Prăjitură simplă cu cremă de nucă opărită cu lapte, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt

0

Prăjitură simplă cu cremă de nucă opărită cu lapte, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt reteta savori urbane

Prăjitură simplă cu cremă de nucă opărită cu lapte, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt. Rețeta veche de prăjitură cu cremă fiartă de nucă cu lapte și foi de cacao. Prăjitură fină cu nucă și ciocolată. Rețete de prăjituri cu foi.

Această prăjitură simplă cu cremă de nucă este creația mea. Practic am făcut foile fragede din aluat tip 321 cu cacao și unt și le-am umplut cu rafinata cremă de nucă opărită cu lapte. Ce combinație divină! Decorul din ciocolată (ornamente și topită) completează perfect acest desert de gală, perfect pentru masa de Paști sau de Crăciun.

reteta prajitura cu nuca ciocolata foi si crema

Pe platoul de mai jos se regăsesc și felii din această prăjitură elegantă, alături de alte delicatese pe care le-am făcut de Crăciun. Vă promit că voi scrie toate rețetele în zilele ce urmează! Ele pot fi preparate și de Paști sau la alte ocazii speciale.

platou festiv cu prajituri deosebite pasti craciun sarbatori savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă o prăjitură simplă cu cremă de nucă, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt de cca. 30×20 cm. Din ea se pot tăia 24-30 de bucăți. Puteți dubla toate ingredientele pentru a obține o tavă mare de prăjitură.

Prăjitură simplă cu cremă de nucă, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: O prăjitură simplă cu cremă de nucă și foi de 30x20 cm
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat pentru 4 foi fragede cu cacao (30x20 cm) - cca. 800 g
 • 220 g unt cu min. 80% grăsime (moale, scos de la frigider cu 2 ore înainte)
 • 120 g zahăr pudră
 • 2 ouă
 • un praf bun de sare
 • 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 linguriță extract de vanilie
 • 250 g făină
 • 80 g cacao de calitate
Pentru crema de nucă - cca. 650 g
 • 150 g nucă prăjită ușor (din care 100 g măcinată fin și 50 g măcinată mai mare)
 • 125 ml lapte
 • 10 g amidon alimentar
 • 125 g zahăr
 • un praf de sare
 • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
 • opțional: 10 ml rom veritabil Jamaica, Havana, Stroh sau similare
 • 250 g unt cu 82% grăsime (moale, la temperatura camerei)
Pentru decor
 • 100 g ornamente de ciocolată
 • 20 g ornamente comestibile aurii
 • 50 g ciocolată amăruir topită

 

Cum se face o prăjitură simplă cu cremă de nucă, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt?

Cum se face crema de nucă opărită cu lapte clocotit (cu sau fără rom)?

Întotdeauna încep cu prepararea cremelor deoarece ele au nevoie de răcire. În cazul de față am făcut exact o jumătate de porție de cremă de nucă opărită cu lapte – vezi aici metoda (am folosit ingredientele din caseta de mai sus). Am obținut cca. 650 g de produs finit. Această cremă de nucă se poate prepara și cu 4-5 zile în avans și se păstrează la frigider, în cutie închisă. Ea nu conține ouă și este foarte puțin perisabilă (se alterează greu).

Crema de nuca fiarta in lapte (cu unt) reteta veche savori urbane

Cum se fac foile fragede cu cacao coapte de dosul tăvii?

Cum se face aluatul fraged cu cacao și unt tip 321?

Am preparat acest aluat fraged cu unt și cacao (tip 321) după tehnica prezentată pe larg aici. În cazul de față am folosit ingredientele de mai sus, din caseta cu chenar roz (adică cantități dublate).  Pe scurt: am mixat untul moale cu zahărul, sarea și vanilia, am adăugat treptat ouăle și, la final, făina cu cacaoa cernute prin sită. După acest moment nu am mai frământat mult, ci am compactat aluatul. Aluaturilor fragede nu le place frământarea deoarece NU dorim formare rețelei elastice de gluten!

Am răsturnat aluatul fraged cu cacao din castron și l-am învelit în folie alimentară de plastic. Aluaturile fragede au nevoie de frig, de relaxare la frigider. Așa că l-am pus la rece pentru măcar 2 ore. Puteți liniștiți să-l păstrați la frigider până la 7 zile și să-l folosiți la nevoie.

aluat fraged cu unt cacao pus in folie de plastic la frigider

Cum se întind și se coc pe dosul tăvii fole fragede cu cacao?

Am pus cuptorul la preîncins la 170 C cu ventilație (căldură sus+jos) sau treapta medie la cele pe gaz.

Întinderea aluatului fraged cu cacao este explicată în rețeta de aici. Pe scurt: am scos aluatul de la rece cu 30-40 de minute în avans pentru a se înmuia untul din el. Apoi l-am cântărit (cca. 800 g) și l-am împărțit în două părți egale (400 g fiecare). Din fiecare parte am întins, direct pe hârtia de copt, câte o foaie de cca. 30×40 cm pe care am perforat-o și am secționat-o în 2. Am procedat similar cu restul de aluat. Practic am făcut 4 foi de 30×20 cm fiecare.

Am tras fiecare hârtie de copt pe dosul unei tăvi și am copt fiecare tură de foi cca. 10 minute la 170 C (cuptor preîncins). Apoi le-am lăsat la răcorit pe dosul tăvilor respective și le-am tras, cu tot cu hârtie, pe niște grilaje de bucătărie.

preparare intindere si coacere foi cu cacao pe dosul tavii (2)

Aceste foi cu cacao și unt sunt fragede din start, nu necesită frăgezire la cămară. Cu toate acestea, ele pot fi coapte în avans și cu 10-12 zile și păstrate în cutii de carton, la cămară.

Montarea prăjiturii cu foi cu cacao și cremă fină de nucă opărită cu lapte

Am scos de la frigider cu  crema de nucă opărită cu lapte pentru a se înmuia untul din ea (trebuie să stea cam 4-5 ore pe masa de lucru). Iată și cele 4 foi cu cacao coapte pe dosul tăvii.

Montarea prăjiturii cu foi cu cacao și cremă fină de nucă opărită cu lapte

Am decis să pun câte 190 g de cremă de nucă pe primele 3 foi și restul de cca. 80 g să fie pentru glazură. Zis și făcut. Am tras o foaie pe o coală curată de hârtie și am scos din castron exact 190 g de cremă de nucă pe care am întins-o uniform cu spatula. Am așezat a doua foaie și am repetat operațiunea. La fel am făcut și cu foaia a 3-a. Ultima foaie am uns-o cu cele cca. 80 g de cremă rămase.

Montarea prăjiturii cu foi cu cacao și cremă fină de nucă opărită cu lapte

Ultimul strat este mult mai subțire decât celelalte și are rol de glazură.

preparare prajitura cu foi si crema de nuca

Decorarea prăjiturii cu ciocolată topită, ornamente de ciocolată și aurii

Am pregătit ornamentele de ciocolată și pe cele aurii (cumpărate din magazine online).

Am presărat din belșug prăjitura cu firimiturile de ciocolată (eu am avut de la 2 firme: unele erau mai negre).

Am topit ciocolată pe aburi și am transferat-o într-un poș mic căruia i-am tăiat o deschidere de cca. 2 mm.

Am trasat cu poșul linii subțiri de ciocolată peste toată prăjitura. Cât ciocolata a fost moale, am presărat și granulele aurii (ca să se lipească de ea). Apoi am dat prăjitura la cămară (nu necesită depozitare la frigider dacă afară nu este prea cald).

decorare ornare prajitura cu foi ciocolata nuca

Porționare și servire prăjitură simplă cu cremă de nucă, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt

Nu este greșit dacă, înainte cu 1 oră de feliere, dăm prăjitura la frigider. Astfel untul din cremă devine mai ferm și nu mânjim secțiunea feliilor. Am lucrat cu un cuțit bine ascuțit, cu lamă netedă și lungă. Am ajustat marginile prăjiturii (care s-au mâncat aproape imediat!) și am trecut la porționarea bucăților. Voi știți deja că la Savori Urbane nu se taie prăjiturile cât palma, ci în bucăți elegante: cca. 3-4 cm lățime și 5-6 lungime. Le puteți face și mai mici, dacă doriți. Am șters lama cuțitului după fiecare tăietură pentru a nu mânji foile negre cu crema de nucă.

cum se taie prajitura cu foi de cacao coapte de dosul tavii si crema de unt cu nuca oparita

Am aranjat câteva bucăți din această delicioasă prăjitură simplă cu cremă de nucă și foi cu cacao pe un platou de servire. Cât de bine arată!

Porționare și servire prăjitură simplă cu cremă de nucă, ciocolată și foi fragede cu cacao și unt savori

Ce spuneți? Nu vă e poftă de o felie din prăjitura mea cu nucă și cacao? Când muști dintr-o felie totul este ca o cremă, mai ales după 1-2 zile de la umplere. Să o faceți și voi pentru că este foarte gustoasă, fină și elegantă! O prăjitură demnă de a sta pe mesele festive de Paști, Crăciun sau la alte ocazii speciale.

cea mai buna prajitura cu foi de cacao pe dosul tavii si crema de nuca cu ciocolata

Aici este un platou de prăjituri și fursecuri asortate printre care se află și această prăjitură simplă cu foi fragede cu cacao și cremă de nucă. În compania ei se află și delicatele Ișlere cu cremă de castane și glazură de ciocolată albă (rețeta aici), Prăjitura Arlechin cu foi cu unt și umplutură de gem de caise și zmeură (rețeta scrisă aici și cea video aici), prăjitura cu foi albe 321 și cremă de ciocolată (rețeta aici), Ișlerele simple cu gem și glazură de ciocolată (rețeta în curând) precum și un cozonac tip babka cu Nutella și alune de pădure (rețeta în curând).

prajituri fursecuri asortate pe platou de argint ocazii festive retete savori urbane

Aveți aici și un scurt video în care prezint aceste bunătăți.

Iată aceste Ișlere cu cremă de castane și glazură de ciocolată albă (rețeta aici).

Ișlere cu cremă de castane sau cafea și glazură de ciocolată albă - fursecuri din aluat fraged cu cacao și unt reteta savori urbane

Iată și prăjitura simplă cu foi fragede și cremă tip ganache de ciocolată  – rețeta ei este aici.

Prăjitură simplă cu foi fragede și cremă de ciocolată reteta savori urbane

Și clasicul Arlechin cu foi cu unt și umplutură de gem de caise și zmeură (rețeta scrisă aici și cea video aici) fără de care nu este sărbătoare în familia noastră!

cover prajitura arlechin 1

Cu aceeași cremă de nucă opărită cu lapte am făcut și Tortul De Nucă – rețeta aici.

tort cu nuca si rom reteta de pe vremuri cu crema fiarta cu lapte si unt

Cu aceleași foi fragede cu cacao am făcut, mai demult, această prăjitură cu cremă de vanilie și coji confiate de portocale – rețeta aici.

Prăjitură cu foi cu cacao și cremă de vanilie - rețeta simplă savori urbane

Aici găsiți Colecția de Prăjituri cu Foi.

prajitura cu foi retete prajituri de casa savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: