Prajitura cu mere reteta bunicii – cu aluat fraged cu unt sau cu untura – are un mare avantaj: poate fi facuta in orice moment al anului cu fructe proaspete. Cred ca este una din prajiturile clasice ale copilariei. La noi nu exista prajitura cu mere fara scortisoara, vanilie si coaja de lamaie, asa o facea si bunica si tot asa aromata o fac si eu. Acelasi aluat fraged si parfumat il folosesc si la placinta cu branza de vaci si stafide.
Multe mere dulci-acrisoare, un aluat cu mult unt si arome alese… Cat sunt toamna si iarna de lungi facem prajituri cu mere. Aluatul acestei prajituri cu mere (reteta bunicii) este unul fraged, intalnit si la tarte – vezi aluat de tarta.
Umplutura prajiturii cu mere este compusa din mere rase, zahar, nuci, coaja rasa de lamaie si scortisoara. Merele NU trebuie calite in prealabile. Nici bunica nu le calea si iesea o prajitura grozav de gustoasa.
Puteti insa folosi si mere rase puse la borcan special pentru placinte si prajituri – vezi aici cum se fac.
Din cantitatile de mai jos iese o tava cu prajitura cu mere de 25 x 38 cm.
- 2 kg mere dulci-acrisoare
- 200 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- coaja de la 1 lamaie
- 60 g nuci
- 500 g faina alba
- 250 g unt
- sau 100 g unt + 100 g untura
- 125 g zahar praf
- 2 pachete zahar vanilat
- 2 oua + 2 galbenusuri
- 2 linguri smantana
- coaja de lamaie
- un praf de sare
- 1 galbenus
Aluat fraged cu unt sau untura pentru Prajitura cu mere
Pentru aluat se framanta rapid ingredientele. Daca se framanta cu aparatul se pun toate ingredientele impreuna (untul sa fie rece si taiat cubulete) si deasupra se pune jumatate din faina si se bate scurt cu aparatul de framantat. Ulterior, treptat, se adauga si restul de faina. Daca se framanta cu mana se pun faina si untul, se amesteca si apoi se pun celalalte ingrediente si se framanta rapid. Nu trebuie lucrat mult ca sa nu se incalzeasca. Aluatul fraged nu trebuie framantat indelung pentru ca, dupa coacere, devine tare.
Aluatul se imparte in 2 portii, una usor mai mare decat cealalta (foaia de jos), se pune in folie transparenta si se lasa in frigider o ora.
Umplutura Prajitura cu mere
Pentru umplutura se spala bine merele. Eu le rad cu coaja cu tot pentru ca imi place coaja de la mere si mi se pare ca e pacat sa le arunc. Dar daca doriti puteti curata merele. Se rad apoi pe razatoarea mare.
Unii preferă să folosească mere rase la borcan (vezi aici cum se fac).
Nucile se prajesc un pic, apoi se rad, se toaca marunt.
Se scoate bucata de aluat mai mare din frigider si se intinde pe foaia de copt direct, fara faina. Se intinde sa fie atat de mare incat sa ajunga si pe marginile tavii. Se muta aluatul cu hartie cu tot in tava si se inteapa bine cu furculita (ca sa nu faca basici la copt). Tava mea are 25 x 38 cm.
Deasupra foii de aluat se pun nuca, scortisoara si coaja de lamaie. Merele se iau in pumn si se storc bine de tot de zeama (zeama care este de fapt un suc proaspat de mere si se bea instantaneu de catre cei mici). Apoi se aseaza si ele in tava si se niveleaza. Peste stratul de mere se pune zaharul (se pot pune intre 100-200 g zahar, depinde de mar si cat de dulce va place prajitura) si apoi se mai pune scortisoara si deasupra.
Se mai aseaza, niveleaza usor cu o furculita, astfel incat zaharul sa intre usor in mere.
Se scoate blatul celalalt si se intinde tot pe o foaie de copt. Se ia apoi cu sucitoarea si se aseaza peste mere. Se niveleaza usor, chiar cu sucitoarea, apoi se gaureste cu furculita. In acest scop eu folosesc o rola cu cutitase care este destinata pentru fragezirea carnii, dar se potriveste bine si aici. Blatul de deasupra se unge cu un galbenus.
Coacere prajitura cu mere
Prajitura cu mere se coace la 170°C timp de 50 de minute. Cand este gata se pudreaza cu zahar si se portioneaza.
Servire prajitura cu mere
Prajitura cu mere este buna rece. Blaturi fragede si umplutura aromata de mere cu scortisoara si lamaie. Ca-n copilarie!
Cu un aluat fraged similar facem si prajitura cu branza dulce si stafide (turos pite) – reteta aici.
O alta prajitura de sezon este si cea rasturnata cu mere caramelizate – reteta aici.
Toamna ne place si placinta cu dovleac si nuca, facuta cu acelasi aluat fraged. Reteta aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu mere:
foarte buna ! Multumesc pentru postare .
Foarte buna prajitura! Multumesc de reteta
Cu drag 🙂
Doamna Oana si Doamna Diana, buna ziua: Va rog frumos sa-mi spuneti daca aveti pe situl Dvs. prajitura “Papanasi din mere, prajiti”, precizez ca nu sunt sigura ca asa se numeste corect, dar imi aduc aminte cum imi prepara mama mea acesti papanasi (acum doream sa-mi verific memoria si sa vad reteta ca sa nu gresesc, deoarece mama mea nu mai este din pacate in aceasta dimensiune ca sa-mi spuna). Din ce-mi amintesc era cam asa si va rog frumos sa-mi raspundeti daca aceasta este reteta corecta sau daca lipseste ceva: merele razuite, amestecate cu putin zahar+scortisoara, stoarse bine in pumni, apoi amestecate cu faina plus sau minus 1-2 oua, apoi prajite (pe ambele fete) in ulei incins in tigaie, apoi servite ca atare: calde sau reci. Va multumesc anticipat pentru raspuns, va doresc in continuare Sarbatori Fericite si pe 2020 un Nou An Prosper! Cu sincera pretuire, Dacyana(P.S.:Aceeasi rugaminte de aflare a retetei exacte o adresez respectuos si cititoarelor si admiratoarelor acestui site minunat. Va multumesc anticipat si numai bine.)
Clatite cu mere sau placintele https://savoriurbane.com/clatite-cu-mere-reteta-bunicii/
Buna sera Oana
Daca nu pun zahar la mere , o sa iasa buna?!
Pentru cei cu diabet?
Merci mult?
Dan
depinde de gustul tau si de cat de dulci sunt merele.
buna.ce dimensiune are tava?
42 x 33 cm
25×38 cm scrie sus, deasupra retetei…
Personal, m-am bazat pe acest 42x33cm, noroc ca am facut o portie si jumatate de aluat. Abia acum, cand sa ii trimit mamei link-ul cu reteta, am vazut specificate dimensiunile tavii. 😊
Reteta este foarte buna, prajitura extrem de gustoasa. Aluatul e minunat. Multumiri multe si spor in continuare! 🤗
buna ,buna ,,,foarte buna aceasta reteta ,am facut-o si eu asa ,,,mii de multumiri pentru reteta !
fetele, azi am prăjiturit. prăjitura cu mere este faină și bună
Ne bucuram tare sa auzim asta! Este prajitura pe care o faceau si bunicele noastre.
am facut reteta si e buna, ma bucur mereu de retetele pe care la postati, ma-am abonat la acet sit minunat, poate va intereseaza si alta versiune la fel de buna.
[…] imi facea aceasta prajitura cu branza cu 2 straturi de aluat – avea si capac, ca si prajitura cu mere. Mie imi place mai mult asa, cu crema de branza la […]
Am facut acum prajitura si este foarte buna! Aluatul e fraged, asa cum am sperat sa fie. Va multumesc!
Imi place mult , mama facea in fiecare Duminica . Banuiesc ca la placinta cu dovleac difera doar compozitia , nu-i asa ? E preferata mea ..
Ma bucur ca am gasit blogul vostru ( pe alta pagina , cea care v-a furat si publicat reteta ) si l-am marcat cu “like” .
Se pare ca o sa am, si altceva de lucru prin bucatarie de acum incolo , in afara de ciorbe si mancaruri cu carne sau nu . Dulciuri nu am pregatit niciodata – in afara de gem pe paine – si sunt nerabdator sa incep c u placintelele astea , cu mere si cu dovleac …
,,,,,Foarte buna prajiturica eu o fac edesea ptr nepotelul si copilasii mei,,,,va multumesc!!!
Este extraordinar de buna la gust, simplu de facut, fara chimicale (asa spun eu prafului de copt…:)) ! Am facut o tava si s-a mancat in 2 zile, parca nici n-a fost ! Trebuie sa o repet ! Nota 10 bunicii Buia si voua pentru ca ati avut intelepciunea de a invata de la ea si de a ne impartasi si noua aceasta reteta !
Rezonezi cu noi. Nu ne place deloc praful de copt si-l detectam in preparate. Nu-i vedem rostul. Prajiturile ies foarte bine si fara el. Ne bucuram ca ti-a reusit si placut prajitura noastra cu mere 🙂
Foarte bună, acum o pregătesc pentru a doua oara. Mulțumesc pentru aceasta rețetă minunată, într-adevăr e rețeta pe care o pregătea și bunica mea. Nota 10!!!!
Buna ziua! Intrebare: Daca folosesc mere innabusite in prealabil, erau mere cazute si lovite…. scade timpul de coacere?
Nu scade timpul pentru ca trebuie sa se coaca foile de aluat
Multumesc pentru raspuns!
Nici nu ai cum sa obtii un aluat “pufos” pentru ca este vorba aici de aluat fraged nu de pandispan. Este aluatul din care se fac si crustele tartelor. http://savoriurbane.com/aluat-de-tarta-reteta-clasica/ Ai grija sa nu-l framanti mult pentru ca devine elastic si apoi se intareste la cuptor. Oricum, el se va inmuia dupa coacere daca sta cateva ore cu umplutura de mere
Exact ce-mi doream, gustul copilariei! Delicioasa!
Ai framantat aluatul? Fiind un aluat fraged acestea NU trebuie framantat pt ca devine elastic si cauciucat.
Foarte buna reteta!
am facut-o de 3 ori pana acum si e tare buna
O reteta minunata ,nu ai cum sa dai gres cu retetele voastre ,conditia esentiala este sa urmezi pasii indicati ,Am pregatit si eu aceasta prajitura insa am inlocuit umplutura ,nu am pus mere ci am folosit dovleac ,a iesit o minunatie de prajitura ,delicioasa !
Ma bucur ca ti-a placut 🙂 Si cu branza si stafide o poti face.
Merele rase nu trebuiesc călite în prealabil ? Mulțumesc.
Nu. Spor 🙂
Prăjitura simpla si rapida. Rezultat perfect
Preferata mea și a copiilor mei
Foarte buna prajitura si usor de facut!!!!
Ne bucuram ca ti-a placut 🙂
Până acum am făcut prăjitură cu mere cu mere călite dar văzând rețetă am prins curaj. Ce minunăție mi-a ieșit. Cea mai buna plăcintă cu mere.
da, e mult mai gustoasa cu merele crude. oricum se gatesc in cuptor. daca le mai si calesti inainte ele devin pasta.
Voiam să vă scriu ceva dar nu reușesc să postez
Exact gustul din copilarie
Delicioasa si usor de facut 🙂
[…] Prajitura turnata cu mere are marele avantaj ca ne scapa de intinsul foilor de aluat, mai ales cand nu avem prea mult timp la dispozitie. Arata ca un tort de mere. Totusi, prajitura cu mere si aluat fraged (tot o reteta de la bunica) ramane una dintre cele mai indragite din familia noastra. Reteta ei o gasiti aici. […]
Esta una dintre prajiturile copilariei mele, pe care o fac des, cand vreau sa “salvez” niste mere pe care le am deja de mult timp in casa. Aluatul se poate face si cu o zi inainte, uneori il fac rapid seara cand vin de la servici si prepar prajitura a doua zi cand am timp mai mult. Este de o finete extraordinara, desi atat de simpla si usor de facut.
Nora, cum pastrezi aluatul pana a doua zi? La frigider? Multumesc
Da, la rece.
Simplu si gustos.
Super reteta
Am făcut plăcintă cu dovleac, cu pere cu mere si gutui. La superlativ
Trebuie sa fie foarte buna si cu fructe asortate 🙂
Am facut si eu reteta si a iesit spectaculos! Am pus si nuci peste mere,vanilie in blat si frisca pe deasupra. Celor trei fete ale mele le-au placut tare mult.
Oo0, ce combinatie faina! Ma bucur ca ti-a placut reteta noastra si te mai asteptam 🙂
Buna! Cum intind aluatul peste hartia de copt? Aluneca… Este vreun truc? 😜
Multumesc!
Intinde-l normal daca nu-ti reuseste asa 🙂
Eu nu am įnțeles,zahärul pudră se pune în compoziție sau este pentru ornat?
Zaharul pudra se pune in aluat, este trecut la ingredientele pentru aluat. Daca doresti poti sa si pudrezi cu zahar deasupra.
Este minunata, am facut-o azi,multumesc pentru rețeta
Ma bucur ca ti-a placut 🙂 Sa-ti fie de bine
Foarte bună prăjitura și foarte ușor de făcut. S a mâncat imediat, au mai rămăs câteva bucațele pentru a doua zi, mulțumim de rețetă.
Cu mare placere! Ne bucuram ca ti-a placut prajitura cu mere si te mai asteptam pe la noi 🙂
Trebuie mai mult de 60 g nuca…pana se prajesc se mai mananca din ele, de test; nu am mai facut placinta cu mere si cu nuci; sunt de efect; foarte buna!
:)) Pai prajeste mai multe atunci!
[…] din aluat fraged le fac exact ca pe cele ale prajiturii cu mere – reteta aici. Este o reteta veche de aluat, de la strabunica si bunica, cu untura si/sau unt, smantana. Nu […]
[…] va plac prajiturile cu mere va recomand sa testati si aceasta reteta, tot de la bunica mea. A fost incercata de zeci de mii de cititori si toti au fost ultra-incantati […]
Foarte bună rețeta ,a ieșit super ! Mulțumesc mult !
Ador aceasta reteta. O stiu deja pe de rost. Ca plecam in excursie sau stam acasa odata la 2-3 saptamani fac. Este cea mai buna reteta de placinta cu mere pe care am incercat-o. Si reteta e simpla si rapida.
[…] am ales varianta de mere rase crude deoarece și in rețeta noastre de prăjitură clasică cu mere (vezi aici) sau în cea cu aluat fraged răzuit (vezi aici) acestea nu se […]
Este f.f.buna -foile sunt atât de bune parca ar fi un biscuite fin sfaramacios.
Eu am făcut pentru tava mare de cuptor electric,deci am dublat ingredientele(1 kg faina 4 oua ….și așa mai departe si,neconsumand
nimic din porc am pus pentru cele două porții un pachet de margarina rama și încă 150 ml ulei) A ieșit super ! Mulțumesc pentru rețetă.
[…] mai spun de prăjitura ei delicioasa cu mere (rețeta aici) sau de gogoșile ei pufoase cu gaură în mijloc (așa cum îi șade bine unei gogoși) și care […]
Aceasta reteta traditionala, de la bunica este excelenta. O recomand. Gustul e perfect, consistenta perfecta. Se mentine proaspata mai multe zile.
[…] o pun din belșug la ștrudelul cu mere (rețeta aici) sau la prăjitura cu aluat fraged și mere (rețeta aici), în cazul tortului de mere o presar cu parcimonie și doar la final, peste decorul din […]
[…] O altă rețeta faină este cea a prăjiturii cu mere și aluat fraged – vezi aici. […]
Buna sunt fan al vostru,salvez si incerc multe retete care “imi fac cu ochiul”.majoritatea imi ies din prima datorita modului vostru de a explica si a ne spune toate secretele unei retete.am incercat si aceasta reteta fara zahar in aluat,doar in mere(pt.silueta😄).fiica mea cand a vazut ca nu calesc merele a ras de mine ca fac placinta pt puturosi.bineinteles ca i-a placut,m-a pus sa mai fac o tava a doua zi.acum imi cere mereu sa ii fac prajitura pt”puturosi”.multumim pt ceea ce faceti si ne impartasiti si noua.👍👍
Prajitura este excelenta la gust, doar ca am cateva nelamuriri in privinta aluatului. Desi a stat 1 ora si 15 min la frigider, a fost foarte greu de intins fara faina deoarece se tot lipea de sucitor si se desprindeau bucatele din el – e normal? L-am tot bagat cu tot cu foaia de copt la frigider de vreo 2 ori ca sa se mai intareasca. Apoi, a fost foarte greu de intins direct pe foaia de copt fara ca cineva sa imi tina foaia pe loc, daca eram singura m-as fi chinuit pentru ca foaia de copt aluneca pe blatul de lucru – exista vreun truc care sa faca intinsul mai usor? In al treilea rand, desi am folosit o tava mai mica decat a dumneavoastra dar aceeasi cantitate de aluat, foile nu au nici pe departe grosimea celor din poza dumneavoastra, tot niste foi subtiri si intinse chinuit ca sa ajunga pana in colturi am obtinut, desi parea ca este aluat suficient – am gresit eu undeva la textura aluatului? (le-am copt la cuptor electric, la temperatura si minutele indicate de dumneavoastra). In final, foaia de deasupra a fost foarte greu de dezlipit de pe hartia de copt ca sa o pot pune pe prajitura – nu cred ca e de la hartia de copt, numai din asta folosesc (DM, Profissimo, gata taiata in 30 de bucati) si s-a comportat excelent la orice alt fel de prajitura. Mi-ar placea sa ma lamuresc, pentru ca e o prajitura tare faina si as vrea sa o repet dar sa imi fie tehnic mai usor 🙂 Multumesc!
Probabil ca faina ta nu a fost xcea mai buna. Poti presara putina faina pe masa si pe sucitor data viitoare.
Foarte buna, multumesc. Daca as vrea sa fac cu umplutura de branza dulce si stafide de la care din retetele dvs sa copiez umplutura? Multumesc.
As zice ca umplutura de la clatitele cu branza ar fi cea potrivita (portie x 2, adica din 1 kg de branza etc) https://savoriurbane.com/clatite-cu-branza-de-vaci-si-smantana-la-cuptor-reteta-de-clatite-gratinate/
Multumesc mult. O fac zilele urmatoare si va anunt cum a iesit. Cea cu mere se termina imediat ce o fac.
Minunata! Multumesc. Am facut aseara, mai e un coltisor.
Problema, nu am tava dreptunghiulara, am o cratita strasnica, cast iron de 26cm… si mult as vrea sa fac reteta voastra!!… Dar in asa cratitzoi? ar iesi ceva? Ajutor…
Nu ai nicio tava??? Poti face si in cratita de 28, injumatatesti ingredientele. Te sfatuiesc sa cumperi o tava sa ai, mai ales ca de pe la 12-14 lei se gasesc foarte bune.
Aveam, pina acum 4 zile aveam 5 tavi pentru cuptor, varii forme si dimensiuni, dar am aflat ca materialele de fabricatie erau extrem de toxice si am decis sa le arunc. Pina imi cumpar o tava pe gustul meu (haha), gatesc in cast iron.
Deci, o sa injumatatesc ingredientele. OK. O sa iasa delicioasa si placinta mea cu reteta voastra, sint sigura. Iti multumesc mult mult pentru raspuns.
Nu stiu ce materiale toxice sunt dar exista tavi normale, obisnuite pentru prajituri, de la cele cu email, la cel cu strat antiaderent sau de silicon sau ceramice. Dar dupa cum spuneam poti face si in oala doar ca ma gandesc ca este incomod.
Da, din pacate, aceste materiale extrem de convenabile unii nu le mai recomanda… Asta e. Deci, simbata o sa incerc reteta voastra in cast ironul meu, nu e oala, e o cratita mare si inalta, recent am facut in ea o pasca cu brinza fara aluat si a iesit ok. Se foloseste frecvent cast iron in copturi (..evident, in forma dreptunghiulara, si nu in cratitzoi!, e mai usor sa faci o prajitura cu mere). Insa, o sa ma aventurez si te anunt cum mi-a mers.. Injumatatirea ingredientelor e solutie foarte inteligenta. Multumesc mult!
Puteri sa puneti hartie de copt si aluatul nu mai intra in contact cu materialul din care este tava ( teflon sau ce incercati sa evitati).
OK, este alegerea ta. Atata timp cat nu exista o explicatie stiintifica si se folosesc cu succes de sute de ani, eu personal nu am o problema cu ele. Succes la “cratitzoi”
DELICIOASA! RETETA ASTA ESTE ACUM NR. 1 IN DESERTURILE CU MERE LA NOI IN CASA 🙂
Aluatul, la 500 gr faina, nu iese prea moale si lipicios cu 2 oua+2 galbenusuri+ 2 linguri smantana? Sau e gresit scris si se pun doar 2 galbenusuri ? Multumesc
Aluatul iese perfect cu 2 oua plus 2 galbenusuri. Este testat de zeci de ani in familie iar prajitura a fost facuta de sute de mii de cititori (o mica parte din pozele de la ei le poti vedea la final).
Cum pot atasa si eu poza.Mersi de reteta…super bună,a iesit perfect..
Multumesc Oana, ma bucur ca mi- ai raspuns asa repede, pt ca astazi vreau sa o incerc.
Nu- mi închipuiam că foile sunt atât de bune.Excelenta reteta.Multumesc.
[…] vorba de deserturi cu fructe. Îmi place mult și prăjitura cu mere după rețeta bunicii mele (pe care o găsești aici) sau tarta cu multe fructe și cremă de vanilie (rețeta aici), dar, dacă m-ai pune să aleg […]
prajitura cu mere,reteta bunicii este extraordinara.am facut-o intr-o tava mai mare cu mere multe multe si aluatul a iesit crocant.multumim Oana si salatari doamnei profesoare Igretiu,foata diriginta a fiicei mele Daniela cu care de fapt a=ti foat pe vremuri in tabara la Paltinis cand amandoua a-ti adus de acolo cate un catzelus ….
Vai, ce amintiri faine! Da, aveam 13 ani atunci cand l-am adus de la paltinis pe Yoyo, puiul de ciobanesc carpatin. Salutari Danielei!!
yami ,yami,multumesc pentru rețetă.
nu iubesc zaharul pudra deasupra si am facut cu ciocolata,foarte bun…
Este cea mai buna placinta/prajitura pe care am facut-o vreodata! Multumesc!
[…] Una din cele mai iubite prăjituri gătite de cititorii noștri este prăjitura cu mere a bunicii mele. Rețeta ei o găsiți aici. […]
[…] mere cu aluat fraged cu mai puțin unt la care se poate folosi și un mix de unt cu untură – vezi aici. Rețeta a fost testată de milioane de cititori. Decorul acestei prăjituri cu mere poate fi unul […]
Doamne, de cand mi se pusese pata pe prajitura asta! ❤️
Ador cum se topeste in gura, o explozie de arome si nuca prajita ii da un fix “crocanteala” de care are nevoie.
As da 10 stele daca as putea!
Buna ziua! Se poate folosi iaurt in locul smântânii?
Preferabil iaurt grecesc cu 10% grasime
Bună ziua, pot sa folosesc ulei în loc de unt?
nuu! nu se face aluat fraged cu ulei!
Buna ,foarte bune retete aveti si toate mi-au iesit bine ,bravo.🤗am o intrebare pentru prajitura cu mere = cuptorul este încălzit la 170 g cu aer turnantă sau simplu cum erau cuptoarele inainte????? Merci si nota 10 pentru toate rețetele postate!!!
Cea mai buna praji cu mere pe care am mancat-o in viata mea.
Imi pare rau ca nu am facut poza.
Va urmaresc de mult si am incercat multe retete de la prajituri, compoturi, gogosi si toate mi-au iesit.
Multumesc celor care tin site-ul.
Va apreciez retetele care imi aduc aminte de bunici si copilarie .Toate f bune .Sa fiti sanatoase si sa ne incantati in continuare cu retetele dumneavoastra.