Șerbet de trandafiri – rețeta simplă de șerbet din petale de flori (liliac, toporași, violete, soc)

5

Șerbet de trandafiri - rețeta simplă de șerbet din petale de flori (liliac, toporași, violete, soc) savori urbane

Șerbet de trandafiri – rețeta simplă de șerbet din petale de flori. Cum se face șerbetul din petale de trandafir, toporași, liliac, violete, soc, salcâm? Rețeta de șerbet de trandafir ca pe vremuri. Ce este șerbetul și la ce se folosește? Rețete cu trandafiri. Rețete de dulciuri din flori.

Ce este șerbetul de flori și cum se prepară din trandafiri, violete, liliac, toporasi (viorele)?

Cei tineri se vor întreba, cu siguranță: ce este șerbetul și la ce se folosește? Acest șerbet din trandafiri este o pastă aromată și dulce (un fondant) care poate fi consumată ca atare, alături de un pahar de apă rece, sau care poate fi folosită la glasarea torturilor, prăjiturilor sau fursecurilor sau la prepararea unor creme fine pentru umplerea acestora.

cum se face serbet de trandafir reteta de pe vremuri

Cei mai în vârstă își amintesc de tradiția otomană (adoptată în Regat și Moldova) prin care musafirii erau serviți cu o linguriță de șerbet scufundată într-un pahar înalt cu apă rece. Mai gustai un pic de șerbet, mai luai o gură de apă care să mai „spele” din dulcele acestuia.

În alte dăți se serveau musafirii cu dulcețuri fine sau fructe confiate – tot însoțite de pahare cu apă rece. Avem și rețetele de dulceață de prune umplute cu nucă (aici), de caise umplute cu miez de nucă (aici), de nuci verzi (aici) sau dulceață de cireșe (vezi aici).

Toate zaharicalele excesiv de dulci sunt de sorginte orientală și au menirea de a te face să bei multă apă… adică să te hidratezi. Asta ca să reziști căldurilor excesive din acele zone. ”Sharba” este un cuvânt de origine arabă care înseamnă „băutură”. Baclavaua, rahatul turcesc (lokum), cataiful, halvaua sau halvița sunt toate extrem de dulci și trebuie consumate în cantități mici deoarece conțin multe calorii.

Șerbetul se prepară ca și fondantul de cofetărie (vezi aici rețeta) dar în locul apei se folosește o infuzie de petale de trandafiri sau alte flori, la alegere. Culoarea acestora și aroma specifică vor da savoarea deosebită a acestui șerbet din trandafir.

reteta serbet de trandafiri natural de casa

Am primit niște trandafiri de la dragii mei vecini Gabi și Dan. Sunt trandafiri de Damasc și sunt foarte, foarte parfumați. Acești trandafiri comestibili se recunosc după culoarea roz intens și după corola extrem de bogată – petalele fiind dispuse pe foarte multe rânduri.

Denumirea lor științifică este Rosa x damascena și puteți afla mai multe informații despre ei aici. Mulțumim mult, dragilor, pentru că vă gândiți mereu la noi!

Din aceste cantități rezultă 2 borcane de 200 g sși încă un borcănel de 100 g cu șerbet de trandafiri sau din alte petale de: liliac, viorele sau toporași, violete, soc, salcâm etc.

5.0 from 1 reviews
Șerbet de trandafiri - rețeta simplă de șerbet din petale de flori (liliac, toporași, violete, soc)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 borcane de 200 g cu șerbet de trandafiri
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 650 g zahăr
  • 160 g petale de trandafiri (10-12 flori mari) sau alte flori comestibile
  • 35 ml zeama de lămâie
  • 400 ml apă

 

Cum se face un șerbet de trandafiri – rețeta simplă de șerbet din petale de flori (liliac, toporași, violete, soc, salcâm)?

Cum pregătim petalele de trandafir sau alte flori?

Am pregătit ingredientele: trandafirii, zahărul și lămâia. Am spălat trandafirii și i-am scuturat. Am scos petalele cu grijă. Am încercat să nu rup petalele, ci să le desfac delicat. Am așezat petalele într-o oală.

Dacă folosiți flori de liliac, soc sau salcâm atunci acestea trebuie bine scuturate de praf și gângănii, spalate prin jet de apă rece și scurse în strecurătoare.

În cratiță am pus 400 ml apă și am pus petalele la fiert la foc mic. Am lăsat totul să fiarbă circa 5 minute. În acest timp petalele s-au albit aproape complet. Culoarea și aroma lor au trecut în apa în care au fiert.

Am strecurat lichidul și am stors bine petalele. Petalele nu se aruncă deoarece mai avem nevoie de ele.

Cum se face siropul pentru un șerbet de trandafiri?

În lichidul rămas (cca. 325 ml) am adăugat zahărul (dublu față de cantitatea de infuzie) și zeama de lămâie și am pus oala la fiert (la foc mediu). Sub nicio formă nu îmi place să adaug felii de lămâie cu coajă cu tot ci doar sucul proaspăt stors. Coaja de lămâie dă o cu totul altă aromă siropului și mie îmi place ca acesta să aibă doar parfumul natural al trandafirilor. Zeama de lămâie are rol anticristalizare și păstrează culoarea vie a siropului.

Am lăsat totul la fiert (la foc mediu) până ce siropul a ajuns la temperatura de 118° C. Nu lucrați cu foc foarte mare pentru că siropul se caramelizează și își schimbă complet gustul.

fierbere sirop de trandafir pentru serbet

Am stins focul, am adăugat înapoi petalele scurse anterior și am pus repede capacul peste oală. Am lăsat totul la răcorit și odihnit peste noapte. Astfel se extrag și restul aromelor rămase în petale.

Așa arată a doua zi. Am pus oala pe foc și i-am mai dat un singur clocot.

Apoi am strecurat totul printr-o sită sau un ștergar curat. Am pus siropul din nou la fiert până a ajuns la 116° C. Am oprit focul și am răcit oala cu sirop până la 40° C.

Cum se bate un șerbet din trandafir?

După ce a atins 40° C am transferat siropul de trandafir în castronul mixerului.

Am bătut șerbetul de trandafiri cu un mixer până ce s-a albit și s-a îngroșat. Cu cât se răcește mai mult, cu atât devine mai cremos. Dacă doriți puteți intensifica culoarea acestui șerbet de trandafiri cu câteva picături de colorant natural roșu. Aveți grijă să nu iasă o culoare țipătoare! Al meu are exact culoarea extrasă din petalele de trandafir. Practic este un fondant.

Dacă folosim petale de violete sau toporași (viorele) atunci culoarea șerbetului va fi liliachie. Florile de soc sau de salcâm nu modifică culoarea iar șerbetul va fi alb, ușor gălbui.

cum se bate serbetul cu mixerul (2)

Această etapă poate dura minute în șir. Nu disperați dacă nu vi se leagă imediat șerbetul. El trebuie să fie opac, cremos dar un pic fluid. În timp se va mai îngroșa deoarece va mai pierde din apă.

În cofetăriile profesioniste șerbetul se tablează. Adică se răstoarnă pe placă mare de marmură rece și se prelucrează cu sistra (o spatulă metalică lată).

Cum se păstrează șerbetul de casă?

Am pregătit borcane curate mai mici (de 200 g). Am turnat acest șerbet de trandafiri în borcane și le-am închis cu capacele din dotare. Șerbetul se păstrează ani de zile la cămară. Zahărul din el este conservantul natural.

borcane cu serbet din flori de trandafir

Am păstrat un pic de șerbet ca să vedeți mai bine textura lui. Este cremos, culorat plăcut în roz-plămâniu și are o aromă fantastică de trandafiri!

cel mai bun serbet de casa cu aroma de trandafiri

Dacă șerbetul din borcane se va întări excesiv (în timp) atunci puteți să-l înmuiați prin cufundarea borcanelor (bine închise) în apă fierbinte. Le lăsați acolo 15-20 de minute și veți vedea că șerbetul din ele se va înmuia un pic.

Șerbet de trandafiri - rețeta simplă de șerbet din petale de flori savori urbane

Fiind vorba despre o pastă tip fondant, putem folosi acest șerbet la prepararea unor delicioase bomboane umplute – vezi aici.

cele mai bune fondante de casa reteta de bomboane fondante cu lapte praf si nuca

Din acest soi de trandafir de Damasc am preparat mai demult atât sirop pentru iarnă (vezi aici)

O delicată dulceață de trandafir – vezi aici.

Sau trandafirată cu lămâie – un suc răcoritor, parfumat, dulce-acrișor – vezi aici.

Aici găsiți și rețete cu flori de soc: socată, sirop de soc, dulceață din flori sau din fructe de soc.

Socata reteta pas cu pas - cum se face socata cu lamaie savori urbane

 

5 COMENTARII

  1. si din nou, singura reteta care e suficient de bine explicata ca sa-mi reuseasca!!
    fara blogul dumneavoastra, nu as fi putut sa ma intorc la bucatele copilariei mele!!!
    ati putea pune si reteta (sau adaugat la postul asta) si explicatii pentru serbet de citrice? si poate si pentru serbet de ciocolata/cafea?
    multam frumos!

  2. Cel mai inteligent site culinar! Exista multa educatie si truda in spatele acestor informatii! Dar si multa bucurie si bunatate in a le impartasi ! Multumesc ,nu am dubii,cred in toate aceste retete! Sunt complete! Felicitari! Numai bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: