Friptura simpla din pulpa de porc la cuptor

54

Friptura simpla din pulpa de porc la cuptor reteta savori urbane

Friptura simpla din pulpa de porc la cuptor. Muschi de porc la tava, cu crusta rumena si interior fraged si suculent. Friptura aceasta se gateste in cuptor si nu va da batai de cap. Noi o facem cu ceapa, usturoi si untura. O nebunie!

Friptura buna din pulpa de porc sau muschi de porc (dupa cum o numesc gospodinele – a nu se confunda cu muschiuletul!!) se face dintr-o bucata intreaga de carne. Cea mai mare greseala este felierea carnii crude si gatirea ei in cuptor intr-o baltoaca de lichid. Lumea se mira ca friptura devine „talpa”.

Cand dorim sa facem friptura alegem pulpa de porc, spata sau chiar ceafa – bucati intregi de macar 1 kg. Ele se vor gati pana in mijloc fara sa trebuiasca a fi crestate, intepate sau feliate. Fiecare taietura facuta cu cutitul creeaza puncte de scurgere ale sucurilor din carne, ducand la uscarea ei. Nici pulpele de pui, gasca, rata sau curcan NU trebuie crestate! Osul din ele este un bun conducator de caldura care ajuta la gatirea lor si din interior spre exterior.

Cautand prin cartile de bucate vechi austro-ungare am constatat ca la noi in casa friptura de porc se face dupa retetele de pe atunci, condimentata fiind cu sare, piper negru boabe (sau macinat), paprika (boia dulce sau iute) si chimen (eventual cimbru) si in untura de porc, cu ceapa rosie si alba si usturoi.

Aici gasiti si reteta unei fripturi taranesti din bucati mai mici de carne de porc – vezi aici.

Friptura simpla de porc - bucati la cuptor reteta savori urbane

Desigur ca exista „n” variante de condimente, dupa gustul fiecaruia, dar aceasta este reteta care ne-a placut noua. Sosul (noi ii spunem „saft”) ramas in tava devine gelatinos dupa racite si la noi in casa e bataie mare pe el. Se mananca uns pe pita de casa cu ceapa rosie, verde sau praz.

Friptura simpla din pulpa de porc (6)

Friptura din pulpa de porc o mancam si rece. Este extraordinar de buna! Se poate felia foarte subtire si cu ea se pot face platouri de aperitive sau sandviciuri grozave. O pun adesea si la sandwichul copilului pentru gustrea de la scoala.

5.0 from 23 reviews
Friptura simpla din pulpa de porc la cuptor
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8-10 portii de friptura simpla de porc
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1500-2000 g pulpa de porc (o bucata)
  • o lingura de piper boabe
  • o lingura chimen
  • sare
  • optional: crengute de cimbru
  • 2 cepe mesii albe
  • 2 cepe medii rosii
  • 5-6 catei de usturoi
  • 150 g untura de porc

 

Mod de preparare Friptura simpla din pulpa de porc la cuptor

Carnea se spala si se sareaza bine pe fiecare parte. Se maseaza bine cu mana. Se aseaza intr-o tava sau vas termorezistent si se presara cu piper negru boabe sau macinat si chimen. Exact cu piper boabe se indica si in reteta din cartea de bucate austriaca de care am pomenit anterior.

Ceapa se taie in sferturi sau bucati mai mici in functie de marimea cepei si cateii de usturoi se feliaza. Deasupra se pun cateva linguri bune de untura de porc – vezi aici reteta. Pulpa de porc este relativ slaba asa ca untura o ajuta mult la fragezire si rumenire.

Daca doriti sa puneti si alte condimente, puteti sa le adaugati. Eu am pus 2-3 ramurele de cimbru. Ajunge!

Coacere friptura simpla din pulpa de porc

In vas se pun si circa 100 ml apa si se acopera cu un capac sau cu o folie.

Friptura se coace o ora buna la 200° C (treapta inalta la cuptoarele pe gaz) acoperita si apoi se scoate folia si se mai tine in cuptor o ora buna la 180° C. Timpul depinde mult si de marimea carnii, astfel incat cel mai sigur e sa o incercati cu furculita. Daca aceasta intra usor in carne, e gata. In ultima jumatate de ora intorc bucata de pulpa cu ajutorul a doua furculite de pe o parte pe cealalta, chiar de mai multe ori. Astfel se rumeneste uniform. Daca pe parcurs sosul din tava a scazut prea mult puteti sa mai adaugati cate un pic de apa, dar chiar numai un pic, atat cat sa nu se faca ceapa scrum.

Friptura simpla din pulpa de porc (5)

Servire friptura din pulpa de porc la cuptor

Friptura este perfecta!  Carnea este roz, moale si  suculenta in interior si rumena la exterior. Sa va mai zic de sos? Saft-ul…. e o poveste aparte 🙂

Noi mancam cu placere si friptura rece, pe post de mezel. De fapt recunosc ca de cate ori fac friptura, fac mai mult pentru a avea si de-o pita cu untura si friptura rece, cu rosii sau cu ceapa.

Friptura simpla din pulpa de porc (7)

Aici vedeti o bucata mare de ceafa preparat tot la cuptor – reteta aici.

Ceafa de porc la cuptor reteta de friptura simpla savori urbane

sau o delicioasa friptura de porc cu bere neagra – reteta aici.

cum se face friptura cu bere miere mustar la cuptor (4)

Aici vedeti cum am preparat o friptura de purcel de lapte – tot la tava, bucati mari.

Friptura de porc 03O alta reteta faina este cea de cap de piept de porc marinat cu lapte, usturoi si ceapa – vezi aici.

Cap de piept de porc la cuptor marinat în lapte, cu usturoi și ceapă reteta savori urbane

Trebuie neaparat sa incercati reteta aceasta de friptura simpla de pulpa de porc! Veti fi foarte incantati de ea!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de friptura: de pui, rata, curcan, purcel de lapte, porc, miel sau vita.

friptura-miel-rumena (5)

54 COMENTARII

  1. Aveți dreptate doamnelor. Nu sunt eu așa tânără că și voi căci am o vârstă, fiind bunica, dar am făcut friptura o viață cu carnea felii până am încercat așa. Am fost convinsă că nu se gătește carnea. Dar rezultatul este incomparabil. Carnea iese buna si zemoasă, o mănâncă și nepoții (am 4 nepoței). Va mulțumesc din suflet si fiți binecuvântați doamelor

  2. Multumim pentru reteta ! A iesit foarte gustoasa ! Nu am adugat niciun alt condiment , doar ca neavand cimbru proaspat , am folosit uscat .

  3. Multumesc ca…existati si gasiti timpul necesar sa postati atat de multe retete.Stilul clar,explicatiile simple,fara „fandoseli”,fac din dumneavoastra un „chef cuisinier” cu muuuulte stele Michelin ale recunostintei atator cititoare.
    Anti-talent in bucatarie-credeam eu- am gatit si voi mai gati dupa retetele dvs.pentru ca, mi -ati dat incredere.Sarbatori imbelsugate si, la fiecare mancare degustata un gand bun pt.dumneavoastra,deoarece, prin intermediul retetei oferite si incercate pun un „tacam” imaginar si pentru „savori urbane”, prietena mea de nadejde.cu drag si pofta de oameni faini si cu bun gust,
    Oana (Medias-Ardeal)

  4. Buna. Sunt „noua” pe aici. Am descoperit de curând „savorile urbane”! Am facut pui cu ciuperci si smantana dupa reteta ta si iesit o „savoare”. Astfel am prins curaj si am incercat si reteta de pulpa la cuptor. Sosul a iesit delicios, dar bucata de carne e un pic cam tare. Mentionez ca nu am folosit untura, ci ulei vegetal. Sa fie oare acesta motivul? Multumesc anticipat si va felicit pentru toate ponturile pe care le furnizati la fiecare reteta. Cu stima, Gabriela

  5. Genială rețeta! Am gătit o cantitate de vreo 4 kg de carne, pentro o petrecere şi iesit atât de fragedă şi gustoasă că mai că nu a fost suficientă.

    • Asa e! Carnea gatita bucata intreaga este fenomenala. Nu se compara cu cea ciopartita in felii subtiri care se usuca. Daca stii sa acordezi timpul si temperatura de gatire cu cantitatea de carne atunci este totul perfect 🙂

  6. Geniala reteta! Niciodata nu mi-a iesit asa friptura mai ales fara sa o tai. Sotului ii era rau si nu a avut pofta de mancare insa a mancat jumatate de friptura. Iar de sos… nu am cuvinte. Nu as fi crezut vreodata ca poate sa imi iasa asa friptura. Nu am avut untura si am pus ulei de masline si tot a iesit moale de se topea in gura. Multumesc de reteta! Te-am gasit intamplator cand cautam reteta asta dar voi continua sa te urmaresc. O seara frumoasa.

  7. Retetele simple sunt cele mai bune , gustul carnii ramane natural,a iesit o super friptura ,frageda,aromata si suculenta ,eu am adaugat piper mai mult si am inlocuit cimbrul cu boia (de data aceasta).Multumesc pentru retete.

  8. Este chiar acum in cuptor…miroase demential.Aveam o bucata mare de pulpa de la craciun si trebuia sa o folosesc cumva si parca nu imi venea sa fac traditionalele mancaruri.Noi vrem sa renuntam la mancarea super procesata din magazine(mezeluri in special)si cred ca e minunata in loc de sunca in sandwichuri.O intrebare..folia de ia dupa o ora sau inainte cu o jumate de ora sa scoatem frimpura …nu se intelege prea bine.?

  9. Am o nedumerire. Dumneavoastra spuneti ” se scoate folia si se mai tine in cuptor o ora buna la 180° C” apoi „Daca aceasta intra usor in carne, e gata. In ultima jumatate de ora scot folia de aluminiu si intorc bucata de pulpa cu ajutorul a doua furculite de pe o parte pe cealalta, chiar de mai multe ori.” Ma pierd printre aceste doua fraze ma puteti ajuta va rog? Cand scot folia de aluminiu ?

    • Folia se indeparteaza dupa prima ora si friptura ramane descoperita ulterior. In ultima jumatate de ora se tot intoarce de pe o parte pe alta. Am corectat in text.

  10. De când v-am descoperit, reușesc să-mi surprind familia, cu friptura i-am cucerit. S-au familiarizat cu ,,savori” sau arădencele (soțul fiind de prin zonă) cum le spun. Vă mulțumim, apreciez textul care prefațează rețeta, sunteti și gospodine și deștepte.

  11. Daca in loc de folia de aluminiu folosesc un vas termorezistent, mai sunt valabile temperaturile si duratele de o ora cu capac la 200 de grade, inca una la 180, fara capac….iar apoi 30 de minute intoarsa ?
    Multumesc !

  12. Gustos, usor de facut, usor de asociat cu alte resturi din bucatarie sau pentru sendwitchuri le de la scoala. Atentie poate da dependenta.

  13. Mereu feliam carnea inainte sa o introduc in cuptor si se intarea….a iesit senzational ! Cea mai buna reteta de friptura ! Tot respectul pt ceea ce faceti , v-ati gandit vreodata sa participati la un show culinar ?

  14. Buna rețetă…in ardeal (ca pana la urma tot vorbim de imperiul austro-ungar) sosul rezultat se numeste „zoft” cu accent pe o…”saft” suna nașpa („noi ii spunem…”) . Totul e la superlativ, am incercat multe retete, insa cand citesc chestii personale…parca dispare ceva din magia gatitului 🙈

  15. Am facut friptura pt acest Crăciun după aceasta rețeta si nu pot sa spun decât WOW! E cea mai buna friptura pe care am mâncat-o vreodată, de oriunde (mame, bunici, soacra, restaurante, nunti etc).
    Multumim!
    Gustul pătrunde pana in mijloc, nu e doar pe suprafața. Este foarte, dar foarte frageda, se rupe cu furculita, se topeste in gura, e aromata si gustoasa… N-am suficiente cuvinte in vocabular culinar pt a descrie aceasta friptura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: