Gogoșari umpluți cu struguri – murați pentru iarnă

14

Gogoșari umpluți cu struguri – murați pentru iarnă. Rețeta de gogoșari la borcan murați cu puțin oțet, la rece. Cum se fac gogoșarii cu struguri pentru iarnă? Rețete de murături. Rețeta de gogoșari murați în saramură.

Gogoșari umpluți cu struguri murați pentru iarnă reteta savori urbane

În fiecare toamnă punem diferite conserve de fructe și legume pentru a ne bucura de ele în timpul iernii. Printre acestea sunt și multe murături simple sau asortate, în saramură sau oțet.

Rețeta de gogoșari umpluți cu struguri este una veche, de familie. Acești gogoșari murați sunt foarte gustoși și aspectuoși și fac furori printre musafiri. Se prepară foarte ușor, asemănător cu gogoșarii umpluți cu conopidă – vezi aici.

La noi în casă sunt preferate murăturile în saramură, potrivit de acre. Nu ne dăm în vânt după murăturile în oțet însă facem și excepții – cum ar fi gogoșarii cruzi în oțet, fără fierbere – vezi aici.

Gogosari in otet la rece fara fierbere Savori Urbane (3)

Farmecul acestor gogoșari umpluți cu struguri este dat de contrastul dintre dulce și acrișor. Adevărul este că boabele de struguri murate sunt foarte gustoase și am pus destule în aceste borcane, pe lângă gogoșarii umpluți. Am ales struguri albi (foarte dulci) care să contrasteze cu culoarea gogoșarilor. Puteți face și un mix de gogoșari umpluți cu struguri și alții cu conopidă.

retete gogosari murati pentru iarna savori urbane

Vă dau cantitățile pentru 6 gogoșari umpluți cu struguri care intră în 2 borcane de 800 ml sau în 1 borcan de 1,7 L. Voi puteți multiplica rețeta în funcție de nevoi.

Țineți cont de vremea de afară și dacă este foarte cald nu vă apucați de muraturi! În mod normal murăturile se pun toamna, în lunile septembrie – octombrie!

5.0 from 3 reviews
Gogoșari umpluți cu struguri - murați pentru iarnă
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 borcane de 800 ml cu gogoșari umpluți cu struguri
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 6 gogoșari frumoși
  • cca. 500 g boabe de strugure
  • rădăcină de hrean sau batoane de țelină
  • bețe uscate de mărar și cimbru
  • 1-2 ardei iuți
  • 50 ml oțet de masă (alb, simplu, de 9 grade)
Saramură:
  • 1L de apă și 1 lingură de sare neiodată (specială pentru murături)

 

Cum se face rețeta de Gogoșari umpluți cu struguri – murați pentru iarnă?

Cum se pregătesc gogoșarii pentru umplut?

Am spălat gogoșarii întregi și i-am scurs bine.

Apoi i-am scobit cu gijă. Am folosit un cuțit cu lamă scurtă și ascuțită cu care am decupat cotoare. Am scuturat bine și sâmburii din interior (îi puteți și clăti cu apă rece).

Am spălat și boabele de strugure. Am ales atât boabe mari cât și mai mici.

ingrediente gogosari umpluti cu struguri

Cum se umplu gogoșarii cu boabe de strugure?

Am îndesat cât mai multe boabe de strugure în fiecare gogoșar. Boabele mici sunt utile pentru umplerea spațiilor dintre cutele gogoșarilor.

cum se umplu gogosarii cu struguri reteta

Am pregătit borcanele și capacele (spălate și limpezite) și am așezat în ele acești gogoșari umpluți cu struguri. Ca să arate bine i-am pus cu deschiderea spre exterior. În timp ce stratificam gogoșarii am avut grijă să pun și ardei iute (câte 1 la fiecare borcan) precum și batoane de hrean sau de rădăcină de țelină. De asemenea, am umplut toate „spațiile moarte” cu boabe răzlețe de strugure.

Deasupra am încheiat cu o coroniță din bețe uscate de mărar și cimbru.

preparare gogosari murati la rece cu boabe de strugure

Cum se face saramura pentru gogoșari umpluți cu struguri?

Am pus la fiert cca. 1 L de apă împreună cu 1 lingură (22-25 g) de sare neiodată, specială pentru murături. Am lăsat totul să fiarbă 2-3 minute după care am stins focul și am așteptat 10 minute. Apoi am turnat saramura caldă peste gogoșarii umpluți din borcane.

cum se face saramura pentru gogosari murati

Am umplut bine de tot borcanele cu saramură, până la buză.

cum se toarna saramura calda peste gogosarii murati

Cam asta a fost pentru prima zi! Am lăsat borcanele cu gogoșari umpluți cu struguri pe masa de bucătarie, acoperite doar „de fomă” cu capacele (fără să le strâng). Așa se procedează cu murăturile în saramură. Dacă este cald în casă zeama se va tulbura însă așa este normal.

Păstrare gogoșari umpluți cu struguri – murați pentru iarnă

A doua zi am turnat câte 1 lingură de oțet simplu de masă în fiecare borcan de 800 ml (respectiv 2 linguri în cele de 1,7 L). Am înfiletat capacele borcanelor și gata! Acești gogoșari umpluți cu struguri pot merge pe rafturile cămării.

cei mai buni gogosari murati umpluti cu struguri sau conopida reteta

Important! Dacă moarea (saramura fermentată) dă semne de „băloșire” trebuie să vânturați (pritociți) aceste murături. Se deschid capacele, se scurge moarea într-un castron și se toarnă la loc. Acest proces oxigenează saramura. Dacă puneți muraturi la butoiaș va trebui să suflați aer cu ajutorul unui furtun – așa cum este descris în cadrul rețetei de varză murată la butoi.

reteta gogosari la borcan cu struguri sau conopida pentru iarna

Eu locuiesc la casă și am o cămară bună (destul de răcoroasă) care nu-mi face figuri cu privire la conserve.

O altă rețetă faină este cea de gogoșari în sos de muștar (salată picantă) – vedeți aici.

Gogoșari în sos de muștar rețeta simplă pentru iarnă savori urbane

Sau cea de gogoșari marinati in otet – reteta aici.

Gogoșari murați pentru iarnă - rețeta de gogoșari marinați savori urbane

Să încercați această rețetă veche de gogoșari umpluți cu struguri! Veți fi încântați de aceste murături naturale fără conservanți.

Aici găsiți mai multe rețete de murături de casă și alte conserve de legume (zacuscă, bulion, ketchup etc).

 

14 COMENTARII

  1. Buna ziua,as vrea sa umplu cativa gogosari cu varza rosie,teoretic trebuie sa urmez aceeasi pasi?Multumesc mult pentru orice sfat ati avea.O zi minunata va doresc 💐

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: