Rețete de mucenici moldovenești (copți) sau de mucenici muntenești (fierți). 40 de mucenici, măcinici, sfințișori sau bradoși pentru 9 martie. Ce sunt mucenicii și cum se prepară? Mucenici pufoși cu nucă și miere sau sirop. Mucenici fierți cu nucă și arome.
La cererea cititorilor noștri am reunit aici toate rețetele de mucenici tradiționali publicate pe blog. Se disting două categorii: mucenici copți (moldovenești) și mucenici fierți (muntenești). În Ardeal și Banat nu se fac măcinici, sfințișori sau bradoși. Mucenicii moldovenești se fac din aluat dospit de cozonac (sau de post), au forma cifrei 8 și se coc la cuptor. La final se presară cu nucă și se ung cu miere sau sirop de zahăr.
Mucenicii muntenești sunt cei fierți. Ei se prepară dintr-un aluat simplu cu făină și apă asemănător celui de tăiței de post. Apoi se decupează în forma cifrei 8 și se fierb într-un sirop dulce și aromat. Aceștia se găsesc de cumpărat în supermarketuri (uscați) – exact ca pastele.
Când se comemorează Ziua celor 40 de mucenici de la Sevastia și care e semnificația acestei sărbători? Când se fac mucenici?
Pe 9 martie se fac mucenici pentru a comemora un moment cu semnificație religioasă profundă: martiriul celor 40 de mucenici de la Sevastia.
Cei 40 de mucenici din Sevastia erau soldati crestini aflati in slujba imparatului roman Licinius. Trei dintre ei(Chirion, Candid si Domnos) erau foarte priceputi in studiul Scripturilor. In anul 320, afland despre credinta lor, Agricolae (guvernatorul Armeniei) i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, acestia au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si schingiuiti. De aici isi are originea forma tipica a cifrei 8 in care se fac mucenicii. In cele din urma guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc de frig. Locul i-a fost luat de un soldat roman care ii pazea. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare s-au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac insa au fost torturati groaznic pana ce si-au dat sufletele. Moastele lor au fost raspandite la diverse biserici din spatiul ortodox. (sursa CrestinOrtodox.ro).
Iata de ce se fac 40 de mucenici in forma cifrei 8.
Rețete de mucenici și ritualuri de 9 martie
Sarbatoarea crestina a Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia s-a suprapus peste inceperea anului agricol traditional (din vremea Imperiului Roman) si a generat o sarbatoare traditionala romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In aceasta zi se fac ritualuri de purificare, se trece la curatenia gospodariei dandu-se foc gunoaielor stranse (numai cu foc adus din casa) pentru a aduce caldura din casa si afara. In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor mosilor, zile calde. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostirea de descantece pentru ca sa iasa caldura din pamant si sa intre gerul sau jocul copiilor peste foc. Toate acestea au origini precrestine.
In ziua mucenicilor din 9 martie, in credinta populara, se deschid mormintele si portile Raiului, iar gospodinele fac 40 de colaci numiti sfinti, mucenici sau bradosi. (sursa Wikipedia). Bărbații sunt incantati de cele 40 de pahare de vin care insotesc acesti mucenici.
În cele ce urmează vă las 5 rețete de mucenici: 4 de mucenici moldovenești (de dulce, de post și umpluți) precum și o rețetă de mucenici muntenești fierți.
- 1. Mucenici moldovenești de post
- 2. Mucenici moldovenești de dulce
- 3. Mucenici umpluți cu nucă
- 4. Mucenici muntenești (fierți)
- 5. Mucenici umpluți de post (cu nucă, gem de caise și stafide)
Cele mai bune rețete de mucenici moldovenești (copți)
Rețeta de mucenici moldovenești de post (copți) – vezi aici
În general data de 9 martie pică în Postul Paștelui. De aceea mucenicii de post se fac dintr-un aluat dospit dulce însă fără ouă, lapte sau unt. Nu lipsesc însă aromele naturale de vanilie și coajă de lămâie! După coacere mucenicii de post se ung cu miere sau sirop de zahăr și se presară din belșug cu nucă măcinată sau tocată. Rețeta lor o găsiți aici.
Chiar dacă sunt de post, ei sunt foarte pufoși, aromați și gustoși.
Rețeta de mucenici moldovenești de dulce (copți) – vezi aici
Se întâmplă ca ziua de 9 martie să nu pice în post (cum este anul acesta). Atunci putem face mucenici moldovenești de dulce. Aluatul dospit este asemănător celui de cozonac: are ouă, lapte, unt etc. După coacere mucenicii se ung cu miere sau sirop și se presară cu nucă. Rețeta lor este aici.
Sunt mucenici pufosi cu miez care se desface în fâșii.
Rețeta de mucenici umpluți cu nucă și stafide (copți) – vezi aici
De departe cei mai faini mucenici testați de noi sunt aceștia: mucenici umpluți cu nucă și stafide. Aluatul este grozav iar umplutura dulce și cremoasă întregește perfect acest preparat. Rețeta lor o găsiți aici.
Așa arată o tavă de mucenici umpluți fierbinți pe care tocmai îi ungeam cu miere de albine. Astfel nuca tocată sau măcinată va adera la suprafața lor.
Așa arată o secțiune prin acești delicioși mucenici umpluți.
Și aceștia sunt pufoși și se desfac în pale, caiere sau fâșii. De vis!
Rețete de mucenici muntenești (fierți)
Mucenici muntenești fierți în sirop aromat și presărați cu nucă – vezi aici
Am pomenit mai sus de rețete de mucenici din Moldova dar iată că și muntenii au specialitatea lor: mucenici fierți. Seamănă cu pastele uscate și se fierb într-un sirop dulce și aromat. Aromele naturale tipice sunt coaja de lămâie și portocală, scorțișoara și vanilia. Rețeta lor o găsiți aici.
La final se presară totul cu nucă și se mănâncă cu poftă!
Mucenici umpluți de post (cu nucă, gem de caise și stafide)
Recent am făcut o rețetă de mucenici din aluat de post cu umplutură cremoasă de nuci, stafide, gem de caise și coajă confiată de portocală. Au ieșit grozav de buni și de pufoși iar rețeta lor este aici.
Da, așa arată miezul unui mucenic reușit, chiar dacă este din aluat de post!
Aluatul lor este pufos și moale iar umplutura cremoasă de nucă cu gem de caise, stafide și coji confiate de portocală este grozav de gustoasă și de aromată!
Aveți mai sus 5 rețete de mucenici copți sau fierți așa că puteți trece la treabă! Lăsați-ne în comentarii care sunt preferații voștri: mucenicii moldovenești sau cei muntenești? Și nu uitați că aceștia se împart cu apropiații sau cei nevoiași (se dau de pomană).
Dacă tot am vorbit de pomană vă las și rețeta de colivă cu multă nucă (așa cum se face în familia noastră) – vezi aici.
Vă mai recomand și o rețetă simplă de colaci („japoneze”) – vezi aici.
Sperăm că aceste rețete de mucenici moldovenești (copți) sau de mucenici muntenești (fierți) vă vor fi de folos!
[…] Aici găsiți toate rețetele noastre de mucenici (copți sau fierți). […]