Cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt rețeta de torockói Somodi kalács

1

Cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt rețeta de torockói somodi kalács savori urbane 1

Cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt rețeta de torockói Somodi kalács. Învârtită cu scorțișoară, zahăr și unt ca’n Ardeal. Cum se face cozonacul rulat și răsucit cu scorțișoară? Cozonac de Paști ca la Râmetea. Rețete de cozonaci pufoși. Rețete de cozonaci de casă.

M-am întâlnit prima dată cu acest cozonac de Rimetea cu câțiva ani în urmă, chiar in judetul Alba, în familia finului meu. Părinții lui, Amalia și Dante, sunt mari pasionați de arta culinară și de bucătăria ardelenească. Am tot povestit și veni vorba de rețete și a fost inevitabil să ajungem la acest cozonac. Ei îl știau din fragedă copilărie, de la bătrânii locului. Cozonacul acesta este specific pentru masa de Paști a locuitorilor din Rimetea.

felie de cozonac de rimetea sau torockoi somodi somogyi kalacs

Apoi am văzut un reportaj la o televiziune maghiară, care promova specialitățile din Rimetea sau Râmetea (până în anii ’60 Trascău, în maghiară Torockó, în germană Eisenmarkt, Eisenburg, Traschen), printre care și acest delicios cozonac. M-a fascinat tehnica de preparare precum și aspectul cozonacului învărtit cu scorțișoară și m-am hotărât să îl fac.

cel mai bun cozonac de rimetea reteta originala torockoi somodi kalacs

Despre rețeta originală de cozonac de Rimetea sau torockói Somodi kalács

Rimetea (atestată documentar la 1257) a avut o perioadă înfloritoare în vremea Imperiului Austro-Ungar. În localitate au locuit foarte mulți secui care au îmbogățit gastronomia locului cu o mulțime de specialități delicioase. Din Evul Mediu și până în 1876 Rimetea a făcut parte din Scaunul Secuiesc al Arieșului. Dacă nu ați fost încă în Rimetea vă spun că localitatea și zona merită să fie vizitate pentru că sunt absolut superbe! Nu degeaba se numește „Inima Transilvaniei” și este considerat cel mai frumos sat din țară (vă las un video la finalul rețetei).

Nu există rețetă originală a acestui cozonac ci fiecare gospodărie are modul propriu de preparare. Istoria acestui torockói Somodi kalács este una veche. Când spun veche mă refer la peste 300 de ani și, așa cum v-am obișnuit la orice rețetă, nu ne mulțumim doar în a prezenta sumar rețeta ci încercăm să vă prezentăm și originile ei precum și versiunea cât mai apropiată de original. Altfel nu am face treabă bună. Cititorii Savori Urbane știu că Amandina publicată de noi e chiar Amandină după rețeta de cofetărie, Doboșul e Tort Doboș autentic și nu doar arată la fel, ci chiar se respectă ideea inițială, rețeta originală.

Și în cazul acestui Cozonac de Rimetea m-am documentat din multe cărți vechi de bucate ungurești și ardelenești precum și din emisiuni culinare maghiare. Localnicii din Rimetea spun că nu se știe de unde provine numele de Somodi. Așa s-a moștenit de sute de ani. În unele locuri se numește impropriu și cozonac Somogyi, făcându-se o greșită asociere cu denumirea omonimă a unei regiuni din sud-vestul Ungariei.

Rețeta este una foarte simplă iar aluatul dospit este ușor de pregătit. Ca la orice rețetă de cozonac, din aluat nu lipsesc (evident!) coaja de lămâie, vanilia și sarea. Umplutura este bogată în unt, zahăr și scorțișoară. Se recomanda servirea unei felii din acest cozonac alături de un pahar de vin alb (specific zonei).

reteta cozonac spiralat cu scortisoara zahar ca la remetea rametea rimetea alba

O chestie interesantă pe care am reținut-o tot de la reportajul văzut la televiziunea maghiară este că după dospire, făcându-se mult aluat (pentru 4-6 bucăți de cozonac) și deoarece pregătirea (întinderea, umplerea și rularea cozonacilor) dura mult, trebuia oprită cumva dospirea. De aceea bilele de aluat (porționate pentru câte 1 cozonac) erau așezate pe jos, pe un ștergar gros înfăinat și așezat pe pardoseala rece a bucătăriei impecabil de curate. În primul rând jos era răcoare și umezeală. În al doilea rând acest gest simboliza legătura cu pământul strămoșesc. Bilele de aluat erau apoi luate și prelucrate pe rând pe masă.

Cozonacul răsucit trebuie să aibă formă de potcoavă. Vasul în care se coace este unul din ceramică groasă și glazurată, făcut de olarii din zonă. Acasă folosim vase termorezistente rotunde și mai adânci (ceramică, sticlă Jena) sau cratițe, oale cu mânere metalice care pot fi introduse în cuptor. Nu recomand utilizarea de forme cu fund detașabil deoarece în timpul coacerii cozonacului se formează un sirop caramel care va curge în cuptor (aceste forme nefiind etanșe).

cozonac torockoi de rimetea alba colac rasucit somodi somogyi

Din aceste cantități rezultă un cozonac de Rimetea copt în forma de 26 cm diametru și adâncă de 10 cm.

Cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt rețeta de torockói somodi kalács
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 cozonac de Rimetea
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
 • 600 g făină
 • 300 ml lapte
 • 25 g unt topit
 • 50 g zahăr
 • 9 g drojdie uscată (sau 30 g drojdie proaspătă)
 • 2 ouă
 • 12 g sare
 • o lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
 • coaja rasă de la o lămâie
Pentru umplutură:
 • 150 g unt topit
 • 200 g zahăr tos
 • 2 linguri mari de scorțișoară pudră
 • 50 g stafide
În plus:
 • 50 g unt pentru uns forma
 • 1 ou

 

Cum se face Cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt rețeta de torockói somodi kalács?

Aluat dospit pentru colac Somodi sau Somogyi cu scorțișoară

Am topit untul (175 g) și apoi l-am lăsat ușor la răcorit.

unt topit pentru uns foile de cozonac spiralat

Am început prin a amesteca laptele călduț cu drojdia și cu zahărul. Am adăugat apoi și restul ingredientelor, mai puțin untul. Am frământat aluatul cu robotul pentru 3-4 minute la viteză mică (cu cârligul special) și am adăugat 25 g din untul topit. Am continuat frământarea alte 5 minute.

Aluatul l-am pus la dospit acoperit cu o folie transparentă. Dospirea variază în funcție de temperatura ambientală dar ideea e ca aluatul să-și dubleze volumul. La mine a durat 45 de minute.

preparare aluat cozonac de rimetea 1

Mod de preparare cozonac spiralat ca la Rimetea (Alba)

Am așternut pe blatul de lucru o față de masă curată sau un cearșaf. Eu am o față de masă de pe vremuri pe care o folosesc de câte ori fac foi întinse pentru plăcintă, ștrudel etc. Se pătează de la grăsime și o folosesc doar în acest scop. Normal că o spăl la mașină după fiecare utilizare dar unele pete nu mai ies din ea.

Peste fața de masă se presară făină și se întinde aluatul cu mâna. Cu dosul palmei se trage aluatul către exterior. Nu este mare bai dacă se mai rupe deoarece se poate lipi (petici). Am făcut un dreptunghi de circa 85×75 cm. Vedeți cât este de subțire? Se vede prin foaie culoarea feței de masă.

Cu o pensulă am stropit foaia de aluat cu jumătate din untul topit, fără să pensulez, doar așa, picurând din aer. Pe vremuri se folosea pană de gâscă.

Am amestecat zahărul cu scorțișoara pudră.

zahar amestecat cu scortisoara pentru cozonac de rimetea

Apoi am presărat jumătate din zahărul cu scorțișoară peste aluat și am pus stafidele.

umplere cozonac de rimetea cu scortisoara zahar si stafide (2)

Acum începe împăturirea. Am adus laturile stânga și dreapta spre centrul foii astfel încât să se întâlnească la mijloc. Am obținut un dreptunghi lung pe care l-am stropit cu 1/2 din untul topit rămas și am presărat cu 1/2 din zahărul cu scorțișoară rămas.

Am adus părțile de sus și jos ale dreptunghiului spre mijloc astfel încât să se întâlnească la centru. Am uns aluatul cu restul de unt topit și l-am presărat cu restul de zahăr cu scorțișoară.

Gata cu împăturatul! Cu ajutorul feței de masă am rulat aluatul începând de la latura orizontală dinspre mine. Am obținut o ruladă groasă pe care am curbat-o sub formă de potcoavă – specifică acestui cozonac de Rimetea.

A doua dospire a cozonacului torockoi Somodi sau colac de Rimetea

Am uns forma cu 50 g de unt moale. Forma mea are 26 cm diametru și adâncime de 10 cm.

Am așezat cu grijă potcoava în vasul de ceramică uns din belșug cu unt. Am acoperit cozonacul cu aceeași folie transparentă și l-am lăsat la dospit înca 30 de minute. Între timp am încins cuptorul la 170°C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz.

După a doua dospire cozonacul de Rimetea a crescut tare fain! Am bătut un ou cu furculița și am pensulat cozonacul cu el.

Coacere și servire Cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt sau torockói somodi kalács

Înainte de a introduce cozonacul la copt am pus pe fundul cuptorului o tăviță 200 ml apă clocotită (fiartă cu fierbătorul). Acest cozonac are nevoie de aburi. Când apa din cuptor fierbe din nou atunci introducem și cozonacul.

Am copt cozonacul 55 de minute la 170°C cuptor preîncins (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie la cuptoarele pe gaz). Dupa primele 20 minute am acoperit cozonacul cu o hârtie de copt ca să nu se ardă la suprafață. Apa din tăviță se evaporă așa că nu trebuie să scoateți tăvița pe parcursul coacerii cozonacului. Ce bine miroase în bucătărie! A scorțișoară, a unt și a caramel!

Am scos cozonacul din cuptor și l-am admirat. E fain tare!

Nu am stat pe gânduri și imediat am răsturnat cozonacul din formă pe un grilaj de prăjituri așezat peste o coală curată de hârtie de copt. Din cauza caramelului format la coacere riscați să nu îl mai puteți scoate din formă dacă acesta apucă să se răcească! Untul topit și caramelul rămase în formă se pensulează pe baza și lateralele cozonacului. Cozonacul se lasă la răcorit pe grilaj pentru că are nevoie de aerisire.

Apoi am răsturnat cozonacul pe un platou de servire. Foarte fain a ieșit!

Cu un cuțit ascuțit, cu lama subțire, am tăiat felii de cozonac pufos și aromat.

servire cozonac de rimetea alba cu scortisoara si zahar cu unt

Așa arată secțiunea prin acest cozonac de Rimetea sau torockói Somodi kalács! Staturi fine de aluat pufos umplute cu scorțișoară, unt și zahăr. Feliile se topesc efectiv în gură!

reteta cozonac de pasti ca la rimetea alba torockoi kalacs savori urbane

De arome și gust nici nu vă mai povestesc! O combinație de vis! Cum să nu pui un asemenea cozonac pe masa de Paști sau de Crăciun? Cozonacul se păstrează câteva zile bine învelit în hârtie de copt și apoi în ștergare groase de in, bumbac sau cânepă. Este delicios și după 3-4 zile grație untului mult din umplutură.

cum se face reteta cozonac de alba rimetea torockoi somodi cu scortisoara zahar si unt

Dacă sunteți amatori de cozonaci deosebiți atunci vă recomand și rețeta de povitica sau cozonac sloven cu model tip vitraliu – cu 4 spirale cu nucă – rețeta aici.

cum se face povitica cozonac vitraliu cu spirale cu crema de nuca savori urbane

Sau cozonacul răsucit din fâșii de aluat (tip frânghie sau funie) cu unt, caramel și miere – rețeta aici.

cum se face Cozonac răsucit din fâșii cu unt, caramel și miere cozonac franghie sau funie

Dragilor, sunt sigură că v-am făcut poftă cu acest cozonac de Rimetea cu scorțișoară și unt și că veți testa rețeta de torockói Somodi kalács!

Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci de casă cu nucă, rahat, mac, brânză, alune, fructe confiate etc.

15 retete de cozonaci pentru sarbatori craciun paste savori urbane

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.