Fondant reteta de cofetarie. Cum se prepara fondantul acasa? Cum folosim fondantul la creme, glazuri (amandine) sau bomboane? Ce facem cu un fondant zaharisit? Acestea sunt intrebari la care am tot promis sa va dau un raspuns. Iata ca noua sectiune de „Retete de cofetarie autentice” va va prezenta pas cu pas cum se prepara prajiturile si torturile atat de indragite.
Reteta de fondant este una de capatai in cofetaria romaneasca, fondantul fiind folosit la majoritatea cremelor de prajituri (mai rar apar cremele cu oua, numite aparel). Este ieftin, rapid si usor de preparat. Dati-va seama ca majoritatea cremelor (de la Amandine, Bucuresti etc) se obtin prin mixarea untului cu fondant, in parti egale. Simplu…nu?
Tipuri de fondant reteta de cofetarie
Fondantul este de 2 tipuri: de cofetarie si de bombonerie. Primul, fondantul de cofetarie (pe care vi-l prezint azi) este mai moale si contine glucoza (sirop). Cel de bombonerie este mai cleios, mai dens si se face fara glucoza (in schimb i se adauga zeama de lamaie sau otet pentru a impiedica zaharisirea lui).
Am mai pomenit ca detinem Retetarul de Cofetarie si Patiserie de pe vremuri, din anii ’60, (cel dupa care se pregateau prajiturile copilariei noastre) si ca vom testa mai multe retete clasice din el. Nu doresc sa intru in polemici cu nimeni, eu doar va spun cum se prepara prajiturile ca la carte, ca sa nu mai fiti amagiti de tot felul de retete care circula pe internet. Faceti exact cum doriti.
Eu sunt sigura ca veti invata foarte repede sa faceti fondant si sa glasati Amandine si alte prajituri ca niste profesionisti! Nu va speriati de fondant pentru ca se poate repara oricand (fie se topeste pe baie de abur, fie i se adauga un pic de apa, fie se mai freaca un pic). Fara panica si frica!
Tot cu fondant se fac celebrele bomboane umplute cu nuca, cafea, ciocolata sau cocos – reteta aici.
Iată și frumoasele Indiene cu frișcă naturală și glazură de fondant – rețeta aici. Cojile lor sunt bombate, semisferice (nu niște biscuiți plați).
Siropul de glucoza se gaseste si in magazine (Selgros) si arata asa (borcan de 400 ml). Unii autori indica inlocuirea lui cu mierea…. eu nu recomand asta. In reteta scrie clar „sirop de glucoza” asa ca m-am tinut de ea. Mierea contine si fructoza, e alt tip de zahar. In plus ea deturneaza gustul si culoarea fondatului. Nu se poate renunta la siropul de glucoza pentru ca el este cel care confera elasticitate si luciu fondantului (fara el fondantul este opac si casant, sfaramicios). Daca va place mierea si credeti ca obtineti acelasi rezultat… faceti cum doriti.
UPDATE – cumparati cea mai IEFTINA miere pe care o gasiti. Va asigur ca este trucata cu mult sirop de glucoza! Sau folosiți tableta de glucoza – este ieftina si se gaseste in toate magazinele alimentare.
Cantitatile de mai jos sunt suficiente pentru a prepara fondantul necesar umplerii si glasarii unei tavi de Amandine (cca. 24 de buc de 5 x 5 cm) sau pentru a glasa un tort sau pt a prepara crema unui tort (de cca. 22-24 cm). Sfatul meu este sa faceti o sarja mai mica de test (sa zicem din 100 g zahar, 30 g apa si 30 g glucoza) ca sa vedeti cum va descurcati. Sfatul urmator este sa faceti o alta sarja de 3-4 ori mai mare decat cea din reteta si sa pastrati la rece fondantul (nu are termen de expirare… cateva luni sigur tine) si sa-l aveti la indemana oricand aveti nevoie. Il puteti colora cu coloranti sau cacao si il puteti folosi la zeci de prajituri si torturi. Fondantul poate fi si aromatizat cu vanilie, rom, migdale sau alte arome.
- 500 g zahar tos
- 150 g apa
- 150 g glucoza lichida, tableta de glucoza sau cea mai ieftina miere din supermarket
- vanilie (1 plic de zahar vanilat sau miezul de la ½ pastaie vanilie)
Mod de preparare fondant reteta de cofetarie
Nu va panicati pentru ca treaba merge repede. Am cantarit 500 g de zahar si le-am asezat intr-o cratita de inox cu pereti inalti.
Am turnat cei 150 ml de apa si am asezat cratita la foc mediu. Daca folositi glucoza solida si aceasta se pune acum, de la inceput, rupta in bucatele.
S-a format un sirop care a inceput sa fiarba. Ca sa va dati seama cand se opreste fierberea aveti nevoie de un termometru – eu am unul de carne cu 23 RON din Selgros. Cand siropul a ajuns la 110 C am tras cratita de pe foc si am adaugat siropul de glucoza sau mierea ieftina. Puteti face si testul cu farfurioara picurand cativa stropi de sirop pe ea. Dupa cateva secunde prindeti intre degetul mare si cel aratator un strop din acest sirop (usor racorit pe farfurioara) si incercati sa vedeti daca se formeaza o coarda (un fir) cand le indepartati unul de altul. Greseala cea mai mare este sa fierbeti siropul prea mult – el se va ingrosa, isi va schimba culoarea si va duce la zaharisirea fondantului. Mai bine mai subtire decat prea gros. Daca siropul trece de 112-113 C el se va transforma in fondant de bombonerie, mult mai tare si mai sfaramicios.
Mod de mixare fondant reteta de cofetarie
Ce facem mai departe? Am pus in congelator un castron metalic din inox si l-am lasat 3-4 minute la racit. L-am scos si am turnat in el siropul fierbinte de zahar cu glucoza si NU am amestecat! Am asteptat vreo 30 de minute ca siropul sa se racoreasca pana la 37-40 C, Daca nu aveti termometru va trebui sa testati temperatura siropului cu mana – sa fie cald dar nu fierbinte. Cand siropul s-a racorit am inceput sa-l bat cu mixerul.
In sfarsit incepe sa semene cu vreau sa fac: fondant! S-a albit si a devenit cremos si gros.
Acum i-am pus si vanilia (miez de pastaie sau 1 plic de zahar vanilat). Acum puteti sa-l aromatizati cu ce doriti sau sa-l colorati in roz, verde, bleu.
In cofetarii exista mese cu blat de marmura iar siropul de zahar este turnat dintr-o miscare pe o asemenea masa si se asteapta racorirea lui acolo, baltoaca. Cand a ajuns la 37-40 C se incepe tablarea fondantului cu spatula metalica cu lama lata (numita sistra). Se tot intinde balta de fondant si se aduce iar la mijloc pana se obtine pasta dorita. In laboratoarele mari exista si masina de tablat – vorbim de zeci de kilograme de fondant.
Pastrare fondant reteta de cofetarie
Momentan fondantul este caldut si maleabil, pastos, neted. Pe masura ce se va raci se va intari ca piatra. Fara panica! Il puteti pastra cateva ore chiar in castronul in care l-ati facut, acoperindu-l cu o hartie de copt mototolita si udata bine cu apa rece sau il puteti incalzi usor pe baie de aburi (asezand castronul metalic peste o craticioara in care fierbe apa) – el redevine fluid si poate fi turnat in recipiente cu gura larga, prevazute cu capac si pastrat la frigider (de ex. cutii de plastic cu capac).
Daca vi se pare prea tare si bolovanos il puteti stropi cu putina apa rece (30 ml) si il puteti framanta cu mana, din aproape in aproape. Fondantul meu, chiar si rece, are aspectul si consistenta unei plasteline tari si umede. Are elasticitate. Eu il tin in frigider in punga groasa de plastic, bine inchisa (sa nu prinda miros).
Oricand am nevoie de fondant rup cu usurinta bucati din aceasta masa si il folosesc conform retetei. Acum stiti sa faceti fondant reteta de cofetarie 🙂 Daca se zahariseste se pune pe baie de abur si se stropeste cu apa rece – prin topire isi revine.
Cu fondant de casa am glasat si Prăjitura Boema cu ciocolată și frișcă – reteta aici.
Sau Prăjitura Tosca cu castane , ciocolata și frisca – reteta originala de cofetarie – reteta aici.
Cu acest fondant se glaseaza si prajitura Siret – reteta aici.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti Retete de Cofetarie Autentice – Colectia:
[…] de toate va invit sa preparati 600 g de fondant de cofetarie dupa reteta prezentata aici – o parte din el este necesara cremei iar restul pentru […]
buna , cu ce as putea inlocuii glucoza lichida? de unde pot cumpara?
Oana, faci o treaba grozava cu aceasta sectiune de retete de cofetarie! Eu una iti multumesc!
Laura, ma bucur ca apreciezi asta! Sper sa ne fie de folos tuturor.
Buna,
Iti multumesc pentru retete. Pot folosi si glucoza solida topita in loc de sirop glucoza, e acelasi lucru?
Buna, Anda! Nu stiu de care glucoza solida vorbesti – de cea pura, alba? Stiu ca se poate face pasta de zahar cu ea dar nu stiu cum s-ar comporta la fondant.
Am facut acum de curiozitate fondantul din 100 gr zahar, 30 ml apa si 30 gr glucoza.Glucoza a fost tableta ca nu am avut lichida, pana a fiert siropul am topit glucoza la microunde.Am racit un castronel de inox in congelator si am urmat pasii.Nu am avut termometru, dupa 8 minute am bagat o lingurita si am luat pe deget putin sa nu ma ard si a facut o coarda dar care se rupea rapid, am mai lasat un minut si am oprit focul.Am pus glucoza si apoi am turnat in castronul racit.Am lasat sa se raceasca pana cand am suportat la mana si am batut cu mixerul.Imediat s-a albit.A iesit incredibil si ce frica mi-a fost de acest fondant :)Multumesc mult pt reteta.O sa fac o cantitate mai mare cu glucoza lichida la borcan.Pupici!
Asta este o veste grozava! Ma bucur de fiecare data cand ne anuntati cate o reusita :). Spor la treaba pe mai departe si sa ne tii la curent!
Buna seara. Am făcut și eu fondantul dar mi-a ieșit prea fluid. Unde am greșit ?
Nu l-ai fiert destul. Mai pune-l la fiert la foc mic ca sa mai scada.
Ok. Mulțumesc frumos, asa am sa fac. Eclerele în schimb mi-au ieșit tare bine, crescute, rumene și usoare. Aveți niște rețete minunate și explicate extrem de clar și complet. Va felicit pt munca de calitate, profesionalism, generozitate și dragostea pt bucătăria făcută cu grija și dupa reguli
[…] cititori. Am reunit aceste retete in sectiunea „Retete de Cofetarie Autentice” – fondant, amandine, crema de vanilie, limbi de pisica, pandispan etc. Astazi va prezint Tortul Joffre sau […]
[…] ’60) iata ca a venit si randul savarinelor. Pana acum am facut crema ganache de ciocolata, fondantul, Amandinele, fursecurile limbi de pisica, Tortul Maresal Joffre […]
In primul rand multumesc pentru seria de retete de cofetarie! Sunt prajituri de care imi e dor iar asa am sansa de a le prepara acasa, dat fiind ca nu mai sunt in Ro ca sa ma duc pur si simplu la cofetarie sa le cumpar.
In al doilea rand, o intrebare: puteti publica (daca o aveti, evident) si reteta fondantului de bombonerie? (Si a bomboanelor fondante de cofetarie, evident! :)))) ) Imi doresc tare, tare mult sa pot face si eu bomboane fondante ca cele pe care le cumparam de la cofetarie acum ‘jde ani! Parca degeaba pot face cake balls si toate minunatiile de trufe, tot la bomboanele alea roz si mov si bej de la cofetarie, cu bucatele de nuca in umplutura (care umplutura cred ca am inteles ca este tot fondant, amestecat cu arome, cu nuci/ migdale maruntite si ceva unt, da’ nu sunt sigura, e foarte probabil sa bat campii acu’… 🙂 ), imi sta gandul! Multumesc!
Sigur ca da! Fondantul de bombonerie este pe lista si il voi prezenta in curand 🙂 Ma bucur ca iti plac retetele noastre!
Oana draga, iti multumesc din suflet pentru reteta de Amandine. Insa punctul cel mai interesant este obtinerea Fondantului pe care nu am stiut cum se obtine pana sa iti citesc blogul tau.
Apreciez mult pagina ta si imi este mereu sursa de inspiratie pentru bunatatile pe care le ofer familei mele.
Buna ziua,va urmaresc retetele si marturisesc ca am incercat cateva….sunt minunate! As vrea reteta de fondant pentru bomboane daca este posibil.
in fondantul de bombonerie nu s epune glucoza si se lasa siropul mai mult la fiert – pana in stadiul de bomboana cleioasa.
[…] de ciocolata cu visine si zmeura si iar blat de cacao. Deasupra i-am facut un decor picurat din fondant alb (reteta aici) si din felii de fructe proaspete (inmuiate in jeleu alimentar Torten […]
Dragă Oana,
Am urgentă nevoie de ajutorul tău. Am făcut totul după indicațiile tale, inclusiv termometru. Dar pasta mea este încă translucidă și nu prea groasă.
Poate fi de vină faptul că pe borcan scrie energizant? Dar la conținut scrie glucoză! Știu că ești foarte exactă, dar spune-mi dacă 150 glucoză sunt sigur grame/ml. Măsurătoarea mea a indicat că 150 g glucoză=100 ml glucoză.
Te-am bătut cam mult la cap. Iartă-mă! Te prețuiesc prea mult și respect enorm tot ce faci!
Cu drag, Felicia, o sibiancă de-a bunicii Buia
Felicia, nu stiu ce tip de glucoza „energizanta” ai folosit. Stiu ca se gaseste asa ceva sub forma de tablete. Ai gasit la borcan? Cu siguranta ca glucoza de care vorbesc eu (siropul de glucoza) are densitate mai mare decat 1 g/ml asa ca e posibil ca 100 ml sa cantareasca 150 g. Te asigur ca eu am cantarit glucoza din reteta (in grame) si nu am masurat-o volumetric.
Sigur e de vină glucoza mea – e un borcan de 315 ml, firma Arovit, inscripționat Energizant, lichid, dar, e drept că la ingrediente apare și fructoza care, scriai tu, nu e bună la fondant. Sursa: Carrefour. Fondantul meu e într-o caserolă de ieri, la frigider, dar nu e modelabil și nici alb.
Va trebui să cumpăr și eu din aceeași sursă ca și tine, adică Selgros.
Sănătate și spor în tot ce faci!
Te asigur ca iti va iesi cu glucoza pe care am folosit-o si eu.
Buna dimineata,
am preparat aceasta glazura cu glucoza solida, topita la microunde…..
Nu a iesit asa cum apare in fotografiile voastre, semn ca trebuie folosita glucoza lichida, recomandata de voi (stiam, deja, ca trebuie sa respect reteta, dar nu am avut timpul necesar, sa procur glucoza)….
Ideea este ca am folosit-o, totusi, la glazurarea unor mini eclere si a fost ok (voi posta o fotografie a produsului finit,daca ma pot exprima astfel…. 😀 ).
Gandindu-ma ca sunt pe drumul cel bun, in weekendul urmator , voi repeta reteta, respectand intru totul, ingredientele.
Va multumesc, sunteti minunate!
Da, trebuie glucoza lichida. Sa ne trimiti poza cu eclerele glasate la [email protected]. Data viitoare iti va iesi mai bine fondantul 🙂
Salutare!imi doresc foarte mult sa materializez rețeta de amandine dar nu găsesc sirop de glucoza! Am fost in Selgros si Auchan! Nimic! Mai aveți alta idee? Mulțumesc!
Am vazut si eu ca nu mai este glucoza in Selgros. Nu am idee de unde sa va spun sa luati. Eventual cea mai ieftina miere – care e trucata cu glucoza.
Nu aveti si o reteta de bomboane fondante, din acelea cu nuca invelita in fondant?
Buna seara! Aveti idee de ce s a zaharisit siropul in timp ce asteptam sa se raceasca! Am folosit sirop de glucoza
Buna. Am o întrebare daca puteti sa mă ajutati? Fondantul de bombonerie este si cel ce se foloseste pt decoratiuni pe torturi-figurine? Se poate prepara acasa? Sau Icing,pasta de zahar pe care am vazut-o de vânzare pe internet este altceva? Sau aceste figurine se pot realiza si din martipan? Vreau sa ii fac un tort fiului meu luna aceasta si vreau sa si experimentez înainte sa fiu sigura ca va iesi… Multumesc anticipat !!
E cu totul altceva. Fondantul de bombonerie este mai dur decat cel de sus (dupa uscare) si este casant. Nu are legatura cu pasta de zahar. Martipanul este o pasta compusa din 66% migdale macinate si restul zahar. Deci pasta de zahar din comert NU este martipan. Martipanul costa in jur de 100 de lei/kg.
Pentru figurine poti folosi pasta de zahar.
Buna ziua!
Va admir de foarte mult timp si ma incanta de fiecare data cand intru pe blogul dumneavoastra..am si eu o intrebare vis a vis de aceasta pasta fondant daca o pot colora ,.nu cu colorant…. ma refer la cacao sau orice altceva dar nu alba
Multumesc!!
Sigur ca da! Uite la reteta de amandine cum am colorat glazura cu cacao http://savoriurbane.com/amandine-reteta-originala-de-cofetarie/
Buna seara, am nevoie de ajutor! Nu gasesc glucoza lichida!
UPDATE – cumparati cea mai IEFTINA miere pe care o gasiti. Va asigur ca este trucata cu mult sirop de glucoza!
[…] final am pudrat eclerele si choux cu zahar. Se pot glasa si cu fondant (reteta aici). Sunt gata de servire! Se pot pastra cateva ore la […]
Niciun update in legatura cu glucoza lichida? Unde o gasim? Vreau neaparat sa fac amandine.
UPDATE – cumparati cea mai IEFTINA miere pe care o gasiti. Va asigur ca este trucata cu mult sirop de glucoza!
Ok. Voi incerca asa! Mersi
Buna Oana.
Am urmat toti pasii cu ingredientele recomandate de tine, dar fondantul meu a ramas lichid! L-am fecat cu mixerul o ora cred!
Se mai poate face ceva cu el?
Multumesc mult pentru tot ceea ce ne invatati!
Probabil ca mai trebuie fiert ca sa mai scapi de umiditatea din el. Pune-l la foc mic si amesteca-l constant pana ajunge la fierbere. Lasa-l la clocotit 2-3 minute (nu mai mult) si apoi repeta pasii cu racirea si mixarea.
as dori sa obtin o glazura pe baza de fondant caramel ??? ma puteti ajuta ??? astept raspuns pe mail [email protected] multumesc
Faci fondantul si-l lasi la racit. A doua zi il incalzesti pe baie de abur si il amesteci cu sirop caramel (vezi reteta de amandine) http://savoriurbane.com/amandine-reteta-originala-de-cofetarie/
[…] Boema este glasata cu fondant cu cacao. Puteti sa preparati fondantul in casa dupa reteta aceasta sau puteti inlocui glazura cu un ganache de ciocolata amaruie – reteta aceasta. Eu am facut-o […]
deabea astept sa incerc aceasta reteta de fondant aveti cumva reteta de pasta de zahar sa pot face figurine la torturile nepooteilor multumesc mult Dumnezeu sa va binecuvinteze
[…] Asa cum am povestit si la Prajitura Boema, am adaptat un pic reteta ca sa va usurez munca. Blatul este un pandispan cu cacao iar glazura este un ganache de ciocolata amaruie (ca sa nu va incurc cu reteta de fondant de casa). […]
Cu reteta aceasta pot acopri un tort?
Poti dar depinde de dimensiunile tortului 🙂 Eu zic ca-ti ajunge pentru un tort de 24-26 cm si inaltime de 6-7 cm.
Pt fondant , dupa ce a ajuns la 110C se pune glucoza si se mai fierbe? Sau se ia de pe foc?
„Cand siropul a ajuns la 110 C am tras cratita de pe foc si am adaugat siropul de glucoza”. Deci nu mai e pe foc.
Buna seară, am gasit sirop de glucoza pudra, stiti cumva cum as putea sa il folosesc in reteta? Pot trimite poza cu ambalajul daca vreti. Multumesc.
As recomanda mierea ieftina.
buna seara, realizand reteta de fondant am intampinat o problema, ulterior cititnd comentariile , am vazut ca nu sunt singura,deci: odata pregatit siropul cu apa si zahar, consistenta ok, odata ce l-am pus la racit impreuna cu siropul de glucoza in castronul de inox tinut in prealabil la rece, mi la zaharisit siropul, nu in totalitate, dar oricum…se simte..am mixat oricum fondantul si a iesit ca in reteta dar as vrea sa stiu unde gresesc. Multumesc
Cred ca asta tine de zahar, unele tipuri fiind slab calitative. Am nimerit zahar care nu s-a topit nicicum cand am vrut sa fac zahar ars (caramel), ramanand „bolovani”. Ma bucur ca pana la urma ai reusit 🙂 In principiu, daca simti cristale de zahar in fondantul rece, poti oricand sa-l dregi incalzindu-l pe abur si stropindu-l cu putina apa.
am incercat aproape toate retetele de cofetarie si ies identice cu cele cumparate! felicitari
as vrea sa stiu daca e bine sa pui ciocolata in fondant pt stabilitate .adica sa tina mai mult glazura pe prajitura
Poti! Ti se va ingrosa mai tare dar poti sa reglezi consistenta cu putina apa. Tot procedeul se petrece pe baie de aburi, nu direct pe foc. Mai intai incalzasti fondantul si apoi vii cu ciocolata rupta in bucatele. Sa fie o ciocolata de calitate, cu unt de cacao in ea.
Foarte bun!
Aveti reteta de la fondantul cu care se prepara prajitura violeta?
[…] pregatit 300 g de fondant alb dupa aceasta reteta. Daca nu aveti timp de asa ceva puteti cumpara serbet alb de vanilie din Kaufland (raionul […]
Minunat ! Caut de multa vreme o reteta de fondant, explicata . Acum am inteles ca temperatura de fierbere conteaza si nu timpul de fierbere; contactul siropului cu o suprafata rece impiedica formarea cristalelor ( in procedeul clasic, in timpul fierberii se sterg peretii vasului cu o carpa umeda), iar mixarea ( echivalentul tablarii) este cea care da finete fondantului.
Pentru mine, care sunt in bucatarie doar o amatoare, retelele voastre sunt absolut minunate.
Timpul de fierbere este invers proportional cu suprafata de vaporizare si caldura la care este expusa oala (vasul). Am explicat asta si la gemuri si dulceturi. Cu cat cratita e mai larga cu atat mai repede scade gemul.
[…] Ați văzut în lista de ingrediente că fondantul este necesar atât la cremă cât și la glazură. El se prepară din apă, zahăr și sirop de glucoză după această rețetă. […]
Pana la urma merita incercat oricum! Nu ai ce pierde, 1 kg de zahar e 2 lei!
buna am incercat si eu sa fac fondant dupa reteta prima data a iesit prea lichid… (recunosc ca nu l-am lasat pana la 110grade ci 108grade)si nici nu a trecut testul degetelor asa ca a doua zi l-am mai pus la fiert inca odata a trecut testul si l-am lasat si a fiert si pana la 110grade.dr cand sa racit tot nu a fost asa tare ca in descrierea ta.dar l-am folosit asa la amandine si cand m-am uitat dimineata la ele fondantul sa cam topit pe unele locuri .oare de ce?mentionez ca am folosit miere de albine…aa a mai ramas fondant cu cacao care s-a intarit f tare
Pai cel de la amandine e cu cacao… deci s-a întărit până la urmă?
s-a intarit cel care a ramas in plus
Cat cacao se Pune la cantitatile date pentru fondant
Vezi la Amandine https://savoriurbane.com/amandine-reteta-originala-de-cofetarie/
am glazurat amandinele si boema si apoi le-am pus in frigider.dimineata fondantul era topit si se scursese de pe boema iar pe amandina intrase partial in blat.doar cel ramas s-a intarit ca piatra…oare ce am gresit…am pus zahar cristal nu tos…si o fie asta problema
Buna! As vrea sa incerc aceasta reteta, dar fara glucoza sau miere de orice fel. Am inteles ca pot face un sirop de zahar, cu ce cantitati sa testez?
Poti inlocui cele 150 g de miere sau glucoza cu zahar insa rezultatul final nu va fi acelasi.
[…] Boema este glasata cu fondant cu cacao. Puteti sa preparati fondantul in casa dupa reteta aceasta sau puteti inlocui glazura cu un ganache de ciocolata amaruie – reteta aceasta. Eu am facut-o cu […]
Buna Oana, Eram innebunita dupa glazura de fondant si cautam de o viata . Ma bucur din suflet ca ai publicat reteta fondantului. Blogul vostru este super profesionist.!!!!!!!!!
As vrea sa te intreb daca as putea inlocui glucose syrup cu corn syrup. L am cumparat deja si pare a avea aceeasi consistenta .( Aici in Montreal nu gasesc glucose syrup, dar e plin de corn syrup.)
Mersi din suflet !
Mia
Da, corn syrup poate inlocui glucoza lichida.
Am gasit asta pe internet : glucose syrup de casa.
https://www.youtube.com/watch?v=0nBsBhx9DyQ
Din cercetari pe net am cam de dus ca cele 2 siropuri sunt aproape la fel. o sa inerc sa fac cu corn syrup sa vad.
Hmm… seamana dar nu e chiar sirop de glucoza. Zaharul este zaharoza iar aceasta contine glucoza si fructoza. Ar trebui incercat siropul acesta.
[…] cristalizarea siropului se folosește și o cantitate de glucoză lichidă sau solidă (tabletă). Aveți aici rețeta fondantului de […]
Acest tip de fondant se poate folosi si pentru a face flori de fondant pentru torturi? Nu m-am dumirit eu prea bine din ce se fac aceste flori, unele surse zic fondant, altele Blumenpaste sau gum paste. Ma puteți ajuta?
Din fondant cu lapte praf se faceau florile de pe vremuri. Acum se fac din gumpaste. Mie nu-mi plac, oricum.
Din ’95 până în 2005 am lucrat într-un laborator de cofetărie. Colega și șefa, cofetari cu vechime, laboratorul dotat de pe vremea lui ceașcă😀 Aveam o mașină care făcea fondantul:un cazan de alama sus(în care turnam zaharul fiert cu glucoza) , lăsam zaharul sa curgă fir într-un melc, care era răcit cu apa, dincolo ieșea fondantul alb
Și cu spuneați îl foloseam la toate cremele și făceam trandafiri pe masa de marmura cu becul și ulei😊Ce vremuri….
Dacă vreau să glazurez amandine, ce cantitate de cacao ar trebui sa pun la fondantul de mai sus ? Si cand trebuie pusă??
Ai de vreo 3 ori mentionata reteta de Amandine mai sus. Uite-o si aici https://savoriurbane.com/amandine-reteta-originala-de-cofetarie/
Va multumesc !!
Bună!O dată mixata compozitia trebuie sa stea la frigider un anumit numar de ore si apoi se poate lucra cu ea?
Nu, e de ajuns daca e la temperatura camerei.
Buna fetelor,
Va multumesc din suflet pentru toate retetele gasite aici. In special pentru gustul de alta data al savarinelor si al bomboanelor fondante.Toate retetele date voi mi-au iesit. Apreciez foarte mult profesionalismul vostru.
Buna! Fondantul de bombonerie e totuna cu serbetul? Ai cumva o reteta de serbet? Tare as vrea sa fac, dar nu stiu cum…ma gandeam ca reteta fondantului seamana cumva cu reteta serbetului…multumesc mult! Si multumesc pentru toate retetele tale, niciodata n-am dat gres cand am respectat tot ce ai spus tu…
[…] din abundență peste tort. Ce se scurge se recuperează și se reutilizează cu altă ocazie. Rețeta fondantului o găsiți aici și rezultă 700 g de […]
Buna,
Iese perfect cu glucoza solida ( traditionala tableta pe care o gasim mai prin toate magazinele ).
Aveti grija la temperatura! Eu am facut din 300 gr de zahar si dupa ce a dat in fiert, in 20 de secunde a ajuns la 110 grade C. Daca nu aveti termometru, faceti verificarea imediat dupa ce vedeti ca fierbe.
Eu am mixer de mana si in 3-4 minute de mixat a ajuns la consistenta potrivita.
Am facut bomboane fondate cu transa aceasta ( buuuneee). In weekend fac iar, pt tortul Amandina.
Multumesc pentru reteta! Ma ajutati sa fac fericiti oameni dragi mie ( fani nostalgici dupa bomboanele fondante si Amandinele de pe vremuri ).
Bună ziua,
Pot folosi sirop de porumb? Mulțumesc anticipat.
Am citit acum in celelalte comentarii ca pot.
Bună Oana, vin să îți mulțumesc pentru rețeta adevărată a acestor minunate prăjituri și să mă laud cu reusita unui superb tort Amandina!
Am mai făcut fondantul de multe ori pentru prăjitura București, dar doar am glazurat, îl foloseam imediat ce-l terminam.
Era super bun, aromat, lucios….o reușită de fiecare dată. Azi însă l-am făcut ca la carte (rețeta ta 😚) Inițial a fost cam fluid, probabil am ținut termometrul pe fundul cratiței și mi-a arătat eronat 110 grade.
Am citit toate comentariile și am găsit soluția 😕 am luat-o de la-nceput, l-am refiert și am obținut exact „plastilina” de care spuneai.
Încă odată mulțumesc și toată stima pentru tine.
💗
Da, despre fondant am vrut sa scriu si eu ca mi-a iesit fluid, si nu am reusit sa imbrac amandina cu el, am oprit focul la 108 grade ca am zis ca inca cu doua grade creste din inertie, probabil am gresit. Mai am niste fondant ramas, inca lichid chiar daca a stat in frigider, o sa ma duc sa il mai fierb si sa vad ce se intampla. In rest, ca de obicei, retetele voastre sunt exceptionale. Multumiri!
[…] se prepară ca și fondantul de cofetărie (vezi aici rețeta) dar în locul apei se folosește o infuzie de petale de trandafiri sau alte flori, la alegere. […]
Neașteptat de bun a iesit fondantul. Am folosit glucoza tableta, l-am pus la fiert odata cu apa si zahărul, iar din momentul în care a dat în fiert siropul, l-am lăsat pe foc 6-7 minute. Nu am termometru, am făcut proba cu degetele. A iesit perfect. Nu ma asteptam sa-mi iasa.
[…] Într-o crăticioară cu coadă se dozează zahărul pudră, cacao și apa. Se încălzește amestecul amestecând pentru uniformizarea amestecului, se lasă să se răcească și se adaugă untul și esența de rom. Se amestecă și se transferă într-un poș de unică folosință, păstrându-l la temperatura camerei. Cu glazura se vor îmbrăca capacele prăjiturii și apoi se va executa grileul tipic. Sunt sigură că rețeta originală era cu fondant de ciocolată, cel puțin așa o țin eu minte, dar rețeta aceasta este o scurtătură către fondant. Dacă vreți să faceți fondant, găsiți o rețetă bună pe Savori Urbane. […]
Buna ziua am o intrebare.Oțetul sau lămâie cand se pun.Multumesc frumos.
La fondantul de bombonerie se pune un pic de zeama de lamaie de la inceput – cand pui apa cu zaharul.
Buna,vreau sa vă mulțumesc pt faptul că împărtășiți din experiența ,pentru mine „savori urbane „a devenit „Google” in ale cofetăriei.Multumesc.Azi am nevoie de puțin ajutor,la fondantul alb nu mă descurc.l-am preparat de mai multe ori ,dar întotdeauna iese diferit.Am folosit glucoza lichida dar nu îmi este foarte clar după ce adaug glucoza continui fierberea sau nu?.
Buna ziua ! Complicat cu această glucoză lichidă sau solidă…. am cautat într-un oraș întreg nu am gasit deloc niki macar solidă la tabletă (pe vremuri stiu k era mai peste tot)…. am gasit decat energizant lichid ce seamănă cu mierea la culoare si textura. Va rog sa imi spuneti daca il pot folosi la fondant?… k nu vreau sa stric reteta😕….as fi foarte dezamăgită daca nu iese. Firma este Arovit
La ingrediente scrie sirop glucoza – fructoza
La ingrediente scrie sirop glucoză – fructoza
La ingrediente scrie sirop glucoză- fructoza
La ingrediente scrie sirop glucoză fructoza
Scuze k am scris de atatea ori …..nu imi arăta dlok k se postase comentariul
Nu am gasit delok niki glucoză lichidă niki solidă…. am miere de salcâm naturală…. o pot folosi în loc de glucoză??…..
Buna seara ,Andreea https://topingrediente.com/sirop-de-glucoza-flacon-1-4-kg/?gclid=Cj0KCQiA3NX_BRDQARIsALA3fIIgjcVgvB8-IAApNk88VFF5WGQHtYO9xcHpm3CIw-B6rs9gM5mscuQaAluLEALw_wcB
Buna ziua
Multumesc pentru reteta, intr-adevar nu este greu de executat, dar mie nu mi-a iesit ce trebuie.
Am folosit tableta de glucoza – nu am gasit sirop de glucoza – am folosit si termometrul in timpul fierberii, dar dupa ambele incercari m-am ales cu o pasta moale, alb-galbuie, nicidecum cu fondant tare.
Pe prima am folosit-o la amandine: crema am iesit foarte buna, dar glazura nu a iesit tare, evident.
In perioada urmatoare as vrea sa fac un tort amandina si as avea nevoie de acest fondant.
Ceva sugestii? Sau mai degraba sa cumpar fondant gata preparat?
Multumesc,
Mihaela
Am incercat această rețeta de fondant de câteva ori, rezultatul a fost la fel mereu. Nu sa întărit suficient rămânea moale(curgea dupa lingură), l-am mai fiert iar de 2 ori sa mai scadă…atunci sa întărit. Am urmat rețeta întocmai(cântărite ingred. si glucoză lichidă+ termometru),nu stiu de ce nu imi iese cum trebuie. Mie una mi se pare prea multa glucoza in rețeta, am incercat si cu mai puțină glucoză mi se pare k se întărește mai mult așa. Am încercat si cu miere naturală 3 linguri (45g) așa mi sa parut ce a mai reușită rețetă, dar tot nu se face asa tare cum ar trebui. Mai am o problema,după ce ornez ptajiturile la temperatura camerei fondantul se întărește frumos… dar dupa ce le bag la frigider in cateva ore începe să se înmoaie fondantul, se vede cum curge după prajituri… le strica tot aspectul! Ar fi super daca ati face si un video cum se realizeaza acest fondant, ar fi de mare ajutor! Repet am urmat toti pașii exact dar nu a iesit ce trebuie mai ales cu atâta glucoză lichidă… unde greșesc?…si cum ar trebui păstrate prăjiturile sa nu se mai înmoaie fondantul ?de ex la amandine care are crema cu unt trebuie puse în frigider k sa se întărească(pana aici ok)! dar ce fac apoi dupa ce le glazurez cu fondat si le pun in frigider eșec. Le am pus si într-o cutie de plastic si de carton degeaba,tot se inmoaie! As vrea sa imi scrieti rețeta cum trebuie daca mai adăugați sau modificări ceva in ea, pt k este păcat de ingrediente. În cofetării se păstrează tot in lăzi reci gen frigider…. acolo nu se înmoaie…nu pot sa imi dau seama de ce se înmoaie fondantul. Si restul de fondant care il păstrez in pungi inchise ermetic tot mi se înmoaie în frigider… .😕😕!?! De obicei imi ies toate rețetele f bine….dar aceasta cu fondant nu ii dau de cap… ajutați’ma cu un raspuns va rog! Multumesc
Cred k nu prea citiți comentariile lăsate, astept un răspuns de vreo 3 luni 🤔! nu m’am lămurit cu rețeta de fondant….pana la urmă cum se păstrează amandine corect și fără să se înmoaie fondantul in frigider??… dacă le las în bucătărie pe masă se înmoaie crema k este cu mult unt(mai ales k este vară )dar rămâne glazura tare ! Păcat de rețetă si de ingrediente, toate ies bine până la glazura cu fondant care vine pusă deasupra…. se înmoaie în frigider in scurt timp si curge pe prajituri (se vede asa urât ii strica tot aspectul).
Chiar am respectat rețeta întocmai cântărite ingredientele(toate de calitate) si am si folosit termometrul! Unde este greseala???
Ar fi frumos din partea dv.sa imi răspundeți si sa ma lămuresc si eu…altfel nu o sa ma fac acestă rețetă daca până la urmă iese un eșec!!!
Nu știu câte zile doriți sp păstrați amandinele deoarec umiditatea din frigider atacă fondantul dacă acesta este expus direct. Cel mai simplu e să puneți prăjiturile într-o cutie cu capac.
Va salut ! Caut de multa reteta prajiturii BRATES . O stie cineva, ma poate ajuta ?
Am mixat fondant s-a albit, s-a îngroșat, dar este cam subțire adică curge de pe tel. Îl mai bat? Aștept sa se răcească?
prin racire el se ingroasa. oricum, daca il lasi la aer el va pierde mult din apa si se va intari
Buna ziua! Am incercat și eu prima oară. Însă deși termometrul indica 110 grade, după ce am pus glucoza lichida s-a făcut pietroi și nici nu a apucat sa se răcească la 40 grade. Pot sa ii mai fac ceva in stadiul acesta sau trebuie sa o iau de la capăt? Mulțumesc.
Puneti apa! Apa va inmuia/dilua fondantul
Prima data cand nu imi iasa a ramas lichid .oare de ce?
Buna! Sunteti cea mai tare! Pacat ca nu aveti si canal de youtube.
[…] Aici găsiți rețeta de fondant alb de cofetărie. Puteți cumpăra online fondantul acesta (pentru glazuri, NU pastă de zahăr!) doar că vine la cutii de 15 kg la cca. 128 lei (vezi aici). Puteți să vă asociați mai multe amice și să-l împărțiți (are termen de valabilitate lung, stă și 2 ani la temperatura camerei). Cu el se fac glazurile pentru Amandine, Boema sau bomboanele fondante și alte delicatese de cofetărie de pe vremuri. […]
Bună ziua! As vrea sa încerc să fac acest fondant, dar as vrea cu cacao cel pt amandine. Când punem cacao și cate grame la cantitățile pe care, le-ati prezentat mai sus? PS: Sunt începătoare între ale dulciurilor și as vrea sa nu greșesc.
Mulțumesc frumos!
este explicat in reteta de Amandine https://savoriurbane.com/amandine-reteta-originala-de-cofetarie/
La un moment dat scrieți că există două tipuri de fondant: unul de cofetărie și unul de bombonerie. Care se folosește la bomboanele fondante? Asta din rețetă e de cofetarie, de bombonerie n-am găsit. Doar vreau sa știu dacă cel din rețeta se folosește la bomboanele fondante. Mulțumesc