Pastă de mere pentru iarnă – rețeta de piure de mere la borcan. Mere pasate la borcan cu doar 60 g zahăr la 1 kg de fructe. Conservă naturală de mere fără conservanți Cum se conservă merele pentru iarnă?
Această pastă de mere pentru iarnă (mere pasate sau piure de mere) face parte din categoria amintirilor din copilărie. Bunica ne servea pasta de mere lângă griș cu lapte sau orez cu lapte. Ea o amesteca și cu scorțișoară și stafide. Ce bunătate!
În Germania această pastă de mere este cunoscută sub denumirea de Apfelmus. Ea constituie și o hrană potrivită pentru copii mici. Piureul de mere se poate mânca proaspăt sau se poate conserva în borcane.
Pasta de mere fără zahăr se poate folosi pe post de garnitură sau sos lângă o friptură de rață sau de gâscă pe masa de Crăciun – vezi aici rețeta.
Tot pentru iarnă puteți face și mere rase la borcan, special pentru plăcinte sau prăjituri – vezi aici.
Din aceste cantități rezultă 4 borcanele a câte 200 g cu pastă de mere.
- 1 kg mere curățate
- 80 ml apă
- 60 g zahăr
- scotțișoară
- vanilie
- lămâie
- opțional: cuișoare, anason stelat
Cum se face pastă de mere pentru iarnă – rețeta de piure de mere la borcan?
Cum se pregătesc merele pentru piure sau păstă de mere?
Am spălat și am curățat merele. La această rețetă curăț merele de coajă pentru că doresc să obțin un piure extrem de fin.
Apoi am scos cotoarele și am tăiat merele în cubulețe. Am stropit bucățelele de măr imediat cu zeamă de lămâie pentru a le menține culoarea deschisă.
Cum se fierb merele pentru pastă de mere?
Am pus merele într-o tigaie cu toate celălalte ingrediente. Eu am folosit un baton de scoțișoară, vanilie (zahăr vanilat, baton sau extract) și o felie de lămâie. Atunci când pregătesc piure de mere pentru friptură adaug și anason stelat si cuișoare dar nu pun zahăr și vanilie.
Am lăsat merele la foc foarte mic timp de 10 minute, până s-a evaporat aproape tot lichidul, fără însă să se caramelizeze. Dacă e nevoie și merele încă nu s-au fiert, mai puteți adăuga apă (câte 1-2 linguri, nu mai mult). Depinde mult de soiul de mere: unele sunt mai zemoase, altele nu.
Cum se pasează merele pentru piure?
Merele fierte le-am prelucrat cu un mixer vertical. Am obținut un piure foarte fin așa că nu a mai fost nevoie să dau pasta prin sită.
Cum se păstrează pasta de mere în borcane, pentru iarnă?
Pasta de mere se pune fierbinte în borcane sterilizate (vezi aici) care se închid ermetic și se pun la fiert in Bain Marie, exact cum am explicat aici:
Borcanele cu piure de mere se lasă la fiert 20 de minute din momentul în care apa începe să fiarbă în masă. Apoi se stinge focul și se lasă totul la răcorit până a doua zi (borcanele rămân în oala cu apă).
După ce s-au răcit complet borcanele se pot așeza în cămară. Acest piure de mere natural, fătă conservanți, rezistă bine peste 1 an de zile. Priviți ce culoare superbă are! Are consistență cremoasă, este potrivit de dulce și foarte plăcut aromat.
În momentul servirii noua ne place să mai adăugăm niște scorțișoară măcinată. Vezi aici rețeta de griș cu lapte servit cu piure de mere.
Tot din mere se face și un nectar natural foarte gustos și sănătos – vezi aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de pastă de mere pentru iarnă – piure de mere la borcan!
Aici găsiți mai multe rețete de conserve din fructe.
[…] Fac și mere pasate (piure de mere) pentru iarnă – vezi aici. […]
[…] Puteți servi grișul cu dulcețuri sau siropuri de casă sau simplu. Am pregătit și pudra de scorțișoară dar și piureul aromat de mere (mere pasate la borcan) – vezi aici. […]
[…] Sau sub forma de pastă (piure) de mere – vezi aici. […]
[…] Precum și piure de mere (pastă de mere) – vezi aici. […]
[…] Tot din mere fac și o pastă (piure) de mere pentru iarnă – vezi aici. […]
[…] aceeași serie de rețete cu mere fac parte merele rase puse la borcan (vezi aici), pasta de mere (rețeta aici), nectarul de mere (vezi aici) sau compotul de mere pentru iarnă (vezi aici). Vă mai las niște […]