Cremă de unt cu fondant și colorant natural (roz, verde) – rețeta de cofetărie pentru cremă de zmeură sau de fistic

0

Cremă de unt cu fondant și colorant natural - rețeta de cofetărie pentru buttercream colorat savori urbane
Cremă de unt cu fondant și colorant natural (roz, verde) – rețeta de cofetărie pentru cremă de zmeură sau de fistic. Buttercream colorat natural. Cum se fac crema verde de fistic și crema roz de zmeură? Rețete de cofetărie de pe vremuri. 

Multă lume ne-a întrebat cum se fac aceste creme de unt (roz, verde sau în alte culori) dar cu coloranți naturali, nu cu chimicale. Am făcut această cremă de unt cu fondant (buttercream) după Rețetarul de Cofetărie din 1963. Baza cremei este comună, ea putând fi ulterior colorată și aromatizată după dorință. Acest buttercream colorat natural NU conține ouă ci doar fondant, unt, colorant și arome naturale (de zmeură, fistic etc).

Aici găsiți rețeta de fondant alb de cofetărie. Puteți cumpăra online fondantul acesta (pentru glazuri, NU pastă de zahăr!) doar că vine la cutii de 15 kg la cca. 128 lei (vezi aici). Puteți să vă asociați mai multe amice și să-l împărțiți (are termen de valabilitate lung, stă și 2 ani la temperatura camerei). Cu el se fac glazurile pentru AmandineBoema sau bomboanele fondante și alte delicatese de cofetărie de pe vremuri.

Fondant reteta de cofetarie

Din cantitățile de mai jos am obținut cca. 800 g de cremă de unt cu fondant pe care am împărțit-o și colorat-o în roz (zmeură) și verde (fistic). Voi puteți multiplica rețeta după necesități.

Cremă de unt cu fondant și colorant natural - rețeta de cofetărie pentru cremă de zmeură sau de fistic
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: cca. 830 g cremă de unt cu fondant
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g fondant alb de cofetărie
  • 325 g unt gras cu 82% (moale, la temperatura camerei)
  • coloranți naturali pudră, gel sau lichizi
  • arome naturale de : vanilie, fistic, zmeură, portocală, lămâie etc (în funcție de culoarea cremei)

 

Cum se face o cremă de unt cu fondant și colorant natural în roz și verde? Rețeta de cofetărie pentru cremă de zmeură sau de fistic

Ingrediente pentru buttercream roz, verde, oranj sau în alte culori 

Am pregătit fondantul și untul moale. Coloranții alimentari naturali folosiți de mine sunt din gama Eat-A-Rainbow (Germania), sunt sub formă de pudră și se găsesc în 6 culori. Eu i-am cumpărat online de aici.

ingrediente pentr crema colorata de unt cu coloranti naturali si fondant

Mod de preparare cremă colorată de cofetărie din fondant cu unt, arome și coloranți naturali

Baza cremelor de zmeură și fistic a fost comună. Am rupt fondantul în bucățele. Se simte la mână dacă are porțiuni uscate/tari iar în acel caz, mai bine topiți fondantul pe baie de abur (Bain Marie). Adăugați 1 linguriță de apă ca să-l mai umectați iar după topire și omogenizare îl lăsați la răcit până ce ajunge la temperatura camerei (și a untului).

fondant moale rupt in bucatele pentru buttercream

Am bătut bine untul spumă cu mixerul de mână și am adăugat vanilia. Am preferat această pudră de vanilie de Madagascar deoarece are granule fine de culoare deschisă și nu influențează culoarea finală a cremelor de zmeură și fistic. Dacă nu aveți așa ceva la îndemână atunci puneți un plic de zahăr vanilat simplu (alb).

unt spumat cu vanilie pentru crema

Treptat am început să pun bucățele de fondant moale în untul spumat și să mixez energic după fiecare tură.

cum se adauga fondantul alb rupt in bucatele in untul spumat

Din păcate mixerul de mână nu a făcut față (rămâneau bucățele de fondant) și am trecut la robot: echipat cu paleta triunghiulară pentru aluaturi moi. Ei bine, cu acest echipament am reușit să omogenizez bine tot fondantul în unt, fără să mai rămână bucățele din el!

Am schimbat atașamentul robotului cu cel tip tel (balon de sârmă) și am mai mixat crema de unt cu fondant alte 3-4 minute pentru a-i da volum prin încorporarea de aer.

mixare buttercream cu fondant la robotul de bucatarie

La final am scos o parte din baza de cremă (1/3) într-un bol mai mic iar pe restul (2/3) le-am lăsat în castronul robotului. Eu am avut nevoie de aceste creme colorate la 2 prăjituri (rețetele în curând) iar cea verde trebuia să fie de 2x mai multă. Voi împărțiți baza cremei cum doriți, în funcție de necesități și de câte creme colorate doriți să faceți.

Preparare cremă roz de unt cu aromă naturală de zmeură

Treimea scoasă în bolul mic am colorat-o și aromatizat-o natural. Extractul natural de zmeură poate fi cumpărat de aici sau aici. Eu îl am pe cel mai scump (Sosa, Spania)) care este foarte eficient: cu 2 picături aromatizez 1 kg de compoziție! Aici am pus 1 picătură și a fost foarte eficient!

Am făcut un mix din roz și magenta (de la Eat-A-Rainbow) pentru a obține o culoare apropiată de cea a cremei de zmeură. Colorantul pudră l-am pus treptat și am mixat bine după fiecare tură. Culoarea finală nu trebuie să fie țipătoare!

reteta crema roz cu unt si fondant1

La final am pus o picătură de aromă naturală de zmeură și am mai mixat un pic. Gata! A ieșit o cremă de unt cu fondant execelentă: roz și cu aromă de zmeură proaspătă!

cum se face crema roz de cofetarie cu unt

Preparare cremă verde de unt cu extract natural de fistic

Cele două treimi de bază de cremă rămase în vasul robotului le-am colorat cu pudră verde naturală (Eat-A-Rainbow). Și în acest caz am pus colorantul treptat pentru a nu obține o culoare stridentă.

crema verde cu fistic unt si fondant2

În final am aromatizat crema verde de unt cu o picătură de extract de fistic. Extractul natural de fistic se găsește aici (Sosa, Spania). Este scump dar eficient! Am pus doar o picătură de extract și crema de unt a avut imediat aromă naturală de fistic! O alternativă mai ieftină găsiți aici (dar nu au tot timpul).

preparare crema de fistic cu unt si fondant

Gata ambele creme! Avem crema roz de unt cu fondant și aromă de zmeură și crema verde de unt cu aromă de fistic. Ele se păstrează și 2 luni la frigider, în cutii ermetic închise. NU uitați să scoateți cremele de la rece cu 6-8 ore înainte de utilizare pentru ca untul să se înmoaie!

Cremă de unt cu fondant și colorant natural - rețeta de cofetărie pentru cremă de zmeură sau fistic savori urbane

Sunt sigură că sunteți curioși la ce le-am folosit și vă asigur că voi publica rețetele cât mai curând! Până atunci puteți folosi cu succes aceste creme la ornarea torturilor și prăjiturilor deoarece sunt perfecte pentru așa ceva. Cu ele puteți face trandafirași de buttercream poșați cu duiuri rusești sau orice alte modele doriți.

Iată prima rețetă la care am folosit crema verde de fistic: Prăjitura București, rețeta de cofetărie – vezi aici.

Prăjitura București - rețeta autentică de cofetărie cu glazură de fondant savori urbane
Prajitura Bucuresti reteta originala

A doua rețetă la care am folosit crema verde este cea de Prăjitură Carpați – vezi aici rețeta originală de cofetărie cu foi de Doboș și cremă de unt cu cacao.

prajitura carpati originala cu foi de dobos crema de cacao cu unt si fistic reteta savori 1

A treia rețetă conține ambele creme (roz și verde): Tortul Cranț! Rețeta lui este aici.

servire tot cranț ca la cofetarie cu 3 creme colorate natural

La Amandine crema este similară: fondant cu cacao și unt. Vezi aici rețeta originală. Nu se fac cu ganache și nici cu cremă aparel cu ouă (pe abur)!

cele mai bune amandine de casa reteta originala de cofetarie

Aici găsiți mai multe rețete de cofetărie autentice, preparate după Rețetarul din 1963.

Retete de Cofetarie Autentice - Colectia de prajituri romanesti si internationale savori urbane

Sunt sigură că veți testa această cremă de unt cu fondant și colorant natural – rețeta de cofetărie pentru cremă de zmeură sau de fistic!

Aici gasiti mai multe retete de creme pentru prajituri, torturi si fursecuri.

retete de creme pentru torturi si prajituri savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.