Cum se usucă ciupercile – rețeta de ciuperci deshidratate

7

Cum se usucă ciupercile -rețeta de ciuperci deshidratate Savori Urbane

Cum se usucă ciupercile – rețeta de ciuperci deshidratate. Deshidratare și uscare ciuperci champignon, hribi, galbiori etc. Ciuperci uscate în deshidrator sau în cuptor.

Mi se pare foarte practic să deshidratez ciuperci și, în general, legume și fructe. Ciupercile se pot rehidrata apoi în apă fierbinte sau se folosesc ca atare în supe și ciorbe. Ele se pot și măcina (uscate) pentru a fi folosite drept condiment sau în cruste ale fripturilor sau șnițelelor.

Înainte de a deshidrata ciupercile trebuie să vă asigurați însă că acestea sunt comestibile. Nu se pune problema la ciupercile cumpărate din comerț ci mai degrabă la cele culese din pădure și vândute la marginea drumului de comercianți ambulanți. Cel mai bine este să le cumpărați din supermarketuri sau de la colectorii autorizați. Odată ce v-ați asigurat că ciupercile sunt ok, puteți trece la treaba. Să încercați să faceți hribi uscați sau gălbiori uscați!

hribi si galbiori din piata arad

Ciupercile se pot conserva și la borcan – vezi aici.

Hribi la borcan pentru iarnă - mânătărci sau pitoance în ulei cu usturoi reteta savori urbane

Hribii, pitoancele sau mânătărcile se pot și congela – vezi aici cum se procedează.

Cum se congelează ciupercile de cultură sau de pădure (hribi, mânătărci sau pitoance, crăițe sau roinițe etc) retet

Ciupercile deshidratate se folosesc adesea la mancarurile italienești sau cele asiatice, dar se regăsesc și în multe alte bucătării. Se pot folosi la supe, ciorbe, tocanițe, la paste și pizza.

Prin deshidratare ciupercile scad de 15 ori (ca masă) iar cele uscate vor ocupa foarte putin spațiu de depozitare. Din 1500 g de ciuperci champignon rezultă o cantitate infimă de ciuperci deshidratate, și anume 100 g.

5.0 from 1 reviews
Cum se usucă ciupercile -rețeta de ciuperci deshidratate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 100 g
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1500 g ciuperci proaspete (eu am folosit champignon)

Cum se usucă ciupercile – rețeta de ciuperci deshidratate

Cum se curăță ciupercile?

Eu am folosit ciuperci champignon din comerț. Le-am periat ușor și am tăiat doar capetele codițelor. Le-am și am curățat de urmele de pământ. Nu trebuie spălate pentru că vor absorbi apa ca niște bureți! Dacă totuși trebuie să spălați ciupercile vă sfătuiesc să le și scurgeți și zvântați bine de tot (pe ștergare de bumbac sau șervete de hârtie).

Daca aveți ciuperci din pădure trebuie sa le curățați bine de iarba uscată, să le periați de pământul depus și să le tăiați codițele daca sunt foarte ațoase (în funcție de soi). Eu am tăiat ciupercile mele în felii subțiri dar puteți să le tăiați și în cubulețe mici. Mie imi plac felii.

În final am obținut o gramada mare de ciuperci feliate.

Cum se usucă ciupercile cu deshidratorul?

Eu am folosit un deshidrator. Am așezat ciupercile în tăvița deshidratorului. Trebuie să aibă spațiu între ele pentru o bună circulație a aerului cald. Am lăsat ciupercile la deshidratat timp de 2 ore și apoi le-am amestecat și le-am mai lăsat alte 2 ore. Timpii depind însă și de mărimea feliilor, de cât de apoase/uscate sunt precum și de puterea deshidratorului.  Un deshidrator nu costă mult și merită investiția.

Cum se fac ciuperci deshidratate la cuptor?

Dacă nu aveți deshidrator atunci așezați ciupercile pe o tavă tapetată cu hartie de copt. Deshidratarea la cuptor se va desfașura astfel: 1 oră la 50 C (dacă aveți cuptor cu ventilație, folosiți acestă funcție) apoi se amestecă și se mai lasă 1 oră la 50 C; dacă nu sunt complet uscate le lăsați până se deshidratează complet. În cuptor este bine să așezați fie pe ușă, fie pe o altă tavă un prosop absorbant de bucătărie, pentru captarea aburilor.

Păstrare ciuperci deshidratate

Ciupercile deshidratate le pun in cutii acoperite cu tifon pentru circa 10 zile. Le mai verific din când in când, mai ales că le și folosesc destul de des. Apoi le pun in cutii de carton sau în pungi de hârtie. Atenție! Aceste bunătăți le plac și moliilor, așa că aveți grijă!

Ciupercile astfel deshidratate concentrează aroma faină a ciupercilor precum și gustul caracteristic și le fac accesibile și iarna când nu avem de unde să culegem ciuperci de pădure.

Ciupercile uscate se pot rehidrata in apă fierbinte iar procedeul dureaza circa 30 de minute. Apa se poate folosi apoi la gătit.

Prin metoda de deshdratare la cuptor sau cu aparatul îmi păstrez și mere, pere (vezi aici), prune (vezi aici), smochine (vezi aici) sau roșii aromate (vezi aici).

Tot așa usuc și legume și zarzavaturi – fac vegeta sau delikat de casă (vezi aici).

Merită să încerci și tu să deshidratezi ciuperci acum că știi cum se usucă ciupercile!

Aici găsiți mai multe rețete cu ciuperci

Bruschette cu ciuperci, usturoi și parmezan - aperitiv cu hribi, gălbiori savori urbane

7 COMENTARII

  1. Foarta buna ideea. E foarte practic sa usuci legume si fructe. Am si eu deshidrator dar pana acum nu prea l-am folosit. Anul acesta datorita voua si-a inceput job-ul. 😛

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.