Zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți

5

Zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți savori urbane

Zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți. Cum se face zacusca de vinete? Cum se coc vinetele și ardeii sau gogoșarii? Cât ulei se pune la zacuscă? Cum și cât se fierbe zacusca? Ce condimente se pun la zacuscă? Rețete de conserve din legume. Rețete cu vinete și ardei copți.

În fiecare an prepar zacuscă de vinete cu ardei copți și este foarte apreciată de ai mei. Nu fac cantități foarte mari, mai mult de poftă. Ca să nu mă chinui cu cratițe mari prefer să fac zacusca în 2-3 ture, în zile diferite, în funcție de cum am timp. Pun câte 6-8 borcane azi, alte 6 borcane peste 2-3 zile sau chiar o săptămână. Se lucrează mai ușor așa.

Această rețetă de zacuscă de vinete este un tradițională în sensul că nu are alte adaosuri de legume. O fac doar cu vinete, ardei sau gogoșari, ceapă și ulei. Nu știu de ce unii sunt reticenți la adăugarea unei cantități mici de zarzavat călit (morcov și albitură) deoarece acesta dă zacuștii un gust și o dulceață incredibile! Și culoarea este mai vie, mai deschisă. Oana face așa zacusca după rețeta mamei ei și a primit numai laude de la cei care au testat-o. Rețeta ei de zacuscă este aici.

cea mai buna zacusca de vinete de casa reteta

O găsiți și în format VIDEO aici, (pe canalul nostru de Youtube Savori Urbane), fiind preparată de Marlene, fiica Oanei.

Este foarte important ca vinetele și ardeii kapia sau gogoșarii să fie copți pe plită sau la grătar pentru a avea coaja carbonizată și aroma specifică de ars. Acesta este secretul unei zacuști tradiționale reușite! În plus, nu exagerez cu ceapa și nici cu uleiul. Multe rețete de zacuscă sunt înecate în ulei sau conțin prea multă ceapă care acoperă gustul vinetelor.

Vă dau mai jos cantitățile pentru 8 borcane de zacuscă de vinete a câte 300 ml fiecare. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.

5.0 from 3 reviews
Zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8 borcane de zacuscă de vinete
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1,2 kg vinete coapte (curățate și scurse) sau 2,5 kg vinete proaspete
  • 500 g ardei kapia copți decojiți și scurși sau 1 kg ardei proaspeți (sau gogoșari)
  • 200 g ceapă gata curățită
  • 250 ml ulei de floarea soarelui
  • 500 ml suc gros de roșii (passata) sau 1 kg de roșii proaspete
  • 2 lingurițe sare (mai gustați la final și completați dacă este cazul)
  • 1 linguriță rasă piper măcinat
  • 2 foi de dafin

 

Cum se face zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți?

Ingrediente pentru zacusca tradițională de vinete

Cum se coc corect vinetele pentru zacuscă?

Trebuie să țineți cont de faptul că ele scad mult și din 2,5 kg de vinete proaspete rămâneți cam cu 1,2 kg de vinete coapte decojite și scurse bine. Am povestit pe larg despre coacerea vinetelor aici. Le-am lăsat la scurs 2-3 ore în strecurătoare!

vinete coapte pe jar sau plita pentru zacusca

Apoi le-am tocat cu un cuțit inoxidabil sau din lemn și le-am pus deoparte într-un castron curat.

Cum se coc ardeii kapia sau gogoșarii pentru zacuscă?

Și ardeii copți și curățați de coji și cotoare cântăresc cam jumătate față de cei cruzi. Am copt 1 kg bun de ardei pe plită sau într-o tavă așezată pe flacăra aragazului. I-am tot întors până ce s-au înnegrit pe toate părțile. Apoi i-am scos într-o altă tavă, i-am presărat cu sare și i-am acoperit cu capac sau folie de aluminiu. Astfel s-a creat abur care m-a ajutat ulterior la decojirea ușoară a ardeilor (cam peste 30 de minute).

Le-am îndepărtat și cotoarele și semințele și i-am tăiat în fâșii (sferturi). I-am lăsat și pe ei într-un castron curat.

Cum se face sucul gros de roșii (passata) pentru zacuscă?

Cea mai anevoioasă etapă din prepararea zacuștii este fierberea acesteia în scopul scăderii lichidelor (evaporarea apei din legume). În acest sens am aplicat o metodă genială care scurtează acest timp prin prepararea unui suc gros de roșii, în locul clasicului bulion fluid. Passata de roșii se face așa cum am arătat aici. Practic opărim roșiile întregi, le scurgem și stoarcem bine de zeamă și de-abia apoi le dăm de 3 ori prin mașina specială. Rezultatul: un suc foarte gros de roșii. Practic am scăpat de apa din mijlocul roșiilor și nu va mai fi nevoie să fierbem această zacuscă de vinete cu orele așteptând să scadă.

Bineînțeles că pentru a folosi această passata la zacuscă nu mai e nevoie să o punem în sticle și să o fierbem la bain Marie ci o folosim imediat ce a ieșit din mașina de prelucrat roșii (nu uităm să dăm de 3 ori deșeurile prin mașină!).

Câtă ceapă se pune la zacuscă?

Eu am ales să pun 200 g de ceapă pe care am procesat-o cu blenderul. Apoi am mărunțit și ardeii copți și i-am lăsat deoparte. Dacă nu aveți procesor sau blender atunci puteți măcina ceapa și ardei copți cu mașina de tocat clasică.

Mod de preparare zacuscă de vinete cu ardei copți

Cât se fierbe zacusca?

Am ales o cratiță potrivită (cu cât e mai largă, cu atât e mai bine) în care am pus ceapa mărunțită și uleiul. Am așezat cratița pe foc mic dar pe un disc metalic care să disipeze uniform căldura. Am călit ceapa la foc mic preț de câteva minute sau până se înmoaie și devine sticloasă. Ceapa nu trebuie să se prăjească! Am adăugat în cratiță ardeii copți mărunțiți și am continuat călirea lor alte câteva minute. Am amestecat ocazional.

Când totul a început să clocotească am pus vinetele tocate.

Am amestecat bine zacusca și am asezonat-o cu sare, piper negru proaspăt măcinat și 2 foi de dafin.

preparare reteta zacusca de vinete cat se fierbe cum se condimenteaza (3)

Tot acum am turnat peste ea și sucul gros de roșii (passata). Am omogenizat bine totul.

De-acum urmează fierberea finală care are ca scop evaporarea apei din legume și scăderea zacuștii. Am lucrat la foc mic și am amestecat continuu deoarece zacusca stropește. Etapa aceasta durează cca. 30 de minute la cantitatea de zacuscă de vinete preparată de mine. Cu cât este mai multă, cu atât va dura mai mult. Semnul că o zacuscă este fiartă destul este apariția unor mici bălți de ulei la suprafața ei. În cazul de față eu nu am pus mult ulei așa că vă puteți orienta după timpul efectiv de fierbere  – cam 15 minute sunt suficiente. Aceste minute sunt cronometrate din momentul în care zacusca ajunge la punctul de fierbere după ce i-am pus sucul de roșii.

Această zacuscă de vinete tradițională este gata! Am gustat-o de sare și piper și i-am îndepărtat cele 2 foi de dafin. Foarte gustoasă a ieșit!

Cum se pune zacusca de vinete în borcane?

Am sterilizat borcanele și capacele așa cum am explicat aici. Zacusca se îmbuteliază fierbinte în borcane așezate pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Imediat am strâns capacele borcanelor și le-am învelit în 2-3 cârpe groase. Le-am lăsat așa până a doua zi, nemișcate.

Dacă nu aveți cămări răcoroase ar fi bine să suprasterilizați borcanele cu zacuscă de vinete.

O varianta este sa introduceti tava cu borcanele calde (pline cu zacusca si cu capacele închise) la cuptorul incins la 100 C si sa decuplati apoi cuptorul, lasand borcanele inauntru pana se racesc complet sau sa le fierbeti la bain Marie, in oala cu apa, asa cum am povestit aici. 40 de minute de fierbere sunt suficiente (cronometrate din momentul in care apa clocoteste in masa).

cum se dunstulesc sterilizeaza conservele in oala cu apa (1)

Păstrare zacuscă de vinete rețeta tradițională cu ardei copți

Tare faină a ieșit această zacuscă de vinete cu ardei copți! Are culoare frumoasă iar gustul și aromele sunt senzaționale.

cum se face zacusca cea mai buna de vinete reteta traditionala

Am mai făcut între timp o tură de zacusca și am pozat împreună borcanele Ne ajung pentru la iarnă! Tata a vrut neapărat să-i las o porție bună de zacuscă proaspătă pentru degustare 🙂 Nu puteam să-l refuz!

reteta zacusca de vinete cu ardei copti si ulei putin

Vă mai las o rețetă faină de zacuscă dietetică (la cuptor) care este bine tolerată de cei suferinzi cu colecistul (vezica biliară, fierea). Are și calorii mai puține. Rețeta ei este aici.

Zacuscă dietetică de vinete cu legume coapte - fără prăjeală, cu foarte puțin ulei savori urbane 1

Cred că v-am făcut poftă cu această zacuscă de vinete cu ardei copți și că veți testa rețeta tradițională!

Aici găsiți mai multe rețete de zacuscă: de fasole păstăi sau boabe, de pește, de ciuperci, de dovlecei, zacuscă macedoneană etc.

Cum se face zacusca Cele mai bune rețete de zacuscă de casă savori urbane

5 COMENTARII

  1. Bună seara, ajutor!
    Cum salvez o zacusca prea sarata?
    Am pus sare de mare neiodata și cred ca …poate din acest motiv este asa sarata… nu am pus mai mult decât în rețetă. :(:(
    Multumesc anticipat 🙂

  2. O rețetă foarte bună și o zacuscă foarte delicioasă. E pentru prima data când fac zacuscă in Germania cu ingrediente din România. Nu ma așteptam să iasă atât de perfectă. 🤗🤗🤗. Îmi aduce perfect aminte de gustul copilăriei.

  3. Buna, urmăresc frecvent Rețetele voastre și pot sa garantez pentru fiecare, iasă excelent toate! Mulțumim pentru ca împărtășiți cu noi!
    Tocmai am facut zacusca de vinete însă am DUBLAT cantitatea… mi-au ieșit fix 9 borcane de 370ml și ceva pentru degust. Oare este corect nr borcanelor din reteta Dvs? 😙

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.