Smochine deshidratate de casă fără zahăr sau conservant. Smochine uscate la deshidrator. Cum se deshidratează smochinele? Fructe deshidratate de casă, naturale și sănătoase.
Imi plac tare mult smochinele deshidratate, uscate. Pe vremuri se găseau foarte rar smochine și curmale deshidratate, în preajma Crăciunului și doar „pe sub mână”. Smochinele uscate din comerț sunt tratate cu chimicale, se știe asta.
Acum am un smochin în grădină și doar anul acesta am cules din el în jur de 20 de kg. Noroc că se coc pe rând și astfel putem să facem de toate.
Am făcut gem (rețeta aici) si dulceață (rețeta aici) și acum am trecut la smochine deshidratate fără zahăr suplimentar.
Am folosit deshidratorul pe care l-am cumpărat încă din 1990 din Ungaria. Nu costă mult și merită investiția. Găsiți așa ceva aici.
Am făcut și niște smochine în sirop aromat, la borcan – conservă pentru iarnă (rețeta aici).
Am făcut și chipsuri naturale din mere și pere – rețeta aici.
Puteți face și vegeta de casă fără conservanți – vezi aici.
Din 2 kg de fructe am obținut cam 3 rotocoale de smochine deshidratate (ca în prima poză).
- 2 kg smochine
Cum se face rețeta de smochine deshidratate de casă fără zahăr sau conservant?
Cum se aleg și cum se curăță smochinele pentru deshidratat?
Cele mai bune smochine sunt cele coapte dar nu moi. Tatăl meu se ocupă de recoltarea lor și tot la 2-3 zile se mai adună câte o tavă de smochine…
Am ales smochine aproximativ egale ca mărime pentru a se deshidrata în mod uniform. Le-am spălat repede, într-o sită, fără să stea în apă și le-am lăsat la scurs. Apoi le-am tăiat codițele tari.
Cum se usucă smochinele la deshidrator?
În tăvița deshidratorului am așezat smochinele răzleț, lăsând loc aerului să circule. Am aplatizat fiecare smochină cu mâna (fără să o sparg) și apoi am suprapus tăvile.
Am lăsat smochinele la uscat câte 3 ore, în 2 zile consecutive. Depinde de dimensiunile smochinelor și de puterea deshidratorului. Dacă e nevoie se pot lăsa alte 2 ore și în a 3 a zi.
Smochinele deshidratate nu trebuie să fie tari, ele vor rămâne moi și elastice dar se vor micșora considerabil. Se vor și închide la culoare, ceea ce este normal pentru că nu sunt tratate cu nimic. Sunt 100% naturale.
Am scos smochinele din deshidrator și le-am mai lăsat 2 ore la soare să se zvânte bine de tot.
Cum se deshidratează smochinele la cuptor?
Dacă nu aveți deshidrator puteți să asezați smochinele pe o tavă cu hârtie de copt și deasupra să puneți altă hârtie de copt și încă o tavă (pe post de presă). Se lasă în cuptor 2 ore la 80 C și apoi se ridică tava și hârtia de deasupra. Smochinele se mai lasă măcar alte 2 ore la 60 C, până se usucă cum trebuie. Ușa cuptorului se lasă întredeschisă la 1 cm.
Cele mai bune smochine uscate natural acasă
Aceasta este diferenta dintre smochinele crude și cele deshidratate.
Am așezat smochinele exact ca în comerț, sub forma unui rotocol. Ele stau lipite unele de altele și nu se usucă excesiv.
Tare bine arată aceste smochine! Sunt și foarte gustoase!
Așa arată o smochină deshidratata în secțiune:
Am împachetat aceste smochine deshidratate într-un celofan și l-am pus în cămară. Se pot și și congela pentru a se utiliza apoi la prăjituri.
Primul pachet de smochine deshidratate a și disparut 😛 Nu a mai asteptat checul cu fructe uscate sau cozonacul german de Craciun (Stollen).
Cu smochine proaspete puteți face și un delicios cozonac împletit și glazurat – vezi aici.
Sau niște biscuiți fragezi – vezi aici.
Totl la cuptor sau deshidrator puteți face și prune uscate – vezi aici.
Merită să încerci și tu această rețetă de smochine deshidratate de casă fără zahăr sau conservant!
[…] Tot cu el am făcut smochine deshidratate fără zahăr – vezi aici. […]
Extrem de bune!
[…] Tot cu el am făcut smochine deshidratate fără zahăr – vezi aici. […]
[…] la cuptor sau cu aparatul îmi păstrez și mere, pere (vezi aici), prune (vezi aici), smochine (vezi aici) sau roșii aromate (vezi […]
Buna ziua. În ce parte a țării locuiți și cum ați reușit să cultivați smochine?
Imi puteți da mai multe detalii despre cum ați reușit, de unde l-ați luat, cum se plantează, ce are nevoie un smochin pt a face rod, etc.
Tot ce ați postat arată minunat!
Multumesc.
Salutari de la Arad 🙂 Da, la Arad am smochinii, unul mare (cel din poze) si unul mic care inca nu a dus rod. Am scos un puiete de langa o tufa imensa a unor prieteni. Am plantat-o acum vreo 8-9 ani intr-un colt ferit de vant intre gardul de la strada si gardul din gradina. Peste vara acolo e soare toata ziua asa ca ii merge bine. In primii 5-6 ani pana s-a inzdravenit, peste iarna i-am pus la baza niste fan invelit intr-un material de sac si peste tufa am pus ceva protectie (folie cu bule de aer si ceva material). Noi nu ne-am prea priceput dar vad ca ii place mult la noi asa ca ma declar multumita. Smochinul mic e de 3 ani la noi, inca are invelis de protectie pana la sfarsitul lunii martie. In rest de soare are nevoie, nu ii place foarte mult vantul…si in verile calduroase imi rodeste tot anul. Eu il si ud zilnic pentru ca la Arad pe timp de vara, si noaptea avem adesea peste 30°.
Noi suntem din Arad si multa lume are smochini in gradina. Si in Banat e plin de smochini datorita climei blande. Informatii gasesti pe internet daca scrii „cultivare smochini in Romania”.