Amandine reteta originala de cofetarie – prajitura Amandina

172

reteta originala prajitura amandina ca pe vremuri

Amandine reteta originala de cofetarie. Prajitura Amandina cu crema de cacao si glazura de fondant, cu aroma de rom autentic si blaturi insiropate. Reteta autentica din Retetarul de Cofetarie si Patiserie de pe vremuri (din anii ’60), asa cum o stim cu totii din copilarie. Veti fi surprinsi cat de usor se prepara si ce ieftina e!

Nu are crema ganache de ciocolata cu frisca si nici glazura de ciocolata topita. Nu are cacao nici macar in blat! Cum asa? Uite asa. Blaturile de cofetarie zise „colorate” se colorau cu sirop de zahar ars…dar ars, negru. Daca vreti neaparat ca blatul sa fie mai inchis la culoare puteti pune o lingura de cacao in el (desi reteta originala nu are asa ceva). Amandina trebuie sa aiba gust de caramel, cacao si rom. Amandinele originale au 3 foi si 2 straturi de crema. Componentele sunt: blatul colorat, siropul, crema si glazura.

cele mai bune amandine de casa reteta originala de cofetarie

Am respectat intru totul Amandine reteta originala de cofetarie si mi-am dat seama unde se fura in ultimii ani (inclusiv in prezent): in primul rand la zahar (amandinele originale sunt groaznic de dulci), la sirop (in zilele noastre se pune de 3 x mai mult sirop decat la original – stiti si voi ca Amandinele mustesc de sirop – adica de apa cu zahar) si la crema de unt cu fondant si cacao (se inlocuieste untul cu gretoasa margarina).

Pe de alta parte, citind diverse „retete de amandine” de pe internet, am constatat ca se deraiaza rau de tot de la original ajungandu-se la umpluturi tip ganache, praf de copt in blaturi, creme din unt sau margarina frecate cu zahar si cacao cruda. Le lasam deoparte pe toate acestea si incercam  sa facem Amandine reteta originala.

amandine savori urbane

Am folosit o tava de 23 x 33 cm si 5 cm inaltime si au rezultat 20 de bucati Amandine de 5 x 5 cm si 100 g fiecare (asta e cica stasul) – adica  cca 2 kg de prajituri finite. Au mai cazut margini la indreptare asa ca am scos fix 20 de bucati frumoase (oricum nu se arunca nici marginile, se papa imediat).

Aici vedeti cum am facut Tort Amandina – urmand exact reteta originala de mai jos. Reteta tortului rotund sau patrat este aici.

Tort Amandină rețeta originală de cofetărie cu glazură de fondant și cremă de unt cu cacao. savori urbane

OBSERVATIE

Aceste amandine mi s-au parut excesiv de dulci! Mai jos este reteta exact asa cum apare in Retetarul de cofetarie dar…. data viitoare am sa folosesc mai putin zahar – adica doar 90 g de zahar tos in blat (in loc de 170 g) si 70 g zahar la siropul pentru trampat (in loc de 154 g). Crema si glazura de fondant sunt suficient de dulci. Blatul il puteti inlocui oricand cu un pandispan cu cacao din 7 oua (vezi reteta aici).

Aici gasiti intreaga colectie de „Retete de Cofetarie Autentice” testate de noi.

Retete de Cofetarie Autentice - Colectia de prajituri romanesti si internationale savori urbane

Inainte de toate va invit sa preparati 600 g de fondant de cofetarie dupa reteta prezentata aici – o parte din el este necesara cremei iar restul pentru glazura.

Fondant reteta de cofetarie Savori Urbane (12)Daca nu va incumetati sa faceti fondant de casa va anunt ca exista „Serbet de vanilie” sau de cacao in supermarketuri (la raionul Miere-gem-dulceata).

reteta amandine de casa cu glazura de fondant

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 2 kg de amandine.

4.9 from 52 reviews
Amandine reteta originala de cofetarie - prajitura Amandina
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 kg amandine
Ingrediente - savoriurbane.com
Blat colorat pentru Amandine - 660 g
  • 7 oua separate albusuri - galbenusuri
  • 170 g zahar tos
  • 1 praf de sare
  • 60 g sirop de zahar ars (din 60 g zahar si 30 g apa) - o lingura se retine pentru glazura!
  • 260 g faina alba
  • 60 g apa rece
  • 10 g ulei de floarea soarelui
  • optional: 15 g cacao
Crema de cacao - 600 g
  • 250 g fondant alb de cofetarie
  • 250 g unt gras min. 80%, la temperatura camerei
  • 50 g unt topit
  • 30 g cacao
  • 1 plic zahar vanilat
  • 7,5 g rom superior (o lingura) sau cateva picaturi de esenta
Sirop de trampat - 280 g - recomand dublu!
  • 154 g zahar tos
  • 126 g apa rece
  • coaja rasa de la ½ lamaie (razatura)
  • a plic zahar vanilat
  • 15 g rom superior (o lingura buna) sau cateva picaturi de esenta
Glazura fondant de cacao:
  • 350 g fondant alb de cofetarie
  • 15 g cacao
  • 15 g sirop de zahar ars (pastrat de la blat)

 

Mod de preparare Amandine reteta originala de cofetarie

1. Blat colorat cu zahar ars pentru Amandine

Am inceput cu siropul de zahar ars cu care urmeaza sa colorez blatul. Intr-o craticioara am pus 60 g zahar tos si l-am caramelizat  pana la brun inchis (fara apa, la foc mediu). L-am stins apoi cu 30 g de apa si am lasat totul sa mai clocoteasca 1-2 minute pana ce tot zaharul ars s-a dizolvat in apa si a devenit usor vascos. Din acest sirop de zahar ars am pus deoparte 1 lingura pentru glazura. Restul intra la blat.

zahar ars amandine savori urbane

Am separat albusurile de galbenusuri si le-am asezat in 2 vase incapatoare. Din cele 170 g de zahar am pus deoparte 55 g pentru spuma de albusuri iar pe restul de 115 g le-am amestecat cu galbenusurile. Cand galbenusurile s-au spumat cu zaharul am adaugat apa rece (60 g) si siropul de zahar ars. Am mixat din nou si am adaugat si o parte din faina (75 g).

Asa arata compozitia din primul castron – roscata (de la caramel). Daca vreti musai puneti si 1 lingura de cacao in faina.

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (7)

In paralel am batut spuma albusurile cu un praf de sare si am adaugat restul de zahar tos (55 g).

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (5)

Albusurile spuma le-am incorporat in primul castron (cel cu galbenusurile mixate cu zahar si caramel) si am cernut deasupra lor restul de 185 g de faina cernuta si cele 10 g de ulei (o lingura). Am amestecat usor cu o spatula ca sa nu pierd aerul din albusuri.

Am incins cuptorul la 180 C si am asternut tava de 23 x 33 cm cu hartie de copt. Am turnat compozitia in tava si am dat-o la copt pentru 30-40 de minute (am facut testul cu scobitoarea). Am rasturnat blatul pe un gratar si i-am desprins hartia de pe fund. L-am lasat la racorit si ventilat. Miroase grozav a zahar ars si are culoare bruna deschis – roscata.

Dupa ce s-a racorit l-am taiat in 3 foi de cca 1 – 1,2 cm grosime.

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (22)

2. Siropul de trampat pentru Amandine reteta originala de cofetarie

Am spus mai sus ca siropul mi s-a parut insuficient si ca a trebuit sa-l dublez (am ramas fara sirop dupa primele 2 foi si nici nu erau insiropate ca lumea). Va spun direct reteta cu cantitatile dublate. Intr-o craticioara am pus 300 g zahar tos cu 250 g apa rece si le-am fiert vreo 10 minute. Am stins focul si am adaugat razatura de coaja de lamaie (aceasta se pune in siropul fierbinte ca sa se extraga). Romul l-am pus de-abia dupa ce siropul s-a racit complet (ca sa nu se volatilizeze aroma).

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (14)

3. Crema de cacao cu unt si fondant pentru Amandine reteta originala

Crema asta este de retinut pentru ca se va folosi mai departe la multe retete de cofetarie pe care vi  le vom prezenta. Am folosit 250 g de fondant de cofetarie (vezi reteta aici) pe care l-am pus la topit intr-un vas metalic asezat pe baie de aburi.L-am tras deoparte si l-am lasat sa se racoreasca pana la temperatura camerei (altfel se va taia crema).

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (15)

Intr-o craticioara am topit 50 g de unt si am cernut cacaoa peste el, cat a fost fierbinte. Astfel cacaoa s-a oparit si si-a intensificat gustul, culoarea si aroma. Dupa ce acest amestec s-a racorit am adaugat si romul superior (1 lingura buna) si plicul de zahar vanilat.

Restul de 250 g de unt moale, la temperatura camerei, le-am batut putin cu mixerul si am inceput sa adaug cate 1 lingura de fondant topit si racorit, mixand scurt dupa fiecare transa, pana s-a incorporat tot fondantul. La final am pus si amestecul de unt topit cu cacao si am mai amestecat putin de tot. Crema este gata! Este extrem de fina, onctuoasa si aromata. Am pus castronul cu crema la frigider pentru 10 minute (nu mai mult!).

Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa. Explicatia este simpla: prin mixare (frecare) untul de incalzeste si se va ingloba complet, rezultatul fiind o crema omogena.

IMPORTANT! Am pastrat 2 linguri de crema pentru ornarea Amandinelor! Le-am pus direct intr-un pos (punga de nailon) prevazut cu dui stelat cu care sa pot modela aveline (moate de crema).

Montare Amandine reteta originala de cofetarie

Huh… am lucrat ceva pana acum.. nu? Avem foile, siropul si crema de Amandine. Mai intai am ajustat marginile foilor, taind cam 1 cm din ele pe toate partile. Am asternut cu hartie de copt un fund de plastic si am asezat pe el prima foaie. Am insiropat-o bine cu 1/3 din sirop si am uns-o cu 1/2 din crema. Am repetat procedeul si cu foaia 2 si apoi am inchis cu ultima. Am insiropat-o si pe ea si am dat prajitura la rece ca sa se „aseze” si sa sa intareasca crema de unt. Initial am avut impresia ca e prea putina crema in reteta…ei bine, nu e. E exact cat trebuie ca sa nu fie gretoasa.

Asa arata Amandina inainte de a o baga la rece.

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (32)

Portionare Amandine reteta originala de cofetarie

Prajitura Amandina am portionat-o cu ajutorul linarului. Mai intai i-am ajustat din nou marginile si apoi am impartit-o in 2o de patrate cu latura de 5 cm. In poze apar doar 12 pentru ca am congelat o parte din prajitura urmand sa o portionez si sa o glasez cu alta ocazie.

Am asezat bucatile de Amandine pe un gratar de bucatarie si sub el am pus o hartie de copt (ca sa pot recupera glazura scursa).

4. Glazura de fondant cu cacao pentru Amandine reteta originala de cofetarie

Sunt aproape gata cu Amandinele. Pentru glazura am topit pe abur 350 g de fondant alb de cofetarie (reteta aici) si cand a fost cald si lichid am cernut in el 15 g de cacao. Am amestecat bine, inca pe abur, ca sa se incalzeasca si cacaoa, sa nu fie cruda. Mi s-a ingrosat cam tare fondantul asa ca i-am adaugat 50 ml de apa rece si am continuat incalzirea si amestecarea. Fara frica! Tot acum i-am pus si lingura de sirop de zahar ars, pastrata de la blat. Gata, glazura de fondant e fluida, omogena, ca o smantana subtire.

Teoretic puteti glasa fiecare Amandina turnand cu lingura glazura peste ea. Practic, in cofetarie se procedeaza altfel. Se infige croseta (o ustensila metalica folosita la praline si bomboane) in treimea inferioara a fiecarei bucati (in blatul din mijloc am infipt eu furca mea de friptura – ca nu am croseta) si se introduce fiecare Amandina cu capul in jos, pana la jumatate,  in castronul cu glazaura de fondant. Nu pica din furca daca e infipta bine! Pe unele le-am mai picurat suplimentar cu lingura cu glazura, ca sa fie cuprinse bine. Am asezat inapoi Amandinele pe gratar si am constatat ca aceasta glazura de fondant cu cacao se intareste la minut! Perfect!

Uite-le cum stau la uscat, dragele de ele 🙂

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (49)

Decorare si servire Amandine reteta originala de cofetarie

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (51)

Acum chiar ca e gata! Sa nu uit de crema pusa deoparte pentru ornat! Le-am facut cate o avelina (mot) si le-am mai dat 5 minute la rece ca sa se racoreasca crema si glazura.

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (55) Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (54)

Una peste alta sunt foarte bune. Un pic cam dulci (cred ca as reduce zaharul din blat si din siropul de trampat). Gustul este cel adevarat, de caramel, cacao si rom superior. O prajitura populara, ieftina si gustoasa. Repet, daca doriti puneti putina cacao in blat. Noua ne-au placut asa, in versiunea originala.

Amandine reteta originala de cofetarie Savori Urbane (53)

Observatie: daca va pregatiti fondantul din buna vreme si-l aveti la indemana va fi perfect! Va dati seama cat de repede va merge treaba.

Iata si Prajitura Bucuresti care se prepara similar cu Amadinele! Doar ca are un strat verde de crema de unt cu fistic si unul de cacao. Reteta ei este aici.

Prăjitura București - rețeta autentică de cofetărie cu glazură de fondant savori urbane
Prajitura Bucuresti reteta originala

Pe baza aceleasi retete se prepara si celebrele prajituri Boema (cu frisca)

Prajitura Boema reteta de cofetarie autentica de pe vremuri savori urbane

sau Tosca (cu frisca si piure de castane).

Prajitura Tosca
Prajitura Tosca reteta originala de cofetarie Savori Urbane

Multumiri Gabrielei Baumgartner (pentru Retetar) si Ioanei Stoica pentru consiliere telefonica. Luv u girls!!

Si Amandine de casa cu blat cu cacao (adica pandispan) – reteta aici.

amandine de casa reteta savori urbane

Aici vedeti cum le-am glasat si decorat.

cum se face glazura de amandine cu fondantdecorare amandina reteta originala (2)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe Retete de Cofetarie Autentice – Colectia Savori Urbane:

Retete de Cofetarie Savori Urbane

https://youtu.be/WZO7CGwn1fE

172 COMENTARII

    • Buna, pot inlocui siropul de glucoza cu ” golden syrup” sau „maple syrup?
      Si ,va rog , spuneti-mi cum reusiti sa taiati blatul ass perfect?, mie nu imi iese 🙁
      Multumesc

    • Buna,
      Pot sa folosesc pentru glazura si crema, fondant gata cumparat?
      Din pacate, nu gasesc ingredientele necesare pentru a face in casa fondantul.
      Specific, nu locuiesc in Romania.
      Multumesc!

  1. ce minunatie de amandine ai construit,le si vad insotind cafeau de dimineata,pe post de mic dejun! 🙂 citind postul tau am invatat ceva nou si la nivel lingvistic, nu stiam ca in limba romana avem verbul „a trampa”,derivat din fr.”tremper”,pe care ,evident,il cunosteam . :))

    • Merci Simona 🙂 Si „tablatul” fondantului vine cu siguranta de la „table”. Multi termeni vin din germana: straif de exemplu (prajitura se taie in straifuri) etc.

  2. ce minunatie de amandine ai construit,le si vad insotind cafeau de dimineata,pe post de mic dejun! 🙂 citind postul tau am invatat ceva nou si la nivel lingvistic, nu stiam ca in limba romana avem verbul „a trampa”,derivat din fr.”tremper”,pe care ,evident,il cunosteam . :))

  3. wow, amandinele mele, le vad si le simt parfumul unic, al varstei unice si irepetabile, 18 ani, adica 1978, tinerete, colege, colegi , cofetaria din centru vechi al targovistei…
    acuma sunt mai multe cofetarii si desigur alti tineri, mai emancipati, 🙂 ….
    ce frumos este cand un gust sau o aroma, iti aduc aminte sa nu uiti ca te ai bucurat si tu de cateva lucruri bune si deasemeni ca exista si un loc, cel de aici, cu multa frumusete sufleteasca si maini fermecate.

  4. Cat de minunate sunteti, va iubesc pentru ca imi aduceti aminte de copilarie datorita retetelor care existau in cofetarii in anii ’60, ‘7o.Sunteti doua minunate!

    • Scuze ca insist. Voi copia ca sa fie mai clar ce spun:

      Crema de cacao – 700 g
      –- 250 g –– fondant alb de cofetarie
      250 g unt gras min. 80%, la temperatura camerei
      50 g unt topit
      30 g cacao
      1 plic zahar vanilat
      7,5 g rom superior (o lingura) sau cateva picaturi de esenta

      Crema asta este de retinut pentru ca se va folosi mai departe la multe retete de cofetarie pe care vi le vom prezenta. Am folosit –- 350 g –- de fondant de cofetarie (vezi reteta aici) pe care l-am pus la topit intr-un vas metalic asezat pe baie de aburi.

      Dupa cum se vede, la aceeasi crema (nu la crema si glazura) cand se enumera ingredientele este trecut 250 g fondant, cand se explica cum se realizeaza crema este trecut 350 grame. Care este valoarea corecta? Multumesc!

  5. Este evident ca am modificat eroarea de typing dupa ce mi-ati indicat exact unde se afla. Nu inteleg la ce va referiti cand spuneti ca v-am rapsuns la ce nu m-ati intrebat. Stimata Doamna, am fost plecata 3 zile si astazi am incercat sa recuperez multele comentarii de aici si de pe Facebook. Merci pentru atentionare si intelegere si va mai asteptam! V-a reusit prajitura pana la urma?

    • Mi-a reusit prajitura, putin cam dulce cum ati spus si dumneavoastra, am marit cantitatea de sirop (le-am dorit mai insiropate), in rest reteta este in regula, blatul a crescut frumos….

      Legat de problema cealalta, mi-ati spus de doua ori cat fondant se foloseste la glazura desi nu v-am intrebat niciodata despre glazura….intrebarea mea era strict legata de crema……
      Mi-ati creat impresia ca nu cititi intrebarile …… iar cand am vazut ca ati facut totusi modificarea… ca nu acceptati o „critica” constructiva, preferand sa treceti erorile sub tacere.

      Nu am avut sirop de glucoza (cu miere a iesit mult prea lichida si cu gust si culoare modificate, cum ati mentionat) si am facut o reteta de fondant doar cu 1 singura lingura de miere si fiarta mai mult ca sa se intareasca. La 110 grade a ramas lichida.

      Prajitura este buna si reteta la fel. Felicitari pentru ceea ce faceti!

      • Ma bucur ca v-a reusit prajitura! Niciodata nu am trecut sub tacere micile scapari – ca dovada ca mai exista comentarii (nu multe!) prin care suntem atentionate. Am raspuns intotdeauna la ele si ne-am asumat greselile. Ca dovada ca nu am cenzurat nici comentariul Dvs. Va multumim ca ati remarcat scaparea si va cerem scuze pentru aparitia ei.

  6. Am incercat sa fac pajitura. Toate bune si frumoase pana la crema, fondantul a iesit bine, insa nu inteleg cum sa il las sa se raceasca pana la temperatura camerei, ca atunci devine tare si nu il mai pot pune in crema. Cat inca e lichid este destul de cald. De aceea cred ca s-a taiat crema pt ca a mea este cam lichida. Cum se incorporeaza corect fondantul? Ar trebui sa il fac mai moale si astefel si atunci cand se raceste sa fie mai lichid?

      • Oki, deci cand se raceste daca mi se pare prea tare o sa mai adaug apa pe parcurs. Cred ca trebuie sa il fac mai lichid. Una peste alta, crema pe care am facut-o asa moale cum era, am lasat o sa se raceasca si apoi am pus-o la frigider si s a intarit. Asa ca am putut monta amandinele si pana la urma au iesit foarte bune, ca la cofetarie! Chiar mai bune :). Data viitoare sper sa imi reusasca si crema mai bine. Ms de reteta !

        • Da, fondantul este „beton” cat e rece dar poate fi inmuiat pe baie de aburi si prin adaugare de apa (putina). Crema se intareste la rece oentru ca are unt :). Ma bucur ca ti-au reusit amandinele! Le-ai facut o poza?

      • Hallo Oana , multumesc pt Rezeta de Amandine „din copilarie .Am facut la colegele mele din clinica ( Germania – Baden-Baden ) .24 de Amandine pentru 10 colege …. in 10 Minute nu a mai ramas nici una . 😉

  7. In sfarsit,reteta originala de amandina,treaba buna pentru cine e interesat si nu detine retetarul si foarte usor pentru cine cunoaste cat de putin tehnicile de baza.Asteptam si retete moderne.Multumesc si felicitari pentru ceea ce faceti!

  8. Ma bucur ca aceasta reteta de Amandine vine de la Arad, si eu sint aradeanca dar traiesc in America.Am folosit si eu reteta ta de Amandine dar blatul mi-a iesit foarte tare nu l-am putut folosi. Nu este prea multa faina in compozitie de blat? Crema, glazura si fondantul mi-au iesit perfect. Din ce cauza blatul a fost batucit?

    • Buna, Nada! Nu stiu ce sa zic… mie mi-a iesit un blat moale, elastic, aerat. Nu stiu ce tip de faina ai folosit – americanii stiu ca au tot felul de fainuri mai ciudate. Un all purpose flour cred ca ar fi ok (sa nu fie self raising!).

  9. […] Prăjitura mea preferată e amandina, de când eram copil. Pe atunci mâncam câte una când mergeam în Găești, la cofetăria […]

  10. Din pacate doar acum am descoperit retetele pe care le prezentati.Amandinele au ramas in topul preferintelor mele(nostalgia vremurilor trecute) dar mai imi amintesc si de prajitura Claudia, se vindea la kg. Si era o bunatate, dulce-acrisoara!!! Daca aveti reteta, va rog sa ne-o impartasiti si noua.

    • Prajitura Bucuresti are si un strat de crema verde (cica de fistic). Si este decorata cu 2 aveline (moate): una verde si un de cacao. Practic semana bine de tot cu amandina: blatul, siropul, crema de cacao si glazura de fondant.

    • Scrie asa:
      2. Siropul de trampat pentru Amandine reteta originala de cofetarie

      Am spus mai sus ca siropul mi s-a parut insuficient si ca a trebuit sa-l dublez (am ramas fara sirop dupa primele 2 foi si nici nu erau insiropate ca lumea). Va spun direct reteta cu cantitatile dublate. Intr-o craticioara am pus 300 g zahar tos cu 250 g apa rece si le-am fiert vreo 10 minute. Am stins focul si am adaugat razatura de coaja de lamaie (aceasta se pune in siropul fierbinte ca sa se extraga). Romul l-am pus de-abia dupa ce siropul s-a racit complet (ca sa nu se volatilizeze aroma).”

  11. Draga Oana vreau să fac și eu un tort de cioco cu blat și cremă tot din cioco,dar în rețeta ta de cremă scrie 500.gr. de unt.Este cumva o greseala?

  12. Am făcut și eu amandine dar am modificat puțin reteta și am făcut o crema de capucino , au ieșit foarte bune. Mulțumim pentru rețetă. ???

  13. Buna ziua. Cum adica ati congelat o parte din amandina? Dupa umplere se poate baga la congelator si o pot scoate cand am nevoie si doar sa o glazurez? Multumesc frumos.

  14. […] cu rom, insiropat cu sirop de zahar brun cu rom, crema ca de amandina ( gasiti reteta originala la Savori Urbane ) si crema de cremes, cremsnit (gasiti reteta la Laura Laurentiu ). Nu am detaliat si eu ca s-au […]

  15. Căutând o rețetă de bomboane fondante am descoperit acest site! Retetele sunt pe înțelesul tuturor. Și eu fac torturi pentru prieteni și familie. Mă bucur că v-am găsit!???

  16. Preferatele mele. Si dupa ce am incercat n retete de pe google, acum am gasit reteta potrivita, reteta de amandine pe care mi-o doream din copilarie.

  17. Salut, dupa mult chin mi-a iesit prajitura, dar e destul de complicata. Fondantul l-am facut cu miere pana la urma, dar sunt multumita de el, este alb si are textura potrivita. Cel mai frumos mi-a iesit glazura. Siropul l-am aromatizat cu lime si rom. Per total sunt multumita de rezultat, dar am muncit destul de mult. Multumesc pentru reteta, gatesc destul de mult dupa retetel voastre si imi ies de fiecare data, pentru ca sunt detaliate etapa cu etapa, daca nu erati voi nu cred ca as fi reusit sa gatesc asa de bine in decursul timpului. Sper sa reusiti sa scoateti pe viitor si o carte de bucate, ati merita!

  18. Buna Oana, Am cateva intrebari legate de glazura. Ce adaugi in ea pentru amandine :ciocolata sau cacao? Cat si cand?
    Multumesc de pe acum pentru ajutor.

  19. Buna!
    Am facut de doua ori aceasta reteta,la gust imi ies foarte bune,intr-adevar gustul autentic,dar am o mica problema cu blatul ,imi iese foarte tare nu iese pufos si m/am gandit ca poate ar trebui sa pun albusurile la sfarsit si faina sa o pun in galbenusuri ca la pandispan .Cand pun faina pe albusuri trebuie sa o mestec pana se incorporeaza si imi cam scoate aerul din albusuri.Ce spune-ti saincerc asa ?

  20. Bună ziua,
    As dori sa-ncerc această rețetă dar pentru mine pare a fi prea mult zahar.
    In general eu tai din cantitățile de zahar.
    Si-apoi faza cu fondantul.
    In plus zahar ars la sirop.
    As putea face în blat clasic de cacao, pe care sa-l insiropez nu foarte dulce?
    Crema tot pe bază de cacao iar glazura la fel ?
    Cu toții preferam cacaoa in casă.
    Nu țin neapărat să mănânc rețetă originală dar sună plăcut cuvântul Amandina!
    Ce ziceți?

  21. Sunt tare bucuroasă ca v’am descoperit in final, dupa ce-am mai încercat rețete de prin cărți sau alte locuri.
    Ma descurc destul de greu in bucătărie dar nu vreau sa ma las copleșită.
    M-am bucurat să pot mânca eclere si rulada diplomat ca la cofetărie , le-am tot cumpărat.
    Sănătate vă doresc si va rog sa mai postati in continuare pentru noi toti care vrem sa facem ceva in bucătărie.
    Doamne ajută.

  22. Ati intuit ce doresc dar citind reteta Boema inteleg ca e mai indicată pentru noi.
    Azi sper sa reusesc sa fac insa Albinuta.
    Bunica mea facea un tort cu foi cu miere si crema cu nuci si smantana, pe vremuri.

    O zi frumoasă ca doresc!

  23. Buna ziua, sunteti minunate, iar retetele delicioase!
    As dori sa fac din aceasta reteta un tort amandina dreptunghiular. Oare se preteaza aceasta reteta la a fi acoperita cu pasta de zahar / fondant? Bineinteles, il voi insiropa mai putin, dar nu stiu daca blatul umplut cu crema este suficient de „stabil” pentru fondant. Imi puteti spune parerea Dvs.?
    Multumesc in avans si mult succes in continuare!

  24. Excelente! Glazura nu mi-a ieșit lucioasa, dar au fost un succes turbat! Prietena mea chiar m-a întrebat dacă am descoperit o cofetărie românească in zona. Ce compliment!
    Gustul este exact ca al prăjiturilor copilărie.
    Concluzia! Mulțumesc mult pentru rețeta de Amandină. Voi continua sa folosesc rețele postate aici.

    • Ma bucur sa aud asta 🙂 Cu glazura de fondanta facuta in casa e bataie de cap insa gustul Amandinelor este incomparabil mai bun decat cu glazura de ciocolata sau ganache. Te mai asteptam pe la noi 🙂

  25. Pun o întrebare al cărui raspuns poate fi inclus. De unde mai gasim lămai și portocale, a caror coaja să poată fi comestibilă. În magazine scrie langa preț: -nu se recomanda a se consuma coaja. Ătiu ca există și eco dar se gasesc rar. Voi de care folosiți?

  26. Buna fetelor, ma bucur ca am gasit reteta si in speta pe voi. Voiam sa va intreb in legatura cu fondantul….se poate cumpara direct sau obligatoriu sa il premaram de la 0 acasa? Inca ceva…mai degrama o idee sau sugestie…ce ati spune de niste clipuri pe youtube? uneori este mai usor sa lucrezi dupa video. Nu va suparati ca va spun….
    O zi faina,
    Alina

  27. Am facut-o de doua ori si e dementiala. Am cautat multa vreme reteta asta si am incercat-o in mii de variante , dar acum a iesit cum nu se poate mai bine. Am avut o singura critica din partea familiei; desi am pus o cantitate dubla de sirop, ar mai fi mers inca, nu a fost insiropat tot blatul. Multumesc mult pentru munca asta extraordinara pe care o faci. Din blogul vostru am aflat multe lucruri pe care nu as fi avut de unde sa le stiu.

  28. Buna Oana, poti te rog sa-mi spui cum pot sa las siropul de zahar ars sa se raceasca fara sa se intareasca. Am incercat de 2 ori si nu situ unde gresesc, cand sa racorit e foarte tare.
    Multumesc.

  29. Buna.ati mentionat la obrvatii ca au iesit prea dulci si se poate reduce cantitatea de zahar.Daca pun mai putin zahar trebuie sa reduc si celelate cantitatati? (Apa,etc.)

    • Pai nu! Daca reduci si celelalte cantitati n-ai rezolvat nimic pentru ca vei avea aceeasi concentratie de zahar. Incearca cu 100 g de zahar la blat (in loc de 170) si 100 g la sirop (in loc de 150)

    • Si inca ceva: cele 30 de grame de apa cu care se stinge zaharul sunt in plus fata de cele 60 de grame de apa rece care sunt trecute la ingrediente si care se pun peste albusuri. Deci sunt 90 de grame in reteta, asa e?

    • E nevoie de ulei in blat pentru a fi mai fraged. Despre siropul de zahar ars din blat: este explicat foarte clar ce e de facut cu el, Reciteste te rog paragarful respectiv.

  30. Sunt delicioase! Multumesc din suflet pentru reteta! Imi doream tare mult sa fac asa amandine acasa.O singura intrebare am deoarece glazura mea de ciocolata a fost putin cam subtire si majoritatea sa scurs.Cred ca atunci cand am facut fondantul am gresit ceva. Nu era nici tare Dar nici moale.Dar nu se rupea trebuia sa il scot cu lingura din caserola. Ma gandeam ca am gresit punandul in caserola si nu in folie alimentara. Nu stiu ce am gresit si ma intrebam daca Ai putea sa imi spui tu.
    Sa nu uit blatul nu a crescut asa cum ma asteptam Dar aici cred ca e faina de vina.
    In orice caz au fost absolut minunate.
    Multumesc!

  31. Buna ziua! Ajutati-ma va rog cu un sfat. Tocmai M-am apucat sa fac amandinele, dar in timp ce siropul se trampat se fac sa, s-a zaharisit. Oare de Ce? L-am pus pe baie de aburi dar degeaba… oare ce s-a întîmplat? Siropul de trampat xand e rece trebuie să fie lichid sau mai gros, mai vâscos? Multumesc mult si o zi bună sa aveti.

  32. Ziua buna! Eu am incercat sa fac fondantul cu miere din comert si nu am reusit nimic. As incerca si cu serbet de vanilie, dar nu prea am habar cum l-as putea folosi. In targul in care traiesc, nici gand sa gasesc sirop de glucoza… Multumesc!

    • Incearca cu tableta de glucoza care se gaseste peste tot. Cu serbet e mai simplu: il scoti din borcan intr-un castronel metalic, il pui pe baie de abur și il topesti. Daca e tare pui putina apa. Apoi continui cu cacao si rom ca in reteta.

  33. Buna Oana, locuiesc in Italia, nu am găsit sirop de glucoza pt fondant dar,am găsit un sirop de flori de cocos(-îl pot folosi la fondant in loc de siropul de glucoza?).multumesc-Lacri

  34. Buna Oana,nu găsesc-siropul asta de flori de cocos cu gust de caramel e cremos -l-am cumpărat deja😢,nu F lichid,mai era sirop de agave-si azi vroiam sa preg.fondantul cât îmi dorm gemanutii de 3ani.Ajuta-ma te rog.multumesc

  35. Buna Oana-Îți dorim un 2019 cu succese,sanatate si realizari frumoase,cu multa pace si dragoste.Mi-a iesit amandina exact ca in gustul copilariei😘.Super retete-continua asa ca aduci bucurie si in inimile noastre.

  36. Bună Oana! Am început sa fac amandinele. Însă, întrebările mele sunt urmatoarele: în Reteta, toate ingredientele lichide sunt măsurate în g și nu în ml, mai puțin cei 50ml de apa care se adaugă dacă fondantul pentru glazura se întărește prea tare. Este o greșeală, ar trebui sa fie ml sau chiar trebuie sa măsurăm și lichidele în g? Scuze dacă s-a mai pus întrebarea aceasta, dar nu am citit toate comment-urile. Și cea de-a doua întrebare este legata de fondant. Eu nu sunt în tara și nu am găsit sirop de glucoza și nici glucoza tableta, dar am găsit un sirop, asemănător cu mierea și are în compoziție zahar, miere și glucoza. Nu scrie proporțiile. Oricum, pe acesta l-am folosit,dar fondantul nu s-a întărit atât de mult ca al tău, a rămas mai mult o crema. Poate sa fie din cauza siropului pe care l-am folosit sau am făcut eu ceva greșit? Și o alta întrebare, care de fapt este a treia știu 🙄, dacă facem fondantul în momentul în care facem și prăjiturile, trebuie sa îl mai batem și apoi sa îl facem la bein marine sau îl putem folosi direct, asa lichid? Mulțumesc frumos! Ai un stil foarte frumos de a explica și de a face și cea mai nepriceputa persoana sa își dorească sa se apuce de gătit!!! 😉😉🤗🤗🤗

    • In brutarie si patiserie totul se cantareste – adica vorbim de grame sau kilograme. Apa are densitate 1 g/cm3 asa ca 1 ml de apa (sau 1 cm3) cantareste 1 g. 50 ml apa=50 g apa. Cu energizant sau miere iese un fondant mai moale dar care poate fi folosit la amandine. Sa stii ca cel facut cu tableta de glucoza iese mai bine! Si da, fondantul trebuie batut ca sa se solidifice si apoi reincalzit la nevoie pentru glasarea prajiturilor. In timpul baterii se formeaza reteaua cristalina care-i confera textura specifica.

  37. Mulțumesc Oana pentru lamuriri. Eu știam ca exista ceva diferențe între ml și g, dar nu știam ca este în funcție de ceea ce masori. Oricum, pentru a fi sigur, am măsurat totul în g, pe cantar și nu cu cana gradata. Mi-au ieșit f bune amandinele. Am bătut fondantul, după ce l-am făcut și după aceea l-am topit iar. Fondantul trebuie bătut mult timp? Poate de aceea nu mi-a ieșit mie foarte tare. Cu toate ca l-am bătut cam 15 min, când cu mixerul de mana, când cu robotul de bucătărie. Urmează savarine le, pentru ca am prin curaj acum, datorita ție s-o modului frumos de a explica. Mulțumesc frumos!!!
    🤗🤗🤗😗😗😗

  38. Draga Oana , aceasta este reteta revizitata de romani. Reteta originala este frantuzeasca si contine faina de migdale de unde si numele de Amandine ( migdale=amandes) ar trebui sa incerci sa o faci pe cea de la mama ei este super buna si nu are nimic de a face cu ce mancam in romania. 🙂

    • Draga Rodica, tinand cont ca sunt romanca imi place ceea ce se manaca in Romania ca nu datorita francezilor rasare soarele in fiecare dimineata..Tu in prostia ta le poti face si o statuie
      O alta imbecilitate sunt macarons care mie personal nu imi plac deloc..dar dau bine in poze ce sa faci……romanului ii poti da si un cacat colorat …ca se pozeaza cu el…
      Sau poate crezi ca romanii nu sunt in stare sa inventeze prajituri?

  39. Am făcut fondantul si mi s-a intarit, e beton. Am urmat pasii cu sfintenie, am fiert siropul pana a ajuns la 110°, l-am pus in castron de inox si in cateva minute a fost beton si zaharisit. Va rog sa-mi spuneti ce pot sa-i fac ca sa-l repar?

    • Bucura-te ca e beton! Serios, asa se pastreaza cel mai bine fondantul. Cand ai nevoie de el este suficient să pui bucătile in castron pe baie de abur si sa le stopesti cu apa. Pune apa treptat ca sa nu-l faci prea fluid.

  40. Daca as vrea sa inlocuiesc crema de la aceasta reteta, cu cea de la boema sau cea aparel, pe care mi-ai recomanda-o?

    Pentru gustul meu, chiar daca nu ar mai fi reteta originala, e prea dulce sa folosesc crema cu fondant 🙁 .

    Multumesc

  41. Super rețeta,abeea aștept să o incerc.Amandina e prajitura mea preferată.Care azi nu se mai găsește usor,toti folosesc glazura de ciocolată. Multumesc pentru aceasta minunata publicație. Dacă ai putea miar place si rețeta de prajitura Negresă.

  42. […] Este fascinant cum unele țări POT STABILI PRIN LEGE până și hrana porcului din care se prepară cabanos sau jamon (în Spania se hrănesc cu ghinde porcii pentru jamon autentic)! Ungurii și-au oficializat de mulți ani cârnații de Debrecen (Debrețineri, Debreceni, Debreziner) sau de Bekescsaba (Csabai – rețeta aici) sau rețeta celebrului Tort Doboș (vezi aici rețeta originală) fiind sătui de imitațiile jalnice care le umpleau cofetăriile. La noi orice amărât de blat cu cacao și cremă de ciocolată cu ganache se numește pompos Amandină (vezi aici rețeta originală). […]

  43. Arata foarte bine, insa acum nu stiu pe care sa le fac: cele cu blat original sau cu cacao. Amintirile mele suntvde prin anii ’80, care at fi varianta deci? Multumesc.

  44. Mersi Oana, la recomandare am facut reteta fara cacao, sunt absolut dementiale!! Daca pun cacaoa aceea optionala va fi o diferenta mare de gust sau e mai mult ideea de altfel de nuanta a blatului? Intreb pentru ca eu mai fac si la comanda si unii sunt surprinsi sa vada amandine palide.

  45. Nu am gasit sirop de glucoza si am cumparat fondantul gata facut. Cand am ajuns acasa, am vazut ca acesta contine pe langa glucoza si grasime. Are rost sa incerc cu el sau e mai bine sa fac un fondant din miere, asa cum ati recomandat mai multor persoane?
    Multumesc mult.

  46. Fondant usor de facut, crema idem, doar ca blatul meu a crescut doar 3,5 cm, deci Nu aveam cum sa scot trei foi cu toate ca am respectat reteta 😔

    • Nu inteleg cum un blat din 7 ouă copt in tava de 23×33 cm sa nu-ti crească astfel incat sa poti scoate 3 foi a cate 1,2 cm fiecare! adica inaltimea blatului sa fie de 3,6 cm.

  47. Buna ziua. …am citit doar cateva commenturi..in care toata lumea va lauda ca ii aduceti aminte de copilarie..intrebarea este au incercat aceste doamne reteta? Eu personal va spun ca sunt dezamagita…cu un blat de 2 cm..si cu o crema care mai mult curge …eu una am facut reteta cum ati spus..cu ingrediente de calitate si rabdare pe masura.. sunt chiar dezamagita!

    • Dar pozele de finalul rețetei nu le-ai văzut?? Sunt zeci de poze trimise de cititorii cărora le-a reușit perfect rețeta de Amandine! Te-ai gândit că poate nu ai făcut ceva bine?

  48. Mai bine nu încercam. Prea multe detalii irelevante. Nimic la subiect simplu și concret. Zăpăceala totala! Groaznic de dulce , nu mai fac in veci!oricum mulțumesc pt reteta, evident mu sunt vreo bucătăreasă iscusită dar ..

  49. Edit la comentul meu dezamagitor de dinainte! Reteta asta a fost un succes, okay ? imi cer scuze, am zis ca a iesit prea dulce (pt ca eu nu prea mananc dulce ) dar sotul meu a fost incantat de prajitura asta si am avut numai laude! Acum constiinta imi dicteaza: imi cer scuze, chiar a fost o reteta super! Multumesc inca o data! mult succes !

  50. Am făcut amandine….mi-au ieșit super frumoase si bune ….. doar k nu am avut glucoză lichidă am făcut fondant cu.miere…. reteta întocmai doar k am.inlocuit glucoza cu 3 linguri de miere naturală… a ieșit perfect sa întărit imediat după ce l-am mixat.
    Despre blat, nu mi-au iesit 3 foi…doar două foi am folosit o tavă un pic mai mare,mi-au iesit 20 de bucati mari 5× 5 Si încă 4 buc.mai micuțe și am îndreptat si marginile prajiturii. La glazura cu fondant am dublat rețeta dar nu a fost suficient…a mai trebuie încă o porție.
    În total mi-au iesit 48 de buc.de prajituri

  51. Imi fac curaj si incerc si eu reteta! 😍
    O intrebare(asa…”de încălzire”): as vrea sa o fac inyr o forma de tort, oare cantitățile sunt ok pentru unul cu diametrul de 26 cm? As vrea sa fiu sigura, nici sa nu fac risipa, nici sa nu raman cu juma’ de tort :)))

    Multumesc frumos pentru răspuns!

  52. Bună ziua! Fetelor sunteti geniale, prajiturile facute dupa retetele voastre sunt mereu apreciate! Acum am o întrebare, crema pentru amandine daca o fac in avans o pot pune in frigider si folosi ulterior? Dupaa 2,3 zile? Mulțumesc!

  53. Asta este „amandina” asa cum o stim cu totii dar in DEX apare o alta definitie:
    1. Prăjitură preparată din ciocolată și cremă (de migdale).
    1.1. Cremă de migdale.
    Poate este si asta o „amandină” dar nu este „amandina” #1.
    Definitia DEX gresita se propaga pe internet si acum apare si in wikipedia pe pagina engleza si pe pagina franceza pentru prajitura ROMANEASCA !
    Oare domnii care scriu la DEX nu au mancat niciodata amandina ???
    Doamne si domni bucatari: e timpul sa combatem impreuna dezinformarea culinara !
    La tastaturi !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.