Cum se face zacusca? Cele mai bune rețete de zacuscă de casă

3

Cum se face zacusca? Cele mai bune rețete de zacuscă de casă. Veți găsi rețeta de zacuscă de vinete, de fasole păstăi sau boabe (uscată), de pește, de ciuperci, de dovlecei, de ardei copți sau liuteniță (zacuscă bulgărească). Conserve naturale de legume pentru iarnă.

Cum se face zacusca Cele mai bune rețete de zacuscă de casă savori urbane

Sunt multe rețete de zacuscă deoarece este un fel versatil, ușor adaptabil gusturilor fiecărei familii. Zacusca este practic o tocană de legume de vară care poate fi păstrată la borcan pentru sezonul rece. Totodată zacusca este un fel de post (vegan).

În zacuscă se pun, de obicei, ceapă călită în ulei, bulion sau pasta de roșii (aceasta ar fi baza) la care se adaugă diferite legume și zarzavaturi: vinete, dovlecei, fasole păstăi (teci), fasole boabe uscată, ciuperci de cultură sau de pădure (ghebe, gălbiori), morcovi, rădăcinoase (pătrunjel, păstârnac, țelină).

cum se face zacusca cu vinete ardei copti si zarzavaturi savori urbane

Pe lângă acestea există și o delicioasă zacuscă de pește – rețeta aici.

zacusca de peste conserva pentru iarna reteta pas cu pas

Iarna e fain să ai borcane cu zacuscă la îndemână deoarece ai asigurată o gustare faină și sănătoasă. Desfaci un borcan și-ți ungi imediat o felie de pâine. Bun, bun 🙂

În plus, ea poate fi expediată către rude 🙂 Câți elevi și studenți nu au așteptat cu înfrigurare pachetul de acasă? Câți tineri căsătoriți nu au în cămară zacuscă „de la mama”? Asta pe lângă murături, gemuri sau compoturi.

Zacusca de fasole verde (păstăi, teci), cea de dovlecei și cea de fasole boabe pot trece lejer și drept tocane de legume în sensul că iarna desfaceți un borcan și încălziți conținutul lui într-o cratiță. Imediat aveți un fel de post sau o garnitură gustoasă lângă chiftele, șnițele sau cărnuri fripte la grătar sau la tigaie!

reteta Zacusca de fasole boabe uscata - tocana de legume

Când se face zacusca? Vara sau toamna?

Noi facem toamna zacuscă deoarece este mai răcoare și prețul legumelor este cel mai scăzut. Mulți au însă grădini de legume și nu pot aștepta… Dacă vă descurajează canicula de afară trebuie să știți că puteți amâna prepararea zacuștii și pentru toamnă. În acest caz vă pregătiți în avans o parte din ingrediente:

Restul ingredientelor se găsesc permanent: ceapă, usturoi, ulei, condimente etc.

Ponturi și sfaturi utile pentru o zacuscă reușită

  • Alegeți legume sănătoase, fără zone mucegăite, putrede. Preferabil din grădina proprie sau de la producătorii locali (piață)
  • Ceapa călită în ulei este baza tuturor rețetelor de zacuscă. Aceasta NU trebuie să se rumenească ci doar să devină sticloasă!
  • Nu exagerați cu cantitatea de ulei dar nici nu puneți prea puțin deoarece acesta dă savoare preparatului și ajută și la conservarea pentru iarnă. În general eu pun 100 ml de ulei la 1 kg de legume pentru zacuscă
  • Ardeii folosiți la zacuscă pot fi grași (albi, galbeni), kapia (roșii, țuguiați) precum și gogoșari. La noi în casă aceștia se coc în prealabil pe plită (pe ochiul de aragaz) sau pe grătar  deoarece gustul și aroma lor este intensificată. Nu se compară zacusca cu ardei copți cu cea făcută din ardei cruzi măcinați ca atare! În niciun caz nu coacem ardeii la cuptor deoarece ei vor fi mai mult fierți – e o bătaie de joc. Iarna puteți face zacusca cu ardei copți congelați sau puși la borcan (fără oțet!).
  • Dacă se folosesc vinete acestea trebuie să fie coapte pe foc, plită sau grătar deoarece coaja lor carbonizată dă aroma specifică de fum. Exclus vinete fierte, opărite sau coapte în cuptor – NU au gust! Iarna puteți face zacusca cu vinete congelate sau puse la borcan.
  • Sucul de roșii folosit la zacuscă este bine să fie unul mai gros (tip pasata) ca să nu prelungim și mai mult timpul de fierbere. Se poate folosi și bulion de casă.
  • Pont de la mama: zarzavatul ras și călit, pus în zacuscă, îi dă acesteia extra savoare și o dulceață deosebită. De obicei folosesc morcovi și rădăcini de pătrunjel, păstârnac și țelină (dar nu la toate zacuștile).
  • Folosiți cratițe (nu oale!) largi, cu diametrul de 40-50 cm! Acestea asigură o evaporare accelerată a apei din legume și „scăpderea” mult mai rapidă a zacuștii. Astfel se scurtează foarte mult timpul în care trebuie să stați „lipiți” de aragaz și să amestecați în cratiță. Cratița de zacuscă se va folosi doar la așa ceva, nu facem gem sau dulceață în ea! La fel și lingurile de lemn cu coadă lungă cu care amestecăm în zacuscă.
  • Sub cratiță e bine să puneți un disc de metal perforat (sită) – acesta distribuie uniform căldura și previne arderea zacuștii.
  • Puteți găti zacusca și la cuptor în cratiță cu capac (deoarece stropește) dar va trebui totuși să amestecați ocazional în ea (vezi aici cum se prodecează)
  • Asezonați zacusca „cu curaj”, nu vă zgârciți cu sarea deoarece ea ajută la conservare. În general pun piper (măcinat sau boabe) precum și plante aromatice tradiționale: foi de dafin sau cimbru (după gust). Sunt și rețete de zacuscă în care se pune usturoi.
  • Semnul că o zacuscă este bine fiartă este momentul în care uleiul se ridică la suprafața ei sub formă de mici „băltuțe”.
  • Pregătiți-vă din bună vreme borcanele pentru zacuscă. Nu uitați să sterilizați și capacele acestora – vezi aici cum se face.
  • Zacusca se îmbuteliază fierbinte, imediat după ce am stins focul. Borcanele se închid ermetic imediat și apoi se învelesc în cârpe și pături care le asigură o răcorire lentă în următoarele ore. Apoi se pot așeza pe rafturile cămării.
  • Dacă nu aveți cămară sau dacă aceasta nu este răcoroasă ar fi bine să păstrați conservele în pivniță. Noi nu folosim conservanți dar, dacă chiar nu se poate altfel, puteți pune câte un vârf de cuțit în fiecare borcan (presărat la suprafața zacuștii) sau fierbeți borcanele umplute cu zacuscă la Bain Marie (suprasterilizare) – vezi aici.

În cele ce urmează am să vă las 7 rețete de zacuscă de casă. Cred că după ce le lecturați veți ști cum se face zacusca și veți putea crea propriile combinații de legume.

5.0 from 1 reviews
Cum se face zacusca? Cele mai bune rețete de zacuscă de casă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: multe borcane cu zacuscă
Ingrediente - savoriurbane.com
  • Zacusca de vinete cu ardei copți (rețeta mamei mele)
  • Zacuscă de vinete - rețeta clasică
  • Zacuscă dietetică de vinete (fără prăjeală)
  • Zacusca de fasole păstăi (teci)
  • Zacusca de fasole boabe uscată
  • Zacusca de dovlecei
  • Zausca de ciuperci (ghebe, gălbiori)
  • Zacusca bulgărească de ardei copți cu usturoi (liuteniță)
  • Zacusca de pește (conservă de pește cu sos tomat)

 

Cum se face zacusca? Cele mai bune rețete de zacuscă de casă

Zacusca de vinete cu ardei copți – rețeta mamei mele

Cred că este cea mai îndrăgită rețetă de zacuscă. Fină, cremoasă, extrem de aromată! O fac mereu cu ardei copți și vinete coapte pe plită. Rețeta aici.

Zacusca de vinete - reteta mamei mele (cu ardei copti sau gogosari) savori urbane

Se pot folosi vinete și ardei la borcan sau la congelator (vezi în introducere).

Zacusca de vinete clasică românească – rețeta populară

Spre deosebire de rețeta de zacuscă a mamei mele (de mai sus), în zacusca tradițională nu se pun zarzavaturi, deși acestea aduc o savoare deosebită. Rețeta clasică o găsiți aici.

cum se face zacusca cea mai buna de vinete reteta traditionala

Zacuscă dietetică de vinete cu legume coapte la cuptor (fără prăjeală)

O altă zacuscă foarte gustoasă este cea preparată din legume coapte la cuptor. Ceapa nu se călește separat ci se coace și ea. Rețeta o găsiți aici.

Zacuscă dietetică de vinete cu legume coapte - fără prăjeală, cu foarte puțin ulei savori urbane 1

Zacusca de ciuperci – la cuptor

Se folosesc atât ciuperci de cultură (champignon albe sau brune) cât și sălbatice: ghebe, gălbiori, bureți de rouă etc. Nu este greșit dacă le combinați. Puteși folosi ciuperci proaspete sau deshidratate (vezi în introducere). Am experimentat fierberea zacuștii la cuptor și a ieșit foarte bine! Este o zacuscă extrem de gustoasă și de aromată în care am pus și usturoi. Rețeta aici.

Zacusca de ciuperci reteta simpla - la cuptor savori urbane

Zacuscă de fasole boabe uscată – tocană de legume

O conservă faină și gustoasă cu legume, zarzavaturi și fasole boabe. Practic este una dintre cele mai practice deoarece poate fi consumată atât rece, direct din borcan, cât și caldă, pe post de garnitură sau fel de post. Rețeta aici.

Zacusca de fasole boabe uscata - tocana de legume reteta savori urbane

Zacuscă de pește cu legume sau conservă de pește în sos tomat – la cuptor sau în oala cu presiune (kukta)

O conservă deosebită de pește cu multă ceapă, usturoi, ardei copți și sos de roșii. Am folosit pește „mărunt” (sardine) dar se poate face și cu bucăți tăiate din pești mai mari. Gătirea se face la cuptor sau chiar în oală sub presiune. Rețeta aici.

Conserva de peste cu legume - zacusca de peste reteta savori urbane

Zacuscă de fasole păstăi late sau fideluță (teci, fasole verde, fasole galbenă) – tocană de legume

Și această conservă pentru iarnă poate fi consumată rece (direct din borcan) sau caldă. Seamănă cu mâncarea scăzută de fasole păstăi cu roșii și usturoi (rețeta aici). În plus față de aceasta ea mai are și zarzavat ras care-i dă o textură mai faină. Vă las rețeta aici.

cea mai buna zacusca cu fasole verde pastai

Se pot folosi și păstăi de fasole congelate sau puse la borcan (simple sau în suc de roșii) – vezi în introducere.

Zacuscă de dovlecei – tocană de legume

Deoarece dovleceii sunt ieftini și se găsesc vara din abundență multă lume își dorește să-i conserve pentru iarnă. Ei se pot păstra la borcan în apă cu sare sau bulion (rețeta aici), murați cu usturoi și cimbru (rețeta aici) sau sub formă de zacuscă ce poate fi consumată rece, direct din borcan, sau încălzită. Este foarte gustoasă! Are atât ceapă cât și usturoi și se poate face simplă sau combinată cu ciuperci. Rețeta aici.

cea mai buna reteta de zacusca de dovlecei savori urbane

Se pot folosi și dovlecei la borcan (simpli sau în suc de roșii) – vezi în introducere.

Zacuscă bulgărească extrafină – pastă de ardei copți cu usturoi sau luteniță

Liutenița (lutenița) este tradițională în Macedonia și Bulgaria și constă într-o pastă de ardei copți cu roșii și usturoi. Toate se procesează cu blenderul și apoi se fierb și se îmbuteliază. Noi o folosim pe post de dip (sos, dressing) pentru lipii sau crackers sau ca sos pentru cărnuri la grătar. Rețeta aici.

lutenita liutenita cu ardei copti reteta pas cu pas savori urbane

Se pot folosi și ardei copți congelați sau la borcan – vezi în introducere.

Pe lângă aceste 7 rețete de zacuscă vă mai recomand și un ghiveci de legume pentru iarnă (la borcan) care se poate prepara cu sau fără orez și conține vinete, dovlecei, roșii, ardei, ceapă etc. Noi îi spunem „ghiveci sârbesc” iar rețeta este aici.

Ghiveci de legume la borcan cu sau fara orez pentru iarna reteta savori urbane

Închei cu o conservă inedită care nu necesită fierbere (se prepară la rece): pasta de ardei iuți și dulci în stil unguresc – Erős Pista (Pista cel puternic sau iute) sau Édes Anna (Anna cea dulce). Din ea se pune câte o lingură la gulaș, papricaș sau alte tocănițe cu carne și legume dar și la ciorbe. Rețeta aici.

Pasta de ardei iute si dulce pentru iarna eros pista edes anna de casa

Să nu uităm de pasta de gogoșari sau ardei kapia pentru iarnă – rețeta aici.

cum se face pasta de gogosari sau ardei kapia fara ulei

Cred că acum știți cum se face zacusca și că aveți de unde alege din cele 7 rețete de zacuscă de mai sus 🙂 Spor la treabă!

Aici găsiți rețete de murături pentru iarnă: castraveți, gogoșari simpli sau umpluți, gogonele, conopidă, varză murată, ardei umpluți cu varză, pepeni în oțet, murături asortate, salate de murături etc.

Castraveti murati in saramura reteta mamei mele savori urbane

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.