Chiftele de pui reteta simpla pas cu pas. Chiftelute fragede si rumene, prajite in tigaie sau coapte la cuptor – ambele variante. Cum se fac chiftelele din carne de pui? Ce condimente se potrivesc la carnea de pasare? Cat timp coacem chiftelele la cuptor?
Am facut aceste chiftele de pui deoarece am luat o caserola de pulpe dezosate. Nu stiu ce-am avut in cap… Prefer intotdeauna carnea cu piele si os si rar cumpar carne de pasare dezosata. De obicei o prepar „la minut” in tigaie, taind carnea fasii subtiri si sotand-o rapid cu legume autohtone sau in stil asiatic. Adica „stir fry” (reteta aici).
De data asta n-am avut chef de asa ceva si am zis sa fac niste chiftele… Cel mai des fac chiftele din carne de porc pentru ca au o savoare deosebita. Grasimea din carnea tocata le face suculente respectiv „pufoase” – am tot vazut ca asa se lauda gospodinele mai nou, chit ca termenul nu este deloc potrivit.
De la carnea de pui nu poti avea mari asteptari in aceasta directie, mai ales daca alegi piept dezosat. Macar eu am avut carne rosie de pe pulpe. Daca nu ajuti un pic compozitia de chiftele te alegi la final cu niste chestii seci si fade. Sa zicem ca a fost o provocare prepararea acestor chiftelute de pui, mai ales ca am vrut sa vad musai cum ies si coapte la tava, in cuptor. In plus, cele prajite in ulei au fost o parte tavalite prin faina iar restul prin pesmet. Pentru toate gusturile.
Iata si un platou cu crispy strips si chiftelute, perfect pentru petreceri. Reteta crispy strips din pui sau curcan o gasiti aici.
Daca tineti cont de sfaturile de mai jos veti obtine ceva chiar foarte bun. Din 650 g de carne de pui am obtinut cca. 26 de chiftelute (depinde cat de mari le portionati).
- 650 g carne de pui dezosata (preferabil pulpe dar merge si piept)
- 1 ou intreg
- 1 ceapa tocata (pot fi si 2-3 cepe verzi)
- 3 catei de usturoi
- o mana de verdeata (patrunjel, marar)
- sare, piper
- 2 felii de paine inmuiate si stoarse
- faina sau pesmet pentru tavalit chiftelele
- ulei pentru prajit sau pentru copt
Cum se fac chiftele de pui reteta simpla pas cu pas?
Compozitie pentru chiftelute de pui
Mai intai am dat carnea prin masina de tocat. Noi spunem ca macinam carnea pentru ca nu o tocam cu cutitul. Am ales sita cu gauri mai mari pentru ca nu vreau sa obtin o pasta fina. E bine sa ramana mici fragmente de carne.
Am curatat de coaja 2 felii de paine si le-am inmuiat un pic in apa rece. Apoi le-am stors usor in palme. Am curatat si zdrobit usturoiul si am pregatit si verdeturile tocate.
In castronul cu carnea tocata am pus un ou intreg, ceapa si usturoiul maruntite, miezul de paine inmuiat si stors. Am asezonat totul cu sare si piper negru proaspat macinat.
Am framantat totul bine cu mana si am lasat pasta de chiftele sa stea la rece 10 minute. Daca folositi piept de pui (care e slab, vai de el) puteti adauga si 2 linguri de ulei in compozitie.
Cum se portioneaza si modeleaza chiftelele de pui?
Chiftele de pui prajite in tigaie, in baie de ulei
Eu portionez chiftelele cu o lingura de inghetata, ca sa fiu sigura ca sunt egale. Le fac bile cam de 4 cm diametru. Apoi le modelez in palmele usor umezite, le aplatizez usor si le asez pe o farfurie sau tocator. Pe cele clasice, care urmeaza sa fie prajite in ulei, le tavalesc fie prin faina, fie prin pesmet.
Mie imi plac mai mult cele date prin pesmet pentru ca fac o crusta mai faina iar pesmetul nu permite imbibarea cu ulei a chiftelelor in timpul prajirii. Chiftelele mele au cam 5 cm diametru si grosime de vreo 2 cm (dupa ce le-am apasat cu palma).
Chiftele de pui la cuptor
Am modelat cateva si pentru cuptor. De data aceasta mi-am uns palmele cu putin ulei (nu cu apa). Pe acestea nu le-am tavalit prin nimic pentru ca nu se rumenesc cum trebuie. Daca le dati prin faina ele vor ramane albicioase si neapetisante. Am stropit un pic si tava cu ulei. In tava de mai jos vedeti 2 tipuri de chiftele: cele din dreapta (rotunde) sunt cele de care va povestesc acum. Cele cilindrice (tip crochete) sunt chiftelute de pui cu dovlecel – reteta aici. Le-am pensulat bine pe toate cu putin ulei ca sa nu ramana uscate la suprafata.
Cum se prajesc in ulei sau se coc la cuptor chiftelele?
Chiftele prajite in tigaie
Am incins uleiul intr-o tigaie mai adanca. Este important ca stratul de ulei sa fie generos (baie de ulei) astfel incat chiftelele sa pluteasca in el, nu sa stea lipite de fundul tigaii. Focul este puternic in primele secunde apoi se reduce la mediu. Am prajit chiftelele cateva minute pe prima parte, le-am intors si le-am prajit si pe verso pana ce s-au rumenit frumos.
Am scos chiftelele rumene intr-un castron asternut cu servete de hartie care sa absoarba grasimea in exces. Arata si miros grozav! Pe langa cele rotunde vedeti si unele mai lunguiete – chiftelele de pui cu dovlecel.
Cum se coc chiftelutele de pui la cuptor?
Am preincins cuptorul la 200 C (treapta inalta la cele cu gaz). Am dat tava cu chiftele la copt pentru 25-35 de minute la 200 C. Ele trebuie sa se rumeneasca usor. Niciodata nu vor iesi ca si cele prajite in ulei dar… sunt gustoase si asa. Macar sa nu ne batem joc de ele si sa nu ramanem cu niste chestii seci si sfrijite.
Se vede ca au scazut mai mult decat cele prajite in tigaie insa au o culoare frumoasa si sunt apetisante.
Servire chiftele de pui reteta simpla pas cu pas
Am facut repede un piure de cartofi cu mult unt (reteta aici). Va arat mai jos toate cele 3 tipuri de chiftele de pui de la stanga la dreapta: date prin faina, prin pesmet (prajite clasic) si coapte la cuptor. Toate au fost foarte gustoase.
Am facut si un sos de rosii cu usturoi si smantana – reteta aici. Tare bine merge cu aceste chiftele!
Mie cel mai mult mi-au placut cele tavalite prin pesmet si prajite in ulei. De gustibus. Eu zic sa le incercati pe toate ca sa aveti de unde alege 🙂 Sau poate faceti niste chiftele la cuptor umplute cu mozzarella – reteta aici.
Iata si o sectiune: chiftelele sunt fragede si suculente. Intentionat am taiat-o prima pe cea coapta la cuptor ca sa vedeti cat e de faina inauntru.
Aici gasiti reteta unor parjoale din carne de pui cu cartofi si branza – vezi aici.
Sper sa incercati si voi aceste chiftele de pui prajite sau coapte la cuptor.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu carne tocata
[…] Chiftele de pui reteta simpla pas cu pas […]
super bune
Multumesc pentru reteta! Mi-au iesit chiftelutele, pentru prima oara!
[…] chiftele de pui simple la tigaie sau la cuptor – reteta aici […]
[…] si un platou cu crispy strips din piept de pui sau curcan si chiftelute, perfect pentru […]
[…] si un platou cu crispy strips si chiftelute, perfect pentru […]
[…] prezentat recent o reteta simpla de chiftele de pui – o gasiti aici. Jumatate prajite in tigaie, restul coapte la cuptor. Ca sa vedeti cum arata si asa dar si […]
[…] va plac chiftelele din carne de pui va recomand retetele de aici si aici (prajite sau la […]
[…] Daca sunteti amatori de chiftele trebuie sa va povestesc si de chiftelele traditionale pe care le fac din carne de porc sau amestec de porc sau vita – reteta aici. Cateodata fac si chiftele de pui – reteta aici. […]
[…] sunteti amatori de chiftele vi le recomand si pe cele din pui (aici) sau pe cele din peste […]
[…] CHIFTELE DE PUI RETETA SIMPLA […]
[…] si chiftele din pui, de fapt din pulpe de pui pe care le toc mai mare. Atunci fac fie varianta de chiftele de pui simple, fie cu dovlecei sau cartofi rasi – reteta aici. Ambele variante ne plac foarte […]
Felicitari pentru blog! Mi-a fost recomandat de o amica de curand si nu ma mai satur sa te urmaresc. Am si eu un blog dar nu asa profesionist, mai degraba un caiet de retete pe care il tin mai mult pentru mine ca sa nu uit retetele. Urmarindu-te mi-a revenit pofta sa mai postez si eu cate ceva asa ca dupa o pauza de 5 ani am inceput sa mai pun cate o reteta. Am documentat ce am facut dupa acest articol aici http://culinarpentrutoti.blogspot.com/2018/08/chiftelute-de-pui-cu-dovlecel.html Au iesit foarte bune si sigur le voi mai face inca o data 🙂
😂😂😂😂 culinarpentrutoti 😂😂😂😂
[…] chiftele de pui – vezi aici […]
[…] chiftele de pui – vezi aici […]