Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată

19

cozonac insiropat cu visinata lichior vinars ciocolata nuca visine

Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată. Rețeta de cozonaci însiropați, îmbătați cu lichior de vișine. Cozonac cu nucă împletit și despicat. Cozonac cu vișine și ciocolată. Rețete de cozonac de casă. Rețete pentru Paști sau Crăciun.

Acest cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu cremă de nucă cu ciocolată și vișine este de fapt o babka cu ciocolată – adică un cozonac evreiesc cu origini în Polonia și Ucraina, foarte opulent, despicat, împletit și glazurat sau însiropat. Am mai făcut babka în anii trecuți, cu umplutură de ciocolată, coji confiate de portocală, rahat, nuci etc. Vă las rețeta la final.

cel mai bun cozonac insiropat cu vinars sau visinata reteta savori urbane

Aici vă las rețeta cozonacului făcut pentru Crăciunul 2021: cozonac însiropat cu rom și umplut cu magiun, nucă, prune uscate. O nebunie cu la fel de multă cremă!

Cozonac cu magiun, prune uscate și nucă, îmbătat cu rom - rețeta de cozonac însiropat savori urbane

Despre rețeta de cozonac însiropat cu vișinată

Acest cozonac opulent a luat naștere din propria mea imaginație, inspirată fiind de rețeta de cozonaci însiropați cu vinars a Laurei Laurențiu care, la rându-i, a preluat rețeta de „cozonaci împleticiți” a lui Mircea Banu. Aluatul meu este complet diferit, umplutura este și ea diferită și mult mai generoasă dar am respectat câteva principii din cele 2 rețete menționate anterior: tehnica de împletire, dospirea la rece, dospirea la abur, însiroparea etc.

Sunt cofetar-patiser, am peste 30 de ani de experiență în bucătărie, așa că nu mi-este greu să anticipez rezultatul final al unei rețete imaginate de cozonac îmbătat cu vișinată. Știam că principiile universale din patiserie permit ca umplutura să reprezinte maximum 50% față de cantitatea de aluat de cozonac. Cozonacii însiropați cu vinars (de mai sus) au cam 75% umplutură, ceea ce deja e foarte curajos! Ei bine, eu am fost „kamikaze” și am mers cu 125% umplutură! Adică la 770 g de aluat am pus 965 g de umplutură (adică 1,25X cantitățile de la umplutură)!

Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată reteta savori urbane 2021

Vouă vă recomand să începeți cu 100% umplutură: la 770 g aluat să puneți 770 g umplutură (exact cât scrie în caseta de ingrediente). Un pic de nebunie trebuie și în bucătărie… dar doar când e dublată e cunoștințe solide în domeniu! Mereu v-am împărtășit cu drag rețete corecte și v-am explicat principiile fizico-chimice care stau în spatele unor procese tocmai pentru a vă reuși si vouă preparatele respective.

Țineți cont de faptul că prepararea lui se întinde pe 2 zile și că mai necesită câteva ore bune de maturare după ce-a fost însiropat! Nu încercați să o luați pe „scurtături” pentru că nu veți obține un produs finit cu aceleași calități ca și originalul! Știți vorba cum că „seamănă dar nu răsare”!

cel mai bun cozonac cu nuca ciocolata visine insiropat cu visinata

Am dorit neapărat să folosesc vișinată de casă deoarece este prezentă în multe gospodării românești. Bineînțeles că vorbesc despre un lichior fin de vișine preparat cu alcool rafinat sau vodkă (inodoră), nu cu țuică sau alte chestii care miros greu. Rețeta noastră de vișinată de casă este publicată de ani de zile pe blog și a fost testată de mulți cititori care au văzut diferența! În poza de mai jos vedeți sticle cu afinată (rețeta aici), vișinată și limoncello – lichior de lămâie (rețeta aici).

Dacă nu aveți vișinată fină (neputuroasă) atunci mai bine o cumpărați din comerț. Este destul de scumpă și poartă eticheta „Drag de România” (vezi aici). Am gustat-o la niște amici și e grozav de bună și de aromată! Deoarece lichiorurile de fructe sunt mult mai dulci decât vinarsul (cognac, armagnac) am avut grijă să ajustez cantitatea de zahăr din aluatul și din umplutura cozonacului.

lichioruri de casa afinata visinata limoncello

Tot pe baza gusturilor românești am ales și restul ingredientelor din umplutură: vișine, ciocolată, nucă, cacao. Merg bine împreună și se regăsesc în multe prăjituri, torturi sau fursecuri.

cum se face cozonac insiropat cu visinata vinars coniac si nuca

Din cantitățile de mai jos rezultă 1 cozonac însiropat cu vișinată copt în formă de 30×10 cm (măsurată sus la buză) și înaltă de 8 cm (dacă e de 10 cm e și mai bine). În cofetărie și patiserie toate cantitățile sunt exprimate în grame, inclusiv lichidele. Apa și laptele au densitate aproape 1 g/ml sau 1 g/cm3 dar la ulei se schimbă povestea deoarece are densitate mai mică (plutește la suprafața apei) și atunci 1 g de ulei nu mai este echivalentul a 1 ml. Era doar un exemplu deoarece acest cozonac fin nu se face cu ulei ci cu unt.

5.0 from 8 reviews
Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 cozonac însiropat cu vișinată
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat pentru 1 cozonac însiropat
  • 350 g făină Manitoba sau similară (cu min. 11% proteine)
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g proaspătă
  • 150 g lapte
  • 75 g zahăr
  • coaja rasă de la ½ lămâie
  • ½ lingură extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • 4 gălbenușuri mici sau 3 mari (cca. 80 g de gălbenuș)
  • 7 g sare
  • 100 g unt moale 82%
Umplutură
  • 220 g nucă macinată
  • 80 g lapte
  • 40 g zahăr
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahăr vanilat Bourbon
  • 30 g cacao
  • 30 g vișinată (din cea în care se macerează vișinele)
  • 120 g ciocolată amaruie (min. 50% cacao)
  • 350 g visine congelate (care după decongelare și scurgere rămân cca. 250 g) + 100 g vișinată pentru macerare sau 250 g de vișine din vișinată (fără sâmburi)
Sirop
  • 150 g zahăr
  • 75 g apă
  • vanilie
  • 100 g vișinată

 

Cum se face cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată?

Cum se face aluatul de cozonac cu făină Manitoba?

Aici vedeți ingredientele pentru cantitate dublă de aluat deoarece din jumătate am mai făcut un super cozonac cu mac –rețeta aici. Și acela are multă umplutură cremoasă și delicioasă. Rețeta de aluat pentru 2 cozonaci o găsiți aici.

Cozonac cu mac - foarte pufos și cu multă umplutură cremoasă reteta savori urbane

Ouăle, laptele și untul le-am scos de la rece cu câteva ore înainte ca să ajungă la temperatura camerei. Făina aleasă de mine a fost una italiană tip Manitoba (tip 0) – se găsește în Selgros, Kaufland sau alte supermarketuri (nu neapărat această marcă). Este o făină de forță care are multă proteină sau gluten (13 g – vezi eticheta) și este destinată produselor de patiserie/panificație cu timp lung de dospire. Lângă ea vedeți alternativa: făina ungurească „buza finom liszt” (adică făină superioară de grâu) pe care o folosesc de 30 de ani încoace cu rezultate perfecte, cu toate că are doar 9,8 g proteine. Este bine uscată și de foarte bună calitate. Despre tipuri de făină, beneficii + alte secrete ale aluatului dospit puteți citi aici.

Pe scurt: o făină umedă sau slabă (cu mai puține proteine) nu va absorbi lichidele cum trebuie, nu va dezvolta rețeaua de gluten și nu va duce la formarea unui aluat elastic și pufos.

ingrediente aluat de cozonac cu faina manitoba sau ungureasca

Am pus făina în castronul robotului. Am făcut o adâncitură în care am pus drojdia uscată (dacă e proaspătă se fărâmițează) și 30 g de lapte la temperatura camerei. Am presărat un pic din făina din jur și am lăsat totul nemișcat 5-7 minute.

Între timp am pus restul de lapte (120 g) într-o crăticioară împreună cu zahărul și coaja rasă de lămâie și le-am încălzit ușor pe foc mic. Apoi am stins focul și am adăugat vanilia (eu am avut pastă concentrată naturală). Dacă aveți emoții cu privire la făina pe care-o folosiți atunci puneți doar 100 g lapte în crăticioară și păstrați restul de 20 g separat (vedeți mai încolo dacă mai e sau nu nevoie de lichid).

Am separat gălbenușurile și am așteptat ca laptele dulce și aromat să se răcorească până ce a ajuns la o temperatură apropiată de cea a corpului (36-37 C). Dacă e prea cald va distruge drojdia. Repet, în poză sunt mai multe gălbenușuri deoarece am făcut porție dublă de aluat.

Am turnat laptele îndulcit și aromat peste făina cu drojdie din bol, am pus și gălbenușurile și sarea. Sarea este în procent de 2% față de făină și va echilibra perfect dulcele din aluat și umplutură. Am echipat robotul cu cârligul pentru frământat aluat și l-am pornit la viteză mică (ca să nu sară făina din vas), apoi am crescut la viteză medie de frământare. Important: în general viteza maximă de frământare este 25% din viteza totală a unui robot. Dacă are 10 trepte atunci treapta 4 este cea maximă pentru aluat greu. Deci viteza medie de frământare are fi 2 din 10.

Prima frământare a durat 5 minute la viteză medie. Rețeaua de gluten începe să se formeze dar este încă slabă. Aluatul e moale, cremos. Dacă aluatul pare foarte gros atunci puneți și restul de 20 g de lapte.

Pauză de relaxare 5 minute. Apoi am pornit din nou robotul (tot la viteză medie de frământare) și am început să încorporez treptat untul moale, bucățică cu bucățică. Nu am pus următoarea bucată de unt până cea anterioară nu a fost absorbită de aluat. Această etapă de frământare a durat 10 minute. 

Pauză de odihnă 5 minute. A treia frământare a durat 5 minute iar rezultatul a fost wow: un aluat elastic care poate fi tras din vas în fâșii lungi care nu se rup (nici dacă bag palma sub el și desfac degetele). Asta înseamnă să lucrezi cu făină de calitate! În total am frământat aluatul 20 de minute + 2 pauze a câte 5 minute. Deci timp total: 30 de minute.

aluat elastic pentru cozonac cu maia

Am mutat aluatul într-o cutie mare de plastic unsă cu foarte puțin ulei. L-am aplatizat ușor cu palmele.

aluat pufos de cozonac reteta savori urbane

I-am aplicat prima serie de împachetări (stretch and fold): am adus treimile laterale peste cea din mijloc și am obținut un dreptunghi. I-am adus treimile de sus și jos peste mijloc și am obținut un pătrat (mă rog, un cub). Am închis cutia cu un capac și am lăsat aluatul la dospit 2 ore, la temperatura camerei. După prima oră de dospire am deschis cutia și am mai făcut un set de împachetări (exact ca prima dată). Am închis-o la loc și am mai lăsat aluatul 1 h.

stretch and fold impachetari aluat cozonac cu manitoba

După acest răstimp de fermentare aluatul meu a crescut mult în volum și are textură elastică, pufoasă.

Cum se face umplutura de nucă cu cacao, ciocolată, vișine și vișinată?

Am decongelat din bună vreme vișinele. Dintr-o pungă de 350 g (așa scria pe ea) am rămas cu vreo 250 g de vișine decongelate și scurse (în strecurătoare). Le-am mutat într-un castron mic și le-am stropit cu 100 g de vișinată. Le-am lăsat la macerat 1 oră pe masa de bucătărie. Dacă aveți vișine din vișinată e și mai bine! Acestea trebuie curățate de sâmburi și gata! Nu mai au nevoie de macerare. După curățare ele trebuie să cântărească cca. 250 g.

După acest răstimp am scurs vișinele macerate într-o strecurătoare și am recuperat vișinata scursă din ele. O voi folosi la crema de nucă și la siropul final.

visine congelate macerate in visinata

La noi în casă s-au făcut umpluturi de nucă sau mac doar opărite cu lapte (spre deosebire de alte rețete care includ spumă de albuș). Am măcinat nuca și am pus-o într-un castron încăpător. Nu-i bai dacă are și bucăți mai mari deoarece crema finală va fi procesată cu blenderul. Pont: am pus cacaoa peste nuca uscată și am amestecat-o bine. Astfel nu obținem cocoloașe de cacao! Este mult mai greu să înglobezi cacaoa într-un amestec umed.

preparare umplutura cu nuca lapte si cacao pentru cozonac

Într-o crăticioară am pus la fiert laptele (80 g) cu zahărul (40 g), coaja rasă de lămâie și un praf bun de sare. Când acesta a dat în clocot am stins focul și am pus vanilia.

Imediat am turnat laptele fierbinte peste nuca și cacaoa din castron și am amestecat bine. În mod normal aceasta este umplutura clasică de cremă de nucă pentru cozonaci.

Deoarece la acest cozonac însiropat cu vișinată am nevoie de o cremă cu granulație fină, am procesat compoziția cu blenderul de mână. Tot acum am adăugat și 30 g de vișinată (din cea în care au stat la macerat vișinele). Alcoolul din vișinată se evaporă în cuptor așa că puteți oferi și copiilor o felie din acest cozonac.

procesare crema de nuca cu caca pentru cozonac insiropat cu visinata

Am tocat ciocolata amăruie în cubulețe și așchii. Iată în fundal vișinele macerate puse iar la scurs precum și crema fină de nucă cu cacao și vișinată.

ingrediente umplutura cozonac insiropat cu visinata si umpluta cu ciocolata nuca visine

Cum se umple, despică și împletește un cozonac îmbătat cu vișinată?

Am răsturnat aluatul dospit din cutie pe masa de lucru unsă un pic de ulei. Este fenomenal! Moale, pufos, elastic, nelipicios, ușor de manevrat. L-am cântărit: 770 g.

aluat pufos de cozonac savori urbane cu unt si multe galbenusuri

Am întins aluatul sub formă de dreptunghi de cca. 30×40 cm (cu sucitorul). L-am uns cu crema de nucă până aproape de margini.

Am presărat vișinele și ciocolata mărunțită. Bucățelele mai mari de ciocolată de vor topi la cuptor și se vor transforma în cremă. Yummy!

cum se umple cozonacul insiropat cu crema de nuca ciocolata visine (2)

Am început să rulez strâns foaia așa cum se vede mai jos.

cum se umple cozonacul insiropat cu crema de nuca ciocolata visine (3)

Rulada obținută am așezat-o pe o coală de hârtie de copt, am înfășurat-o bine în ea, am mutat-o pe un tocător și am dat-o la frigider pentru 1 oră. Acest timp de răcire este necesar deoarece aluatul și umplutura sunt foarte moi și va fi dificil să despicați rulada la temperatura camerei. NU săriți peste acest pas! Eu am lăsat-o doar 30 de minute și nu a fost OK… era moale aluatul din mijloc. Așa că cel mai bine o lăsați 60 de minute la frigider.

Am scos rulada rece, am desfășurat-o din hârtie și am despicat-o pe lung cu un cuțit lung, bine ascuțit. Tăietura este completă de la un capăt la celălalt și până jos (am avut grijă să nu tai hârtia). Aici mi-am dat seama că cele 30 de minute de stat la rece au fost insuficiente: aluatul din mijloc era moale, umplutura la fel… s-a cam mânjit tăietura. Am învelit rulada despicată cu hârtie de copt și am dat-o iar la rece pentru 30 de minute. Dacă respectați timpii de răcire veți obține o definiție mult mai bună a straturilor de aluat/umplutură.

Apoi am scos cozonacul de la frigider și i-am împletit cele 2 brațe: mai întâi puse în cruce și apoi răsucind brațele crucii. Neapărat tăietura să fie mereu în sus ca să se vadă straturile! Cu aluatul rece se lucrează mult mai ușor decât cu cel moale.

cum se despica si impleteste cozonacul insiropat (3)

Am aranjat acest cozonac însiropat cu vișinată pe mijlocul foii de copt (înainte era în diagonală) și, cu tot cu ea, l-am așezat în formă.

cozonac insiropat dospit la rece

Cozonac dospit la rece

Am ajustat marginile hârtiei cu foarfeca, am acoperit cozonacul cu folie de plastic (eu folosesc cască pentru duș, cu elastic) și l-am dat la frigider pentru 8-12 ore. Dospirea la rece este benefică aluaturilor grele, cu umpluturi generoase, deoarece contribuie la întărirea rețelei de gluten care oferă susținere și structură. NU săriți peste acest pas în cazul rețetei de față unde avem atât de multă umplutură cremoasă și umedă, în raport 1:1 față de aluat!

cozonac dospit la rece cu visine ciocolata nuca

Dospire la abur – în cuptor

A doua zi, dimineața, am scos cozonacul din frigider. Era „pietroi”. Am pus la fiert cca. 1 L de apă într-o tigaie care să încapă în cuptor. NU am pornit cuptorul! Când apa din tigaie a dat în clocot am pus repede cozonacul (neacoperit) pe șina din mijloc a cuptorului și am așezat tigaia cu apă pe fundul lui. Am închis repede ușa și am setat timerul la 45 de minute. Practic am creat un mic dospitor. Apa generează căldură și aburi, atât de necesari unui aluat dospit. După scurgerea acestui timp am scos tigaia cu apă, am scos cozonacul și am pus cuptorul la încins la 180 C (căldură sus + jos + ventilație) respectiv treapta medie spre înaltă la cele cu gaz.

Spectacol! În aceste 45 de minute de „saună” cozonacul a crescut fantastic de mult! Era plin de broboane de apă și dădea semne că vrea să iasă din formă. Acest cozonac nu se unge cu ou bătut deoarece va fi glasat cu sirop.

Preparare sirop cu vișinată pentru cozonac

Până a dospit cozonacul la abur am avut timp să pregătesc siropul. Am pus la fiert apa cu zahărul. Am urmărit ca zahărul să fie dizolvat complet iar siropul să fie un pic legat. Dacă aveți termometru de cofetărie atunci ar fi bine ca temperatura lui să fie în jur de 108-110 C. Am tras cratița deoparte și am adăugat vanilia.

Apoi am turnat siropul într-o tavă de cca. 30 x 20 cm ca să se răcească mai repede. În această tavă voi însiropa cozonacii așa că dimensiunile ei sunt importante.

Facem cozonac însiropat cu vișinată așa că am turnat 100 g de vișinată în siropul rece din tavă.

Observație 1: am avut cca. 80 g de vișinată rămasă de la macerarea vișinelor la care am adăugat încă 20 g de vișinată din sticlă.

Observație 2: dacă doriți să oferiți o felie din acest cozonac și copiilor atunci puneți vișinata la fiert împreună cu siropul de zahăr! Astfel alcoolul se va evapora și vor rămâne în sirop doar gustul și aroma de vișinată.

Lichiorul s-a amestecat greu cu siropul care, după răcire, a devenit ca mierea. Trebuie insistat cu o lingură sau o spatulă. De la vișinată siropul are o culoare rozalie, nu foarte intensă.

sirop cu visinata pentru cozonaci insiropati

Coacere cozonaci însiropați cu vișinată și umpluți cu nucă, vișine, ciocolată

Bun. Cuptorul a fost preîncins la 180 C (căldură sus + jos + ventilație) așa că am introdus forma cu cozonac la copt. Am setat 60 de minute de coacere din care 10 la 180 C și 50 de minute la 170 C. Cozonacul nu trebuie acoperit cu hârtie în timpul coacerii. Nu vă pot descrie ce arome faine am bucătărie!

Ta-daaa! Așa arată cozonacul copt. S-a înălțat mult dar nu a debordat din formă grație structurii bune a aluatului, a rețelei de gluten formate prin frământare, împachetare și dospire la rece.

Am scos imediat cozonacul din formă pe un grilaj metalic și l-am lăsat la răcorit 30 de minute, întorcându-l de pe o laterală pe alta la fiecare 5 minute. Aerul trebuie să circule pe sub el și să-l ventileze. Când ridicam cozonacul ca să-l întorc îl simțeam ca o budincă care tremură sub coajă – exact ca la panettone. Nu vă speriați că nu e copt! A stat 60 de minute la cuptor așa că nu trebuie să aveți emoții. Structura lui este încă fragilă și căldura lui interioară încă îi gătește miezul.

racorire cozonac cu visine ciocolata si nuca

Însiroparea cozonacului împletit și despicat

De-abia după 30 de minute de răcorire am trecut la însiroparea cozonacului. El este încă foarte cald iar siropul este rece, la temperatura camerei. Practic se trece fiecare față a cozonacului prin tava cu sirop și vișinată dar nu mai mult de 10 secunde/latură! Nu facem savarine! Nu am insistat cu însiroparea bazei cozonacului deoarece siropul se va scurge oricum de sus în jos prin cozonac și se va acumula la baza lui (grație gravitației). M-am ajutat de o pensulă pentru a însiropa capetele și partea de sus. Nu am consumat tot siropul preparat așa că l-am recuperat într-o ceașcă pentru a reinsiropa cozonacul la suprafață.

cum se insiropeaza cozonacul cu visinata (1)

Ca să nu ia gust/miros de tablă, am tapetat forma cu foile alimentară de plastic (pusă dublu) și am așezat cozonacul însiropat în ea. El este cald încă și are nevoie de susținere laterală în timpul răcoririi pentru a nu se prăbuși. L-am lăsat așa pe masa de bucătărie vreo 3-4 ore. Din când în când l-am mai pensulat cu siropul rămas.

cum se insiropeaza cozonacul cu visinata (2)

După răcorirea completă am acoperit și partea superioară a cozonacului cu folie de plastic și l-am dat la cămară (răcoroasă). El se păstrează bine la răcoare (nu la frigider) câteva zile. Are nevoie de măcar 12 ore de maturare înainte de a fi servit. La câteva ore l-am mai întors de pe o parte pe alta ca să nu se adune tot siropul la baza formei (așezată pe o tavă care să prevină scurgerea siropului pe raftul cămării).

Servire cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată

Iată cozonacul însiropat cu vișinată și umplut cu cremă fină de nucă, vișine și ciocolată!

cozonaci impleticiti insiropati cu vinars visinata lichior

Înainte de servire l-am mai uns cu puțin sirop, aplicat cu pensula. Ce luciu superb are! Ce arome!

reteta cozonac impletit cu nuca visina insiropat cu visinata de casa

L-am scos din formă și am verificat cât de bine este însiropat și la bază + laterale. Perfect!

reteta cozonaci insiropati cu alcool si umpluti cu nuca ciocolata visine

Acum e acum! Am tăiat cu emoții cozonacul folosind un cuțit zimțat (de pâine). Huh… e bine copt și în interior! Aveam emoții cu privire la umplutura multă, mi-era un pic frică să nu rămână crud aluatul din interior. Nici vorbă!

sectiune cozonac insiropat cu visinata

Cozonacul are miez pufos și aerat care se desface în caiere, fâșii sau pale. De vis! Stratul generos de cremă are gust și arome divine. Vișinele acrișoare merg tare bine în această combinație cu ciocolată și nucă.

felie de cozonac cu visine ciocolata nuca insiropat cu visinata

Iată și o porțiune de coajă bine glasată și însiropată. Ai impresia că mănânci o felie de tort de lux. Vișinele de la suprafață sunt caramelizate ca niște bomboane.

cel mai gustos cozonac cu nuca ciocolata visine reteta

Se pare că mi-a reușit chiar foarte bine această rețetă de cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine și ciocolată!

preparare reteta cozonac cu sirop visinata vinars nuca ciocolata

Într-adevăr este un cozonac de lux care merită să stea la loc de onoare pe mesele de Paști sau Crăciun!

cozonaci impleticiti insiropati cu visinata sau vinars

Din albușurile rămase (colectate prin frigider) puteți face un fabulos chec Pâinea Episcopului – rețeta scrisă aici și cea video aici. Acest chec din albușuri este plin de nuci, alune, fructe uscate sau confiate, ciocolată etc.

Am pomenit în introducere de babka poloneză cu ciocolată, nuci și coji confiate de portocală – iată rețeta ei.

Cozonac cu ciocolata si nuca - despicat si impletit (treccia) reteta savori urbane

Vă mai las o rețetă de cozonac opulent cu multă cremă de nucă, gem de caise și glazură de 2 feluri (Nusszopf vienez) – rețeta aici. Este fabulos!

Cozonac vienez cu nucă împletit, glazurat și însiropat cu lichior - rețeta de Nusszopf savori urbane

Dragilor, cred că v-am stârnit pofta cu acest minunat cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine și ciocolată și că-l veți testa cât mai curând!

Cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu nucă, vișine, ciocolată reteta savori urbane

Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci tradiționali cu nucă, stafide, mac, rahat, ciocolată, fructe confiate etc.

15 retete de cozonaci pentru sarbatori craciun paste savori urbane

19 COMENTARII

  1. Super!!! Fix cozonacul acesta doream sa il pregatesc de Paste, dupa reteta dnei. Laurentiu, dar cu umplutura 1:1, plus ciocolata, suna absolut delicios. O singura intrebare am: daca sunt in strainatate si nu am cum sa fac rost de visinata, se poate inlocui cu Grand Mariner (si, eventual, in loc de visine, coji de portocala confiata)?
    Va multumesc pentru tot!

      • Hristos a inviat!
        Am revenit cu inca 5 stelute (imi pare rau ca nu am cum sa dau mai multe). A iesit absolut fenonemal, s-a si terminat intre timp. Am salvat reteta in bookmarks si data viitoare stiu sa fac portie dubla. :))
        Va multumesc din nou pentru toata daruirea si pasiunea pe care o puneti in fiecare reteta!

  2. Am avut emotii, fiind primul cozonac gatit de mine. Am ales reteta data, pentru ca imi plac anume cozonacii cu umplutura multa, si nu doar aluat. Nu am facut sirop, l-am uns cu miere la final, iar ca decor am adaugat migdale macinate.
    Recomand cu incredere reteta, cozonacul e fenomenal, o adevarata poveste de arome😋
    In doua zile l-am si terminat (2 pers)😀
    Multumim!!

  3. […] Povitica sau potica este un cozonac tradițional din Slovenia iar numele lui vine de la „poviti” = a rula. Este vorba despre un cozonac cu nucă tip ruladă care se curbează în formă de potcoavă sau de litera S și se coace suprapus în formă. Povitica poate avea 3 rânduri de ruladă sau chiar 4. După cum se vede și în poze, aluatul este subțire iar crema de nucă este generoasă. Vorbim de un raport 1:1 dintre aluat:cremă adică 100% cantitate de cremă față de cea de aluat. În patiserie se recomandă 50% umplutură față de aluatul de cozonac așa că aici este de 2 ori mai multă. Bine, eu am trecut de bariera aceasta cu cozonacul însiropat cu vișine din vișinată și ciocolată unde crema a fost 125% față de aluat – vezi aici. […]

  4. Buna ziua, pot folosi visine din visinata in loc de visine inghetate? Daca timpul de tinut la rece cand cozonacul este impletit este de 24 de ore in loc de 12 ore este o problema?
    Multumesc.
    Ps: va admir mult retetele gustoase si rar gasesc pe cineva care sa evite in retete pe cat posibil toate chimicalele si potentiatori de gusturi care ascund acel gust lesios de plastic aburind in mancare si mai rar gasesc pe cineva care sa aprecieze acest lucru. Oricum pentru mine sunteti o sursa continua de inspiratie si de aceea va multumesc. Sarbatori fericite!

    • scrie „Dacă aveți vișine din vișinată e și mai bine! Acestea trebuie curățate de sâmburi și gata! Nu mai au nevoie de macerare. După curățare ele trebuie să cântărească cca. 250 g.” În 24 de ore s-ar putea să se supra-dospească. Nu am încercat.

  5. Wow. Wow. Felicitări. Și numai pentru răbdarea cu care ați explicat fiecare pas. Iar rezultatul arata într-un mare fel. Tare as vrea sa am timp și sa ma încumet și eu la unul cu ocazia acestor sărbători.

  6. Am urmarit reteta asta in totalitate, doar ca am dublat ingredientele ca sa iasa 2. Cei mai frumosi cozonaci care mi-au iesit vreodata!! Super reteta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.