Cozonac fara framantare – pufos si aromat

61

Cozonac fara framantare pufos si aromat Savori UrbaneCozonac fara framantare – pufos si aromat. Este o reteta simpla de cozonac rapid, accesibila oricui, care nu necesita tehnici complicate. Cozonacul este crescut, rumen si se desface in pale (caiere).

Ideea de cozonac fara framantare nu este chiar pe placul meu. Sunt preparate unde trebuie sa pui un pic osul la treaba, care necesita un pic de framantare, un pic de preocupare. De aceea am elaborat o solutie de compromis intre necesitatea framantarii (pentru a obtine o retea de gluten care sa ne faca aluatul pufos) si comoditatea sau lipsa de timp cu care ne confruntam. Acest cozonac fara framantare se poate umple cu nuca sau rahat, cu mac, stafide, fructe confiate sau brânză dulce – exact ca si unul normal – vezi aici ce umpluturi poti alege.

Cremă pentru cozonac - rețete de umplutură de nucă, mac, ciocolată, rahat, fructe confiate, brânză sau urdă savori urbane 1

Recent am facut si un delicios cozonac de post fara framantare (umplut cu nuca si rahat) – reteta aici.

cel mai bun pufos si aromat cozonac fara framantare reteta vegana de post

De ce un cozonac fara framantare?

Presupun ca acesta este motivul pentru care in permanenta cautam solutii „fara framantare” pentru diferite preparate sau pur si simplu „fara” una „fara” alta. Hai ca nu e chiar asa de greu sa faci un cozonac simplu pufos asa cum nu e chiar greu sa faci un cozonac moldovenesc dupa reteta traditionala cu 20 de galbenusuri la 1 kg de faina si ore de framantat si dospit. Trebuie doar un pic de vointa si un pic de curaj.

Cozonac moldovenesc reteta autentica de la 1871 Savori UrbanePentru care sufera de lipsa de timp am dezvoltat totusi aceasta reteta folosind o maia (plamadeala). Practic am creat un cozonac ghidandu-ma dupa reteta painii traditionale unguresti (atat de indragita de voi).

Paine de casa traditionala ungureascaMaiaua facuta seara ne ajuta sa framantam mai putin aluatul si sa putem folosi mai putina drojdie. Majoritatea retetelor de cozonac neframantat (no knead brioche) de pe internet indicau preparararea aluatului de cu seara si lasarea lui la fermentat in frigider. Nu am vrut sa fac asa.

Pentru ca mie personal nu imi place gustul drojdiei tinute peste noapte in frigider, am gasit aceasta varianta pentru a obtine un cozonac pufos care sa aiba si un gust foarte bun si care sa nu ne retina prea mult timp in bucatarie.

Eu am forme mari de cozonac (lungi) de 40 x 12 x 15 cm si am copt cozonacul in una singura. Daca aveti forme mai scurte si mai inguste va trebui sa impartiti aluatul in 2.

4.9 from 24 reviews
Cozonac fara framantare - pufos si aromat
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 1 cozonac mare sau 2 mai mici
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru maia:
  • 275 g faina 000
  • 275 g apa
Pentru aluat:
  • 4 galbenusuri
  • 150 g zahar pudra
  • 425 g faina 000
  • 100 g unt cu min. 80% grasime
  • 100 g lapte
  • 30 g drojdie proaspata sau 10 g drojdie uscata
  • 50 g zahar tos
  • vanilie
  • un praf de sare
  • coaja de la o lamaie
Pentru decor:
  • 1 galbenus
  • 3 linguri de lapte
  • zahar granulat mare pentru decor

 

Mod de preparare Cozonac fara framantare – pufos si aromat

Maia pentru cozonac fara framantare

Pentru maia se amesteca faina si apa si se lasa la un loc caldut 10-12 ore, cel mai bine peste noapte (intr-un vas acoperit cu capac sau cu folie de plastic).

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-1

Cum se face aluatul de cozonac fara framantare?

Laptele caldut se amesteca cu drojdia si cu 50 g zahar tos si se lasa pe masa 15 minute. Pana atunci, se ia bolul cu maiaua (care a stat 12 ore) si se adauga in el untul topit (dar nu fierbinte) si galbenusurile. In final se toarna continutul acestuia peste drojdia frecata cu zahar si lapte si se amesteca putin cu o lingura de lemn. Se adauga apoi si zaharul pudra, vanilia si coaja de lamaie.

Se mai adauga apoi faina amestecata cu sarea si se omogenizeaza (cu lingura de lemn si apoi cu mana). Veti vedea ca aluatul va avea o consistenta foarte faina si moale care nu necesita framantare. Doar amestecam putin pana se inglobeaza faina.

Cat timp dospeste cozonacul fara framantare?

Aluatul se lasa la dospit circa 40-50 de minute intr-un loc calduros, acoperit cu un stergar de bucatarie sau cu folie de plastic (punga).

Cu ce se poate umple un cozonac?

Aici am centralizat multe idei de creme și umpluturi pentru cozonaci. Puteți alege ce cremă doriți pentru acest cozonac fără frământare.

Cremă pentru cozonac - rețete de umplutură de nucă, mac, ciocolată, rahat, fructe confiate savori urbane 1

Tineti cont de faptul ca umplutura poate reprezenta maximum 50% fata de cantitatea de aluat! In cazul de fata avem cca. 1450 g de aluat deci cantitatea de umplutura NU trebuie sa depaseasca 725 g!

Cum se impleteste cozonacul?

Aluatul astfel obtinut il cantarim. Va avea in jur de 1450 g. Pentru a face o impletitura frumoasa vom imparti aluatul in 3 parti egale, folosind cantarul (cca. 480 g fiecare) . Fiecare parte se intinde si se modeleaza astfel incat sa obtinem niste suluri lungi de circa 50 cm.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-6

Am hotarat sa fac acest cozonac fara framantare impletit in 3. Am strans bine capetele apasand ca acestea sa se lipeasca bine.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-7

Pentru cozonac fara framantare umplut cu nuca, rahat, cacao, stafide

Cine doreste umplutura poate sa o faca cum am aratat aici sau aici.

Cele 3 bucati de aluat se intind pe lung, se ung cu umplutura, se rasucesc ca sulurile si se impletesc.

Intr-o forma mare pentru cozonac de circa 40x12x15 se poate pune aceasta impletitura, dar se poate coace si direct in tava (liber). Eu am incercat ambele variante. Daca nu aveti forme mari de cozonac va trebui sa impartiti aluatul in 2 si sa-l coaceti in forme mai mici (mai scurte si mai inguste).

Asadar se pune impletitura pe o hartie de copt pe masa de lucru si cu ajutorul foii se ridica de pe masa si se aseaza in forma. E mai simplu decat sa tapetam forma si sa ne chinuim sa mutam cozonacul in ea.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-8

Dupa ce se decopeaza surplusul de hartie se freaca un galbenus su putin lapte si se unge cozonacul cu pensula. Se lasa la odihnit circa 15-20 de minute pana se incinge cuptorul la 200° C (treapta inalta la cele cu gaz).

Vai, cat a crescut! Deja a depasit limita formei.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-9

Inainte de a pune cozonacul in cuptor se mai unge odata cu amestecul de ou si lapte si se presara dupa preferinte cu zahar granulat pentru decor.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-10

Coacere Cozonac fara framantare – pufos si aromat

Cozonacul se coace 20 minute la 200° C, apoi se reduce temperatura la 180° C si se mai coace 10 minute. Se reduce din nou temperatura la 170° C si se mai coace alte 20 de minute. Urmarim cozonacul in ultimele 10 minute si daca observam ca se rumeneste prea tare il acoperim cu o hartie de copt .

Imediat dupa coacere cozonacul se scoate din forma pe un grilaj de bucatarie si se lasa la racorit si aerisit. Ca sa nu se turteasca se intoarce la 5 minute cand pe o laterala, cand pe cealalta, cand in picioare.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromatPana nu se raceste complet nu se inveleste in nimic, nu se pune in pungi. Dupa ce s-a racit complet se poate taia.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-12

Acest cozonac fara framantare se poate taia felii cu usurinta este super pufos si foarte aromat.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-31

Se desface cu usurinta in pale (fasii) si este fraged si aromat.

cozonac-fara-framantare-pufos-si-aromat-32

Daca-l umpleti cu nuca si rahat atunci sectiune va arata ca la cozonacul de post fara framantare.

cei mai buni cozonaci de post sau vegani fara framantare reteta pas cu pas

Iata ce structura faina are! Un coconac fara framantare pufos si elastic, care-si revine imediat dupa ce este apasat.

cozonac-fara-framantare-gif

Ce facem cu albusurile ramase de la cozonaci sau maioneze?

In primul rand un chec pufos din albusuri cu nuca si fructe deshidratate – vezi aici.

cel mai pufos chec de albusuri reteta pas cu pas

Va las mai multe retete cu albusuri ramase aici.

retete cu albusuri ramase de la cozonaci maioneza savori urbane

Puteți încerca și o rețetă de cozonac de post fără frământare, preparat cu suc de portocale și umplut cu nucă și rahat – vezi aici.

Cozonac de post fără frământare - cu suc de portocale, nucă și rahat cozonac vegan savori urbane

Sa incercati si voi reteta de cozonac fara framantare! Uite ca se pot face pe fuga si cozonaci neframantati cu orele.

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de cozonac: simplu, cu rahat, cu cacao, cu nuca, moldovenesc, panettone etc.

Cozonac pufos cu rahat Savori Urbane (1)

 

61 COMENTARII

  1. Tocmai am scos cozonacul din cuptor. Este minunat. Nu reușesc să pun poa. Cum se face? Am încercat de paști o rețetă si pe lângă că a explodat, avea și un gust ciudat de fermentare. Nu s a mâncat. Al vostruiroase biiiine abia aștept să l tai
    Revin cu impresii.

  2. Cozonac pufos si aromat, foios, este cozonacul perfect pentru mine. A iesit senzational de bun. Vreau sa mai fac cu cacao sambata aceasta. Revin cu impresii.

  3. Acum i-am scos din cuptor. Arată senzational. După cantitățile date a ieșit aluatul prea moale dar am completat cu făină până când am crezut că se poate lucra. Am făcut cantitate dublă că am 3 bărbați in casă și i-am umplut cu cacao,zahăr,nuci și rahat.Cu de toate ?. Mulțumim !

  4. Diana, cu ce marca de faina faceti cozonacii? Am facut anul trecut dupa aceasta reteta si nu au iesit asa pufosi si ma gandesc ca faina a fost de vina. (Intre timp m-am apucat de facut paine cu masina si am vazut ca diferentele sunt notabile de la o faina la alta). As vrea sa incerc si anul acesta si ma intereseaza ce faina sa cumpar. Iti multumesc.

  5. Mda, anul asta dezastru total. Deși aluatul și-a dublat volumul la prima creștere, a rezultat ceva extrem se lipicios ce nu a putut fi dezlipit de pe masa. Unde greșesc oare?

      • 50 grande pentru dospire eu stiu ca e prea mare temperatura. Temperatura ideala ad fi 26/28 grade.
        Cand e frig afara si in casa, dospire in cuptor cu luminita cuptorului aprinsa si atat.
        Daca nu, cum fac eu, setez pe „Dospire” dar fiindca temperatura e prea mare (cuptorul meu 40 grade) , introduc in cuptor un termometru ptr carne, cand ajunge la temperatura ideala sting si introduc aluatul la dospit fara sa mai deschid cuptorul in tempi dospirii.
        M-a invatat cineva care face panificatie profesionala , ptr a adapta la uz domestic.
        Ar di frumos sa scrieti despre dospire si temperatura ideala de dospire in cuptorul domestic. Nu toti stiu si nici eu nu stiam. Iarna e de mare ajutor.

  6. Am făcut aluatul și a ieșit moale și lipicios. L-am lăsat la dospit? Oare câta făina sa pun pe masa de lucru? Cum ar trebui sa aibă Consistența aluatul ca sa fie Ok? Făina este Băneasa de cozonac.

  7. Cel mai pufos cozonac fara framantare pe care l-am incercat. A fost a treia reteta dar nu o schimb pentru nimic in lume. Este de depoarte cel mai pufos cozonac fara framantare…stiti voi ce stiti fetelor….
    Am facut si cozonac simplu, si cozonac traditional cu nuca si rahat. Sigur voi face acest cozonac si de Pasti.

  8. 50 grande pentru dospire eu stiu ca e prea mare temperatura. Temperatura ideala ad fi 26/28 grade.
    Cand e frig afara si in casa, dospire in cuptor cu luminita cuptorului aprinsa si atat.
    Daca nu, cum fac eu, setez pe „Dospire” dar fiindca temperatura e prea mare (cuptorul meu 40 grade) , introduc in cuptor un termometru ptr carne, cand ajunge la temperatura ideala sting si introduc aluatul la dospit fara sa mai deschid cuptorul in tempi dospirii.
    M-a invatat cineva care face panificatie profesionala , ptr a adapta la uz domestic.
    Ar di frumos sa scrieti despre dospire si temperatura ideala de dospire in cuptorul domestic. Nu toti stiu si nici eu nu stiam. Iarna e de mare ajutor.

      • Va mulțumesc pentru răspuns!
        Am făcut de 2 ori, prima dată cu făină de la lidl și nu au ieșit grozav, deși i-am lăsat la dospit mai mult decât în rețetă. Faina e umedă și făcând la aparat aluatul nu mi-am dat seama. A doua oară, i-am făcut cu faina Băneasa și au ieșit foarte faini. Singura problemă a fost ca au crăpat. Mie nu mi-au crescut asa tare în tava ca cei din rețetă, deși i-am lăsat mai mult.
        Oricum sunt gustoși.
        Mersi pt rețetă!

  9. Am si eu o intrebare te rog daca las mai mult adica vreo 16 ore faina cu apa are ceva sa o fac in seara asta si miine pe la prinz ca merg la servici sa fac restul . Multumesc de raspuns !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.