Chiftelute suedeze in sos de mustar – Köttbullar

20

 

Chiftelute suedeze in sos de mustar - Köttbullar savori urbaneChiftelute suedeze in sos de mustar – Köttbullar. O reteta de chiftelute cu sos de mustar si smantana, foarte usor de preparat. Le gasiti si la IKEA. Chiftelele sunt rumene si fragede iar sosul este cremos si fin. Cum se fac chiftelutele cu sos de mustar? Simplu!

Am facut aceste chiftelute suedeze cu sos de mustar cu ocazia zilei de nastere a fiicei mele. Marlene a implinit 17 ani si m-a rugat sa-i prepar mancare scandinava, pentru ea si prietenii invitati. Dupa cum vedeti deja, pe langa aceste chiftele cu sos de mustar am facut si o garnitura de cartofi evantai (cartofi Hasselback) la cuptor – reteta aici.

cartofi la cuptor taiati evantai hasselback

Meniul a fost incoronat de celebra prajitura norvegiana Verdens Beste (Cea mai buna din lume) – un vis cu migdale, bezea si crema de vanilie cu frisca – reteta aici.

Copiii au lins blidele 🙂 Nici nu ma indoiam de acest lucru pentru ca i-am obisnuit, in decursul anilor, cu diverse preparate internationale. Le-am facut mai demult cina italiana cu paste sau pizza, cina mexicana cu chili con carne si tortillas, cina asiatica si cate si mai cate. Uite ca au trecut deja 17 ani 🙂

chiftelute cu cartofi evantai la cuptor savori urbane

Revenind la chiftelutele suedeze. In graiul lor se numesc köttbullar si pot fi degustate in meniul de la IKEA. Bineinteles ca e mai fain sa le faceti chiar voi, acasa. In cautarea retetei autentice am ajuns la acest site suedez (sweden.se) care promoveaza si bucataria lor traditionala. Conform spuselor lor, aceste chiftele se prepara din carne tocata amestec (porc – vita), contin pesmet de paine inmuiat in lapte, ceapa calita in unt si un condiment numit „allspice„.

Ce este allspice?

Allspice nu este un mix de condimente, cum poate ne induce in eroare numele. Allspice este nimic altceva de enibahar (ienibahar), zis si piper jamaican. Niste bobite foarte aromate, cu iz combinat de cuisoare, scortisoara si nucsoara. Enibaharul se gaseste in supermarketuri si in magazinele online de condimente si ar fi bine sa-l cumparati sub forma de bobite (nu macinat) pe care sa le zdrobiti cand aveti nevoie. Cam asa sta treaba cu toate condimentele… sunt mai aromate daca le pisati doar cand le folositi. Enibaharul merge bine cu pestele, cu carnea de oaie sau la anumite mezeluri de casa (nu la toate!). Deoarece enibaharul are o aroma foarte puternica, trebuie avut grija la dozarea lui in preparate.

Este clar ca aceste condimente difera de cele cu care suntem noi obisnuiti cand facem chiftele: usturoi, cimbru, chimen, paprika (boia), dar merita sa le incercam. Aici gasiti reteta clasica de chiftele pe care am invatat-o de la mama.

Din cantitatile de mai jos am obtinut cca. 6 portii de chiftelute sudeze cu sos de mustar si garnitura de cartofi Hasselback.

4.8 from 9 reviews
Chiftelute suedeze in sos de mustar - Köttbullar
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g carne tocata amestec porc - vita
  • 250 ml lapte rece
  • 75 g pesmet de paine
  • 1 ou intreg
  • 1 ceapa medie
  • 30 g unt pentru sotat ceapa
  • sare, piper negru macinat
  • putin enibahar pisat (allspice) - 4-5 bobite
In plus:
  • 150 g de unt cu min 30% grasime
  • 2 linguri de ulei
Sos de mustar:
  • 50 g faina
  • 50 g unt cu min 80% grasime
  • 500 ml lapte
  • sare, piper
  • 100 ml smantana dulce pentru frisca
  • 2 linguri mustar de calitate (Dijon)

 

Cum se fac aceste chiftelute suedeze in sos de mustar – Köttbullar?

Mi-am pregatit ingredientele pentru chiftelute. Vedeti in poze ca eu am facut portie dubla, avand vreo 12 copii de hranit la masa 🙂 Am folosit ceapa rosie pentru ca e mai aromata si mai dulceaga decat cea alba. Pesmetul de paine puteti sa-l faceti in casa, asa cum am aratat aici.

ingrediente chiftelute suedeze cu sos de mustar

Daca la chiftelele noastre se foloseste paine inmuiata in apa sau lapte, iata ca suedezii folosesc pesmet. Intr-un bol am pus pesmetul la inmuiat cu lapte rece si l-am lasat vreo 15 minute pe masa de bucatarie. Mi-am tocat ceapa si am calit-o cateva minute in putin unt topit, sarand-o lejer. Ceapa nu trebuie sa se rumeneasca ci doar sa devina translucida si sa se inmoaie un pic. Am tras tigaia deoparte si am lasat-o la racorit.

O chestie pe care am citit-o in mai multe retete de chiftelute suedeze este referitoare la gradul de macinare al carnii, toti insistand ca aceasta sa fie foarte fin macinata, ca o pasta. Carnea din comert este macinata mai mare asa ca am pus-o in vasul procesorului de bucatarie (cu cutite) si am condimentat-o direct acolo cu sare, piper, enibahar. I-am adaugat si pesmetul inmuiat in lapte precum si ceapa calita si ouale crude. Daca totusi nu va place aroma enibaharului, il puteti inlocui cu chimen macinat.

cum se fac chiftelute suedeze cu sos de mustar

Am mixat totul cateva minute pana ce am obtinut o pasta fina de tot, ca la crenvurstii de casa. Am mutat pasta intr-un castron acoperit si am dat-o la rece 30 de minute ca sa se intareasca si sa devina modelabila. E cam moale acum. In acest rastimp se vor „imprieteni” si aromele din ea. Puteti prepara acest mix si cu o seara inainte si -l tineti la rece pana a doua zi.

Cum se portioneaza si modeleaza chiftelutele suedeze?

Cel mai simplu este sa folosim o lingura, chiar una de inghetata. Am portionat astfel chiftelele si le-am rotunjit in palme. Trebuie sa aiba forma sferica cu diametrul de cca.4-5 cm. Deci sunt marisoare.

cum portionam si modelam chiftele egale cu lingura de inghetata (2)cum portionam si modelam chiftele egale cu lingura de inghetata (1)

Intotdeauna imi modelez toate chiftelele si de-abia dupa asta ma apuc de prajit. Cam 15 – 20 de chiftele ies din aceste cantitati.

Cum se prajesc chiftelutele suedeze cu sos de mustar?

Intr-o tigaie mai adanca am pus la topit untul impreuna cu 2 linguri de ulei. Uleiul ne ajuta pentru ca are punct de fumegare mai inalt decat untul (care se arde relativ usor). Am prajit pe rand chiftelele la foc mediu, scuturand zdravan tigaia, ca sa se faca pe toate partile.

Prajirea dureaza vreo 6-8 minute pentru fiecare tura de chiftele. Nu trebuie ingramadite in tigaie! Trebuie a aiba loc sa se rostogoleasca prin untul fierbinte.

Iata cat de faine si de rumene sunt! Nu va pot povesti ce aroma au de la prajirea in unt. Fenomenala!

Servire chiftele suedeze cu sos de mustar si cartofi evantai Hasselback

Pana acum avem chiftelele rumene. Dar unde e sosul?? Sosul de mustar se prepara foarte usor, dupa reteta aceasta. Intr-o tigaie se topeste unt, se adauga faina si sare si se dilueaza treptat cu lapte. Se fierbe vreo 8 minute, se adauga in el smantana dulce si mustar. Se mai clocoteste  2-3 minute si gata!

sos de mustar reteta simpla si rapida savori urbane

Sosul acesta fin si acrisor se poate servi separat (asa cum le-am dat copiilor) sau se poate turna peste chiftelele prajite. A doua varianta e mai gustoasa! Asa ca am cufundat cateva chiftele in sosul acesta gustos si fierbinte si le-am servit asa.

E cu totul altceva! Chiftelutele invaluite in sosul de mustar au o aroma grozava! Iata o tigaie perfecta: chiftelute cu sos de mustar si cartofi la cuptor. Se poate pune direct pe masa!

reteta chiftelute cu sos de mustar

Sper sa incercati si voi aceasta reteta de chiftelute suedeze cu sos de mustar si smantana! Noua ne-au placut foarte mut! Sunt atat de fragede si de gustoase…

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu carne tocata: chiftele clasice, chiftele umplute cu branza sau oua fierte, chiftele la cuptor, chiftea festiva in forma, chiftea invelita in bacon si multe altele.

 

20 COMENTARII

  1. Intrebare: aceste chiftelute se pot face și la cuptor, unse în prealabil cu unt topit și coapte la 200 °C ca rețeta cealaltă de chiftelute?

    • Iaca NU! Suedezii folosesc unt la aceasta reteta iar explicatia este una simpla: au vaci si consuma multe lactate! Suedia nu este patria florii soarelui sau a maslinilor! Iar urla nationalismul in voi? Asa ati ajuns sa nenorociti toate retetele straine, adaptandu-le după ureche.

  2. Subscriu, doar ca untul s-a scumpit, suedejii pe langa vaci au si salar iar nationalismul tine cateodata loc de mamaliga, asa e! Pe ele, pe retete nu vrem sa le nenorocim ci sa le mai ajustam dupa buzunarele noastre su dupe google, daca se poate. No sa iasa ele belea ca-n baneasa la mol da’ ceva o iesi acolo mai gustos decat parjoalele „traditionale”. Sa nu ne fie cu suparare..

    • Daca nu ai tot ce-ti trebuie pentru o reteta mai bine nu o faci. Alegi alta. Exemplu: bunica mea nu a facut tort Diplomat din 1980 pana dupa revolutie pentru ca nu se mai gasea frisca. Locuind in Arad am incercat sa o „momesc” in anii ’80 cu prostie din aia de praf de frisca la plic (se aducea si de la unguri dar si de la sarbi). M-a trimis la plimbare… Probabil ca nu si-a imaginat ca va mai apuca ziua in care sa gaseasca smantana pentru frisca in galantare dar uite ca in 1990-1991 aceasta a reaparut si s-a pus bunica pe treaba 🙂 Din caietul ei de retete ante-comuniste mai mult de 75% au stat in stand-by, pentru vremuri mai bune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.