Chiftele de porc ardelenesti reteta de familie. Chiftelute rumene si suculente din carne tocata de porc, foarte gustoase atat calde, simple sau marinate, cat si reci, pe post de aperitiv. Ce condimente punem la chiftele? Cum se prajesc chiftelele astfel incat sa nu se imbibe cu ulei?
Aceste chiftele de porc ardelenesti sunt foarte suculente datorita carnii din compozitie. Cu cat carnea e mai slaba, cu atat sunt si chiftelele mai tari sau seci. Chiftelele din carne tocata de porc (cu min. 30% grasime) sunt moi si fragede. Crusta lor este insa una crocanta si aurie datorita pesmetului prin care sunt tavalite inainte de prajire.
Aici gasiti si reteta Oanei de chiftele, asa cum se prepara in familia ei, cu usturoi, ceapa si cimbru uscat. Veti vedea cum se portioneaza si modeleaza in diferite forme si dimensiuni: de la parjoale mari pana la „gloante” – chiftelute mici de tot.
Apropo de „gloante”: la zilele de nastere serbate impreuna cu copiii, bunica ne facea niste chiftelute mici, dar mici de tot (cat o cireasa) si noua tare ne mai placeau. Ziceam ca sunt chiftele pentru copii 🙂
Ce bune sunt chiftelele reci! Cand imi punea pachetelul pentru scoala si aveam acasa chiftele, varianta mea preferata era de paine cu unt asternuta cu feliute de chiftele reci si feliute de ridichi. Si acum imi plac si de cate ori mananc imi amintesc cu drag de bunica.
Iata si un platou cu crispy strips si chiftelute, perfect pentru petreceri.
Retetele de chiftele difera de la o zona la alta, ba chiar de la o gospodarie la alta. In Moldova se fac parjoale traditionale, mari, ovale, cu cartof ras in compozitie. Reteta o gasiti aici. In alte zone se pun verdeturi multe in carnea pentru chiftele: frunze tocate de patrunjel sau marar.
La noi in casa se pun: usturoi, paprika (boia dulce) si chimen. Seamana cu compozitia de carnati de casa.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 40 de chiftele de porc ardelenesti.
- 750 g carne tocata de porc cu 30% grasime
- 3 felii mari de paine alba
- 3 oua
- 4-5 catei de usturoi
- 1 lingura chimen seminte
- 1 lingurita chimen macinat
- sare, piper
- 1 lingurita paprica (boia dulce)
- 150 g pesmet
- ulei pentru prajit
Cum se fac aceste chiftele de porc ardelenesti?
Pentru chiftele folosim carne tocata. Fie ca o macinam noi, fie ca o cumparam gata tocata, este bine sa avem cel putin 30% grasime in compozitie. Deci nu tocam cotlet sau muschiulet, doamne fereste… Carnea indicata pentru chiftele ar fi pulpa cu grasime, spata sau asa zisa „carne de lucru” (cubulete cu ceva grasime).
Ce condimente folosim la chiftele ardelenesti?
Condimentele pe care le folosim pentru chiftele sunt sarea, piperul, chimenul si paprica dulce. Adaugam si destul de mult usturoi maruntit, dat prin presa.
Pentru ca aceste chiftele sa fie „pufoase”, suculente si moi, se adauga in compozitie si niste paine alba inmuiata in apa si apoi stoarsa bine. Daca painea are coaja groasa, aceasta se taie inainte.
La carnea tocata se adauga asadar painea stoarsa, condimentele, usturoiul dat prin presa si ouale. Se amesteca bine fie cu un mixer, fie cu mana.
Cum portionam si modelam chiftelutele?
Din amestecul obtinut se portioneaza si modeleaza bilute mici cu ajutorul unei linguri de supa sau cu o lingura pentru inghetata. Asa vor iesi toate chiftelele egale. Modelarea se face in palmele usor umezite cu apa. Dupa cateva chiftele ne spalam pe maini si reluam procesul.
Chiftelutele formate se dau prin pesmet. Eu am pesmet de casa dar gasiti de cumparat in orice alimentara. Cel mai simplu este daca folosim o cutie de plastic mai larga, cu pereti inalti. Punem in ea un strat de 2 degete de pesmet, asezam chiftelele (cate 4-6 bucati) si leganam cutia stanga-dreapta si fata-spate. Chiftelele se rostogolesc singure si se acopera cu un strat uniform de pesmet.
Continuam asa cu toate chiftelele. Dupa ce s-au dat prin pesmet, chiftelele se scot pe o tava si se incinge uleiul intr-o tigaie.
Cum se prajesc chiftelele?
Tigaia trebuie sa fie mai adanca iar stratul de ulei sa fie generos. Nu prajim chiftele in 2 mm de ulei! Ele trebuie sa aiba ulei macar pana la 3/4 din inaltimea lor. Uleiul trebuie sa fie bine incins si putem testa temperatura cu o mica farama de carne aruncata in tigaie. Daca sfaraie inseamna ca e OK si putem aseza si primele chiftele la prajit. Nu aglomeram tigaia! Chiftelele trebuie sa aiba loc intre ele (chiar daca scad la prajit). Nu le apasam cu spatula.
Focul la inceput trebuie sa fie mai iute (primul minut) dar apoi se reduce la mediu. Daca e prea puternic, chiftelele se vor rumeni repede si vor ramane crude la mijloc. Daca e prea slab, ele vor „fierbe” si vor absorbi uleiul din jur. Nu ne dorim chiftele unsuroase… nu?
Verificam gradul de rumenire al chiftelelor si le intoarcem si pe partea opusa. Folosim spatula sau 2 furculite cu care le ridicam usor si le intoarcem.
NU le intepam cu furculita pentru ca prin acele gaurele se va scurge sucul din ele si va intra uleiul din tigaie! Dupa ce chiftelutele s-au rumenit frumos pe toate partile, se scot cu o paleta pe un platou asternut cu servetele absorbante. Acestea vor indeparta excesul de grasime.
Servire chiftele de porc ardelenesti reteta de familie
Tare faine-s chiftelele astea ardelenesti! Se pot manca imediat, fierbinti, cu o garnitura la alegere. Iata 15 garnituri pentru chiftele:
- piure de cartofi
- cartofi noi la cuptor
- sote de mazare
- spanac cu sos alb si usturoi
- mancare de fasole pastai cu usturoi si rosii
- orez cu legume
- legume sotate la tigaie
- tocana ungureasca de ardei – lecso
- mancare de dovlecel – tuspais
- cartofi natur cu unt si patrunjel
- cartofi taranesti cu ceapa si boia
- iahnie de fasole
- mancare de morcovi
- cuscus simplu sau cu legume
Chiftelele de pot marina cu sos de rosii sau cu sos de mustar cu smantana. Nemtii si austriecii le mananca alaturi de salata de cartofi cu maioneza. Chiftelutele reci fac parte din platourile asortate de aperitive.
Cele mai bune sunt insa chiftelele fierbinti „furate” de langa aragaz si mancate asa, inainte de masa. Cate nu am mai „furat” cand le facea bunica… Intotdeauna se prefacea ca ma cearta, dar zambea si imi era asa de drag de ea 🙂
Sper sa incercati si voi aceasta reteta de chiftele de porc ardelenesti si sa fiti incantati de ea!
Apetisante! Se pot coace la cuptor pentru a fi mai dietetice?
Nu prea merg la cuptor. Pesmetul trebuie sa rumeneasca si, totodata, el creeaza o bariera intre uleiul din tigaie si carnea tocata. Nu se imbiba cu ulei. Poti incerca alte retete de chiftele la cuptor cum ar fi https://savoriurbane.com/chiftele-umplute-cu-ou-scotch-eggs/ sau https://savoriurbane.com/chiftele-coapte-umplute-cu-mozzarella/
Mulțumesc ptr răspunsul promt.
În sfârșit mi s-au primit chiftelele. Nu puneam nici pesmet si mi se bibau cu ulei.
[…] chiftele ardelenesti – reteta aici […]
[…] CHIFTELE DE PORC ARDELENESTI […]
[…] sunt cele din carne de porc, din carnea pe care o toc eu acasa. Reteta de mea de familie o gasiti aici iar pe a Oanei […]
„Cate nu am mai „furat” cand le facea bunica… Intotdeauna se prefacea ca ma cearta, dar zambea si imi era asa de drag de ea.”
savuroasă descrierea, savuroasă reţeta. eu le fac acum. mai fac şi o salată de vinete cu iaurt. le vom mânca la rece mâine dimineaţă.
p.s. când mai mergeţi la port arthur, daţi-mi de veste. vă pup
Si noi te pupam!
[…] chiftele doar din carne de porc cu usturoi – vezi aici […]
[…] chiftele doar din carne de porc cu usturoi – vezi aici […]