Passata de roșii rețeta italiană foarte simplă și rapidă de suc gros de roșii pentru iarnă + VIDEO

18

Passata de roșii rețeta italiană foarte simplă și rapidă de suc gros de roșii pentru iarnă savori urbane

Passata de roșii rețeta italiană foarte simplă și rapidă de suc gros de roșii pentru iarnă + VIDEO. Cum se face un bulion de roșii concentrat fără sare, zahăr sau conservanți? Pastă de roșii făcută în casă. Ce roșii folosim la conserve? Rețete cu roșii. Rețete de bulion pentru iarnă. Rețete de conserve din roșii.

Passata de roșii preparată după rețeta italiană este genială! Trebuie să recunoaștem că italienii sunt autoritatea supremă mondială în materie de conserve din roșii și că toate sosurile și mâncărurile preparate cu acestea au o savoare deosebită. Această passata italiană este un suc gros de roșii, concentrat, preparat natural fără zahăr sau sare, fără conservanți. Ei o numesc „passata di pomodoro fatta in casa”.

cum se face suc de rosii gros si cremos reteta de passata

Vă las aici și rețeta în format VIDEO, de pe canalul nostru de Youtube Savori Urbane. Marlene, fiica Oanei, a preparat această minunată passata de roșii. Vă dorim vizionare plăcută și nu uitați să vă abonați (gratuit) la canalul nostru de Youtube! Apăsați aici pentru a fi la curent cu noile rețete VIDEO Savori Urbane!

Care sunt diferențele între bulionul de roșii autohton și passata italiană?

În România gospodinele fac bulion de roșii pe care-l fierb cu orele ca să scadă. Rețetele clasice de bulion (vezi aici) prevăd de la început separarea pulpei de roșie de semințe și coji urmată de fierberea îndelungată a sucului fluid până ce se atinge consistența dorită. Acesta stropește, trebuie amestecat constant și ține gospodina „lipită” de oale și cratițe cu orele. Bulionul de la noi este mult mai subțire decât passata italiană de roșii și, adeseori, conține sare, zahăr plus anumite plante aromatice (frunze de țelină, leuștean). Passata se face 100% din roșii, fără alte adaosuri. Este cremoasă, mult mai groasă decât un suc de roșii și concentrează gustul și aroma roșiilor de vară.

passata italiana de rosii facuta acasa reteta pas cu pas

Am făcut și eu suc gros de roșii (fără sare, fără zahăr) însă m-am chinuit ceva cu fierberea lui până ce a scăzut și s-a îngroșat – vezi aici. De-acum nu mai fac așa!

Ei bine, de data aceasta am testat rețeta italiencelor care prepară passata de roșii de sute de ani (după descoperirea Americilor de către Cristofor Columb). Această metodă este aplicată și în industria de prelucrare a legumelor din Italia iar Oana a văzut întreaga tehnologie live la fabrica Mutti din Parma – vezi aici. La finalul articolului vă las și un video cu bunicuțele italiene care prepară passata de roșii.

la cules de rosii in italia parma

Pe scurt: roșiile se opăresc întregi, se scurg și se storc bine de zeama în exces (în cârpe), abia apoi se procesează cu aparatul de separat pulpa de coji, se îmbuteliază și se sterilizează direct în sticle. NU există acea etapă lungă și chinuitoare de fierbere a sucului de roșii în ceaun sau oală! NU trebuie amestecat cu orele în bulion!

Cele mai bune roșii pentru passata: San Marzano sau Roma

Din 10 kg de roșii am obținut 5 sticle de 700 ml de passata de roșii concentrată, groasă. Trebuie să precizez că eu am avut roșii obișnuite de grădină (roșii de Arad, zemoase), nu soiurile recomandate, respectiv San Marzano si Roma care au pulpă mai multă și zeamă mult mai puțină. Aceste soiuri sunt deja cultivate și de producătorii autohtoni și se găsesc prin piețe. În poza de mai sus (cu bunica italiană de pe câmpul cu roșii de la Parma) apare și o roșie mușcată de Oana, la fața locului. Este o roșie San Marzano extra dulce și aromată dar din care nu curge aproape nicio picătură de zeamă. Nu sunt roșii de masă ci un soi special pentru conserve.

rosii san marzano carnoase pentru sos bulion pasta de rosii

Dacă folosiți aceste două soiuri veți obține mult mai multă passata de roșii deci randamentul este mai bun. Oricum, când punem conserve pentru iarnă încercăm să nu conservăm „apă la borcan” ci preparate mai concentrate care să nu ocupe loc.

5.0 from 4 reviews
Passata de roșii rețeta italiană foarte simplă și rapidă de suc gros de roșii pentru iarnă + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 5 sticle de 700 ml cu passata de roșii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 10 kg roșii bine coapte (preferabil soiuri cărnoase, nu zemoase)

 

Cum se face passata de roșii rețeta italiană foarte simplă și rapidă de suc gros de roșii pentru iarnă + VIDEO?

Ingrediente pentru passata italiană

La ingrediente lista este scurta. Acest suc gros și concentrat de roșii este făcut pur și simplu doar din roșii. Așadar avem nevoie de 10 kg de roșii spălate bine. Eu am luat din piață celebrele roșii de Macea (o comună de lângă Arad). Avem și roșii de Șofronea sau de Curtici – foarte faine și ele.

cos cu rosii de gradina arad

Mod de preparare passata italiană de roșii fără zahăr, fără sare

Am pus pe foc două oale mari cu apă. Am umplut oalele mai bine de jumătate, ulterior va trebui să punem și roșiile așa că e nevoie de loc și pentru ele. Când apa a început să fiarbă am adăugat roșiile. Am încercat să le aleg cât de cât după mărime pentru a nu avea roșii mici și mari în aceeasi oală.

Dacă aveți posibilitatea puteți să fierbeți roșiile și afară, la foc, într-un ceaun.

preparare passata italiana de rosii (1)

A durat ceva timp până ce oalele au ajuns din nou în regim de fierbere dar nu a trebuit să amestec în ele. Din acel moment am fiert roșiile cam 10-12 minute. Am verificat ca roșiile să fie ușor moi. Nu terbuie să fie nici fleașcă, dar nici tari. Timpul depinde și de soiul de roșii precum și de gradul de coacere. Se vede că pielița roșiilor a crăpat.

Cu o spumieră am scos roșiile din apă direct într-o strecurătoare așternută cu o cârpă curată. Le-am lăsat așa până s-au răcorit un pic. Între timp am fiert și celelalte roșii.

După ce roșiile s-au răcorit un pic am strâns ștergarul tip bocceluță și l-am înodat. Am stors cât am putut de bine astfel încât lichidul în execs să țâșnească prin cârpă. Apoi am  atârnat bocceluta pe o lingură de lemn deasupra unei oale mari. În 2 ore s-a mai scurs mult lichid din roșiile opărite.

Din cele 10 kg de roșii mi-am făcut 2 asemenea bocceluțe.

Cum se procesează roșiile opărite cu aparatul pentru separat cojile și semințele?

Am montat aparatul pentru bulion de roșii. Sunt și aparate manuale sau modele care se atașează aparatului de măcinat carne. Eu am unul electric foarte bun de la Heinner. Primul aparat electric l-au avut părinții mei încă din 1976, adus de niște prieteni din Italia. A rezistat eroic pana in 2017 având în vedere că în fiecare an procesam cu el câte 50-60 de kg de roșii.

Am desfăcut prima bocceluță și am început să procesez roșiile cu aparatul.

ATENȚIE: STROPEȘTE! Dacă aveți posibilitatea să faceți această operațiune în aer liber este și mai bine.

Deșeurile rezultate (cojile și semințele) le-am trecut de 3 ori prin aparat. Încă este multă pulpă de roșie în ele! Grosul a ieșit în turele 2 și 3. Din 10 kg de roșii am rămas în final cu 600 g de deșeuri. Aparatul este foarte eficient.

Toată tărășenia mi-a luat 30 de minute. Practic am terminat in circa 30 de minute tot ce înseamnă procesat roșii. Am obținut cca. 3,6 L de passata de roșii groasă, aromată și foarte frumos colorată.

Cum se îmbuteliază sucul de roșii, bulionul concentrat sau passata?

Borcanele sau sticlele si capacele aferente trebuie sa fie spalate si sterilizate asa cum este descris aici. Cu ajutorul unei pâlnii am umplut sticlele pregătite.

cum se imbuteliaza sucul gros de rosii (1)

Le-am închis ermetic cu capace sterilizate. Am obținut 5 sticle a câte 700 ml fiecare și mi-a rămas un pic de passata de roșii într-o ceșcuță (cca. 100 ml). Puteți pune passata și în borcane de 400 ml.

Cât se fierbe (sterilizează, dunstuie sau dinstuie) passata italiană de roșii?

Urmează „dunstuirea”, adică fierberea în bain Marie. Întregul procedeu este descris aici. Am ales o oală mai adâncă pe care am tapetat-o cu o o cârpă de bucătărie. Am așezat sticlele cu passata de roșii în ea și am turnat apă rece până la 2/3 din înălțimea sticlelor. Nu e obligatoriu ca nivelul apei să fie până la capace! Dacă aveți ceaun mare puteți pune sticlele sau borcanele culcate. Am așezat oala pe foc mediu și am așteptat ca totul să ajungă la fierbere. Din momentul în care apa din oală a început să clocotească am setat cronometrul la 60 de minute. Timp în care putem face altceva: să citim, să ne uităm la TV sau să ne odihnim.

După scurgerea acestui timp am stins focul, am acoperit partea de sus a sticlelor cu 2 cârpe groase și am lăsat totul la răcorit (cel puțin 8 ore).

După răcirea completă am scos sticlele din oala cu apă, le-am șters cu grijă și le-am pus pe raftul șpaisului (în cămară). Nu înainte de a le poza!

reteta bulion de rosii gros fara sare fara zahar

Sunt foarte încântată de rezultat: o passata de roșii concentrată, groasă, superb colorată, cu gust și arome de roșie proaspătă. Nu seamănă cu niciun bulion maroniu răsfiert…

Trebuie neapărat să încercați rețeta! Veți vedea cât de ușor și repede merge treaba și ce rezultate grozave se obțin!

cel mai bun suc natural de rosii passata italiana reteta savori urbane

Iată și video promis în introducere: bunicuțele italiene care tocmai ne arată cum se face „passata di pomodoro fatta in casa”. Simplu, rapid și eficient!

Dacă sunteți amatori de conserve de roșii atunci vă las aici mai multe rețete faine: sos pentru paste la borcan, bulion clasic, roșii întregi la borcan, roșii pentru pizza sau paste, roșii în bulion, roșii deshidratate etc.

Sos pentru paste la borcan, pentru iarnă - rețeta de sos de roșii cu usturoi (marinara)

18 COMENTARII

  1. Am facut din 10kg de rosii,am pus-o in borcane de 400g.arata f bine.sper sa tina.in afara faptului ca se face destul de multa mizerie(care trebuie curatata😬)reteta este f simpla.

  2. Tocmai ce mă stresa gândul la tot procesul de fierbere al bulionului (anul acesta am fost binecuvântați cu foarte multe roșii). Rețeta asta e perfectă! Apreciez foarte mult și toate informațiile extra, de cultură generală (nu doar la rețeta asta, ci și la toate celelalte pe care le-am urmat). Cel mai fain blog de rețete 👌 vă transmit toată aprecierea și recunoștința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.