Friptură brașoveană cu cartofi rețeta de brassoi apropecsenye

3

Friptură brașoveană cu cartofi rețeta de brassoi apropecsenye Savori Urbane

Friptură brașoveană cu cartofi rețeta de brassoi apropecsenye. Friptura de porc la minut sau tocană scăzută. Mușchiuleț de porc cu bacon sau slănină afumată și cartofi fierți și apoi rumeniți. O rețetă veche.

Prima dată am mâncat această friptură brașoveană la începutul anilor 90 când mergeam foarte des in Ungaria, în vizită la prietenii noștri. Ei erau mari fani ai acestei „Brassoi” și o mâncau la ștrand, în oraș sau la fast food. Am văzut variante de friptură brașoveană cu sau fără mazăre, variante cu mai mult sau mai puțin sos. Aveam impresia că sunt feluri diferite de mâncare.

cum se face brassoi friptura brasoveana

Am început de pe atunci să fiu atentă la preparat și am întrebat, la un restaurant din Szeged, de unde vine denumirea acestui fel și cum este legată de orașul Brașov. Mă miram că nu e foarte cunoscută pe la noi. Am ajuns să găsesc astfel una dintre cele mai controversate rețete. În limba maghiara Brasso este denumirea Brasovului iar pecsenye înseamnă friptură (de acolo vine pecie). Apro înseamnă mic, mărunt. Adică friptură în bucățele.

Despre friptura brașoveană sau brassoi apropecsenye

Cert este că vorbim despre o rețetă veche, de la sfârșitul secolului XVIII. În Ardeal exista rețete similare cu carne (de oaie, de capră), ceapă, slănină și cu cartofi încă de la sfârșitul acestui secol, semănând izbitor cu această rețetă. Pe post de condimente se foloseau sare, piper și măghiran.

Una dintre variante așează însă acest preparat la sfarșitul secolului XIX, in Budapesta, la crâșma Weiss. Se zice ca această friptură în bucățele s-ar fi făcut în cinstea tâmplarului Brassoi Karoly, fiind invenția proprietarei birtului.

O altă teorie susține ca ar fi de fapt o tocană de vițel gătită la Brașov. Așa apare în cartea de bucate a lui Zilahy Ágnes „Valódi magyar szakácskönyv” (Adevărata carte de bucate maghiară) din 1892 (În poză Kronstadt, adică Brașov).

Pe lângă multe alte versiuni istorice cea mai simpatică mi s-a părut povestea lui Grof Nandor, bucătar de la mijlocul secolului trecut. Acesta susține că această tocană s-a gătit pe linia de cale ferată dintre Budapesta și Brașov, în noile vagoane restaurant ungurești inaugurate in 1948. Această friptură brașoveană ar fi fost o mâncare extrem de ușor și de repede de gătit s-ar fi putut prepara fără bătăi de cap într-un vagon restaurant. Se menționează și faptul că o porție ar fi conținut 180 g de mușchiuleț de porc. Totul pare foarte logic, doar că dacă ne gândim la anii de după război și la sărăcia care a fost atunci, nu prea cred că s-a gătit chiar cu mușchiuleț de porc.

Cea mai plauzibilă variantă este totuși cea a lui Papp Endre care povestește despre o întâmplare din Crama Matyas Pince (din Budapesta) din 1950. Crama era iubită pentru preparatele din pește, însă la mâncărurile din porc mai existau probleme. Astfel într-o zi au primit peste 1000 de cozi de porc. Neștiind ce să gătească din ele, au scos carnea de pe os, au prăjit-o cu slănină, ceapă și usturoi, au adăugat niște roșii și ardei și au condimentat-o cu măghiran, sare și piper. S-a servit cu cartofi rași cu ceapă. Au dorit ca denimirea felului inventat să fie legată de Ardeal și i-au zis Brassoi (brașoveană). Asa s-ar fi născut friptura brașoveană.

Informațiile centralizate cât și pozele, printre multe alte site-uri și info pe care le-am cules personal in Ungaria, sunt dintr-un articol extrem de documentat pe care îl găsiți aici.

Varianta pe care am gătit-o eu este cea care mie îmi place cel mai mult. Fie că o gătesc cu mazăre, fie fără, mi se pare cea mai faină și simplă versiune, cu mușchiuleț de porc prăjit la minut cu bacon și multă ceapă și cu cartofi noi falși. Atenție! Vorbim despre mușchiuleț de porc nu despre orice carne (nu pulpă, nu spată, nu ceafă, nu cotlet)!

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 porții de friptură brașoveană.

5.0 from 1 reviews
Friptură brașoveană cu cartofi rețeta de brassoi apropecsenye
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 mușchiuleț de porc de cca 500 g
  • 500 g cartofi fierți în coajă (soiul pentru salate)
  • sare
  • piper
  • paprica (boia dulce)
  • măghiran uscat
  • 1 ceapă mare
  • opțional: usturoi, mazăre
  • ulei
  • 1 lingură de untură de porc
  • 125 g bacon, kaizer sau slănină afumată

Cum se face Friptură brașoveană cu cartofi rețeta de brassoi apropecsenye?

Cum se fac cartofii noi falși?

Cartofii se spală și se lasă cu coajă. Se fierb în apă cu multă sare însă nu complet, ci doar pe jumătate. Apoi se lasă la răcit și se decojesc. Puteți fierbe cartofii cu o zi înainte și îi decojiți când aveți nevoie de ei.

Cartofii fierți și curățați se taie în cubulețe aproximativ egale.

Vedeți mai jos cam când ar fi momentul să-i punem la prăjit.

Cum se prăjește mușchiulețul de porc pentru friptura brașoveană?

Într-o tigaie se încing uleiul și untura. Ceapa se taie solzișori și se călește în grăsime.

După ce s-a călit ceapa se adaugă baconul cubulețe și, în final, 2-3 căței de usturoi.

Acesta este mușchiulețul de porc de care avem nevoie. Nu cotlet, nu pulpă, nu ceafă.

mușchiuleț de porc pentru frigărui

Se taie în cubulețe și se asezonează cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Cam acum se poate începe și prăjirea cartofilor – asta ca să fie gata și garnitura deodată cu friptura brașoveană. Se încinge ulei sau untură într-o tigaie mai adâncă și se prăjesc cartofii până devin aurii. Vedeți aici cum se face pas cu pas.

Se pun și bucățile de mușchiuleț de porc în tigaia cu ceapă călită și bacon și se lasă să se rumenească. Se lucrează la foc iute ca să se rumenească, nu să băltească în suc propriu și să se albească. Se presară cu 1/2 linguriță de măghiran uscat.

Ne oprim cu gătitul când mușchiulețul este rumen și baconul crocant.

Între timp s-au prăjit și cartofii. La final se scurg bine de grăsime și se sărează ușor. Sunt fenomenali acești cartofi fierți și apoi prăjiți deoarece au gustul și textura cartofilor noi (chiar dacă sunt făcuți din cartofi vechi).

Se pun și cartofii prăjiți în tigaia cu friptura brașoveană și se amestecă totul cu grijă.

Deasupra se presară paprica faină și aromată – adică boia dulce de ardei.

Se mai sotează totul un pic în tigaie și gata. Se stinge focul și se trage tigaia deoparte. Această friptură brașoveană arată de milioane… ce să vă mai zic de gust și aromă? 🙂

reteta de friptura brasoveana din muschiulet de porc la tigaie

Servire friptură brașoveană cu cartofi rețeta de brassoi apropecsenye

Peste această friptură brașoveană se poate presăra verdeață tocată (pătrunjel verde, cepșoară).

friptura brasoveana din muschiulet cu bacon ceapa usturoi si maghiran

Carnea este frumos rumenită, la fel și cartofii aurii. O nebunie de mâncare!

cea mai buna reteta de friptura brasoveana

Friptura brașoveană este o mâncare simplă și bună, extrem de rapidă. Mușchiulețul este fraged și suculent, cartofii sunt rumeni, au coajă crocantă și interior moale. Baconul afumat, ceapa, usturoiul și măghiranul dau o savoare aparte preparatului.

friptura de porc la tigaie cu cartofi aurii reteta de brassoi

Dacă sunteți amatori de mușchiuleț de porc atunci vă arăt cum îl gătesc întreg – vezi aici.

Sau medalioane de mușchiuleț de porc – vezi aici.

Muschiulet de porc la tigaie reteta rapida savori urbane

Merită să încerci și tu rețeta de friptură brașoveană cu cartofi – brassoi apropecsenye!

Aici găsiți mai multe rețete cu carne de porc

reteta ceafa de porc marinata cu bere

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.