Cozonac simplu cu rahat – rețeta de cozonaci foarte pufoși

0

Cozonac simplu cu rahat - rețeta de cozonaci foarte pufoși savori urbane

Cozonac simplu cu rahat – rețeta de cozonaci foarte pufoși. Cum se face un cozonac cu rahat? Cât rahat se pune la un cozonac? Cum se coc cozonacii? Rețete de Sărbători (Paști, Crăciun). Rețete de cozonaci de casă.

Conform tradiției, de Paști și de Crăciun fac cozonaci. Unul dintre preferații mei este acest cozonac simplu cu rahat. Este un cozonac pufos, potrivit de dulce, foarte aromat și gustos.

reteta cozonac simplu cu rahat savori urbane

Iarna fac mai mult cozonaci cu nucă sau ciocolată iar de Paști fac cozonac cu rahat, mac sau brânză. În Ardeal forma clasică a cozonacului este cea de coardă (ruladă)vezi aici coarda cu mac sau nucă sau rețeta de coardă cu brânză dulce. Modelul acesta cu două brațe împletite este venit mai recent pe la noi.

Un cozonac reușit are miez moale (nesfărâmicios) și este copt bine. Adică are coaja subțire, rumenită uniform și miez copt în profunzime. Cantitatea de umplutură poate fi adpatată după gust și buget.

cum se face cozonacul cu rahat colorat de fructe

Din cantitățile de mai jos am făcut 2 bucăți de cozonac simplu rahat. Formele mele de cozonac sunt de 30 x 10 x 10 cm.

Cozonac simplu cu rahat - rețeta de cozonaci foarte pufoși
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 buc. cozonac simplu cu rahat
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 800 g făină albă 000
  • 40 g drojdie proaspătă sau 14 g drojdie uscată
  • 500 ml lapte
  • 4 gălbenușuri
  • 120 g zahăr pudră
  • 150 g unt gras min 80% (moale, la temperatura camerei)
  • coajă rasă de la o lămâie
  • 8 g sare
  • 2 plicuri zahăr vanilat sau 1 lingură extract de vanilie
Pentru umplutură:
  • 800 g rahat colorat (cu diferite arome)
Pentru decor:
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte

 

Cum se face cozonac simplu cu rahat – rețeta de cozonaci foarte pufoși?

Aluat simplu de cozonac

Înainte de a vă apuca de treabă ar fi bine să citiți câteva sfaturi cu privire la prepararea cozonacilor reușiti (tipul de făină, cantitatea maximă de zahăr, drojdie sau grăsime, sfaturi cu privire la frământare sau coacere etc). Toate aceste informații le găsiți aici.

Aluatul de cozonac se face simplu, direct în castronul robotului de bucătărie. Pentru început am pus drojdia (proaspătă sau uscată) în 100 ml de lapte călduț și am lăsat-o 5-7 minute. Am turnat și restul de 400 ml de lapte, am pus zahărul pudră și pe cel vanilat, coaja rasă de lămâie și gălbenușurile. Am mixat totul pentru 1 minut apoi am adăugat jumătate din făina cernută și sarea.

Am frământat/bătut totul la viteză mică (cu cârligul special pentru aluat) timp de 5 minute. Apoi am adăugat treptat untul moale (3 porții a câte 50 g) și am mai mixat 2-3 minute după fiecare tranșă. În final am pus și restul de făină și am mai frământat aluatul alte 10 minute (la viteză mică). Aluatul este moale, nu foarte vârtos. L-am desprins cu spatula de pe pereții vasului și l-am aranjat în mijlocul acestuia.

Am acoperit vasul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la dospit până ce și-a dublat volumul. Timpul de dospire depinde de temperatura ambientală așa că poate varia de la 60 de minute la 2 ore sau chiar mai mult (dacă aveți o bucătărie mai rece).

Cât rahat se pune la un cozonac?

Între timp am pregătit rahatul. Despre cantitatea de rahat din cozonaci pot să vă spun că (parcă) oricât de mult pui… tot nu se vede 🙂 Așa că 800 g de rahat pentru 2 cozonaci nu este mult deloc, mai ales că aluatul lor nu este exagerat de dulce.

Aveți grijă ce marcă alegeți deoarece sunt pe piață tot felul de „minuni” (rahat verde cu mentă) care nu sunt bune pentru cozonac. Eu rămân fidelă mărcii Feleacul deoarece rahatul produs de ei (de zeci de ani) are aromele cu care suntem obișnuiți de pe vremuri: cel galben e cu citrice, cel roșu e cu zmeură/căpșuni iar cel verde cu mere.

Am presărat un tocător cu zahăr pudră din abundență și am tăiat rahatul în cubulețe cu latura de cca. 1,5 cm. Zahărul pudră previne lipirea acestora de tocător și de lama cuțitului.

cat rahat se pune la un cozonac pufos

Cum se umplu și împletesc cozonacii simpli cu rahat?

După dospire am răsturnat aluatul de cozonac pe masa înfăinată lejer. L-am cântărit (cca. 1700 g) și l-am împărțit în 4 părți egale (a cca. 425 g fiecare). Fiecare cozonac simplu cu rahat va avea câte 2 brațe împletite. Am lucrat un pic fiecare bucată și i-am dat formă de bilă. Le-am acoperit cu folie de plastic ca să nu se usuce la suprafață. Nu lăsăm aluatul vraiște deoarece face imediat crustă.

Rând pe rând am scos câte o bile de aluat de sub folia de plastic și am întins-o sub formă de foaie de cca. 30×20 cm. Am pus 1/4 din rahat (adică 200 g) pe fiecare foaie și am rulat strâns.

cum se umple cozonacul simplu cu rahat

Din 2 asemenea rulade am împletit fiecare cozonac (răsucire simplă). Am lucrat direct pe coală de hârtie de copt deoarece este mai ușor să așez cozonacul împletit în tavă.

Am ridicat hârtia cu tot cu cozonac și am mutat totul în tava de cozonac (30 x 10 x 10 cm). Simplu, rapid și elegant! Este mult mai simplu de lucrat așa decât să te chinui să tapetezi forma și apoi să înghesui cozonacul printre faldurile hârtiei.

Am procedat similar și cu al doilea cozonac simplu cu rahat.

Coacere cozonaci cu rahat – câte minute și la câte grade se coc cozonacii?

Am bătut un gălbenuș cu un pic de lapte și un praf de sare și am uns temeinic cozonacii cu o pensulă moale. I-am acoperit cu folie de plastic și i-am lăsat iar la dospit vreo 30 de minute.

Am preîncins cuptorul la 170 C (căldură sus+jos+ventilație) respectiv treapta medie la cele cu gaz. Am introdus ambele tăvi cu cozonac simplu cu rahat pe șina cea mai de jos a cuptorului și i-am copt 30 de minute la 170 C. Apoi am redus temperatura la 160 C și am continuat coacerea lor alte 25-30 de minute. Dacă se rumenesc prea tare trebuie acoperiți cu hârtie de copt.

Nu vă pot descrie cât de bine miroase în bucătăria mea! Am scos cozonacii din cuptor și i-am răsturnat imediat din forme. Le-am îndepărtat hârtia de copt și i-am așezat la răcorit pe un grilaj de prăjituri. Orice coptură dospită are nevoie de răcorire lentă și de ventilație (aerul circulă pe sub grilaj). La fiecare 10 minute i-am întors când pe o laterală, când pe alta (ca să nu se turtească).

Arată minunat, nu-i așa? 🙂 Doi cozonaci dolofani, bine copți și rumeniți.

cozonaci cu rahat reteta savori urbane

Servire cozonac simplu cu rahat

Nu sunt adepta sfâșierii cozonacilor calzi și nici a pâinii așa că am avut răbdare ca aceștia să se răcească complet. Apoi i-am feliat frumos cu un cuțit cu lama zimțată. Ce cozonac minunat! Se feliază perfect, nu face firimituri iar miezul este moale, pufos și aromat. De gust nici nu vă mai povestesc! Acest cozonac simplu cu rahat se păstrează bine 5-6 zile dacă este învelit în ștergare groase de in, cânepă sau bumbac. Oricum, dacă se usucă el poate fi prăjit la toaster și este grozav (uns cu puțin unt).

cel mai bun cozonac cu rahat reteta savori

Iată cozonacii cu rahat alături de pasca tradițională cu multă umplutură de brânză dulce – rețeta aici.

Pască cu brânză dulce și aluat pufos de cozonac - rețeta tradițională savori urbane

Nu este greșit dacă faceți acest cozonac simplu cu rahat într-o formă de guguluf (rețeta aici). Are un aspect festiv care se potrivește perfect cu masa de Paști.

cel mai bun cozonac cu rahat foarte pufos si moale

Cred că v-am făcut poftă cu acest cozonac simplu cu rahat și că-l veți testa în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci de casă: cu nucă, ciocolată, fructe confiate, stafide, cozonac cu maia, cozonac la mașina de pâine etc.

15 retete de cozonaci pentru sarbatori craciun paste savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.