Prajitura Boema reteta de cofetarie autentica de pe vremuri

36

Prajitura Boema reteta de cofetarie autentica de pe vremuri savori urbane

Prajitura Boema reteta de cofetarie autentica de pe vremuri. Prajitura Boema de casa cu ciocolata, frisca naturala, blat pandispan cu cacao glasat cu fondant. O reteta simpla si gustoasa.

Prajitura Boema face parte din seria dulciurilor clasice ale cofetariei romanesti. Reteta ei a fost consemnata in 1963 in Retetarul de cofetarie si patiserie. V-am mai povestit despre acest retetar care, chiar daca a fost editat in plin comunism, contine doar ingrediente naturale: unt, frisca din smantana etc. De-abia in anii ’80 a inceput „trucarea” retetelor prin inlocuirea acestora cu scarboasa margarina respectiv dupa ’90 cu frisca sintetica (zisa vegetala). Retetarul acesta este facut pe model „puzzle” in sensul ca ai cateva componente care se combina la nesfarsit, rezultand sute de retete cu nume diferite. In fond sunt 4-5 blaturi si foi care se combina cu 3-4 creme, 2 glazuri si mereu acelasi sirop.

prajitura boema de casa reteta pas cu pas

Ganditi-va ca blatul de la Amandine se foloseste in alte 50 de retete, crema de unt cu fondant si cacao apare in vreo 100 de retete, glazura de fondant in vreo 200 iar siropul cu rom in aproape toate cele 700. Intr-un laborator de cofetarie ai mereu cantitati imense din aceste componente si poti jongla cu ele cum vrei. Aceste prajituri Boema sunt de fapt niste Amandine carora li s-a mutat sus, peste glazura, crema de la mijloc si li s-a mai adaugat un mot de frisca.

cele mai bune amandine de casa cu fondant reteta (3)

Prajitura Bucuresti e o amandina cu un strat de crema verde pe langa cel de crema de cacao. Si asa mai departe.

pajitura-boema-retetar-cofetarie-si-patiseriePrajitura Boema se facea pe vremuri cu blatul maro-roscat colorat cu zahar ars (faceau economie la cacao). Am incercat acel blat la reteta de Amandine insa nu am fost foarte incatata de el. E dens si foarte dulce. Am deci sa va usurez un pic munca folosind un pandispan cu cacao foarte simplu si pufos (fara praf de copt).

Crema de ciocolata am preparat-o rapid dupa aceasta reteta (fara oua). Este o crema pe baza de sirop de zahar, fina, onctuoasa, cu gust intens de ciocolata (mai ales daca folositi ciocolata amaruie cu macar 50% cacao). In reteta de cofetarie de mai sus crema prajiturii Boema se face cu fondant de cacao amestecat cu unt. In fond cam tot asa ceva dar mai ieftin.

Crema de ciocolata pentru tort reteta rapida fara oua Savori Urbane (1)Prajitura Boema este glasata cu fondant cu cacao. Puteti sa preparati fondantul in casa dupa reteta aceasta sau puteti inlocui glazura cu un ganache de ciocolata amaruie – reteta aceasta. Eu am facut-o cu fondant.

In anii ’80 a mai aparut o versiune de Boema in cofetarii: cu crema de cafea tip sarlota si mot de frisca. Am facut si acea reteta si este grozava! O gasiti aici.

Prăjitură cu cafea și frișcă - rețeta de Boema de pe vremuri savori urbane

Am facut 1/4 din reteta de mai sus, din Retetarul de cofetarie. Se foloseste o tava de 18 x 22 cm si 5 cm inaltime. Tavile teflonate pentru fripturi se gasesc in multe dimensiuni, in general se vand in seturi de 2 sau 3 si veti gasi si dimensiuni apropiate celor indicate de mine. Din ea rezulta 24 de bucati de prajitura Boema (de 5 x 5 cm si 2 cm inaltime) deoarece blatul se taie in doua pe grosime. I se mai ajusteaza si marginile.

5.0 from 10 reviews
Prajitura Boema reteta de cofetarie autentica de pe vremuri
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 24 bucati prajitura Boema
Ingrediente - savoriurbane.com
Blat pandispan cu cacao
  • 5 oua (separate albus de galbenus)
  • 125 g zahar tos (cristal)
  • 95 g faina alba
  • 30 g cacao de calitate
  • sare
  • vanilie (1 lingurita extract, miezul de la ¼ pastaie sau 1 plic de zahar vanilat)
  • 20 g unt pentru uns tava
Sirop
  • 500 ml apa
  • 100 g zahar
  • vanilie (1/2 pastaie, 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat)
  • Optional: suc si coaja rasa de portocala sau rom veritabil (nu esenta!), lichioruri de portocale sau cirese sau chiar whiskey cream
Crema de ciocolata
  • 125 g zahar tos (cristal)
  • 125 g apa
  • 125 g ciocolata cu min. 50% cacao (eu am folosit cu 70%)
  • un praf de sare
  • 2-3 picaturi de otet
  • 250 g unt cu min 80% grasime (moale, la temperatura camerei)
Glazura:
  • 400 g fondant cu cacao
  • sau ganache din 200 g ciocolata cu min 50% cacao, 200 ml smantana naturala pentru frisca si 50 g unt gras
Frisca naturala:
  • 600 ml smantana pentru frisca (de ex. La Dorna cu 35%)
  • 1 lingura (25 g) zahar pudra
  • vanilie

 

Mod de preparare prajitura Boema reteta de cofetarie autentica

Blat pandispan cu cacao pentru prajitura Boema

Am preparat un pandispan cu cacao asa cum se arata aici pe larg. In poze veti vedea ca am facut portie dubla de blat (am avut nevoie de 1/2 pentru alta prajitura).

Am pus cuptorul al incins la 170 C (treapta medie la cele cu gaz). Am separat ouale, am batut spuma albusurile cu un praf de sare, am adaugat zaharul si vanilia si am continuat baterea pana ce am obtinut o spuma densa si lucioasa (ca la bezea). Am adaugat galbenusurile si am mai mixat un pic (am lucrat cu mixer de mana). Am cernut faina si cacaoa direct peste spuma si le-am incorporat usor si delicat cu o spatula (nu cu mixerul). Am uns tava cu unt si am tapetat-o cu putina faina. Am turnat aluatul in tava si l-am nivelat cu spatula. Am copt blatul (in cuptorul preincins) cca. 30 de minute (sau 45 – 50 de minute daca faceti blat dublu, din 10 oua). Verificati cu o scobitoare daca este copt! Cuptoarele functioneaza diferit.

Am rasturnat imediat blatul pandispan pe un gratar de bucatarie si l-am lasat la racorit. Ce vedeti mai jos este portie dubla, din 10 oua, in tava mai mare (22 x 36). De aici ies 48 de bucati de prajitura Boema.

blat-pandispan-cacao-pentru-boema-tosca

Dupa racire am taiat blatul in 2 obtinand 2 bucati a cate 18 x 22 cm si 4 cm inaltime. Mergem mai departe cu una dintre ele. Priviti cat de faina e textura acestui pandispan cu cacao (fara praf de copt!).

blat-cacao-pentru-prajitura-fara-praf-de-copt

Ajustare si portionare blat pentru prajitura Boema

Am taiat cate 1 cm de la margini ca sa le indrept. Am masurat cu rigla patrate de cca. 5 x 5 cm si le-am taiat cat mai drept posibil. Am impartit blatul in 3 straifuri (asa le zice in cofetarie) pe lat si in 4 pe lung. Am obtinut 12 „cuburi” de blat.

cum-se-portioneaza-blatul-pentru-boema-si-toscaReteta prevede ca fiecare cub sa fie taiat transversal in 2 (pe grosime) astfel incat sa obtinem 24 de patrate cu grosime de 2 cm. Este mult mai usor sa lucram asa, pe bucati mici, decat sa bajbaim cu cutitul incercand sa taiem intregul blat in 2 foi. Riscul este ca acestea sa nu fie egale. Iata cele 24 de patratele de blat. Toate sunt asezate cu taietura in sus, pe un gratar de bucatarie.

Sirop pentru prajitura Boema

Intr-o craticioara am pus la fiert apa cu zaharul si cu vanilia (eu folosesc pastaie). Daca aveti extract sau zahar vanilat le puneti la final, dupa ce se racoreste siropul (ca sa nu li se evapore aroma in timpul fierberii). Siropul se fierbe 2-3 minute si apoi se lasa la racorit. Este bine daca apuca sa stea un pic si la frigider.

V-am mai povestit eu cat de mult urasc esenta de rom… e cea care uniformizeaza toate prajiturile pentru ca este folosita bezmetic la toate. Toate au gust de cofetarie comunista. In locul ei va indemn sa folositi un mic paharel (20 ml) de rom adevarat (Stroh, Jamaica, Russeika, Havana) sau lichior de portocale (Grand Marnier, Cointreau), Kirschwasser (rachiu de cirese) sau chiar o crema de whiskey (Bailey’s). Eu am ales sa merg pe o aroma faina de portocala pe care am obtinut-o adaugand in siropul fierbinte coaja rasa de la 1/2 de portocala precum si sucul stors. Dupa racirea completa a siropului am adaugat si un paharel de lichior de portocale Grand Marnier (Triple Sec). Portocala merge grozav cu ciocolata!

In final am strecurat siropul rece si am pensulat bine de tot toate patratelele de blat. S-ar putea sa va ramana ceva sirop deoarece ele nu trebuie inecate in el pentru ca se vor dezintegra.

Glazura pentru prajitura Boema

Daca nu vreti sa va complicati cu fondantul de casa cu cacao (vezi reteta detaliata aici si aplicarea lui pe Amandine aici) va recomand sa faceti un ganache de ciocolata. Puneti smantana pentru frisca intr-o craticioara si o incalziti pana aproape de fierbere. Daca folositi ciocolata foarte amara (cu 70% cacao) este bine sa adaugati si o lingura buna de zahar. Trageti caticioara deoparte si adaugati in ea ciocolata rupta bucatele. Nu amestecati imediat pentru ca se raceste compozitia! Lasati totul nemiscat 3-4 minute ca sa aiba timp ciocolata sa se topeasca si apoi amestecati energic cu un tel de bucatarie pana ce amestecul devine omogen si fin. In final adaugati untul si amestecati din nou. Acest ganache nu trebuie racit complet si batut pentru ca se foloseste pe post de glazura.

Veti obtine un ganache neted si lucios. Lasati-l 15-20 de minute la racorit.

Ganache de ciocolata ganas savori urbane (10)Am asezat  gratarul cu patratelele de pandispan pe o tava larga tapetata cu hartie de copt. Astfel voi putea recupera glazura scursa de pe ele. Am glasat fiecare bucata pe rand, netezind usor cu o spatula metalica. Iata si patratele glasate. Repet, eu am folosit fondant pentru imi fac mereu si am tot timpul la indemana. Daca glasati cu ganache va trebui sa dati prajiturile la rece pentru 30 de minute. Daca glasati cu fondant va trebui sa le lasati pe masa de lucru pentru ca acesta sa se zvante si sa formeze crusta (frigul nu face bine glazurii de fondant).

glazura-de-ciocolata-fondant-cum-se-glaseaza-prajiturile-1

Crema de ciocolata cu unt pentru prajitura Boema

Crema de ciocolata fara oua se face rapid si usor. Aici gasiti reteta pe larg. Intr-o craticioara am facut un sirop de zahar cu apa si 2-3 picaturi de otet pe care l-am fiert la foc mediu timp de 3 minute. Am adaugat si ciocolata rupta bucatele si am continuat fierberea alte 3 minute. Gata! Am tras craticioara deoparte si am lasat-o 30 de minute la racorit, fara sa amestec prea des in ea pentru ca apare riscul de zaharisire. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei pentru ca altfel se va taia crema. Untul trebuie scos din frigider cu macar 4 ore inainte ca sa aiba timp sa se inmoaie si sa ajunga si el la temperatura camerei.

Cum se face crema de tort cu ciocolata (1)

Am spumat untul cu mixerul si am inceput sa adaug trepta, lingura cu lingura, baza racorita de sirop cu ciocolata. Nu am mixat mult intre transe ca sa nu se taie. In final am obtinut o crema fina si onctuoasa. Cu cat e mai neagra ciocolata cu atat va fi si crema mai inchisa la culoare.

Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa. Explicatia este simpla: prin mixare (frecare) untul de incalzeste si se va ingloba complet, rezultatul fiind o crema omogena.

Am asezat crema intr-un pos cu dui stelat (adica spritz) si am modelat cercuri pe fiecare bucata de prajitura glasata. In mijlocul fiecarui cerc va fi asezata frisca.

cum-se-face-prajitura-boema

In spate vedeti si Prajitura Tosca cu piure de castane (reteta aici) asa cum se facea odinioara.

prajitura boema si tosca originale ca la cofetarie reteta veche

Am dat tava la rece pentru 15 minute.

Ornare cu frisca prajitura Boema

Ultimul pas este baterea smantanii pentru frisca. Ea trebuie sa fie bine racita in prealabil. Am batut la viteza mica smantana pana ce s-a legat un pic si apoi la viteza mare pana a devenit cremoasa si a crescut in volum. I-am pus un pic de zahar pudra si vanilie si am incheiat mixarea. Aici gasiti pe larg cum se bate frisca naturala corect.

cum-se-bate-frisca-din-smantana-1

Am pus frisca batuta in alt pos cu alt dui stelat (cu alt model) si am modelat aveline duble (adica moate duble) in centrul fiecarui cerc de crema.

cum se orneaza prajitura boema cu ciocolata si friscaPuteti crede ca in sfarsit e gata prajitura Boema? :)) Am dat tava la rece pentru 30 de minute.

Servire prajitura Boema

Huh. „Am facut-o si pe asta” veti zice 🙂 Am transferat prajiturile racite pe un platou si sunt gata de servire.

cea mai buna boema de casa cu ciocolata si frisca

Blat de cacao insiropat cu portocale, glazura de ciocolata, crema fina de unt cu ciocolata si moate de frisca naturala. Un vis!

cum se face reteta prajitura boema de casa

prajitura cu ciocolata si frisca boema

Ai mei au dai iama in ele imediat ce am terminat sa le pozez. Iata si o sectiune.

sectiune prajitura boema originala reteta de cofetarieStiti ce m-am gandit? Pentru ca blatul acesta este foarte moale si fain, la o adica puteti sa-l lasati si gros de 4 cm. Are destula crema, glazura, frisca si sirop. N-ar fi o idee rea sa faceti portie dubla de blat (din 10 oua in tava de 25 x 36 cm) si sa scoateti tot 24 de bucati mai inalte. Toppingul ramane neschimbat cantitativ (eventual faceti mai mult sirop).

boema reteta pas cu pas savori urbane

O reteta asemanatoare este cea a Prajiturii Tosca – o gasiti aici. Ea contine si piure de castane si este extrem de fina.

Prajitura Tosca
Prajitura Tosca reteta originala de cofetarie Savori Urbane

Cred ca v-am dat de lucru in weekendul acesta 🙂 Sa incercati si voi prajitura Boema reteta de cofetarie!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti intreaga colectie de Retete de cofetarie autentice. Savarine, Amandine, limbi de pisica, tort Maresal Joffre si multe altele.

Retete de cofetarie Savori Urbane

36 COMENTARII

  1. Prajitura sau tortul boema este de origine croata.se face cu un blat de albus si cacao si nuci iar crema este de cacao si alta de vanille numita crema patisier.Acum ma uit la emisunea cel mai bun patisier in Belgia si este una din probele tehnice.Deci sa ne oprim sa ne asumam toate retetela:dobos, sarmale etc.

    • Doamna, probabil este o coincidenta. Ce v-am prezentat eu este o reteta consacrata, notata si publicata in Retetarul de Cofetarie si Patiserie din anul 1963, retetar dupa care au functionat toate cofetariile din Romania timp de 40 de ani. Tortul Dobos este traditional unguresc si nu este asumat de romani. Reteta lui originala o puteti citi aici: http://savoriurbane.com/tort-dobos-reteta-originala/
      Sarmalele care se fac la noi pot fi numite „sarmale romanesti” deoarece nu seama deloc ca si compozitie si gust cu cele turcesti sau grecesti. Din pacate nu avem o identitate culinara prea dezvoltata pentru ca nu suntem in stare sa patentam anumite retete, sa cadem de acord la nivel national cu privire la ingredientele care le compun si la modul de preparare. Bucataria romaneasca este foarta variata in functie de zona. Vedeti bine ca noi gatim ardeleneste, cu influente maghiare, austriece, cehesti, sarbesti, pe cand in Oltenia, Regat, Dobrogea sau Moldova sunt influente otomane, grecesti. Pana una alta, bucataria traditionala romaneasca este compusa din felurile care se gatesc pe teritoriul Romaniei, fie ca au sau nu origine controlata.

  2. Imi place site-ul dvs. foarte mult.Dupa mutrita sinteti tinara si simpatica,eu sint mai babaoi si mai morocanoasa,pot sa va fiu mamitza.In orice caz,motivul pt care va scriu este urmatorul:prajitura BOEMA este favorita mea,imi place la nebunie.Ati facut un comentariu referitor la folosirea esentei de rom,va aminteste de „cofetaria comunista”.Ma rog,fiecare avem amintiri,amintirile mele legate de cofetariile de dinainte de ’89 sint superbe.Calitatea prajiturilor din aceea vreme,nu se compara cu nimic,cu nicio prajitura facuta astazi chiar dupa retetarul vechi (pe care apropos,il am si eu si mi se pare fantastic).Ingredientele folosite inainte de ’89 erau oarecum diferite,atunci foloseam zahar din sfecla,zahar facut in Romania,azi folosim zahar din trestie,importat,gustul este diferit,deci si gustul prajiturii este altul.Cacaoa folosita era diferita,din cite imi amintesc,se aduceau boabe de cacao si se procesau a noi,ma rog nu sint 100% sigura de partea asta,asa mi-a spus o doamna care a lucrat intr-un laborator de cofetarie.Frisca era 100% naturala,azi se folosesc prafuri,laptele avea gust mult mai bun,smintina etc.Regret ca perioada de dinainte de ’89 v-a lasat oarecum cu o amintire neplacuta,nu totul putea pe atunci,dimpotriva,am avut 25 de ani de stabilitate extraordinara si liniste.Scoala si locul de munca nu erau o problema pt nimeni,azi e vai si amar,Nu stiu cum se face,dar ce s-a construit si realizat inainte de ’89 pare sa se darime sub ochii indiferenti ai autoritatilor si nu numai,asa ca sincer,cind vine vorba de cum era inainte de ’89,tare as vrea sa mai simt mrosul de vanilie si rom si pateuri si placinte si piscoturi si paleuri si,si,si….asa cum era,exac cum era inainte de ’89.Sinteti mult prea tinara ca sa intelegeti perioada de atunci,deci va rog prezentati retetele cum vreti dvs,ca-i site-ul dvs.,dar nu mai pomeniti negativ,nici macar sa nu sugerati ceva de perioada de dinainte de ’89.LAsati-i pe politicieni sa faca circul asta ca ei barem au interes,ii doare-n dos de populatie si trebuie sa atraga atentia in alte parti,aici haideti sa ne concentram pe prajituri si retete bune ca slava Domnului avem mai multe decit isi inchipuie unii.Nicaieri in lume nu o sa manince cineva hribi cu smintina asa cum mincam vara la Vatra Dornei,sau chiftelute de ciuperci (hribi,vinetele,galbiori,creasta cocosului),sau salata sau fragi cu smintina…smintina era asa de groasa ca trebuia sa te lupti cu cutitul ca sa o scoti din borcan sau galetica,zmeura o culegeam in palarie si afinele,prajiturile cu fructele acestea aveau un gust traznet…pe asta ar trebui sa ne concentram mai mult.Sper sa nu ma intelegeti gresit,in rest numai de bine,imi place foarte,foarte mult site-ul acesta si imi place ce ati scris pe 28 dec,2016.Chiar stiti ce vorbiti si asta inspira incredere cind vine vorba de ce anume prezentati aici.Numai bine.

    • Ma flatati dar nu sunt deloc „tinerica” 🙂 Sunt nascuta in 1973 (am 43 de ani) si la schimbarea regimului aveam 17, deci stiam pe ce lume traiesc. Despre retetele vechi consemnate in Retetarul de Cofetarie din 1963 am povestit pe larg aici http://savoriurbane.com/retete-de-cofetarie-autentice-colectia/ eu insami fiind surprinsa de calitatea ingredientelelor indicate: unt, frisca naturala, arome naturale (rom, lichior) – exceptie facand aroma de vanilia care era sintetica (vanilina). Din pacate, in anii 80 cofetariile se luptau cu criza alimentara crunta prin care trece tara si au fost nevoite sa adapteze aceste retete preparandu-le cu surogate (margarina in loc de unt, esente in loc de arome naturale, praf de oua in locul oualor proaspete, zahar mai putin etc).
      Din pacate acea perioada ne-a lasat tuturor celor din familie (precum si prietenilor nostri) niste amintiri ingrozitoare legate de traiul de zi cu zi., impus de guvernarea comunista bezmetica. Nu as putea fi nostalgica cand imi amintesc perfect de intreruperile de curent electric zlinice, de temele facute la lumanare sau la bec tras cu fir de la un acumulator, de mama care se vaita ca i se decongeleaza zilnic frigiderul si congelatorul, de frigul inuman din casa (iarna aveam 12-15 grade) si de necesitatea construirii de sobe pe lemne, de lipsa apei calde sau livrarea ei in intervale de 2 ore pe zi, de cozile interminabile la orice si la nimic – pentru ca nu prea aveai ce cumpara dupa ce stateai la coada si totul era rationalizat drastic. Mai tineti minte ca se dadea 0,5 L ulei de persoana pe luna, si acela ranced? Sau 50 g unt pe luna si ca era plin de apa? . Dar benzina care era mai tare decat valuta?
      In Arad sau Timisoara nu am murit de foame niciodata pentru ca ne-a sustinut micul trafic din Ungaria si Serbia. De la ei se aduceau alimente de calitate cu care am rezistat in ultimii 10-15 ani dinainte de 1989.
      S-apoi nu numai mancarea si frigul erau problemele atunci. Cel mai tare ne durea cenzura, blocarea accesului la orice forma de cultura sau informatie, ingradirea libertatii opiniilor sau a celei de libera circulatie. Carti interzise, filme interzise, piese de teatru interzise, muzica intezisa, religie interzisa. Cascai gura ca sa te plangi si erai turnat de colegul de clasa sau de serviciu. Securitatea a fost cel mai crunt sistem de oprimare al populatiei. Cum sa regret acea perioada?
      Despre faptul ca toti aveau carti de munca si locuinte: credeti ca si munceau? Expresia „plimba teava” ca oricum iei salariu este un exemplu vivant al mascaradei care se desfasura. Lucrai, nu lucrai, erai pe un stat de plata. Industria si agricultura raportau niste cifre umflate de 100 de ori care dadeau bine in fata tovarasului si in presa comunista. Taranii au ramas fara terenuri dupa nationalizare si au fost fortati sa intre in CAP-uri si sa creasca animale pe care sa le contracteze. Mai tineti minte ca se facea puscarie daca taiai un vitel? Ca oamenii cresteau pe ascuns inca un porc pe langa cei 2 pe care trebuiau sa-i dea CAP-ului?
      Si totusi, au fost si „beneficiari” ai fostului regim. Cine? Lenesii, oportunistii, turnatorii, oamenii fara coloana vertebrala care au fost trimisi de partid la „studii”” sau carora li s-au dat direct diplome masluite desi erau analfabeti. Aceia au ajuns sa ne conduca si sa-si bata joc de noi. Tot felul de terchea-berchea au fost instalati in functii de conducere prin fabrici sau la nivel de oras sau judet, mana in mana cu partidul si securitatea. Studii ioc, capacitati intelectuale ioc, gandire ioc. Numai pile si influenta politica.
      Bine ca am scapat de acea perioada! Credeti-ma ca daca mai continua asa nu aveam internet sau bloguri pe care sa povestim despre retete.

    • Fondantul se aseaza intr=in castron metalic pe baie de abur (peste o oala in care fierbe apa) si se stropeste cu putina apa. Prin incalzire pe abur el va deveni fluid. Atentie! Nu exagera cu apa de la inceput! Pune treptat, in functie de consistenta. Fondantul cald trebuie sa fieca o smantana subtire care se intareste prin racire la tempetatura camerei. NU se baga in frigider pentru ca ramane umed! Dupa ce prajiturile au fost glasate si li s-a uscat glazura, de-abia atunci pot fi puse la rece.

    • Buna Oana! Multumesc foarte mult pentru retetele detaliate si foarte frumos explicate. Blogul vostru este punctul meu de referinta cand gatesc si imi apreciez enorm cat de documentate sunt retetele de aici.
      Este pentru prima oara cand incerc o prajituta Boema de casa si trebuie sa recunosc ca nu mi-a iesit crema si nu inteleg de ce… Crema cu ciocolata s-a intarit foarte tare la racire si nu am mai putut sa o amestec cu unt, desi cred ca am respectat cu strictete gramajele si timpii de fierbere. Am folosit ciocolata Lindt 70% cacao. Oare iti poti da seama ce am gresit? 😁
      Multu din nou pentru retetele geniale!

  3. Datorita dvs.mananc delicatese,sotia mea se bucura de retetele dvs(mai ales eu),datorita retetelor pe care ni le-ati pus pe site, in fiecare saptamana avem o mica sarbatoare. Va multumim ! Am o rugaminte,cum as putea sa fac un sirop de ananas,capsuni,prune …..fructe, foarte puternic aromat ? Va multumesc anticipat !

  4. Felicitari pt articolul anticomunist in care ati indicat cu exactitate doar o parte din necazurile pricinuite de acel regim politic infect.Am o intrebare in legatura cu crema de ciocolata de la prajitura boema.Ati spus ca se topeste ciocolata in apa.Se poate inlocui cu lapte sau nu?

  5. Sunteti grozavă Oana 🤗🤗eu va ador , cofetar -bucatar de 7 stele si cu un suflet de milioane orice rețetă aparent greu de pregătit.. cu explicațiile „mură in gura”au șansă de reusita100% .cat despre „epoca de aur „ati descris atât de corect realitatea cruntă pe care am trait-o si eu,adăugând că trezitul la ora 4 dimineața pentru a sta la coada pentru lapte, smantana sau 1 kg de aripi de curcan era o rutină pentru o fetita de 14 ani si vorbim de anul 1984 deci până 1989 a fost o aventură..cum foarte trist dar adevarat ai descris in comentar.Iti doresc din tot sufletul mult succes in continuare , multa sanatate si bucurii pe toate planurile 🤗🤗🤗

  6. Aaaa, scuze, am citit acum si reteta blatului in detaliu. Super, sigur ai dreptate 🙂 O sa incerc si eu cu toata increderea! Obisnuiam sa fac cu 8 oua, 8 linguri zahar, 7 faina si 1 cacao, 1plic praf de copt si esenta de Vanilie.

  7. Buna ziua,
    A cantarit cineva prăjiturile rezultate din aceasta reteta? As vrea sa stiu,daca se poate. Am mai facut-o si a iesit un deliciu,insa nu am cantarit-o.
    Numai bine va doresc!

  8. Și astăzi sunt mai puțini cei cu facultăți făcute „la apelul bocancilor”?!!!!Și mai puțini cei cu pile și relații?!!! Câți oameni de cultură, adevărate valori, întâlnim astăzi?!! Oare totul se rezumă la mâncare, de calitate îndoielnică de altfel? Și poate că lista ar putea continua cu calitatea învățământului românesc și nu numai.Si ar fi de dorit să ne amintim și tot ce s-a construit in acele vremuri cu tehnologie rudimentară, în timp ce astăzi……Accesul la internet, de care ne bucurăm astăzi, câte victime a făcut??? Și lista nu e încheiată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.