Rösti reteta de cartofi rasi prajiti. Un fel de tocinei de post din cartofi cruzi, fara oua sau branza. Americanii le zic hash browns. Chiftelute plate din cartofi rasi. O reteta elvetiana simpla si gustoasa.
Ce sunt rösti si cum se prepara? Pot fi si o garnitura gustoasa alaturi de carnuri fripte dar si alaturi de mancare de spanac cu oua ochiuri.
Acesti cartofi rasi prajiti isi au originea in regiunea Berna (Elvetia). Este o mancare simpla, fara pretentii, tipic alpina. Unii o considera felul national al Elvetiei. Intre timp acesti rösti au devenit cunoscuti la nivel international, ei fiind serviti in restaurantele din intreaga lume. In America se numesc hash browns si se fac in forma triunghiulara sau de discuri mici.
Reteta de baza se face doar cu cartofi cruzi rasi pe razatoarea mare si prajiti in tigaia cu putin ulei incins. Bineinteles ca exista variatiuni pe tema, rösti putand fi innobilati cu diverse branzeturi rase, bucatele de sunca sau chiar cu oua batute. Unele retete prevad folosirea cartofilor fierti in coaja, ca la tocineii bucovineni.
Si asezonarea poate varia: de la simpla sare pana la boia afumata, chimen, ierburi aromatice, ceapa sau usturoi etc. Rösti se pot praji atat in tigai mari (de 18-30 cm) cat si in tigaite individuale (de 10-12 cm). Arata tare bine si asa micuti. De asemenea, ei pot fi pusi in tigaie sub forma unui disc mare (ca o clatita) sau in mici gramajoare – rezultand mini rösti, asemanatori cu hash browns.
Cartofii pentru rosti ar trebui sa fie din cei pentru prajit sau salate (sa nu fie fainosi) ca sa nu absoarba mult ulei din tigaie. Se gasesc asemenea cartofi in supermarketuri, gata sortati in functie de tipul lor.
Mama facea in anii ’80 o versiune faina de rösti: peste cartofii rasi prajiti punea si 2-3 oua batute cu sare, piper si 1-2 catei de usturoi. Tare buni ies si asa! Ca o tortilla care se taie in felii dupa prajire.
Eu am deci sa-i prepar pe post de garnitura alaturi de un piept de rata prajit si de o varza rosie calita cu mere. O combinatie excelenta!
Daca-i mancati simpli ei sunt un fel de post. Cine nu tine post poate amesteca uleiul vegetal cu putina untura sau chiar cu unt. Acestea vor da o savoare in plus preparatului.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 4 portii de rösti (garnitura) sau 2 portii ca fel de sine statator.
- 3-4 cartofi cruzi
- sare dupa gust
- 3 linguri de ulei
- piper, boia
- usturoi
- oua batute
- sunca
- branza rasa
- verdeata
Cum se fac rösti reteta de cartofi rasi prajiti?
Cum se pregatesc cartofii pentru rösti?
Am curatat si spalat 3 cartofi marisor. Mi-am pregatit si razatoarea.
Am ras cartofii cruzi pe razatoarea mare si i-am asezonat cu sare. I-am mutat intr-o strecuratoare si i-am lasat la scurs 10 minute. I-am mai apasat cu palma ca sa scot cat mai multa apa din ei.
Cum se prajesc acesti cartofi rasi – rösti ?
Am ales 2 tigai ca sa va arat cum se fac si in varianta mare dar si mai micuta: o tigaie de 28 cm si una de 12 cm. Am pus 1 lingura de ulei in tigaita mica si l-am lasat la incins, insa sa nu fumege. Am lucrat la foc mediu.
Am stors temeinic cartofii rasi si i-am asezat in tigaie, nivelandu-i bine cu dosul unei linguri sau cu o spatula. Trebuie presati bine de tot ca sa se tina unii de altii. Stratul nu trebuie sa fie mai gros 1- 1,5 cm pentru ca pot ramane cartofi cruzi la mijloc.
Am redus flacara la minimum si am lasat cartofii rasi sa se prajeasca incet pana se rumenesc la fund. Cam 5 minute a durat la mine, in tigaia mica. Apoi i-am intors cu ajutorul unei farfurii – am pus-o deasupra tigaii si am intors totul cu o miscare hotarata. Ca la tortilla spaniola.
Cu ajutorul farfuriei am glisat cartofii inapoi in tigaie, cu partea cruda in jos. I-am mai lasat la prajit alte 3-4 minute.
Si gata! In mai putin de 10 minute sunt facuti.
Iata si cu tigaia mare (de 28 cm). Fiind cantitate mai mare de cartofi acestia trebuie prajiti ceva mai mult, cu 2-3 minute in plus fata de cei din tigaia mica. Se intorc la fel, cu o farfurie mare si se prajesc si pe verso. Dupa intoarcere se pot pune ouale batute, branza rasa etc. Eu i-am lastat simpli.
Servire rösti reteta de cartofi rasi prajiti
Rosti se pot scoate pe un platou si se pot portiona in felii – daca au dimensiuni mari. Daca aveti tigaite individuale puteti sa-i prezentati in ele, pentru o nota rustica.
Inainte de servire puteti sa-i presarati cu putin piper macinat, fulgi de sare (fleur de sel), parmezan sau alta branza rasa sau verdeturi tocate. Si stropiti cu un mujdei simplu sunt foarte gustosi! Practic este o structura tip sandvis, cu 2 fete rumene, usor crocante si un miez moale de cartofi fierti. Nu te mai saturi de ei, atat sunt de buni!
Si dupa ce se racesc sunt buni, la temperatura camerei. Ei pot constitui baza pentru niste aperitive faine: felii de rosti cu smantana si somon afumat sau inmuiate in dip de tzatziki – reteta aici.
Daca sunteti amatori de cartofi, atunci va recomand si niste chiftelute faine cu branza, niste crochete de cartofi precum si niste langosi cu cartofi.
Sper ca v-a placut aceasta reteta simpla de rösti si ca o veti testa in curand 🙂
[…] am ales o garnitura compusa din varza rosie calita (reteta aici) si rosti (cartofi rasi prajiti). Merg grozav cu pieptul de […]
foarte bun acest preparat
[…] rosie calita merge bine cu rata: iata aici un piept de rata prajit alaturi de varza rosie si rösti (cartofi rasi prajiti). Cine doreste isi poate pune si un mot de […]
[…] Dacă sunteți amatori de cartofi rumeni la tigaie de fontă atunci vă recomand și rețeta de Rösti – vezi aici. […]
[…] Simplu și perfect rotund la Oana de la Savori Urbane Simplu, în mic dejun combinat cu ouă și andive proaspete la Andie Micuți, cu șalotă și ou, pe site-ul Laurei Teodora Din cartofi fierți în coajă, serviți cu cremă de brânză, la Cristina […]
Merge oare pentru a evita prajeala sa o bagam intr-o tava la cuptor si la sfarsit sa punem ouale?
[…] O altă rețetă faină din Alpii Elvețieni este cea de Rösti – cartofi rași (cruzi) și prăjiți în tigaie – vezi aici. […]
[…] sunt cartofii rași prăjiți în tigaie – rețeta aici. Unii îi numesc tocinei deși se prepară […]
[…] Sunt mare amatoare și de Rösti sau cartofi rași (cruzi) prăjiți direct în tigaie. Este felul național al Elveției și este popular în toată regiunea Alpilor (Austria, Germania, Franța, Italia). Rețeta lor o găsiți aici. […]