Muschiulet de porc la tigaie sau gratar reteta rapida si simpla. Cum se gateste muschiuletul de porc (medalioane) la tigaie sau la gratar in aer liber, astfel incat sa fie rumen dar sa si ramana fraged si suculent?
Am facut un muschiulet de porc la tigaie si l-am presarat cu cativa fulgi de unt. A mers tare bine cu un sote de mazare! Mi-e tare drag acest muschiulet de porc pentru ca este o carne fina, slaba dar suculenta (fata de cotlet, de exemplu). Sincera sa fiu, tot fleica, burta de porc, coastele si ceafa raman in topul preferintelor mele, urmate indeaproape de acest muschiulet.
Despre friptura frageda si suculenta
Am mai tot zis prin retetele cu carne ca nu ne place sa o maltratam si ca nu ne batem joc de ingrediente. La ce ma refer? Pai la bucatile frumoase de carne care ajung sa fie feliate subtire si batute cu ciocanul pana devin milimetrice, apoi gatite mult prea mult pana-si pierd orice savoare, suculenta si textura.
Timpii de prajire si coacere ai fripturilor trebuie adaptati la tipul de carne si la dimensiunile ei. Pulpa se va gati mereu mai greu pentru ca este un muschi mai tare, fiind solicitat intens de catre animal in cursul vietii.
Muschiuletul despre care povestim acum este fin si moale deoarece face parte dintr-un ansamblu al muschilor spatelui, rolul de sustinere al acestuia fiind preluat si de alte grupe musculare. Muschiuletul se gaseste in perechi si este asezat de-a stanga si de-a dreapta coloanei vertebrale, lipit de ea (paravertebral), facand conexiunea cu osul iliac (al bazinului). Nu mai intru in detalii anatomice despre grupele musculare desi ar merita sa stim ca din acest ansamblu (muschiuletul in sine) fac parte muschii marele psoas, micul psoas si muschiul iliac.
Are forma cilindrica alungita (fusiforma) si cantareste intre 300-500 g la porc, respectiv niste kile bune la vita. Da, e acel „tenderloin” (pork tenderloin sau beef tenderloin), al carui capat subtire se numeste filet mignon.
Bun. Ne-am lamurit despre ce carne vorbim in aceasta reteta. Nu de alta dar multa lume numeste „muschi” orice carne degresata. Am mai povestit despre acest aspect si in reteta muschiuletului intreg prajit – o gasiti aici.
Este importanta temperatura interna la care ajunge carnea in timpul gatirii. La porc se recomanda intre 65-72 C (medium respectiv well done). Porcul nu se mananca in sange ca si vita. Este bine sa va procurati un termometru special pentru carne. Costa cca. 22 de lei si se gaseste in multe supermarketuri. Astfel veti gati niste carnuri excelente!
Din ingredientele de mai jos am obtinut 3-4 portii de muschiulet de porc la tigaie. Daca nu gasiti unul maricel de 500 g puteti lua 2 mai mici.
- 1 muschiulet de cca. 500 g sau 2 mai mici
- 2 linguri de ulei de masline
- sare, piper
- 50 g unt
Cum se face muschiulet de porc la tigaie retetea rapida?
Mai intai am indepartat fasciile albe si membranele de la suprafata muschiuletului. Acestea se contracta in timpul gatirii si „strang” carnea. Nu fac asta de fiecare data pentru ca imi place gustul oferit de grasimea periferica si nu ma deranjeaza asa de mult aspectul rondelelor contractate prin prajire, mai ales daca este vorba despre o masa in familie. Puteti, deci, sari peste partea cu fasonarea.
Am sters bine muschiuletul cu servete de hartie si l-am taiat in rondele groase de 3-4 cm. Am obtinut niste cilindri pe care i-am tamponat din nou cu servete de hartie. Crusta rumena, care ne place atat de mult, se obtine prin caramelizare (reactia Maillard) iar umezeala o defavorizeaza. Cu cat carnea este mai bine stearsa cu atat va fi crusta mai rumena si mai faina.
Nu am batut carnea! Este atat de frageda…
Cum condimentam muschiuletul?
Am asezat bucatile de carne intr-un castron si le-am stropit cu ulei de masline. Am ales acest ulei pentru ca rezista foarte bine la temperaturile mari de prajire ale carnii. Am lasat castronul pe masa cam 1 ora inainte de a gati muschiuletul. Orice carne are nevoie de temperare, niciodata nu se arunca in tigaia fierbinte bucati de carne reci, scoase direct din frigider.
Cu 15 minute inainte de prajire am asezonat carnea cu piper negru proaspat macinat si cu sare grunjoasa. Vedeti ca o mare parte din uleiul de masline a fost absorbita de carne.
Cum se prajeste muschiuletul la gratar sau tigaie?
Daca sunteti la gratar (la iarba verde), jarul trebuie sa fie mocnit, potolit. Nu trebuie sa fie flacari, foc viu. Barele gratarului trebuie unse cu o bucatica de slanina inainte de a pune carnea la prajit. Carnea o data asezata la prajit se lasa la rumenit 3-4 minute pe o parte, se intoarce o singura data si se rumeneste si pe verso.
Daca prajiti muschiuletul in tigaie, aceasta trebuie sa fie foarte bine incinsa. Eu folosesc o tigaie grea de fonta sau una cu striatii tip grill. Fac proba aruncand cativa stropi de apa in tigaia incinsa. Daca acestia formeaza bilute care „danseaza” in tigaie inseamna ca aceasta este suficiente de incinsa. Daca picaturile doar sfaraie si se evapora inseamna ca mai trebuie lasata la incins.
Am asezat feliile de muschiulet in tigaia foarte incinsa, la foc viu, avand grija sa nu fie ingramadite. Mai bine le prajiti in 2 ture decat sa le puneti claie gramada. Daca sunt inghesuite ele vor elibera mai intai apa si vor fierbe in suc propriu in loc sa se prajeasca.
Apoi am intors bucatile si pe verso. Cel mai bine se intorc cu o spatula sau cu un cleste de lemn, NU intepate cu furculita pentru ca se scurge zeama prin acele perforatii. Le-am mai prajit 2 minute si gata.
Le-am scos intr-un castron. Am pus cate o mica bucatica de unt pe fiecare felie si am acoperit castronul lejer cu o folie de aluminiu. Au nevoie de odihna macar 5-7 minute dupa prajire. In acest rastimp sucurile din carne se redistribuie iar fibrele se relaxeaza. Carnea va avea o culoare frumoasa si omogena si se va fragezi suplimentar.
Untul se topeste si patrunde in bucatele de muschiulet. O nebunie!
Nu mi-a mai ramas decat sa asez carnea langa garnitura si sa o servesc familiei mele. Am ales un sote de mazare cu unt si marar (reteta aici).
Alte idei de garnituri pentru muschiulet prajit:
- cartofi noi copti cu usturoi la cuptor
- piure fin de mazare
- cartofi noi simpli la cuptor
- piure clasic de cartofi
- morcovi caramelizati cu unt
- orez cu legume
Iata si farfuria pregatita de mine: muschiulet de porc la tigaie sau gratar cu sote de mazare verde. Bucatile de carne sunt rumene dar cu interior fraged si suculent. Pur si simplu se topesc in gura.
O alta reteta de muschiulet de porc la tigaie este cea de friptura brasoveana (brassoi) – reteta aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla si rapida de muschiulet de porc la tigaie sau gratar!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu carne de porc: fripturi, papricasuri, tocanite, snitele etc
Iese extem de bun la gratar
Foarte detaliat și frumos explicat. Totul a părut foarte ușor. Multumesc
Cu drag 🙂 Ne bucuram ca ti-a placut reteta! Te mai asteptam pe la noi 🙂
[…] l-am alaturat unor medalioane din muschiulet de porc – reteta aici. Da, si ele sunt cu unt. Butter makes the world go round. Boabele de mazare sunt dulcege si moi. […]
[…] Sau medalioane de mușchiuleț de porc – vezi aici. […]
[…] Despre gătirea corectă a unui mușchiuleț de porc am povestit pe larg aici și aici. […]
Cea mai buna friptura făcută vreodată în tigaia grill. Pff și când ma gândesc cati mușchiuleți am stricat pana acum! 🤣🤣🤣Multumesc mult, sunteți minunate!
A iesit fix cum trebuie. Toate retetele sunt pe gustul meu. Am invatat sa gatesc!
Buna. Voiam sa-ți atrag atenția ca ai 2 Rețete de muschiulet de porc. La cea cu ciuperci zici ca nu îndepărtezi mambrana ca se strânge in timpul prăjirii și la aceasta zici ca nu o îndepărtezi niciodată ca ea da tot gustul. E puțin frustrant sa se întâmple sa îndepărtezi și apoi sa veZi la alta rețeta ca nu îl îndepărtezi niciodată.
Da, reteta cu ciuperci e din 2015 si pe-atunci nu-mi bateam capul cu fasonatul. Am completat si aici un paragraf despre acest aspect. Sincer, daca nu ai musafiri si nu te deranjeaza ca feliile se contorsioneaza… mai bine lasa grasimea exterioara si fasciile.
[…] Va las si reteta de medalioane de muschiulet de porc la tigaie – vezi aici. […]
Bună 🙂
Aș vrea să aflu câte minute trebuie să gătesc mușchiulețul pe prima parte sau timpul total de gătire pentru medalioane, astfel încât să îl pot servi fetiței de 2 ani.
Mulțumesc mult.
puteti taia cateva feliute mai subtiri, pentru cea mica. acestea se vor gati mai intens decat cele mai groase, pentru adulti