Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post

0

Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată - rețeta de garnitură sau tocăniță de post savori urbane

Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post. Cele mai bune ciuperci trase la tigaie cu ceapă călită. Sote de ciuperci proaspete (pleurotus, champignon albe sau brune). Rețete cu ciuperci. Rețete de garnitură din ciuperci. Rețete de mâncare de post din ciuperci.

Sunt mare amatoare de ciuperci și le folosesc foarte des în diferite preparate. Aceste ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată sunt preferatele mele! Fiecare felie de ciupercă este fain rumenită (nu doar înăbușită) iar ceapa, pusă din abundență, se confiază și dă o dulceață deosebită acestui preparat simplu. În fond vorbim despre o tocăniță de ciuperci (mâncare de ciuperci de post) sau despre o garnitură delicioasă din ciuperci care poate însoți diferite preparate din carne. Este o rețetă simplă, rapidă și ieftină.

Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată - rețeta de garnitură sau tocăniță de post ciuperci sotate pleurotus champignon albe brune

Ciupercile se fac adesea cu usturoi dar mie îmi plac mai mult, parcă, cele cu multă ceapă. Vă las aici rețeta ciupercilor sotate la tigaie cu unt și usturoi.

cele mai bune ciuperci rumenite cu usturoi la tigaie (2)

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 3-4 porții de ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată.

Ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată - rețeta de garnitură sau tocăniță de post
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3-4 porții de ciuperci sote cu ceapă caramelizată
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 800 g ciuperci proaspete (chmapignon albe sau brune, pleurotus etc)
  • 3 cepe mari albe sau roșii
  • 3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • verdeață (pătrunjel verde tocat)

 

Cum se fac aceste ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post?

Ingrediente pentru ciuperci sotate cu ceapă, rumenite la tigaie

Am avut cca. 800 g de ciuperci proaspete: pleurotus și tip champignon albe. Puteți folosi și ciuperci brune sau un mix din toate 3. Vara puteți adăuga și câteva ciuperci pe pădure (gălbiori, hribi etc) deoarece acelea conferă arome deosebite întregului preparat.

Am clătit cu apă rece ciupercile albe (NU și pe pleurotus!) și le-am șters bine cu șervete textile. Ele trebuie să fie bine zvântate înainte de a fi sotate în tigaie. Pleurotus nu trebuie spălate pentru că nu au deloc pământ. Ele sunt cultivate pe rumeguș din lemn de fag.

ciuperci proaspete champignon albe sau brune pleurotus

Deoarece ciupercile pleurotus au piciorușele mai tari, am decis să le separ de pălăriile fragede. Am tocat tijele și am rupt în fâșii (cu mâna) pălăriile. Piciorușele vor intra mai repede la gătit decât părțile mai delicate. Părțile brune (mai mărunte) sunt mini ciuperci, în curs de creștere (nu e mizerie!).

cum se feliaza pleurotus sau ciupercile proaspete pentru tocanita cu ceapa (1)

Am feliat și ciupercile albe. Feliile nu trebuie să fie prea subțiri pentru că ciupercile scad mult prin gătire.

Am decojit 3 cepe mari și le-am tocat. Puteți folosi ceapă albă, roșie sau, după sezon, ceapă verde (2 legături).

Mod de preparare ciuperci sotate la tigaie cu ceapă călită – rețeta de post sau de garnitură delicioasă

Am ales o tigaie largă, antiaderentă. Nu alegem oale sau cratițe cu suprafață mică deoarece nu vom obține ciuperci rumenite ci doar înabușite (fierte) și nici ceapa nu se va carameliza! Gustul deosebit al majorității preparatelor sotate sau rumenite este dat de reacția Maillard de caramelizare. Fără ea e cam tristă mâncarea.

Am pus tigaia la încins (la foc mediu) și am început cu călirea cepei în 3 linguri linguri de ulei + un praf de sare. Am amestecat ocazional și am așteptat ca ceapa să treacă de stadiul de translucid și să înceapă să se rumenească pe alocuri, fără să se ardă! Etapa aceatsa durează cca. 7 minute.

Peste ceapa călită am pus ciupercile albe feliate și piciorușele tocate de pleurotus. Am asezonat cu sare și piper negru proaspăt măcinat. Am mărit flacăra de sub tigaie și am amestecat ocazional în această minunată viitoare tocăniță de ciuperci de post. Ciupercile lasă apă care se evapora rapid grație suprafeței mari a tigăii și a flăcării mari de sub ea.

După vreo 7-8 minute de sotare ciupercile încep să sfârâie și să se rumenească. De-abia atunci am pus în tigaie și fâșiile fragede de pleurotus și am continuat gătirea.

preparare reteta de post sote de ciuperci pleurotus si albe cu ceapa caramelizate la tigaie (2)

De-acum nu mai e mult! În câteva minute se rumenesc și pălăriile ciupercilor pleurotus iar lichidul din tigaie dispare complet. Totul sfârâie și miroase grozav! Gata!

Aici vedeți ce înseamnă cu adevărat o ciupercă rumenită, nu doar înabușită! Ceapa călită din jur s-a caramelizat și are arome fantastice!

ciuperci rumenite la tigaie cu ceapa caramelizata tocanita de post

Când se pune verdeața peste ciupercile sote rumenite în tigaie?

Am stins focul și am tras deoparte tigaia ciuperci rumenite. De-abia la final le-am presărat din abundență cu pătrunjel verde tocat. Ce arome de primăvară! Acum se poate corecta asezonarea cu sare și piper. Eu am mai pus o tură de piper negru proaspăt măcinat.

cand se pune verdeata la tocanita sote de ciuperci

Servire ciuperci rumenite la tigaie cu ceapă caramelizată – rețeta de garnitură sau tocăniță de post

Aceste ciuperci rumenite la tigaie se servesc calde, imediat ce-au fost preparate. Nu vă pot descrie aromele care mi-au umplut bucătăria! Tocănița de ciuperci de post merge bine cu roșii și pâine dar și cu cartofi, orez sau mămăligă.

Ea poate fi o garnitură delicioasă pentru diferite cărnuri fripte la tigaie, la grătare sau la cuptor. Merge foarte bine în burgeri de casă – rețetele aici.

tocanita de ciuperci de post cu ceapa ciuperci pleurotus champignon sotate

Dacă nu țineți post puteți însoți aceste ciuperci rumenite cu un sos răcoritor de iaurt cu usturoi și castraveți (tzatziki) – rețeta aici.

sos tzatziki

Să știți că acest sote de ciuperci este gustos și rece, la temperatura camerei! Mi-a rămas o porție mică pentru cină și nu a trebuit să mai reîncălzesc tocănița de ciuperci. E senzațională!

cele mai bune ciuperci trase la tigaie rumenite cu ceapa calita caramelizata reteta de tocana de post

Dacă sunteți amatori de ciuperci trase la tigaie atunci vă mai las o rețetă faină cu usturoi, ierburi aromatice și vin licoros (Marsala, Porto) – vezi aici.

Ciuperci sote la tigaie (10)

Mama face mai des tocăniță de ciuperci cu sos (ciulama). Rețeta ei o găsiți aici.

Tocanita de ciuperci reteta simpla Savori Urbane (1)

Sunt sigură că v-am tentat cu aceste ciuperci rumenite cu multă ceapă caramelizată și că veți testa rețeta de tocăniță de ciuperci de post!

Aici găsiți mai multe rețete cu ciuperci.

cei mai buni hribi cu usturoi si patrunjel verde cu mamaliguta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: