Varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră

0

Varză murată călită cu ciolan afumat - la cuptor reteta ardeleneasca savori urbane

Varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră. Cum se face varză acră cu afumătură? Cel mai bun ciolan cu varză călită. Rețete cu varză la butoi. Rețete cu ciolan de porc afumat.

Iarna facem măcar de 2-3 ori varză murată călită cu ciolan afumat. Cea mai faină variantă e cea preparată direct la cuptor. Adică un ciolan de porc (fiert, cu șoricul crestat) pus la rumenit pe un pat de varză acră. O nebunie de mâncare consistentă pentru zile reci!

ciolan cu varza murata la cuptor reteta ardeleneasca de varza calita cu cimbru chimen untura boia

De ce este rețetă ardelenească? Pentru că folosim afumături tradiționale, untură de porc (unsoare) și condimente specifice zonei: cimbru uscat, chimen, boia (paprika). La noi varza călită nu se face cu dafin și bulion. Culoarea superbă roșiatică este dată de boiaua de ardei de calitate pe care o cumpărăm de la producătorii locali din județul Arad (Pecica, Nădlac, Dorobanți). Chimenul este prezent în majoritatea rețetelor cu carne de porc deoarece, pe lângă aroma plăcută, este și un bun digestiv.

Cred că deja salivați la vederea cărnii rozalii și a șoricului ciolanului! Vă asigur că sunt la fel de gustoase pe cât sunt de arătoase!

sectiune ciolan afumat fiert si copt pe pat de varza acra calita

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 6-8 porții de ciolan cu varză murată călită.

Varză murată călită cu ciolan afumat - la cuptor - rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6-8 porții de varză murată călită cu ciolan afumat
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 ciolan afumat de cca. 1,5 kg (cu os, crud-afumat, nu prefiert)
Pentru varza călită
  • 1 kg de varză murată (acră) tocată
  • 2-3 cepe medii roșii sau albe
  • 50 g untură de porc sau 75 g ulei
  • ½ linguriță cimbru uscat (inclusiv rămurică de cimbru din butoiul cu varză)
  • ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • 1 lingură rasă de boia dulce (paprika)
  • 2-3 cești din zeama în care a fiert ciolanul afumat

 

Cum se face varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră?

Ingrediente pentru varză călită cu afumătură – la cuptor

În primul rând am pregătit ciolanul care cântărea cca. 1,5 kg. Este vorba despre un ciolan crud-afumat, cu oase și șoric. La Arad avem o măcelărie privată (a d-lui Tal din Bujac) care oferă preparate tradiționale de excepție! Toate mezelurile sunt naturale și extrem de gustoase iar carnea provine de la porcii crescuți chiar de familia respectivă. Afumăturile sunt afumate la rece, așa cum trebuie, iar aroma de fum natural este foarte plăcută. Știu că în supermarketuri se găsesc multe produse îndoielnice (colorate și afumate artificial) dar poate că reușiți să faceți rost de un ciolan afumat ca pe vremuri. Vă las și rețeta după care-l puteți prepara acasă – vezi aici. În ultimă instanță puteți folosi și ciolan prefiert și dezosat dar atunci săriți peste etapa de fierbere și treceți direct la crestarea șoricului acestuia (vezi mai jos).

ciolan afumat crud cu soric si os

Am scos o varză murată din butoi (vezi aici rețeta noastră ardelenească de familie). Am pus și o rămurică de cimbru din moare. Noi punem varza la murat cu rămurele uscate de cimbru și mărar dar și cu semințe de chimen.

varza murata de casa din butoi varza acra cu cimbru chimen

Am tocat 1 kg de varză acră și am decojit 2 cepe roșii mărișoare (sau 3 mai mici). Puteți folosi și ceapă albă. Dacă varza voastră este excesiv de sărată atunci ar fi bine să o clătiți cu un jet de apă rece și să o scurgeți.

Cât timp se fierbe un ciolan afumat?

Dacă folosiți ciolan dezosat și prefiert atunci săriți peste acest pas.

Am pus ciolanul la fiert în multă apă. Eu lucrez cu oală sub presiune așa că am închis kukta (sau multicookerul sub presiune) și am cronometrat 60 de minute de fierbere efectivă (din momentul în care kukta a început să fâsâie). Apoi am depresurizat-o forțat și am scos ciolanul fiert. Am păstrat apa aromată în care acesta a fiert însă am cules grăsimea care plutea la suprafața ei.

ciolan afumat fiert in oala sub presiune 60 minute

Puteți fierbe ciolanul cu o zi înainte și-l păstrați la rece în apa în care a fiert. A doua zi îi mai dați un clocot ca să se încălzească bine înainte de a-l așeza pe patul de varză călită și de a-l da la cuptor.

Mod de preparare varză acră cu ciolan la cuptor

Am pus cuptorul al preîncins la 200 C (căldură sus+jos+ventilatie) respectiv treapta înaltă la cele pe gaz.

Am ales o tavă largă și adâncă pe care am uns-o bine cu untură de porc preparată acasă (rețeta aici). Untura sau unsoarea este grăsimea cel mai adesea folosită în bucătăria ardelenească și bănățeană. Are arome grozave! Apoi am pus varză tăiată și ceapa tocată. Am asezonat cu piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat, chimen semințe și boia dulce de ardei (paprika).

preparare reteta varza murata calita la cuptor in stil ardelenesc

Am amestecat totul bine cu o spatulă și am nivelat varza. Deasupra am așezat și crenguța de cimbru din butoiul cu varză. Sare nu am pus deloc deoarece varza acră este suficient de sărată. Nici lichid nu am pus momentan ci am acoperit tava cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptor. În prima fază varza se va căli în sucul propriu, în aburii creați sub folie. Pe alocuri va începe să se rumenească în untura din tavă.

condimente varza calita murata la cuptor paprika boia chimen cimbru

Cât timp se gătește varza călită la cuptor?

După 20 de minute de călire a verzei sub folie am scos tava din cuptor și am descoperit-o. Nu mai e nevoie de capac sau folie! Am amestecat varza călită cu o spatulă și i-am pus 2-3 cești din zeama în care a fiert ciolanul afumat. Am dat iar tava cu varză la cuptor pentru 15 minute. Vă dați seama că varza se impregnează cu aromele de fum din apa rămasă de la ciolan 🙂

cat timp se gateste varza calita la cuptor

În acest răstimp am crestat cu lama (sau cu un cuțit bine ascuțit) șoricul ciolanului fiert. Am creat un model tipic în romburi sau pătrățele. Am scos tava cu varză murată călită din cuptor și am așezat ciolanul în mijlocul ei. Am dat-o iar la cuptor pentru 20-25 minute la 200 C sau cât să se rumenească un pic șoricul ciolanului. Dacă e cazul mai puteți completa cu lichid (cu zeamă de ciolan). Varza călită trebuie să fie pătrunsă dar nu terciuită! Nu facem pastă de varză! Ea trebuie să aibă un pic de textură!

coacere ciolan afumat prefiert cu varza acra murata la cuptor

Gata! Ce arome faine am în bucătărie!! Miroase a ciolan afumat cu varză călită… logic 🙂

reteta varza acra cu ciolan afumat la cuptor

Servire varză murată călită cu ciolan afumat – la cuptor – rețeta ardelenească de ciolan cu varză acră

Fiind vorba despre un fel tradițional, rustic, nu este greșit dacă prezentăm această varză murată călită cu ciolan afumat direct în tava scoasă din cuptor. N-o s-o mut pe platou Rosenthal!

servire ciolan cu varza murata la cuptor

Tare bine arată ciolanul! Are șoricul fain rumenit!

cea mai buna varza cu ciolan la cuptor

Am tăiat ciolanul și i-am scos cele 2 oase fără efort – ies imediat. Ce carne fragedă și rozalie! O minunație!

cum facem reteta de varza murata cu ciolan afumat fiert si copt la cuptor

Am porționat carnea ciolanului după gusturile mesenilor: unii au vrut doar carne macră, alții (gurmanzii) s-au bătut pe șoric și cartilaje 🙂 Astea-s părțile faine de la ciolan: cele care ți se lipesc de buze! Trebuie să vă zic că noi ne punem și smântână peste varza asta călită (ca și peste sarmale, de altfel) pentru că altminteri nu alunecă bine pe gâtul ardeleanului sau bănățeanului.

cel mai bun ciolan de porc cu varza murata

Varza acră s-a călit fain la cuptor și este rumenită pe alocuri. Yummy!

reteta varza murata calita la cuptor

Vă mai las o poză cu minunăția de ciolan cu varză la cuptor. Cât să visați frumos la noapte 🙂

varza acra din butoi calita la cuptor cu ciolan de porc afumat

Dacă sunteți amatori de varză călită la cuptor atunci vă las și rețeta cu varză dulce (proaspătă), costițe și cârnați afumați – vezi aici. E versiunea estivală cu roșii și mărar verde.

Varză călită la cuptor cu roșii, carne, afumătură sau de post reteta traditionala savori urbane

Tot pe „fâșia de vest” se face toroș (toros káposzta) pentru pomana porcului. Este o mâncare faină de varză acră cu multă carne proaspătă de porc – rețeta aici.

Varză murată cu carne de porc rețeta ardelenească de toroș kaposzta sau pomana porcului

Tot cu ciolan afumat și varză murată se poate face o minunată ciorbă (zamă) – rețeta aici.

Ciorbă de varză murată cu afumătură (ciolan, costiță, cârnați afumați) reteta savori urbane

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această varză murată călită cu ciolan afumat și că veți testa rețeta noastră ardelenească!

Aici găsiți mai multe rețete cu ciolan afumat sau crud.

retete cu ciolan savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: