Gem de struguri – rețeta de marmeladă de struguri fără conservant

2

Gem de struguri – rețeta de marmeladă de struguri fără conservant. Cum se face marmeladă de struguri pentru iarnă cu doar 150 g de zahăr/kg? Gem de struguri aromat. Rețete de conserve din struguri.

Gem de struguri - rețeta de marmeladă de struguri fără conservant Savori Urbane

O marmeladă de struguri negri, rose sau albi care se prepara foarte usor și este extrem de aromată și de gustoasă. Acest gem de struguri este o delicatesă! Nu îți mai trebuie nici un alt desert când poți mânca un astfel de gem uns pe pâine cu unt.

Indiferent de ce struguri folosesc pentru gem, adaug întotdeauna cca. 10% struguri din soiul Hamburg. Este un soi extrem de aromat care dă tot farmecul gemului.

Cumpăr struguri din piață, aduși din Podgoria Aradului, în special de pe dealurile Lipovei și Șiriei. Pe lânga soiul Hamburg am folosit struguri negri de curte, cu bobul mare și coaja mai subțire. Marmelada de struguri are o culoare faină violet și o aromă de vis! La marmeladă sau gem se folosește mult mai puțin zahăr decât la dulceață – am pus 150 g de zahăr la 1 kg de fructe.

marmelada sau gem de struguri reteta simpla

Din struguri mai fac și dulceață „bob cu bob” – o altă delicatesă – vezi aici rețeta.

reteta dulceata struguri pas cu pas

Tot din struguri facem și câteva borcane de compot – vezi aici.

Compot de struguri reteta fara conservanti Savori Urbane

Din aceste cantități rezultă 3 borcane mici de 200 ml cu gem de struguri sau marmeladă.

Gem de struguri - rețeta de marmeladă de struguri fără conservant
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 borcane de 200 ml
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 kg struguri
  • 120-150 g zahăr
  • vanilie (1 plic zahăr vanilat sau baton, extract)

Cum se face gem de struguri – rețeta de marmeladă de struguri fără conservant?

Cum se pregătesc strugurii?

Am spălat strugurii și i-am lăsat la scurs. I-am desfăcut bob cu bob de pe vrejuri. Am folosit struguri negri pentru ca gemul să aibă o culoare deosebită. Evident că se poate face și din struguri albi sau roze.

Boabele mici le-am lăsat întregi, boabele mari le-am tăiat in două și le-am curățat de sâmburi. Nu este neapărat nevoie dar eu așa am făcut.

Ingrediente pentru gem de struguri sau marmeladă

Am pregătit și cântărit boabele de struguri și zahărul. Vanilia poate fi baton, extract sau zahăr vanilat.

Cum și cât se fierbe gemul de struguri?

Am ales o cratiță largă (sau tigaie) în care am pus boabele de strugure, zahărul și vanilia. Am lăsat totul pe masă 2 ore, amestecând din când în când.

După ce strugurii au lăsat suficientă zeamă am pus tigaiala foc mediu și am aștepta să ajungă la fierbere. Am amestecat ocazional în ea.

Am fiert acest gem de struguri circa 20 minute la foc mic/mediu. Am amestecat din când în când. L-am lăsat să scadă bine, să se lege.

Cand a scăzut și a căpătat consistență am stins focul. Aveți grijă să nu se caramelizeze! Cât se fierbe un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici. Îl folosesc mereu la prepararea bezelei italiene pentru macarons, a celei elvețiene pentru bezele, la cremele bătute de abur precum și la toate gemurile, dulcețurile și siropurile pe care le fac.

Cum se sterilizeaza borcanele si cum se umplu cu gem de struguri?

Dacă gemurile se imbuteliază fierbinti, dulcețurile se așează reci în borcane. Borcanele și capacele se spală și se sterilizează asa cum am explicat pe larg aici.

cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve dulceata compot muraturi

Am pus gemul fierbinte în borcane și am înșurubat capacele. Am lucrat pe o tavă metalică pentru a nu crăpa borcanele. Tava metalica preia căldura și o disipează.

Gemul de struguri este gata. După răcire el poate fi pus în cămară.

cel mai bun gem de struguri reteta pas cu pas

Marmelada sau gemul de struguri are culoare frumoasă, naturală și o consistență perfectă. Nu mai spun de aromă grozavă de la vanilie si de la strugurii Hamburg! Nu conține conservant.

reteta marmelada de struguri

Marmelada de struguri este delicioasă pe pâine cu unt dar și în combinație cu fripturi (de rață, gâsca sau vânat) sau cu brânzeturi asortate.

platou branzeturi fructe si nuci savori urbane

Cu struguri proaspeți se pot umple niște gogoșari (muratură) – rețeta aici.

Gogoșari umpluți cu struguri murați pentru iarnă reteta savori urbane

Sau se poate face o delicioasă prăjitură pufoasă – vezi aici.

Merită să încerci și tu să faci gem de struguri – rețeta de marmeladă de struguri fără conservant!

Aici găsiți mai multe rețete de conserve de fructe

conserve fructe retete savori urbane 2017

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: