Cartofi fondanți cu unt și usturoi – rețeta de fondant potatoes. Cum se fac cartofi copți la tigaie și apoi la cuptor? Rețeta de cartofi fondanți rumeni și cremoși. Rețete cu cartofi. Rețete de garnituri.
Am tot văzut acești cartofi fondanți la televizor sau în anumite clipuri video și am fost curioasă cum sunt. I-am mâncat acum câțiva ani într-un restaurant vienez alături de o friptură faină de rață cu varză roșie călită. Mi-au plăcut foarte mult!
Am uitat o vreme de ei până săptămâna trecuta când am cumpărat niște cartofi speciali pentru copt și mi-am adus aminte de acești cartofi fondanți. Este vorba despre cartofi cruzi care se taie în forma cilindrică (sau cât mai aproape de ea), se prăjesc în unt și se sting cu supă de pui sau de legume. Fierberea lor se poate face atât pe aragaz (sub capac) cât și la cuptor. Eu am ales a doua variantă. Au fost delicioși!! Se pot mânca și goi, nu doar pe post de garnitură.
Cartofii fondanți au crustă rumenă și crocantă iar miezul lor este moale, cremos și delicat. Ca să obținem aceste două texturi am folosit o tigaie care poate merge și la cuptor (deci nu are mânere de plastic sau lemn). Cartofii trebuie să fie din cei pentru copt sau salată, nu pentru piure. Ar fi bine ca aceștia să aibă dimensiuni asemănătoare dar nici dacă nu-s egali nu-i bai. Nici ai mei nu au fost iar pe cei mari i-am tăiat în două. Tot în burtă ajung, cum zicea străbunică-mea Buia.
Untul se folosește în cantități destul de mari fiind responsabil de savoarea deosebită a acestui preparat. La fel și supa de pui sau legume care nu poate fi înlocuită cu apă. Aici vedeți cum se face o supă concentrată de legume (stock vegan, vegetal). Aceasta poate fi păstrată la frigider sau congelată.
Acești cartofi fondanți se pot face simpli dar și cu diferite arome: usturoi, chimen, busuioc, cimbru etc. Eu am ales chimenul și usturoiul iar la final i-am presărat cu cepșoară tocată.
Rețeta care mi-a servit ca inspirație este cea prezentată de Chef John de la Food Wishes într-un video pe care l-am inserat la finalul articolului.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 5-6 porții de cartofi fondanți.
- 1 kg de cartofi pentru salată sau copt
- 3 linguri de ulei de floarea soarelui
- 50 g unt gras cu min. 80% grăsime
- 500 ml supă fierbinte de pui sau legume
- sare, piper
- chimen, usturoi (2-3 căței)
- Opțional: crenguțe de rozmarin, cimbru verde
- verdeață pentru decor (cepșoară, pătrunjel verde etc)
- 2-3 morcovi
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 rădăcină de păstărnac
- 1 felie de rădăcină de țelină
- 1 ceapă medie
- 1 linguriță de sare, 1 linguriță boabe de piper
- 1 lingură de ulei
- 2 L de apă fierbinte
Cum se fac acești cartofi fondanți cu unt și usturoi – rețeta de fondant potatoes?
Cum se face supa simplă de legume?
Nu am avut supă de pui făcută în casă (rețeta aici) așa că am făcut repede o supă de legume și zarzavaturi. Am decojit zarzavaturile, le-am spălat și le-am tăiat în bucăți mai mari. Ceapa am lăsat-o cu coaja pe ea pentru că aceasta dă o culoare plăcută supei.
Am ales o oală de vreo 3 L în care am pus mai întâi morcovii, i-am sărat lejer și i-am stropit cu 2 linguri de ulei. I-am călit la foc mic, sub capac, până ce s-au înmuiat un pic (cam 5 minute). Apoi am pus și restul ingredientelor precum și apa fierbinte. Am completat asezonarea cu sare și piper boabe și am lăsat supa de legume la fiert cca. 45 de minute fără capac. În acest răstimp zarzavaturile s-au înmuiat iar supa a scăzut și s-a concentrat.
Am stins focul de sub oală și am lăsat-o pe aragaz.
Cum se pregătesc cartofii pentru cartofi fondanți?
Am decojit cartofii cruzi și i-am tăiat în rondele groase de vreo 4-4,5 cm. Frumos ar fi ca aceastea să fie perfect cilindrice dar, ca să nu am pierderi foarte multe, am tăiat cartofii mari în două și am obținut și jumătăți de cilindru.
Am clătit cartofii în mai multe ape și i-am lăsat 5 minute într-un castron cu apă rece (ca să scap de o parte de amidon). Apoi i-am scurs bine și i-am șters temeinic cu ștergare de bucătărie.
Cum se prăjesc cartofii fondanți în ulei și unt – la tigaie?
Am pus cuptorul la încins la 220 C (sus+jos+ventilație respectiv treapta maximă la cele cu gaz).
Am ales o tigaie grea de fontă în care am pus uleiul la încins. Nu vă speriați! Acest ulei nu va rămâne în preparatul final! Am așezat în tigaie cu grijă cartofii bine șterși (puși „în picioare”)și i-am lăsat să se prăjească cca. 5-6 minute la foc mediu. I-am sărat și i-am piperat lejer cu piper negru proaspăt măcinat. Ei trebuie să devină aurii spre rumeni pe fața de jos. Apoi i-am întors cu o un clește și i-am prăjit și pe verso 2-3 minute (nu îi înțepăm cu furculița!). Am absorbit uleiul din tigaie cu un șervet mototolit de hârtie pe care l-am manevrat cu cleștele de bucătărie. Aveți grijă să nu vă ardeți și să nu ajungeți cu el lângă flacără deoarece este foarte inflamabil!
Dacă nu aveți loc să manevrați hârtia absorbantă atunci puteți scoate temporar 2-3 cartofi din tigaie și îi puneți la loc după ce ați cules uleiul.
Am pus untul (50 g) printre cartofi și am continuat prăjirea 1-2 minute la foc mic (ca să nu se ardă untul). Am presărat cartofii din nou cu sare și piper. Am pus și o linguriță de semințe de chimen precum și 3 căței de usturoi feliați. Tot acum se poate pune rozmarinul sau cimbrul verde. Imediat am turnat și primul polonic de supă fierbinte.
Supa trebuie turnată treptat deoarece reacția este foarte violentă: se umflă, clocotește puternic și stropește sau dă în foc.
Am tot completat cu supă fierbinte până ce nivelul ei a fost cam pe la 2/3 din înălțimea cartofilor. Ce cartofi fondanți faini vor ieși de aici! Cel mai important este să nu turnăm supă peste suprafața crocantă a cartofilor ci doar în jurul lor.
Cum se coc cartofii fondanți la cuptor?
Am mutat repede tigaia cu cartofi fondanți în cuptorul preîncins la 220 C și i-am copt cca. 30 de minute fără capac, fără folie de aluminiu. Am verificat nivelul lichidului din tigaie ca nu cumva să scadă excesiv și să se ardă cartofii. După vreo 20 de minute am completat cu încă un polonic bun de supă. Am testat un cartof cu furculița (pe lateral) ca să văd dacă e moale și bine fiert/copt. Era! Am scos tigaia din cuptor și am adulmecat aromele grozave de unt, usturoi, chimen și cartof copt 🙂 Yummy!
Cartofii fondanți s-au rumenit fain și au suprafața crocantă. Daca îi lovești cu furculița se aude tac-tac-tac. Sosul din tigaie este compus doar din unt topit deoarece supa a fost absorbită de cartofi și s-a și evaporat. Am uns cu o pensulă cartofii cu acest unt topit.
Servire cartofi fondanți la cuptor, pregătiți în tigaie de fontă
I-am lăsat 5 minute să se răcorească un pic și să mai absoarbă untul topit din jur. Apoi am presărat acești cartofi fondanți cu cepșoară tocată (chives, ciboulette, Schnittlauch) și au fost gata de servire.
Eu i-am prezentat alături de un mușchiuleț de porc în crustă crocantă și de niște mere caramelizate și stinse cu cidru. Mușchiulețul în crustă îl găsiți aici.
Iar rețeta merelor caramelizate cu unt și cidru o găsiți aici.
A fost un fel principal tare gustos! Carnea fragedă, merele aromate și cartofii fondanți rumeni și cu miez cremos. De vis!
Dacă sunteți amatori de cartofi rumeni la tigaie de fontă atunci vă recomand și rețeta de Rösti – vezi aici.
Sau o rețeta veche de cartofi noi falși – făcuți iarna din cartofi vechi prăjiți în untură – vezi aici.
Să încercați și voi această rețetă simplă de cartofi fondanți cu unt și usturoi! Sunt fabuloși!
[…] De data aceasta am creat un meniu fain de toamnă: mușchiuleț în crustă crocantă de nuci și alune cu cartofi fondanți și mere caramelizate cu cidru. O combinație senzațională! Rețeta cartofilor fondanți o găsiți aici. […]
[…] Am făcut această garnitură din mere caramelizate cu unt și cidru lângă un delicios mușchiuleț de porc în crustă crocantă cu nuci și alune de pădure (rețeta aici). Cealaltă garnitură a constat în niște cartofi fondanți de o finețe rară – vezi aici rețeta. […]
De unde ați cumpărat tigaia de fonta?
Eu am cumparat una din piatza Obor de la Uzbeci.
Din Selgros.
Reteta practica si utila, foarte bine explicata. Nu stiam ce sunt cartofii fondanti dar cu urmatoarea ocazie ii voi face.
l-am dat gata pe iubitul meu. :)) mulțumesc pentru rețetă. 🙂