Mancare de spanac cu usturoi si lapte (sos alb). Cu ochiuri, cu friganele la cuptor sau cu chiftele. Piure de spanac pe gustul meu. Reteta din Ardeal, ca in copilarie. Numai facut ASA imi place. Mult! Cu sos bechamel si cativa catei de usturoi la final. Numai la final si dupa ce se stinge focul – ca sa nu-si schimbe gustul.
Incerc sa-mi amintesc toate felurile care acompaniau spanacul copilariei. Ochiuri. Chiftele. Friganele.
Friganele sa fie!
Cunoscute in Ungaria ca bundás kenyér (paine in palton), in spatiul german ca Arme Ritter (cavalerul sarac) sau French Toast (toast francez) la britanici si americani si in final drept pain perdu (paine pierduta) la francezi. Unii dintre cei mentionati le mananca dulci, pudrate cu zahar, impreuna cu dulceturi si gemuri. La noi se mananca sarate. Reteta lor o gasiti aici (a celor prajite la tigaie).
Friganelele clasice le fac din felii de paine inmuiata in lapte si apoi trecute prin ou batut si apoi le prajesc in ulei. Adica nu prea le mai fac din cauza uleiului pe care-l absorb. Am tot zis ca incerc sa degresez anumite retete clasice asa ca am gandit un pic problema. Clar am nevoie de mai putina grasime daca le coc in tava la cuptor. Pot sa le si presar cu putin parmezan ras ca sa fie discret gratinate. Bingo!
La fel fac si un piure de urzici cremos si fin – reteta aici.
Puteti folosi spanac proaspat (oparit si scurs) sau congelat.
- 100g faina
- 100g unt
- sare dupa gust
- 1L lapte
- 650g spanac oparit
- 4 catei de usturoi
- 1-2 felii de paine/persoana (eu am facut 8)
- 1 ou la 2 felii (eu am folosit 4-5)
- lapte rece pentru inmuiat feliile de paine
- optional putin cascaval ras (parmezan)
- 50g unt
- sare, piper
Mod de preparare Mancare de spanac cu usturoi si sos alb cu lapte
Am inceput cu sosul alb (Bechamel – reteta pe larg aici). Intr-o oala am pus la topit untul impreuna cu faina si sarea. Am amestecat ca sa nu se lipeasca si am lasat compozitia la foc mediu pana a inceput sa sfaraie si sa se albeasca.
Am inceput sa torn treptat laptele fierbinte. Cate un polonic. Dupa fiecare polonic adaugat am amestecat bine ca sa desfac cocoloasele.
Am continuat sa incalzesc amestecul la foc mediu spre mic si am adaugat treptat restul de lapte. Cocoloasele au disparut complet! Nu e nicio problema daca raman pentru ca la o adica exista site prin care se poate strecura sosul.
Sosul alb devine cremos si gros insa trebuie subtiat pana se incorporeaza tot laptele. Da, 1 litru de lapte am pus si a iesit perfect! Ca o smantana groasa. Am lasat sosul sa clocoteasca incet, la foc mic de tot, timp de 15 minute. Am amestecat des in oala.
Intre timp am spalat bine spanacul si l-am oparit doar 1 minut in apa clocotita. L-am lasat la scurs si l-am bagat in blender ca sa-l maruntesc. Merge si cu mixerul de mana. Am adaugat spanacul peste sosul alb si am amestecat bine.
Aha! Deja incepe sa arate a mancare de spanac! Foarte cremoasa. Se gusta de sare si se corecteaza daca e prea putina. Daca e prea multa…bad luck.
Am adus mancare de spanac la fierbere doar sa vad ca da cateva clocote (1 minut) apoi am tras oala de pe foc. Am curatat 3-4 catei de usturoi si i-am ras (se pot si presa sau toca marunt din cutit). Mancarea de spanac cu usturoi este gata!!
Friganele la cuptor langa mancare de spanac
Am facut friganelele dupa reteta aceasta. Friganelele coapte la tava sunt senzationale! Nu sunt imbibate cu ulei si au crusta gratinata de branza.
Servire mancare de spanac cu usturoi si friganele la cuptor
Cum se mananca? Pai clasic se pune spanac cu polonicul intr-o farfurie mai adanca si se aseaza friganelele intregi in „balta” verde. Iese un maglavais general cand incepi sa tai friganeaua bucatele si sa o scufunzi in spanac. Buuun! dar inestetic. Asa ca am taiat friganelele in forma de batoane si le-am alaturat spanacul pe post de dip (sos). Mult mai „curat” ca sa zic asa. Am mai ras deasupra cativa fulgi de parmezan inainte de servire.
Fiica-mea e mare amatoare si ea de mancare de spanac si e in stare sa o manance goala, din castron, ca pe o crema. Normal ca portia „master” din fotografii i-a revenit ei :).
Asa facem noi spanacul. Dintotdeauna. La ce mai poate fi folosita crema aceasta de spanac? La umplut clatite (vezi reteta de clatite cu spanac si cascaval) sau la rulade aperitiv (cu blat pufos tip sufleu). Eu zic sa-l incercati si veti vedea cat de incantati vor fi copiii de aceasta mancare de spanac.
Celor care doresc o versiune mai light (fara rantas alb) le oferim aceasta reteta.
Aici vedeti si friganele clasice (prajite in tigaie) impreuna cu deliciosul spanac.
Va recomand si o supa crema de spanac cu smantana si usturoi – vezi aici.
Din aceasta mancare de spanac se poate face si o delicioasa rulada aperitiv umpluta cu crema de branza – vezi aici.
Sa le incercati neaparat! Si friganelele coapte si spanacul cremos.
Foarte interesanta reteta. Copilul meu manca spanac in primul an, dar acum nu mai vrea aproape niciun fel de mancare. Spanacul il mai accepta doar intr-o reteta cu cartofi, gen surpriza (nu ca l-ar interesa ideea :))) ). O sa incerc si friganelele, mi se par mai light fata de cele prajite, cum le stiam eu. Va dau de stire daca reusesc sa-l conving!
te rog sa ne tii la curent pentru ca mai multe mamici au reusit sa-si convinga copiii sa manance acest spanac. pur si simplu este delicios!
[…] revenim la clatitele noastre. Umplute cu o crema de spanac usturoiata (vezi reteta aici) si presarate cu cascaval ras sunt un aperitiv (sau chiar o cina – daca se mananca 2-3 de […]
[…] deturnata de faptul ca mama a dezghetat o punga de spanac si ai mei au cerut un alt comfort food: spanac cu chiftele. Bine, asa va […]
[…] paralel am pregatit un sos alb din unt, faina si lapte, asa cum este descris aici – la reteta de spanac. Am ales o cratita mai adanca si am topit in ea untul impreuna cu faina si un praf de sare. Cand a […]
[…] si la cuptor, deci nu ramane faina cruda). Intregul proces de preparare al unui sos alb il gasiti aici (mancare de spanac cu usturoi si sos alb) sau aici (sufleu de conopida), pas cu pas, cu […]
[…] mod curent fac mancarea de spanac cu sos alb si usturoi (reteta aici) pe care o alatur unor ochiuri, friganele sau chiftele. Imi place si spanacul crud, mai ales cel […]
bunut …dar multa faina la sosu alb 100 de gr muuuuuult si stii despre faina alba cecse spune ….
Reteta sosului Bechamel este una consacrata (vorbim de proportii): la 100 g unt se pun 100 g faina si 1 L lapte http://savoriurbane.com/sos-alb-bechamel-reteta-larousse-gastronomique/
In acest caz, a fost nevoie de 1,2 L sos alb pentru cele 650 g de spanac.
Mie mi s-a părut multă făină și mult lapte. Am facut rețeta cu aceleași cantități (chiar ceva mai mult spanac) și mi s-a părut că mănânc lapte cu făină. Oricum, nu renunț la Savori urbane. Este singurul site de pe care iau rețete și toată familia e mulțumită. 🙂
Poti pune mai mult spanac. Important: daca spanacul e maruntit cum trebuie si piureul va fi mai intens colorat!
Chiar astăzi am facut. Desi este iarna, am găsit spanac proaspăt si piureul a avut mare succes. Cu oua ochiuri ( fara ulei) si o lingura de mamaliga, este minunat. Reteta de nota 10.
Ma bucur tare ca ti-a placut reteta! Eu sunt indragostita de ea din copilarie 🙂
Si nouă ne place tare mult rețeta aceasta. O mănâncă chiar si copiii.
Azi am facut aceasta reteta o recomand foarte buna.se poate si congela?
deoarece fratelui meu nu-i place usturoiul mama punea la final, in loc de usturoi cateva frunzulite de leustean taiate fin. dau o aroma deosebita spanacului (ca si urzicilor, de altfel)
[…] spanac cu sos alb si usturoi […]
[…] cu crema de spanac – reteta aici […]
[…] cu crema de spanac – reteta aici […]
Eu stiam ca spanacul trebuie curatat de codita, sa nu fie amar si cred ca e partea cea mai migaloasa din prepararea spanacului. Vad ca la voi nu e mentionata – oare de fapt nu e nevoie sa scoatem codita?
Eu curat doar radacinile (max 1 cm tai din tije). E foarte sanatoasa si tulpina si nu e amara deloc.
[…] si cum se prepara? Pot fi si o garnitura gustoasa alaturi de carnuri fripte dar si alaturi de mancare de spanac cu oua […]
[…] Cel mai adesea se faceau friganele in zilele in care aveam mancare de spanac. Friganele cu spanac a fost si ramane unul dintre felurile mele preferate, insa doar daca spanacul este preparat cu sos alb cu lapte si usturoi – reteta aici. […]
[…] cu lapte (cu sos alb), in stil ardelenesc, preparata exact ca mancarea noastra de spanac – reteta aici pe care o mancam cu friganele (paine cu ou – reteta […]
[…] urzici cu usturoi si lapte este foarte asemanatoare cu cea a mancarii de spanac ardelenesti – vezi aici. Practic se face un sos alb (bechamel) din unt si faina care se dilueaza treptat cu lapte. Apoi se […]
Reteta aceasta este nu buna ci suuuperrr buna.Mie nu-mi placea spanacul deloc si am zis sa-i mai dau o sansa cu aceasta reteta si bine am facut.Imi place maxim si impreuna cu painea este o mancare delicioasa.Multumesc mult si toate cele bune
Se poate cu spanac congelat?
Da, sigur. Sfat: incălzeste spanacul congelat separat intr-o craticioara cu putina apa si cand incepe sa sfaraie il toci (daca e frunze intregi) si apoi il pui peste sosul alb.
Daca a spanac congelar de la mama si nu stiu cantitatea exacta de spanac imi puteti oferi un sfat pentru raportul lapte, faina si unt? Multumesc!
Nu ai cantar? Proportia sos alb/spanac are trebui sa fie 2 la 1.
Se poate reincalzi spanacul?
Am citit tot felul de pareri ca numai este sanatos dupa ce se reincalzeste
Astea sunt prostii tipice de internet. Nu au nicio relevanta din punct de vedere stiintific, medical, nutritional etc. Poti oricand sa reincalzesti mancarea de spanac.
[…] Deoarece am probleme cu fierea încerc să evit prăjelile (în special rântașurile) și să adaptez rețetele clasice unui stil de alimentație mai dietetic. Deoarece îmi plac gustul și textura sosului alb Bechamel (zis și rântaș sau roux) iată că sunt nevoită să găsesc soluții pentru a le obține fără procesul de călire – prăjire. Cei care nu au asemenea probleme și adoră spanacul proaspăt gătit sub formă de mâncare cu sos alb și usturoi pot vedea aici cum se prepară aceasta. […]
[…] mari amatori de spanac și cel mai adesea îl prepar sub forma de piure cu sos alb și usturoi (rețeta aici) însoțit de ouă ochiuri, frigănele (vezi aici) sau chiftele (vezi […]
[…] Sunt mare amatoare de spanac și-l gătesc destul de des. În bunul stil ardelenesc prepar spanacul proaspăt sau congelat sub forma de piure cu sos alb (Bechamel) cu lapte și usturoi. O nebunie de mâncare de spanac care merge bine cu ochiuri, frigănele sau chiftele și care este pe gustul copiilor. Rețeta o găsiți aici. […]
[…] Per ansamblu este o foaie ruladă pregătită dintr-un piure de spanac cu lapte și usturoi – ceva mai gros decât cel pe care-l facem în mod obișnuit – vezi aici. […]
[…] Câteodată facem frigănele la cuptor, fără prăjeală, la tavă – vezi aici. […]
[…] Cum spuneam mai sus, frigănelele merg grozav cu piureul cremos de spanac cu usturoi și sos Bechamel (rețeta aici). […]
[…] de spanac cu care am crescut. Mâncarea ardelenească de spanac este cu lapte și usturoi – rețeta aici. Cel mai adesea o mâncăm împreună cu frigănele, ouă ochiuri sau […]
Intrebare: „650g spanac oparit” inseamna 650 de grame de spanac crud care trebuie apoi oparit sau inseamna spanac oparit pe care il cantaresti pe urma si trebuie sa fie 650 de grame? Cred ca de aici vine confuzia la unele comentarii ca zic ca e prea multa faina.
cantarit dupa oparire sau decongelare. dar 650 g de spanac crud este foarte mult! cu el umpli o plasa!