Macarons reteta cu crema de zmeura – reloaded. In prag de Revelion m-am apucat din nou de laborioasele macarons. Trasesem niste concluzii dupa prima tentativa (macarons cu portocale) si ma simteam pregatita sa atac din nou delicata problema. Si mai mult, doream sa incerc sa varianta clasica, cu albus neoparit. Si, ca sa fiu sigura, am facut o portie cu bezea italiana (verde fistic) si una clasica (roz bombon). Pe care le-am imperecheat ulterior in macarons roz/vernil cu ajutorul unui ganache parfumat de zmeura si ciocolata alba.
In fundal se vad si unele violet de care nu sunt prea mandra (au iesit groase si rugoase)- din greseala mea de a nu le amesteca cat trebuie. S-au mancat si acelea, lipite cu crema de ciocolata aromatizata cu lavanda. De bune au fost foarte bune toate insa cele roz/fistic au si aratat bine. Am pastrat cateva pentru a decora tortul de Revelion. De data asta m-am aprovizionat cu foi de copt teflonate, reutilizabile, care mi-au permis sa dezlipesc fara probleme macarons la cateva minute dupa ce le-am scos din cuptor. Surpriza placuta a fost ca mi-au iesit frumos si cele clasice desi au iesit mai grosute si parca suprafata lor nu este la fel de neteda si lucioasa ca a celor cu bezea italiana. Cred ca pe viitor voi merge pe ultima varianta.
Update: intre timp am facut de mai multe ori macarons (albe, simple, cu bezea italiana) si va arat mai jos pozele.
Aici sunt mai mari (de 6-7 cm) si umplute cu zmeura si crema de vanilie (mousseline – reteta aici) sau ganache de ciocolata (reteta aici).
Si cateva cu bezea clasica (neoparita).
Asa arata dupa coacere. Pe cele mici de tot (de 1-2 cm) le folosesc la decoratul torturilor, prajiturilor.
Si umplute cu crema de zmeura cu unt (reteta aici).
Sfatul meu este sa incercati cate 1/2 de portie din fiecare reteta si sa vedeti care va reuseste cel mai bine.
- 180g migdale macinate fin in pudra (cu rasnita de cafea)
- 200g zahar pudra din comert (care contine si amidon)
- 4 albusuri crude (cca. 145g)
- 40g zahar tos
- un varf de cutit sare
- vanilie naturala sau 1 plic zahar vanilat
- colorant pudra
- vezi reteta macarons cu portocale (se renunta la coaja de portocala) si se schimba culoarea
- 200 grame de zahar tos
- 50 de grame de apa
- 200 de grame de migdale decojite macinate foarte fin, ca o faina (se pot macina migdale fulgi)
- 150 de grame de albus crud de ou impartit in 2 cescute curate: cate 75 g in fiecare
- 1 praf de sare
- 200 de grame de zahar pudra cu adaos de amidon (din cel cumparat - nu macinat in casa)
- colorant alimentar la alegere - important este sa fie pudra, nu lichid
- 1 plic de zahar vanilat sau miezul de la ½ de pastaie de vanilie
- 300 g ciocolata alba de calitate
- 150 g smantana naturala pentru frisca cu min 30% grasime
- 200 g zmeura proaspata sau congelata
Mod de preparare Macarons cu crema de zmeura – cu bezea italiana
Pe cele verzi le-am facut dupa metoda anterior prezentata, cea cu bezea italiana (de la macarons cu portocale si ciocolata).
Foaia neagra de copt din teflon m-a ajutat enorm. De data aceasta am folosit la dozat o punga careia i-am taiat un colt mic si am avut grija ca mixtura sa nu fie prea fluida. Dupa cum se vede si-au pastrat forma, s-au labartat foarte putin inainte de coacere si nu s-au mai unit intre ele. Deci am mai invatat ceva!
Le-am copt 12 minute. Au crescut frumos.
Dupa coacere s-au desprins ce frumos de pe coala teflonata. Urmele ramase se sterg cu un servetel curat si foaia se poate folosi din nou.
Mod de preparare Macarons cu crema de zmeura – reteta clasica
In paralel m-am apucat de cele roz, pe baza retetei clasice. Am lucrat cu mixer de mana la inceput apoi cu spatula. In prima faza se cerne zaharul pudra impreuna cu migdalele rasnite. In alt castron curat se bat cu mixerul cele 4 albusuri de ou impreuna cu sarea pana rezulta o spuma tare. Se adauga cele 40g de zahar cristal si se se continua baterea pana ce acesta se dizolva. Tot acum se pune si zaharul vanilat (sau vanilia) si colorantul (cate putin, pana obtinem culoarea dorita). Fiind seara, am pozat la lumina artificiala si pare roz-oranj (somon). In pozele de a doua zi, la lumina naturala, se vede ca sunt roz. Coloranti pudra se gasesc aici.
Cand albusul este batut bine si zaharul tos este dizolvat in el se incepe adaugarea in 3 etape a componentelor uscate (migdale + zahar pudra cernute). Se lucreaza cu o spatula iar miscarile sunt de sus in jos, de incorporare. Am numarat cca. 20 de manevre la fiecare etapa. Se rascheteaza permanent si peretii vasului si se inglobeaza si ce cade de pe ei. Dupa ultima transa de migdale se amesteca cu mare grija ca sa nu devina prea fluida. In principiu compozitia are textura lucioasa si aerata, se desprinde usor de pe peretii vasului.
Cand are consistenta lavei, fluida dar groasa, se opreste amestecarea. Se pregatesc tavile (pe rand): se astern cu hartie de copt de calitate sau cu foliile teflonate de care povesteam (de la Metro) si se dozeaza compozitia cu un pos (sau punga taiata la colt).
Se incinge cuptorul la 130C cu ventilatie si se asteapta 30 min pana cand macarons se usuca putin, pe masa din bucatarie. Apoi se coc 12-15 minute fara a se deschide cuptorul.
Macarons cu crema de zmeura au iesit cum trebuie, au si piciorusul dantelat dar… unele au ramas bombate, cu suprafata neregulata..ciudat. Poate trebuia sa le amestec mai mult dar fiind patita cu primele am preferat sa le las mai grosute. Parca si consistenta e mai cretoasa decat a celor cu bezea italiana. Ca grosime sunt cam 1,5 fata de cele verzi. Am incercat sa le fac cu diametre asemanatoare ca sa le pot imperechea cu crema, cate una verde cu una roz.
Crema de zmeura – ganache de ciocolata alba cu zmeura
Vezi aici cum se face un ganache de ciocolata alba.
Se incinge smantana pentru frisca și se trage de pe foc. In ea se pune ciocolata alba si se amesteca pana se topeste. Ganache-ul se da la rece 4-6 ore si apoi se bate cu mixerul. Zmeura trebuie fiarta 2-3 minute cu puțin zahăr (1 lingura), pasata prin sita și transformata în piure (coulis). Apoi se adaugă mici cantități din acesta în crema ganache și se mixează scurt până obținem culoarea dorită.
Umplere Macarons cu crema de zmeura
A doua zi m-am apucat sa le asamblez: cate una roz cu cate una verde. Crema trebuie scoasa de la rece cu 1-2 ore inainte ca sa se inmoaie un pic. Cu ajutorul unui spritz am portionat moturi de crema pe jumatate dintre cochilii si le-am acoperit cu perechile lor, in contrast. Rezultatul a fost…colorat! Aratau foarte bine si se simtea aroma de zmeura.
Pastrare Macarons cu crema de zmeura
Macarons cu crema de zmeura se pastreaza in frigider in cutii de plastic inchise ermetic si au nevoie de cateva ore ca sa se “imprietenesca” un pic crema cu cochiliile. Foarte fine si aromate au iesit. Un adevarat succes pe masa de Revelion.
Tot cu aceste macarons am ornat si tortul (reteta aici).
Data viitoare ma gandesc sa fac unele bleu caribic cu crema de cocos-lime si unele galbene cu crema aromata cu tonka. Sigur vor fi dupa reteta cu bezea italiana!
Alte creme potrivite pentru macarons gasiti aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de macarons:
ce coloranti folositi?multumesc
Buna Maria, sunt coloranti pudra.
De tavile speciale pentru macaroons ce parere aveti? Mi se par numai bune pentru incepatori 😀
depinde de cine sunt facute – ma refer la material. am incercat cu una maro, luata din ceva magazin de menaj si macarons au iesit groaznic- fara fund! In schimb sunt coli de silicon cu matrita din Franta care dau rezultate deosebite. Am testat asa ceva si urmeaza sa-mi cumpar. Momentan le dozez din mana, din ochi
[…] Tortul acesta elegant si fin l-am improvizat de Revelion, din resturile de ganache ramase de la macarons. Am facut cantitati mai mari de crema tocmai in ideea ca voi mai umple ceva cu ele. Blatul este un […]
spune-mi te rog la cuptor ce functie alegi? adica eu am caldura sus si jos, aer cald, aer cald umed, caldura de jos?
sus si jos +ventilatie
Multumesc pentru raspuns!
[…] Pe langa aspectul lucios si tinuta ferma, bezeaua italiana (italian meringue) este si foarte stabila, cremoasa. Stiti ca spuma cruda de capsuni obisnuieste sa se separe dupa cateva ore, lasand la fundul castronului un sirop si pierzandu-si aerul din compozitie. Ei bine, spuma oparita (bezeaua italiana) este cremoasa si foarte omogena, rezistand bine la rece. Tot cu bezea italiana a facut si Oana niste delicioase si fine macarons (reteta aici). […]
Se pot folosi migdale cu coaja daca le rajnesc?
Macarons iti vor iesi maronii. Ar trebui sa oparesti cateva secunde migdalele si sa le decojesti. Apoi trebuie sa le lasi 24 de ore la zvantat si abia dupa asta sa le macini fin impreuna cu zaharul pudra.
Multumesc mult .Sunteti geniale . Sa va ganditi sa scrieti o carte de bucate .
Ganache-ul pt crema nu tb batut cu mixerul dupa racire?
De data aceasta nu l-am batut. Poti sa-l bati daca doresti.
acuma le am terminat, albe cu cioco alba si albe cu crema de zmeura. sint fff bune, dar nu stiu de ce nu au iesit cu “piciorus”? ce nu am facut bine? unde am gresit? asta ma macina…oricum multumesc pt reteta, sint delicioase 🙂
[…] (rotund) sau rulada, la montarea unui tort din piscoturi (exact ca la Tortul Tiramisu) sau a unor macarons sau a altor fursecuri sau […]
[…] Bezeaua italiana (Italian Meringue) – la cald. La acest tip de bezea se face un sirop de zahar care trebuie adus la 115 C (se lucreaza cu termometru). Separat se bat albusurile simple peste care se toarna in suvita subtire siropul fierbinte. Totul trebuie sincronizat la secunda: momentul in care siropul atinge 115 C cu stadiul de batere al spumei. Fara mixer planetar nu prea ai nicio sansa… e nevoie de 2 persoane daca lucrezi cu mixer de mana: una sa bata spuma si alta sa toarne siropul. Amestecul trebuie mixat peste 20 de minute, pana ce ajunge la o temperatura suportabila pentru mana. Bezeaua in sine este faina si stabila dar destul de greu de realizat. Eu o folosesc la macarons – reteta aici. […]
Buna, eu am cuptor electric, dar fără ventilatie. La ce temperatura trebuie coapte?
La 120 – 130 C.
Extrem de bun, in seara asta am ce face
[…] de la cozonaci sau creme de tort. Am spus ca seamana oarecum cu celebrele macarons (reteta aici si aici) insa nu necesita atata bibileala si timp. Pricomigdalele pot crapa la copt fara sa ne creeze nervi […]
Vreau sa fac aceste minunate macarons dar nu stiu de unde pot lua colorant pudra.
Ma puteti ajuta?
De pe internet de la http://www.pastaidevanilie.ro/176-colorant-pudra
Macaronsul s-a primit ok dar am gresit la crema. Am pus piureul de capsuni mai lichid si ganache-ul e ca o smantana chiar daca l.am batut cu mixerul. Pot cumva sa-l mai ingros? Multumesc.
Da, poti hidratata si apoi topi niste gelatina pe care sa o incorporezi usor in crema. Vezi, crema sa nu fie rece sloi, scoasa din frigider!
Minunate felicitări puteți să-mi spuneți cum se numește zaharul care conține amidon mulțumesc frumos
Oricare din comert: Margaritar, cel din Lidl, Dr Oetker etc
Se pot face macarons cu indulcitor xylitol (solid nu lichid) in loc de zahar?
Nu am incercat… nu cred ca se bate spuma cum trebuie.
[…] Cam așa arată niște macarons umplute cu ganache roz de ciocolată albă cu zmeură – vezi aici rețeta pas cu pas. […]
Salut,as dori si eu sa aflu daca putem cumva procura cartea cu recete sau daca in general o aveti?
Ana draga, nu avem carte… inca! Dar posibil ca anul acesta sa o publicam 🙂
buna ziua am o rugaminte la macarons folosesc ventilatia dar care ca am 2 ..va multumesc frumos
Si eu folosesc ventilatia si caldura de sus si jos.
Bună Oana! Am ceva albușuri în congelator, ramase de la multele transe de savarine pe care le-am tot făcut. Întrebarea este: le pot folosi pentru macarons? Este prima data când fac și dacă nu îmi ies, nu as vrea sa ma gândesc ca din cauza lor nu mi-au ieșit. Plus, încă o intrebare: la cuptoarele pe gaz, ce temperatura trebuie sa folosesc? Și sa le pun mai sus sau mai jos? Cuptorul meu arde cam mult dedesubt. Mulțumesc frumos pt răspunsuri!!🤗🤗🤗
PS.. Am uitat.. Pot folosi faina de migdale în loc sa iau migdalele și sa le macin eu? Nu de alta, dar nu am rasnita ☹️☹️☹️. De ce nu putem folosi colorant lichid?
Nu am avut experiente bune cu faina de migdale cumparata dar poate nimeresti una ok. Trebuie cernuta bine. Colorantul lichid schimba proportiile compozitiei.
Aaa.. Ok!!! Am înțeles… Am luat pana la urma migdale și le voi face în Blender… Sper sa îmi iasă.. Mulțumesc frumos pt răspuns!!!🤗🤗🤗
Am revenit cu rezultatul… Macarons au ieșit pricomigdale…😂😂😂 Ceva sigur nu am făcut bine, dar nu îmi dau seama ce… Mi s-a părut ca, compoziția a fost mai densa decât cea din pozele tale. Cred ca asta a fost problema… Dar cantitățile le-am respectat pana la ultimul gram.. În acea jumătate de ora în care le-am lăsat în tava, nu se făcuse acea pelicula deasupra… Erau tot moi. De vina sa fie oare și faptul ca aragazul meu e pe gaz iar cuptorul nu are ventilație? Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.. Oricum, nu ma las… Mai încerc..
Daca compoziția este prea groasa atunci nu ai amestecat-o suficient. Data viitoare îți vor ieși mai bine 🙂
Buna!Cum se numeste faina de migdale pe care o folositi?Sau luati migdale si le dati prin rasnita?Am incercat reteta…nu mi-a iesit si ma gandesc ca faina nu a fost buna.Multumesc!
In ambele retete (aceasta si cea a macarons cu portocale) am spus ca sunt migdale macinate de mine cu rasnita de cafea, NU faina de migdale cumparata – vezi lista de ingrediente. Faina din comert nu stiu ce contine.
Ok,multumesc!Urmatoarea data asa voi proceda!
[…] Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, […]
[…] Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, […]
[…] Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, […]
[…] Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, […]
Buna!Din experiența mea tehnica de amestecare a compoziției este f importantă…uneori ies uneori nu…☺️Cel puțin la mine…faina de migdale se găsește la magazinele naturiste…Succes la toate !
P.S:Felicitari Oanei si Dianei pt Site….Genial!
[…] Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, […]
Apa cand de adauga ? 50 gr scria in reteta..
Se foloseste la siropul fiert pentru bezeaua italiana. https://savoriurbane.com/macarons-cu-portocale-si-ciocolata/
Cum păstrăm cojile, neumplute? Și cât timp?
in cutii de carton stau peste 1 luna la temperatura camerei (loc uscat!)
Se poate folosi si colorant gel de la Dr. Oetker, daca pun o cantitate foarte mica?
Multumesc!
nu am folosit