Cataif cu frișcă – rețeta de pe vremuri

7

Cataif cu frișcă - rețeta veche de cofetărie savori urbane

Cataif cu frișcă – rețeta de pe vremuri. Cum se face prăjitura cataif (kadayif sau künefe) cu tăieței fini (fidea) rumeniți la cuptor și umplutură de frișcă naturală? Ce este cataiful și cum se prepară? Rețete cu tăieței sau fidea. Rețete cu smântână naturală pentru frișcă.

Cred că primele amintiri cu acest cataif cu frișcă le am de la Cofetăria Scala din București. Sunt clujeancă și am locuit în Cluj până în 1981, an în care familia mea s-a mutat la Arad. Eram în clasa a doua. Până în acel moment drumurile spre litoral se făceau cu mașina și musai cu haltă de câteva ore la București. De obicei mama trecea pe la Romarta și în final ne opream la Scala sau la Capșa. Repertoriul cofetăriilor din București era mai bogat decât al celor din Cluj sau Arad (al căror prag îl călcam rar) și ne făcea plăcere ca o dată pe an să mâncăm o felie de Tort Mareșal Joffre (vezi aici rețeta), Mascote (vezi aici) sau cataif cu frișcă. Ne luam pentru drum fursecuri Limbi de pisică (vezi aici) și pricomigdale ambalate în cornet de hârtie (vezi aici).

Încă nu era criză acută de benzină și nici distanța Cluj – Constanța (Mamaia, Neptun sau Olimp) nu era exagerată. După 1981 a început raționalizarea drastică a benzinei și alimentelor și trebuia să pleci de acasă cu canistrele de benzină în portbagaj care să-ți asigure și returul. Nu mai zic de salamul de Nădlac și pita de Pecica fără de care nici un arădean nu pleca la drum lung. Așa că, după o asemenea experiență (Arad – Constanța și retur) în cadrul căreia tata trebuia să care canistrele în camera de hotel (pentru că riscai sa-ți spargă unii mașina în parcare), am continuat să mergem la mare doar cu avionul, fără clasica haltă în București. Apropo de asta, unii își duceau în camere și acumulatoarele mașinilor… Jale!

Despre cataif, kadayif sau künefe

reteta cataif romanesc cu taietei copti si frisca naturala

La cofetăria Scala era acest minunat cataif care pe-atunci se prepara doar cu frișcă naturală din smântână. Pe vreme aceea nu existau mizeriile vegetale care încearcă (fără succes) să imite frișca. Prin anii ’80 cofetăriile au început să nu se mai țină de Rețetarul oficial și să improvizeze pe baza puținelor ingrediente și surogate puse la dispoziție de statul comunist. Așa au apărut cremele cu margarină, blaturile însiropate cu esențe în locul aromelor naturale, frișca înmulțită cu spumă de ou etc. Colecția de rețete autentice de cofetărie o găsiți aici.

Am consultat aceste Rețetar de Cofetărie (1965) cu privire la prepararea acestui cataif cu frișcă și am adaptat acea rețetă. Cataiful este o prăjitură cu origini orientale ajunsă la noi (în Regat) pe filiera turcească. În Ardeal nu prea știe lumea de cataif ci doar de baclava sau sarailii. Am mâncat cataif (kadayif sau künefe) autentic chiar la Istanbul și diferă mult de varianta de la noi. Firișoarele subțiri de aluat nu sunt tăiței ci un fel de aluat fluid ca de clătite prăjit pe un aparat special cu disc rotativ încins. Vedeți aici un video cu prepararea lor.

În plus, varianta turcească de cataif se face cu o brânză specială (asemănătoare cu mozzarella sau halloumi) care se topește frumos la cuptor. În Rețetar este descrisă și această metodă de preparare a firișoarelor de aluat și bănuiesc că unele laboratoare aveau acest echipament. În unele magazine cu specific oriental se găsesc aceste firișoare (cred cp și online). În cartea Silviei Jurcovan se indică însă prepararea unei foi de tăieței și tăierea acesteia în fâșii foarte subțiri tip fidea. În cazul de față eu am folosit fidea cu ouă gata făcută și uscată – din cea pentru supă.

Tehnica de preparare a cataifului cu frișcă este una foarte simplă: fideaua se rumenește la cuptor, se însiropează din belșug cu sirop dulce și aromat, se taie în pătrate care se umplu cu frișcă bătută și vanilată. Aromele tipice ale siropului sunt cele de vanilie, coajă de lămâie și apă de trandafir sau flori de portocal. Dacă nu le aveți în casă pe cele din urmă este ok să puneți vanilie și lămâie.

Foaia de tăiței rumeniți trebuie preparată cu 4-5 ore în avans deoarece trebuie să stea la frigider înainte de a fi umplută cu frișcă. O puteți face seara și o umpleți a doua zi.

Deasupra am făcut un decor din fistic tocat dar și nuca, alunele de pădure sau migdalele sunt foarte potrivite. Smântâna pentru frișcă trebuie să fie una naturală care conține minimum 30% grăsime și neapărat foarte rece (se ține la frigider cu 6-8 ore înainte de batere). Eu nu am folosit întăritor de frișcă pentru că nu este nevoie.

cum se face prajitura cataif reteta de cofetarie

Dragilor, chiar astăzi am depășit 300.000 de fani ai paginii de Facebook Savori Urbane și le mulțumim celor care ne urmăresc zilnic postările! Vă invităm cu drag și în Grupul Savori Urbane unde oferim sfaturi culinare și apreciem realizările cititorilor noștri! Vă dorim multă sănătate și să fiți precauți în această perioadă a pandemiei. Stați acasă!

pagina savori urbane 300k

Din ingredientele de mai jos rezultă o tavă de cataif cu frișcă de cca. 30 x 35 cm din care se pot tăia 18-24 de bucăți care se montează apoi câte două (deci 9-12 felii de prăjitură).

5.0 from 1 reviews
Cataif cu frișcă - rețeta veche de cofetărie
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 9-12 porții de cataif cu frișcă
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru foi
  • 200 g tăieței fidea
  • 100 g unt moale
  • un praf de sare
Sirop:
  • 300 ml apă
  • 200 g zahăr
  • vanilie (1 păstaie sau 1 2 lingurițe extract sau 2 plicuri zahăr vanilat)
  • coajă de lămâie (decojită subțire cu peelerul)
  • opțional: 1 lingură apă de trandafiri sau de flori de portocal
Umplutura:
  • 600 ml frișcă naturală (smântână dulce cu min. 30% grăsime) - foarte rece
  • 50 g zahăr pudră
  • ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
  • 50 g de fistic tocat, nucă, alune, migdale

 

Cum se face cataif cu frișcă – rețeta de pe vremuri?

Sirop aromat pentru cataif

Am început cu prepararea siropului deoarece foaia de cataif se coace repede și siropul trebuie să fie deja gata. Am pus la fiert apa cu zahărul coaja de lămâie (în fâșii late) și o păstaie de vanilie. Dacă folosiți extract de vanilie, zahăr vanilat sau apele de trandafir sau portocal atunci NU le puneți acum pentru că li se va duce toată aroma la fiert!

Am lăsat siropul la clocotit vreo 10 minute bune. L-am tras deoparte și l-am strecurat. Acum puteți pune aromele enumerate mai sus. Dacă puneți apă de trandafir nu mai puneți și de flori de portocal.

Siropul se face în avans cu câteva minute și este bine să fie fierbinte când îl turnăm peste tăiței.

Cum se face foaia de tăieței (fidea) rumeniți pentru cataif?

Am pus la încins cuptorul la 200 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta înaltă la cele cu gaz. Am ales o tavă largă (30 x 35 cm) pe care am uns-o bine cu unt moale (cca. 30 g). Am turnat fideaua din pungă direct în tavă.

Am aranjat fideaua în mod egal pe toată suprafața tăvii.

Am distribuit bucățele din untul rămas și am presărat totul cu 2-3 prafuri de sare. Tăiețeii nu sunt sărați aproape deloc iar lipsa sării diminuează savoarea acestui desert.

Coacere și însiropare foaie pentru cataif

Am introdus tava cu tăieței în cuptorul preîncins. Prima etapă de coacere a fost de 15 minute la 200 C. Ce fain s-au rumenit!

coacere taietei cataif

Am scos tava și am turnat tot siropul cald peste foaia de fidea. Aceasta sfârâie, bolborosește și absoarbe cu nesaț siropul delicios. Nu vă pot descrie ce arome am în bucătărie!

cum se insiropeaza foaia de taitei pentru cataif

Am redus temperatura la 180 C și am băgat tava la cuptor pentru alte 5 minute. Apoi am scos tava și am lăsat-o la răcit. Ulterior am acoperit-o cu folie de plastic și am dat-o la frigider pentru 4-5 ore (sau peste noapte).

Cum se face umplutura de frișcă vanilată din smântână naturală

Am bătut smântâna pentru frișcă așa cum am explicat pe larg aici. Vedeți acolo și diferite mărci bune de smântână dulce. În cazul de față am bătut 600 ml de smântână dulce la care am adăugat 50 g de zahăr pudră și vanilie.

Pont: păstrați frișca la frigider în container închis și umpleți foile înainte de servire!

Porționare umplere cataif cu frișcă

Am scos tava cu foaia de fidea rumenită din frigider și am tăiat-o în dreptunghiuri. Ale mele au avut cca. 10 x 6 cm (am scos 18 bucăți mărișoare). Puteți să le faceți și mai mici.

Am ales un platou plat pe care am aranjat bucățile pentru baza acestei prăjituri cataif cu frișcă. Momentan am ales să montez 6 bucăți. Deasupra am pus frișca bătută în strat gros de vreo 2 degete bune (cca. 4 cm). Matematic am folosit 2/3 din frișca bătută.

Am nivelat frumos cu o spatula și am aranjat marginile încercând să nu mânjesc foaia de fidea.

Deasupra am aranjat cele 6 capace corespunzătoare bazelor.

Servire prăjitură cataif cu frișcă naturală și fidea rumenită

Nu mi-a rămas decât să decorez bucățile de cataif cu frișcă cu fistic tocat din cuțit (sau nucă, migdale, alune de pădure).

cel mai bun cataif cu taitei rumeniti si frisca naturala

Ce fain arată!

reteta de cataif cu fistic si frisca

Iată și o felie de cataif cu frișcă! Un vis! O prăjitură răcoritoare și aromată, însiropată și gustoasă.

cataif reteta de cofetarie de pe vremuri

Cataiful montat cu frișcă se poate păstra 24 de ore la frigider acoperit cu folie de plastic care să prevină uscarea (evaporarea siropului).

prajitura cu frisca reteta foarte simpla de cataif

Tare mă bucur că am făcut acasă acest cataif cu frișcă la care am poftit ani buni de zile 🙂 De-acum știți și voi să-l preparați!

Vă recomand încă o prăjitură faină cu foi de bezea și cremă de vanilie cu frișcă – Verdens Beste – rețeta aici.

reteta verdens beste cea mai buna prajitura din lume cu crema de vanilie

Dacă tot am vorbit despre frișcă nu pot să nu vă tentez și cu clasicul Tort Diplomat cu pișcoturi și frișcă naturală – vezi aici.

Tort Diplomat cu piscoturi si frisca reteta clasica savori urbane

Cred că v-am făcut poftă cu acest cataif cu frișcă și că-l veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete de torturi de casă preparate cu ingrediente naturale

Tort trio de ciocolata reteta autentica pas cu pas savori urbane

7 COMENTARII

  1. Pina acum 6luni primeam o reteta pe saptamina dar acum nu mai primesc si sunt un pic dezamagit. Din ce cauza nu mai primesc?

    • De 2 ani am renuntat la newsletter – de cand cu reglementarile europene GDRP. Poti ramane la curent cu ce publicam daca te abonezi gratuit la notificari prin simpla apasare pe clopotelul roșu din coltul stg jos.

  2. Buna seara, am observat ca fideaua folosita nu este din cea “cuib”. Eu locuiesc in Cehia si aici nu am gasit decat fidea “cuiburi”. Se poate folosi si aceasta? Multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.