Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac (cu multă umplutură) – rețeta tradițională

21

Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac cu multa umplutura - rețeta tradițională savori urbane

Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac (cu multă umplutură) – rețeta tradițională. Cum se face pasca cu brânză de vaci, stafide și smântână? Cum se face aluatul pentru pască? Cum se modelează crucea de pe pasca de Paști? Rețete de pască. Rețete de Paști.

Nu există Paști fără pască. Noi facem pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac, decorată cu crucea tradițională. În alte zone ale țării pasca se face fără brânză, doar din aluat dospit.

pasca de pasti reteta cu branza si aluat

Nouă ne place pasca cu multă umplutură de brânză dulce, cremoasă, cu stafide. Nu lipsesc din ea vanilia și coaja rasă de lămâie. Stratul de brânză trebuie să fie generos. Nu facem un colac cu o mânuță de brânză pierdută la mijlocului lui… Multă lume nu știe câtă brânză se pune la o anumită cantitate de aluat de cozonac sau cum se calculează necesarul de aluat pentru bordura împletită sau crucea de pe pască. Am lămurit aceste aspecte în rândurile de mai jos.

pasca cu multa umplutura cremoasa de branza dulce de vaci

Poate vă mirați că am numit-o „pască cu brânză dulce” dar să stiți că multă lume confundă brânza de vaci cu telemeaua (nu o dată am fost întrebate!). În plus, exista și pască cu smântână (fără brânză) a cărei rețetă o găsiți aici.

Pasca cu smantana si aluat de cozonac reteta traditionala savori urbane

Din cantitățile de mai jos rezultă o pască cu brânză de 24-26 cm diametru. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.

5.0 from 8 reviews
Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac (cu multă umplutură) - rețeta tradițională
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 pască cu brânză de 24 cm
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
 • 300 g făină albă 000
 • 2 gălbenușuri
 • 40 g zahăr pudră
 • 180 ml lapte călduț
 • 60 g unt 82% moale
 • 12 g drojdie proaspătă sau 4 g drojdie uscată
 • un praf bun de sare
 • un plic zahăr vanilat sau ½ linguriță extract de vanilie
 • coajă rasă de la ½ lămâie
Pentru umplutură:
 • 300 g brânză de vaci
 • 50 g smântână groasă cu min.20% grăsime
 • 3 ouă
 • 100-120 g zahăr
 • un praf bun de sare
 • un plic zahăr vanilat sau extract de vanilie
 • coajă rasă de lămâie
 • 100 g stafide
 • 30 g griș
Penru decor:
 • 1 ou bătut

 

Cum se face pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac (cu multă umplutură) – rețeta tradițională?

Aluat pufos de cozonac pentru pască cu brânză

Aluatul pentru pască se prepară foarte ușor. Eu am făcut porție dublă așa că veți vedea cantități mai mari în poze. Am lucrat direct în bolul robotului. Pentru început am pus drojdia (proaspătă sau uscată) în 50 ml de lapte călduț și am lăsat-o 5-7 minute. Am turnat și restul de 130 ml de lapte, am pus zahărul pudră și pe cel vanilat, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile. Am mixat totul pentru 1 minut apoi am adăugat jumătate din făina cernută și sarea. Am frământat/bătut totul la viteză mică (cu cârligul special pentru aluat) timp de 5 minute. Apoi am adăugat untul moale (la temperatura camerei) și am mai mixat 1 minut. În final am pus și restul de făină și am mai frământat aluatul alte 5 minute. Aluatul este moale, nu foarte vârtos. L-am desprins cu spatula de pe pereții vasului și l-am aranjat în mijlocul acestuia.

Am acoperit vasul cu plastic și am lăsat aluatul la dospit până ce și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că poate varia de la 45 de minute la 2 ore sau chiar mai mult (dacă aveți bucătărie mai rece).

Cum se face umplutura cremoasă din brânză dulce pentru pasca tradițională?

Umplutura de pască tradițională se face din brânză de vaci (zisă și „brânză dulce”). Trebuie să fie o brânză grasă și bine scursă de zer. Nu este același lucru cu ricotta (urdă). În străinătate se găsește cottage cheese, fromage frais, Quark sau Topfen, queso fresco. Cel mai bine e să o cumpărați din piață sau să vă preparați brânza de vaci acasă, din lapte – vezi aici rețeta. Brânza de vaci la găletușă e prea moale și apoasă pentru a fi folosită la pască (va umezi aluatul).

Cum se face branza de vaci de casa Savori Urbane

Într-un castron încăpător am pus brânza bine scursă, smântâna groasă (din cea pentru papanași sau sarmale), zahărul, ouăle, vanilia, coaja rasă de lămâie, stafidele și un praf bun de sare. Fără sare crema e fadă. Am amestecat totul bine cu o lingură. Pentru a obține o umplutură un pic mai densă am pus și 30 g de griș. Acesta se va umfla la copt și va absorbi o parte din umiditatea cremei.

cum se face umplutura de branza dulce pentru branzoaice sau poale-n brau (3)

Rezultă cca. 750 g umplutură de brânză. Aceasta este fluidă, cremoasă, nu densă.

Cum se montează pasca cu brânză în formă? Cum se face marginea împletită și crucea de aluat?

Am scos aluatul dospit din vas (pe masa de lucru înfăinată lejer) și l-am frământat ușor 30 de secunde. L-am cântărit: cca. 650 g de aluat. Este foarte important să știm asta deoarece va trebui să-l împărțim în 3 părți (inegale): 250 g pentru bază, 300 g pentru bordura împletită și alte 100 g pentru crucea de deasupra.

 • Partea pentru bază (250 g) am întins-o sub formă de disc cu diametrul de cca. 28 cm. Forma mea are 24 cm diametru așa că foaia de la bază va urca și pe pereții acesteia (cam 2 cm).
 • Din bucata de 300 g de aluat pentru bordură am făcut 2 șnururi lungi simple (cilindrice) cu lungime de cca. 60-70 cm fiecare pe care le-am răsucit împreună.
 • Din ultimele 100 g de aluat am modelat crucea pentru pască. Din 70 g de aluat am făcut un șnur răsucit lung de cca. 20 cm iar din restul de 30 g unul de vreo 10 cm (brațele crucii). Puteți face și cruce mare cu brațe egale (vedeți că am făcut ambele modele).

cum se face crucea la pasca si marginea impletita

Am tapetat fundul formei cu hârtie de copt (în cazul meu 2 forme de 24 cm diametru, cu pereți detașabili). Dacă folosiți cratiță atunci aceasta trebuie tapetată și pe pereți cu hârtie de copt. Puteți folosi și forme de 26 cm diametru însă pasca va ieși ceva mai plată.

Am pus apoi discul de aluat pentru bază și am avut grijă ca marginile lui să urce cam 2-3 cm pe pereții formei. Apoi am așezat coronița (bordura) împletită și am aranjat-o ca să stea bine lipita de marginea formei și de baza de aluat.

Am turnat umplutura de brânză dulce și am nivelat-o cu o spatulă. Deasupra am pus crucea. În stânga vedeți modelul de cruce mare (cu brațe egale).

cum se monteaza pasca cu branza si aluat de cozonac in forme

Nu mi-a rămas decât să ung bine marginea și crucea cu ou bătut cu un praf de sare. Am lucrat delicat cu o pensulă moale și îngustă și am avut grijă să nu apăs crucea (ca să nu se scufunde în crema de brânză). Am lăsat această pască cu brânză dulce și aluat de cozonac la dospit vreo 10-15 minute, până ce s-a încins cuptorul. Nu mai trebuie acoperită deoarece aluatul este deja protejat de ou și nu se mai usucă.

Coacere pască tradițională cu brânză de vaci și aluat de cozonac

Am preîncins cuptorul la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Când acesta a fost încins am pus pasca cu brânză dulce la copt pentru 45-50 de minute. Trebuie să urmăriți gradul de rumenire și, dacă e cazul, să îtoarceți pasca la mijlocul timpului de coacere. Părțile vizibile de aluat trebuie să fie rumene, roșcate. Dacă faceți 2 atunci acestea trebuie coapte pe rând.

Imediat după coacere am scos pasca cu brânză din formă și am așezat-o pe un grilaj. Ea trebuie să se răcorească încet și să se ventileze (să nu facă condens și să se umezească la fund). Ce ziceți ce faine au ieșit păștile mele?

coacere pasca cu branza si aluat pufos

Servire pască cu brânză de vaci și aluat pufos de cozonac

De obicei fac pască cu brânză în sâmbăta de dinainte Paștelui deoarece ea are nevoie de timp de răcire. Umplutura ei se așază și devine mai închegată prin răcorire. Dacă tai pasca fierbinte sau caldă atunci toată umplutura se va împrăștia.

pasca cu branza de vaci stafide si aluat de cozonac reteta savori urbane

Nu vă pot descrie cât de aromată este pasca aceasta! Se simt bine de tot vanilia și coaja de lămâie iar aluatul de cozonac are și el aroma lui specifică. După răcorire am mutat pasca în cămară și am acoperit-o cu un tifon sau cu o pânză foarte subțire.

cea mai pufoasa pasca cu multa umplutura de branza dulce

A doua zi am tăiat câteva felii de pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac. Feliile se decupează perfect, aluatul nu face firimituri iar umplutura cremoasă este perfect închegată.

preparare pasca cu multa umplutura de branza dulce si stafide

Și, cum spuneam și la început, stratul de umplutură de brânză este generos! Are vreo 2 degete bune grosime față de aluatul care are mai mult rol de susținere. Nu vă pot descrie cât de gustoasă, aromată și lejeră este această pască! Aluatul este pufos, bine copt și la fund și pe laterale iar crema de brânză dulce este de o finețe rară.

Dacă ne uităm mai sus vom constata că la 650 g de aluat de cozonac (crud) am pus cca. 750 g umplutură de brânză, adică la 1 parte aluat avem 1,15 părți umplutură. Deci cam acesta este raportul „de aur” pentru o pască cu brânză din belșug.

felie de pasca cu multa umplutura de branza dulce de vaci stafide

Tare bine arată pasca alături de cozonacii dolofani cu rahat pe care i-am făcut tot pentru Paști – rețeta aici. Puteți face cozonaci combinați nucă/rahat – (rețeta aici).

pasca si cozonaci pufosi pentru pasti savori urbane

Vă mai las câteva rețete de pască. Pasca se poate face și fără aluat – rețeta aici.

Iată și o minunată pască „zebră” în 2 culori (fără aluat) – rețeta aici.

Cheesecake zebră sau rețeta de pască fără aluat (în două culori) savori urbane

Sau niște mini păscuțe (fără aluat) cu lapte condensat și picături de ciocolată – rețeta aici.

Mini pască fără aluat, cu lapte condensat și ciocolată - păscuțe sau cheesecakes coapte în forme de savarine reteta savori urbane

Cred că v-am nimerit cu această rețetă de pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac (cu multă umplutură) și că veți încerca această rețetă tradițională!

Aici v-am pregătit o selecție cu alte rețete de pască: cu ciocolată, cu aluat fraged, cu cremă de brânză (cream cheese), pască sărată, pască gătită la abur sau pască cu marțipan și migdale.

retete de pasca savori urbane

21 COMENTARII

 1. Dacă brânza dulce de vaci de înlocuiește cu Quark sau Cottage cheese, cantitatea rămâne aceeași (300 gr)? Cum recomandati, sa le amestec pe cele doua sau sa pun ori ori? Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

 2. Bună tuturor! A ieșit o pască foarte bună. Cantitățile ingredientelor sunt exacte iar explicațiile foarte bune, astfel încât nimic nu se risipește. Mulțumesc mult pentru rețetă! Numai bine!

 3. Buna ziua,
  Sigura cantitatea de lapte 180 este pentru o portie, adica pentru 300 g faina? A iesit un aluat foarte lichid, am mai completat cu aproape inca 250 g faina. Va multumesc!

 4. Oana, iti multumesc frumos pentru reteta de Pasca. Tocmai ce am pus Pasca in cuptor (alaturi de cozonaci) 🙂

  Un Paste binecuvantat si luminos va doresc!

  Patricia

 5. Multumesc frumos pentru raspuns. Am folosit o faina superioara 000 pentru cozonac, de la Lidl. Dupa ajustarea necesara au rezultat 2 bucati de pasca foarte frumoase!

 6. Bună. Se poate înlocui branza dulce cu ricotta. În tara unde locuiesc eu nu găsesc branza dulce, ricotta ar fi cea mai apropiata de branza dulce. Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.