă și a trebuit sa proptim pomii cu pari pentru a ține crengile că altfel riscam să se rupă, am decis să pun și eu câteva borcane cu mere rase. Bineînțeles că am ales varianta de mere rase crude deoarece și in rețeta noastre de prăjitură clasică cu mere (vezi aici) sau în cea cu aluat fraged răzuit (vezi aici) acestea nu se călesc.
Din păcate aceste mere rase la borcan trebuie sterilizate în bain Marie (sau la cuptor) așa că se gătesc (fierb). Unele rețete prevăd și călirea lor înainte de a fi puse în borcane ceea ce e un nonsens. Chiar nu mai rămâne nimic sănătos în acele mere. Nu mai spun de cele care sunt și decojite… Coajă fructelor este plină de fibre și de nutrienți așa că nu trebuie îndepărtată.
Mere rase la borcan se gasesc și în comerț dar mai bine le punem noi (fără conservanți) și măcar știm ce mâncăm.
Fac și mere pasate (piure de mere) pentru iarnă – vezi aici.
Din mere se poate face si compot de mere pentru iarnă – rețeta simplă. Vezi aici reteta.
Din aceeași serie de nonsenuri face parte și congelarea morcovilor sau a zarzavatului ras. Hello!! Zarzavatul se păstrează în lădițe cu nisip. Unii întrebau chiar despre congelarea salatei verzi, a cartofilor sau a verzei. Nu știu pe ce lume trăiesc…
Din aceste cantități rezultă 3 borcane de 350 ml cu mere rase pentru plăcintă.
- 1 kg mere rase
- 100 g zahăr
- zeama de la 1 lămâie
- vanilie
- scorțișoară
Cum se face rețeta de mere rase la borcan pentru plăcintă – conservate pentru iarnă?
Cum se pregătesc merele pentru iarnă?
Am ales niște mere zemoase și dulci pe care le-am spălat.
Apoi le-am ras pe răzătoarea mare. Nu am curățat merele de coajă pentru că îmi place aroma acesteia. În plus, coaja este foarte sănătoasă.
Am lucrat repede pentru că merele se oxidează rapid. Imediat am stropit merele rase cu zeamă de lămâie. Aceasta are rol antioxidant, respectiv împiedică merele să se innegrească.
Deasupra merelor rase am presărat zahărul, vanilia (1 plic zahăr vanilat) și pudra de scorțișoară (1/2 linguriță). Scorțișoara are rol de conservant natural. Am frământat un pic merele cu mâna până am observat că lasă apă și că zahărul s-a dizolvat.
Cum se pun aceste mere rase la borcan pentru iarnă?
Am sterilizat borcanele și capacele acestora astfel cum am explicat aici.
Apoi am îndesat bine merele rase în borcane și am distribuit și zeama lăsate de ele.
Am închis ermetic borcanele cu capacele din dotare (sterilizate și ele).
Cum sterilizează borcanele cu mere rase pentru plăcintă?
Am pus borcanele într-o oală cu apă, tapetată cu prosoape de bucătărie, pentru a le fierbe la Bain Marie.
Despre cum se fierb borcanele la Bain Marie sau la cuptor am detailiat și explicat aici. Aceste mere rase la borcan au avut nevoie de 25-30 de minute de fierbere (calculate din momentul în care apa fierbe în masă). La cuptor e nevoie de 60 de minute.
Am lăsat borcanele să se răcească în oală, între prosoape, până a doua zi. Apoi am mutat aceste mere rase la borcan pe rafturile cămării.
Iarna deschideți un borcan cu mere rase și aveți o umplutură gata de folosit la prăjituri și plăcinte. Poate veți incerca și voi rețeta de mere rase la borcan pentru plăcintă dar, nu uitați că merele proaspete (care se găsesc pe tot parcursul anului) sunt cele mai bune!
Tot din mere fac și un delicios jeleu (peltea) – rețeta aici.
Sau un nectar natural foarte gustos și sănătos – vezi aici.
Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe
[…] Unii preferă să folosească mere rase la borcan (vezi aici cum se fac). […]
[…] Se calesc sau nu se calesc merele pentru prajitura cu mere? Merele nu se calesc! Nu are nici un sens sa le caliti pentru ca se vor transforma in terci maro. Nici la strudelul vienez cu mere nu se calesc fructele, chiar daca se pun taiate in felii subtiri, nici macar rase. Unii preferă să folosească mere rase la borcan (vezi aici cum se fac). […]
Intrebare: eu fac de obicei conservele la cuptor, le las o ora, doua, la 115-120 celsius. Ma intreb ce rost are sa sterilizez prima data borcanele, din moment ce voi pune in ele mere, castraveti etc. legume si fructe care nu sunt si nu cum sa fie sterile… Nu se sterilizeaza oricum totul in final?
[…] Tot pentru iarnă puteți face și mere rase la borcan, special pentru plăcinte sau prăjituri – vezi aici. […]
[…] Merele se pot păstra pentru iarnă și la borcan – vezi aici rețeta. […]
[…] Tot pentru iarnă am pus și câteva borcane cu mere rase pentru plăcintă sau prăjitură – vezi rețeta. […]
[…] Dovleacul este mai tare decât merele pe care le pun la borcan crude, fără călire (vezi aici rețeta de mere pentru plăcintă). […]
[…] Tot din merele culese din grădină am pus și câteva borcane cu mere rase pentru plăcintă – vezi aici rețeta. […]
[…] aveți mere gata rase la borcan (puse pentru iarnă) puteți să le folosiți pe acelea – vezi aici cum le-am făcut. Merele rase NU trebuie călite! Ele se gătesc perfect direct în plăcintă. Dacă le căliți se […]
[…] simplu și gustos. Puteți folosi direct mere la borcan pentru plăcintă dacă le-ați făcut după rețeta noastră (adică […]
[…] conservate cumva. Din aceeași serie de rețete cu mere fac parte merele rase puse la borcan (vezi aici), pasta de mere (rețeta aici), nectarul de mere (vezi aici) sau compotul de mere pentru iarnă […]
Ma intereseaza mult rețetă de mere rase pt iarna la borcan si intrebarea mea este: atunci când desfacem un borcan pt o prăjitură anume cu mere, merele nu sunt pline de zeama în urma sterilizării la bain-marie, in cazul asta cum procedăm, ne apucăm de stors merele? Multumesc!
da, le stoarcem inainte de a le pune in prajitura iar zeama se poate bea – e ca de compot de mere.
In primul rand va multumesc pentru inspiratie.
In al doilea rand as vrea sa iti dezvalui sensul merelor rase la borcan. E adevarat ca gasesti mere proaspete in tot timpul anului, dar daca ai mere bio, nestropiti pomii de 35 de ani, mere care nu se pastreaza peste iarna, nu e pacat sa le lasi sa se strice si sa cumperi mere proaspete?