Cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri (oua) – reteta traditionala pas cu pas. Cum se fac cozonaci pufosi de casa pentru Pasti sau Craciun? Cum se face aluatul pentru cozonac dulce cu 10 oua la 1 kg de faina? Cum se face umplutura de nuca, mac sau rahat pentru cozonac pufos traditional?
Pe mesele de Sarbatoare ale romanilor nu lipseste acest cozonac pufos cu nuca, nu-i asa? Un aluat de cozonac cu 10 galbenusuri („galbenuse” le zic unii sau chiar oua), mult zahar si unt din care ies doi cozonaci babani extra pufosi si gustosi. Multe gospodine se sperie de retetele traditionale de cozonac care presupun framantare indelungata si multe superstitii (zise „secretele cozonacului”), majoritatea nefondate 🙂 Alea cu „sa nu vorbesti tare langa cozonac”, sau „sa nu tropai” etc.
Un cozonac se face dintr-un aluat dospit imbogatit cu zahar, lapte, grasime si arome. Painea se face doar cu faina, apa si sare. Reteta de fata de cozonac pufos cu nuca este pe gustul celor care apreciaza cozonacul dulce „ca o bomboana” (asa zice tatal meu ca trebuie sa fie). Dulce, pufos si suficient de gras astfel incat sa-ti alunece bucatile pe gat fara sa fie nevoie de o ceasca de lapte, ceai sau cafea. Cozonac de lux 🙂 Ori e desert… ori nu e! Untul si cele 10 galbenusuri fac aluatul extrem de gustos si de aromat.
Il vedeti cum se desface in pale-pale, caiere, fasii?
Cea mai draga reteta de cozonac este cea cu unt caramelizat, de la strabunica mea Buia din Sibiu – o gasiti aici. Reteta a fost testata de mii de cititori si toti au ramas profund impresionati de calitatea cozonacului cu nuca sau rahat rezultat. De vis!
Auzim mereu „mie nu-mi iese cozonacul, nu-mi creste!”. Nu creste pentru ca drojdia e proasta sau nu ai avut destula rabdare – adica nu ai lasat aluatul destul la dospit. Orice cozonac creste daca i se ofera timp suficient, timp in care gospodina NU face nimic! Subliniez acest aspect deoarece multe „cucoane-gospodine” s-au plans de durata mare de preparare a cozonacilor, ele avand impresia ca si timpii de dospire ai acestora presupun vreun efort din partea lor. Nu, dragelor! Va puteti face manichiura pana dospeste si apoi se coace cozonacul.
Temperatura ambianta influenteaza direct timpul de dospire al aluatului de cozonac: daca la 22 C acesta creste in 90 de minute, la 21 C se prelungeste dospirea cu inca o ora iar la 19-20 C chiar cu 2-3 ore. Si invers, intr-o bucatarie foarte calda (23-25 C) aluatul va dospi mult mai repede (in 45-60 de minute). Aluatul dospeste si in frigider, la 2-6 C insa in 12-14 ore. Deci nu disperati daca vedeti ca dupa 60 de minute aluatul nu si-a dublat volumul! Mai lasati-l la dospit! Inca ceva: cu cat aluatul este mai gras si mai dulce cu atat dureaza mai mult dospirea.
Va invit sa cititi toate „Secretele cozonacilor” in acest articol. Nu are sens sa le repet aici. Veti afla de ce trebuie cernuta faina, de ce se scot ouale din frigider cu cateva ore inainte, cam cata umplutura se pune intr-un cozonac, la cate grade se coc cozonacii si multe alte aspecte utile.
Reteta de fata, cea de cozonac pufos cu nuca, difera de cele facute pana acum prin mai multe aspecte: compozitia aluatului dar si a umpluturii. Am facut o umplutura de nuca foarte simpla si aromata, cremoasa, prin amestecarea nucii macinate cu zahar si marmelada de caise trecuta prin sita. Extra gustoasa a iesit!! Seamana cu umplutura clasicei prajituri Greta Garbo (Jerbo) – reteta aici.
Din cantitatile de mai jos rezulta 2 bucati cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri. Formele mele de cozonac au 30 x 10 cm (standard). Bineinteles ca puteti face 1 cozonac cu nuca si altul cu rahat sau stafide, cu mac etc. Puteti injumatati ingredientele si obtineti un singur cozonac.
- 1 kg faina 000 cernuta de 2 ori
- 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
- 300 g zahar
- 450 ml lapte cald
- 2 linguri extract de vanilie sau 3 plicuri zahar vanilat
- coaja rasa de la 2 lamai sau de la 1 lamaie si 1 portocala mica
- 10 galbenusuri (200 g galbenus)
- 15 g sare (cantarite!)
- 150 g unt topit (cu 82% grasime)
- 20 ml ulei (1 lingura mare)
- 50-70 ml ulei pentru masa de lucru
- 500 g nuca usor prajita si macinata mare (eu pun 400 g nuca si 100 g alune de padure)
- 100 g zahar (optional dar necesar daca marmelada este acrisoara)
- 500 g marmelada de caise
- 1 lingurita extract vanilie sau 1 plic zahar vanilat
- 150 g coaja confiata de portocala
- 1 ou batut cu putin lapte pentru uns cozonacii
- 30 jumatati de nuca pentru decor (cate 15 pe fiecare cozonac)
Cum se face cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri (oua) – reteta traditionala pas cu pas?
Ingrediente pentru cozonac de casa
Mi-am pregatit laptele cald in care am dizolvat zaharul si vanilia. Deasupra am ras si cojile de lamaie si portocala. L-am lasat deoparte ca sa se racoreasca – sa fie caldut, nu fierbinte! Eu asa am invatat din casa ca nu se pune zaharul cristal uscat in aluat ci intotdeauna se dizolva in lapte cald impreuna cu vanilia.
Am separat ouale si am cantarit cele 10 galbenusuri – am nevoie de cca. 200 g de galbenus. Eu am avut 10 oua medii. Un ou mediu are 50-55 g din care galbenusul cantareste 25-27 g iar albusul cca. 30-35 g. Nu uitati sa le scoateti de la frigider cu macar 6 ore inainte! Am cantarit si untul si uleiul si le-am pus la incalzit la foc mic intr-o craticioara.
Drojdia mea preferata este cea proaspata „Secretul Bunicii” (fosta Budafok) in ambalaj galben. Mi-am pregatit si faina in sensul ca am adus-o in bucatarie cu macar 24 de ore in avans (ca sa se incalzeasca). De data aceasta am folosit Baneasa 000. Pachetul din imagine este doar ca sa vedeti tipul si marca fainii deoarece am cernut-o de cu seara pe cea care urma sa intre in aluat. Faina se cerne ca sa se aeriseasca si sa se usuce si sa poata absorbi mai bine lichidele ce urmeaza a fi incorporate. Cu cat este mai uscata cu atat este mai bine!
Vedeti si cratita cu untul topit precum si pe cea cu laptele indulcit si aromat.
Peste cele 10 galbenusuri am pus cele 15 g de sare (trebuie cantarite exact). Fara aceasta sare totul este fad. La paine se pune 2% sare fata de cantitatea de faina (adica 20 g de sare la 1 kg de faina) iar la cozonac eu pun 1,5% (adica 15 g). Mai ales ca acest cozonac este foarte dulce.
Sarea am pus-o peste galbenusuri si apoi le-am frecat bine cu o lingura. Veti vedea cum amestecul se ingroasa (ca la maioneza) si cum se inchide la culoare – sarea intensifica galbenul natural al galbenusurilor.
Pentru umplutura mi-am pregatit 400 g nuca si 100 g alune de padure (e mai fina umplutura si cu alune) pe care le-am prajit usor intr-o tigaie goala. Le-am lasat deoparte sa se racoreasca. Prin rumenirea usoara li se intensifica aromele.
Cum se face aluatul de cozonac cu 10 galbenusuri (oua)?
Am ales inca de cu seara un castron incapator de plastic in care a cernut faina. A doua zi am mai cernut-o o data. Am facut o adancitura in faina si am pus drojdia faramitata impreuna cu 3-4 linguri din laptele dulce si aromat (caldut). Am acoperit cu putina faina din jur si am lasat totul 5 minute. In acest rastimp se activeaza drojdia.
Apoi am turnat in castron galbenusurile frecate cu sare si restul de lapte dulce si aromat.
Am amestecat mai intai cu lingura de lemn, apoi am trecut la mana si la robot.
Cat se framanta cozonacul?
Aluatul pentru coznac pufos cu nuca trebuie sa fie moale, curgator aproape. El se va lega prin framantare si prin adaugarea grasimii, cand i se va forma reteaua de gluten care sa-i ofere sustinere. In prima faza arata asa: o crema moale.
Eu am preferat sa-l trec in castronul robotului si sa continui acolo framantarea. Am echipat robotul cu carligul special de framantat si l-am pornit la viteza mica. Am turnat treptat untul topit si uleiul, putin cate putin. Framantarea a durat 12 minute. Aluatul arata foarte bine: este neted si elastic.
Prima dospire a cozonacului
Am ales o tava cu pereti mai inalti (a mea e de 33 x 42 cm) pe care am uns-o lejer cu putin ulei. Mi-am uns si palmele si am rasturnat aluatul in ea. L-am aplatizat sub forma unui dreptunghi si i-am dat un set de strech and fold (adica intindere si pliere). Adica am adus treimile laterale peste cea mediana si am obtinut un dreptunghi mai lunguiet. I-am adus si acestuia treimile de sus si jos peste cea din mijloc.
Am obtinut un „pachet” gros de aluat. Aceste manevre contribuie activ la formarea retelei de gluten a aluatului si sunt aplicate in orice brutarie profesionala (si la paine). Am simtit ca aluatul este inca moale si ca mai trebuie impaturat o data asa ca am repetat imediat operatiunea: l-am intins iar cu palmele si l-am impachetat in 3 pe lung si apoi pe lat. Eeeee!! Deja altfel se simte la mana!! Aluatul se transforma miraculos prin aceste manevre si simtiti cum devine mai consistent si incepe sa aiba structura.
Am bagat tava cu aluat intr-un sac de plastic (sau punga mare) si am lasat aluatul de cozonac la dospit 90 de minute (o ora si jumatate). La mijlocul timpului (dupa 45 de minute) am scos tava si am mai impaturat o data aluatul. Eu dospesc cozonacii in cuptor (fara sa-l preincalzesc) doar cu lumina aprinsa. Se creeaza o atmosfera „de sera” deoarece dospirea genereaza multa caldura si umiditate. De aceea este recomandata invelirea aluaturilor dospite in pungi de plastic, nu in carpe care permit evaporarea.
In final arata asa: umflat si neted, ca o perna pufoasa! Si-a dublat volumul – aproape ca a umplut tava. Ce aroma placuta are!! Iti vine sa mananci din aluatul crud 🙂
L-am lasat invelit in punga pana am facut umplutura.
Cum se face umplutura pentru cozonac pufos cu nuca?
Majoritatea umpluturilor de cozonac se fac din nuca amestecata cu albusuri (simple sau batute spuma) cu zahar. Cateodata se pune si cacao. La noi in casa se face umplutura de nuca oparita cu lapte dulce (ca la beigli – vezi aici reteta).
De data aceasta am vrut sa incerc ceva nou. Nuca si alunele prajite si racorite le-am trecut prin masina speciala de macinat insa echipata cu sita cu gauri mai mari. Imi place sa ramana si bucatele mai mari de nuca si alune.
Marmelada de caise am incalzit-o usor pe foc si am strecurat-o astfel incat sa obtin un jeleu fin. Am pus-o peste nuca impreuna cu zaharul cantarit. Am amestecat bine si gata! Gemul de caise da o nota foarte faina de prospetime deoarece este usor acrisor si foarte placut aromat.
Mi-am pregatit si niste coaja confiata de portocala (reteta aici). Puteti sa nu puneti coaja de portocala si sa o inlocuiti cu stafide, de exemplu.
Cum se umple, ruleaza si impleteste un cozonac cu nuca?
Am cantarit aluatul: 2,2 kg. L-am impartit in 2 parti egale a cate 1100 g fiecare. Lucram cu cantar. Priviti cat e de fain aluatul! Masa de lucru este unsa bine cu ulei, la fel si palmele.
Am impartit aluatul inca o data in 2, la 550 g. Cu palmele unse am aplatizat aluatul din aproape in aproape, intinzandu-l in forma de dreptunghi de cca. 50 x 20 cm. Doar cu palmele, fara sucitor. Am calculat cate 330 g de umplutura de nuca cu gem pentru fiecare parte. Am nivelat usor umplutura de nuca si am presarat deasupra ei cojile confiate de portocala. Apoi am sucit totul sub forma unei rulade, pornind de la latura lunga dinspre mine.
Am procedat la fel si cu a doua rulada. Fiecare cozonac este compus din 2 brate impletite (2 rulade). Am taiat o hartie de copt de 30 x 40 cm si am asezat cele 2 rulade pe ea si le-am impletit una cu cealalta. E mai usor de lucrat direct pe hartie, mai ales cand e sa mutam cozonacul in forma.
Am mutat cozonacul cu hartie cu tot si l-am asezat in prima forma pregatita.
Cu o foarfeca am aranjat marginile hartiei ca sa nu se flendure prin cuptor. Vedeti aici cam pana unde e nivelul cozonacului inainte de a doua dospire: mai sunt 2 degete bune libere pana la buza formei.
Procedati la fel si cu restul de aluat sau faceti al doilea cozonac cu ciocolata (despicat si impletit). Reteta celui cu ciocolata o gasiti aici.
A doua dospire a cozonacilor
Am invelit formele de cozonac in pungi de plastic (eu am casti de baie cu elastic) si le-am bagat la dospit in cuptorul neincalzit, doar cu becul aprins, pentru 2 ore.
Acum se intampla magia: cozonacii cresc ca Fat-Frumos! Aproape ca dau afara din forme!
Coacere cozonaci pufosi de casa
Am scos cozonacii de la dospit din cuptor si i-am lasat inca inveliti in pungi. Am pus cuptorul la preincins la 180 C (caldura sus + jos + ventilatie) sau treapta medie spre inalta la cele cu gaz.
Am batut un ou cu putin lapte si un strop de sare si am uns bine cozonacii cu el, folosind o pensul foarte moale care sa nu apese si sa strice structura lor fragila. Daca miscam usor de forma cozonacii trebuie sa tremure ca niste budinci, ca ceva spumos. Dar, o retea sanatoasa de gluten nu permite colapsarea lor.
Am decorat cozonacii cu jumatati de nuca asezat cu grija din loc in loc.
Iata-l si pe cel cu ciocolata alaturi de cel cu nuca.
I-am bagat deodata la copt la 180 C (cuptor bine incins) pe sina cea mai de jos. I-am lasat la copt 20 de minute la 180 C apoi, fara sa deschid cuptorul, am redus temperatura la 170 C si am continuat coacerea inca 25-30 de minute. Dupa vreo 10 minute (din ultimele 25) am vazit ca se cam rumenesc asa ca i-am acoperit cu bucati de hartie de copt fixate cu scobitori (ca sa nu-mi zboare prin cuptor).
Sincer, mi-a fost un pic frica sa nu-mi curga aluatul in cuptor dar… se vede ca l-am lucrat bine si si-a pastrat tinuta 🙂 A crescut in sus, nu tip „ciuperca”.
Si …gata! Dupa 50 de minute de copt cozonacii sunt gata! I-am scos si i-am lasat 5 minute in forme.
Apoi i-am rasturnat individual pe gratare de bucatarie si le-am dezlipit hartiile de copt de la fund. Cozonacii (ca si painea) trebuie sa se aeriseasca, sa se ventileze si sa se racoreasca incet pe gratare pe sub care sa circule aerul.
Nu se lasa in forme si nu se acopera cu carpe sau pungi pentru ca se nenorocesc definitiv („incruzesc”). Veti simti la mana cat de fragil e acest cozonac pufos cu nuca, cum tremura ca o budinca chiar si dupa coacere 🙂 Asa trebuie sa fie!! De aceea, ca sa sa nu se turteasca, el trebuie intors pe gratar la fiecare 5 minute si pus sa se odihneasca cand pe o latura, cand pe alta.
Servire cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri (oua) – reteta traditionala pas cu pas
Cozonacii nu se taie calzi! Trebuie sa asteptam 1-2 ore pana ce se racoresc complet. Apoi se taie usor cu un cutit cu lama zimtata (de paine).
Acesta este un capat de cozonac pufos cu nuca. Nu va pot descrie aromele de vanilie si portocala 🙂 Daca-l atingi cu degetul acesta se cufunda in felia asta minunata!
Toata lumea vrea cozonaci care desfac in caiere (pale). Uite aici pale! Se topesc in gura!
Umplutura acestui cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri este foarte generoasa si extrem de gustoasa: aromata, usor acrisoara de la caise.
Trebuie sa recunosc ca am facut un cozonac pufos cu nuca de inalta clasa! Dulce, aromat, suficient de gras. Exact cum spuneam la inceput „ca o bomboana”. Si uite ca a crescut si s-a copt foarte frumos! Cu rabdare se fac toate 🙂
Iata-l si pe cel cu ciocolata (reteta aici).
El se poate pastra si 2 saptamani invelit in carpe de bumbac sau in (puse dublu) si apoi bagat in punga de plastic (la camara, nu la cald pentru ca fermenteaza).
Cu acelasi aluat facea Buia cozonac simplu cu stafide si coaja confiata de portocale – vezi aici reteta. Acesta este pozat la 5 zile de la coacere!
Ce facem cu albusurile ramase de la cozonaci sau maioneze?
In primul rand un chec pufos din albusuri cu nuca si fructe deshidratate – vezi aici.
Avem si reteta video aici.
Va las mai multe retete cu albusuri ramase aici.
Daca sunteti amatori de cozonaci cu nuca sau mac va invit sa vedeti cum se face in Ardeal Si Banat coarda (sucitura) – reteta aici.
Sau poate doriti sa incercati reteta cozonacului moldovenesc cu 20 de galbenusuri la 1 kg de faina – o gasiti aici.
Sau un fabulos cozonac însiropat cu vișinată și umplut cu cremă fină de nucă cu vișine și ciocolată – rețeta aici.
Sper ca v-a placut aceasta reteta pas cu pas de cozonac pufos cu nuca si 10 galbenusuri si ca o veti testa chiar de Pasti! Spor la treaba 🙂
[…] folosit la acest cozonac cu ciocolata si nuca este unul bogat, cu multe galbenusuri, zahar si unt. Reteta lui o gasiti aici. Din el am facut si acest cozonac pufos cu […]
Buna seara! Acest model de cozonac se coace la 180gr doar cu functia ventilatie? Intreb deoarece nu sint deloc specialista in cozonaci si, cautind o reteta pt Pasti, am observat ca la celelalte retete recomandati sus – jos + ventilatie. Multumesc!
Ba da! Cand spun „cu ventilatie” ma refer la sus + jos + ventilatie.
[…] V-am dat 1/3 din cantitatile folosite la aluatul de cozonac pufos cu nuca din aceasta reteta. […]
[…] Daca doriti sa faceti si un cozonac clasic cu nuca atunci va recomand aceasta reteta. […]
Bună ziua, din descriere, imi dau seama că este un cozonac foarte aromat şi gustos. Aş vrea să-l pregătesc, dar nu am tăvi de dimensiunile arătate. Am în schimb o tavă mare de aprox 40×30. Oare aş putea să pun doi cozonaci alături în această tavă? Mulțumesc frumos.
Draga mea, cozonacii se coc in forme speciale care nu sunt deloc scumpe (10 lei/bucata). Este pacat sa investesti in ingrediente si timp daca nu ai in ce sa-i coci.
Salut! Eu de obicei folosesc o tava rotunda cu peretii detasabili si impletesc aluatul circular. E mai interesant asa, nu iti trebuie neaparat forme pt cozonaci.
Delicios!
Bună ziua! Delicios cozonacul! Însă, am întâmpinat o mica problema… A rezultat un aluat foarte elastic… Nu apucam sa întind foaia ca deja se strângea… Știți cumva care ar fi cauza? PS. Aveți niște rețete minunate, numai bune de încercat.
Cand foaia de aluat se strange pe masa inseamna ca nu a dospit suficient.
Înseamnă că trebuia să îl mai împăturesc și sa îl mai las la dospit?
da
Bună ziua!
Îmi puteți spune, vă rog, dacă aș putea folosi unt clarifiat pentru rețeta și cantitățile prezentate? Și dacă da, ce cantitate?
Mulțumesc mult pentru răspuns și felicitări pentru profesionalism și dedicare!
Da, poti topi untul pana la caramelizare. Mai am o reteta de la strabunica mea si e chiar cu unt clarifiat. https://savoriurbane.com/cozonac-cu-nuca-sau-rahat-reteta-strabunicii-mele/
[…] Aici gasiti o reteta asemanatoare de cozonac cu nuca si gem insa fara ciocolata. […]
[…] umpluturi cu albuș bătut deoarece ies cam seci. Am experimentat mixul de nucă cu cacao și gem la acest cozonac și am fost super încântată de calitatea umpluturii și de frăgezimea aluatului. Umpluturile […]
[…] Va mai las o reteta fabuloasa de cozonac cu nuca si gem de caise – vezi aici. […]
Buna seara !
In primul rand va felicit pentru retetele publicate. Am facut multe din ele si sunt excelente. Sfaturile si detaliile pe care le dati ajuta mult. Site-ul Savori urbane este cartea mea de bucate, mai ales ca ma trag din parinti ardeleni si multe retete imi sunt cunoscute din copilarie.
Acum vreau sa fac acest cozonac cu nuca si intrebarea este daca pot sa inlocuiesc laptele de vaca cu „lapte de migdale”.
Va multumesc si va doresc toate cele bune
Da, poti. Ce faci cu untul? Este vorba despre o alergie la lactate?
Poti înlocui laptele de vaca cu lapte de capră caci nu are laptoziul eu îl folosesc mereu
Buna ziua!
La cuptorul cu gaz ma descurcam foarte bine sa coc cozonacii, de cand am cuptor electric nu-mi iese deloc cozonacul. As dori sa incerc din nou sa fac cozonac anul acesta, dupa aceasta reteta, sunt convinsa ca este minunata. Din pacate nu ma descurc cu cuptorul electric, din pacate fara ventilatie. As avea o intrebare : la ce temperatura se coc cozonacii la coptorul fara ventilatie? Voi cumpara si un termometru pentru cuptor pentru siguranta. Multumesc pentru raspuns!
Multumesc pentru toate retetele si sfaturile publicate. Minunat blog, de sarbatori o sa incerc multe retete de aici.
As zice sa cuplezi caldura sus+jos si sa incerci un 190 C pentru primele 20 de minute apoi sa reduci la 180. Ne bucuram ca te ajuta retetele noastre si te mai asteptam pe la noi. 🙂
Cel mai bun site de retete!Sunteti profi si ce e si mai fain ca explicați chiar tot,pas cu pas. VA MULTUMIM DIN SUFLET!!Tineti-o tot asa!
[…] Un cozonac traditional extra pufos umplut cu multa crema de nuca – reteta aici. […]
Buna, Oana! Am facut acest cozonac de cateva ori…este preferatul meu! As vrea sa stiu daca pot inlocui o parte din lapte cu smantana lichida.
poti dar nu vad rostul.
Buna, Am facut reteta pt a doua oara, prima data a iesit super. De data aceasta aluatul este foarte lipicuoas, nu am reusit sa il frământ nu se desprinde de pe mâini. Care este motivul?
Făină proastă… de sărbători se aruncă pe piață toate loturile ratate de făinuri slabe, umede… pentru că se cumpără oricum.
Foarte bun! Prima data când fac și a ieșit delicios!
Buna Oana, cuptorul meu nu are sus jos plus ventilatie, are ventilator cu inel de incalzire si manualul indica scaderea cu 20 gr pt acest program de coacere pe mai multe nivele fara necesitatea de a inversa tavile pt rumenire uniforma.
Cand voi scrieti 180 sus jos ventilatie, ar putea fi 160 pt programul meu? Intreb pt ca m am lovit de aceeasi probl in cazul multor retete ce mi au facut cu ochiul pe aici. 😊 Multumesc frumos si mult succes in continuare!
Daca are totusi ventilator nu trebuie sa modifici nimic. Poti incerca cu 10 grade mai putin.
Buna, eu am urmat exact toate indicatiile, dar aluatul meu a incorporat foarte greu untul topit si nu s-a legat deloc. A ramas lipicios, cam ca un aluat de chec putin mai gros. Nici vorbă de alte impaturiri… acum astept sa vad daca va creste. O sa improvizez pe parcurs, probabil nu o sa-i mai umplu.
Probabil faina nu a fost cum trebuie.
Si eu am aceeasi problema! Am masurat la ml si g orice ingredient si aluatul este extrem de moale…nu stiu cum sa il dreg 🙁
Am copt 3 cozonaci după rețeta dvs. și au ieșit foarte pufoși și fragezi. Paște fericit !
Îți mulțumesc foarte mult pentru sfaturile atît de bune,tot ce am făcut de pe savori urbane a ieșit perfect!
Bună, Oana! Fac acest cozonac pentru a 3-a oara. Prima data mi-a ieșit perfect, asa cum l-ați prezentat.Oare de ce îmi iese doar la 1800gr?.prima data, repet, mi-a ieșit aluatul la 2200,asa cum voi l-ați prezentat. As fi recunoscătoare dacă mi-ați răspunde..
Hristos a inviat! Am apelat la retele Dvs de drob de miel, ciorba de miel, friptura de miel si bineinteles cozonac cu nuca. Au iesit tare bune si am fost felicitata de toata lumea. Din albusurile ramase am facut painea episcopului, o bunatate! Pasca fara aluat a fost mancata cel repede. Va multumesc si am sa mai apelez la retele de pe site-ul dvs. Numai bine!
da, poti
Buna Oana, in primul rand vreau sa-ti multumesc pt rabdare si timpul acordat.
Pe ai mei coronaci i-am pus la dospit la 11.45 pana la 2.30. Dupa umplere au stat incontinuare la dospit inca 5 ore(in cuptor doar cu becul aprins) Atat a durat sa ajunga pana la buza formei. Au crescut frumos si nu s-au lasat. Inca nu i-am taiat dar arata forte bine.
Este normal sa durez atat de mult dospirea aluatului?
Tocmai ce am gustat un cozonac, este foarte , foarte bun. Nu știu de ce dar după 4 felie tăiate are goluri libere intre umplutură și aluat…Poți te rog sa-mi spui te rog unde am gresit? Mulțumesc frumos ! Cu siguranță cea mai buna reteta de cozonac încercată ! Mult de munca nu este, însă trebuie timp și răbdare.
Golurile apar daca nu rulezi strans aluatul umplut. Ma bucur ca per ansamblu ai reusit si ca a fost un cozonac pe gustul tau 🙂
Multumesc frumos! Data viitoare o sa fiu mai atenta cand il rulez. Oricum super, super bun cozonacul!
Buna!Nu am marmelada de caise,am gem.Merge sa-l pun?La cuptorul cu gaz cum procedam?Foc mare,mediu sau mic?Pe ce treapta punem tavile?Multumesc!
E bun si gemul. La cele cu gaz as zice foc mediu si pe sina de jos.
Multumesc!O sa-l prepar cat de curand!😊
Mulțumesc frumos d.Oana pt rețetă ,mi-a ieșit foarte gustos și de o pufosenie de nedescris.Am incercat foarte multe rețete pina acum ,dar pe aceasta n-o mai schimb,pur și simplu m-am îndrăgostit de ea🥰🥰🥰.
[…] Sau clasicul cozonac moale si pufos cu 10 galbenusuri si umplutura de nuca – vezi aici. […]
Buna ziua.Reteta este perfecta pentru o incepatoare ca mine.Intrebarea mea este,daca-i vreo problema sa pun umplutura de mac sau nuca inmuiata in lapte.Influenteaza in vreun fel cresterea?Multumesc!
Buna seara!Fetelor,folosesc in 90% din cazuri,retetele voastre.Mutumesc pentru sfaturile voastre.
la reteta de cozonac (cu 10 galbenusuri!)a trebuit sa mai adaug faina,restul e super ok.
Sanatate multa si preparate delicioase!Pupici multi.
va rog mult, data fiind situatia de fata si vazand ca d-voastra preferati drojdia proaspata, cum ar trebui sa folosesc in cozonacul cu 10 galbenusuri drojdia uscata?
– tot in acest cozonac as putea folosi doar nuca cu albusuri, fiindca nu am nici un fel de gem? pana acum eu faceam cozonac cu faina oparita, inglobam stafidele imuiate, lasam la dospit si apoi puneam umplutura pe care am mentionat-o. Oare este bine ce faceam?
Tare mi-e frica sa fac cozonaci. Tot timpul mi-a fost frica.
Multumesc mult!
Drojdia uscată o folosești ca pe cea proaspătă – in făină faci o gropiță, pui drojdia uscată și ceva din laptele călduț etc.
Umplutura de nucă o poți face ca aici https://savoriurbane.com/guguluf-pufos-cu-nuca-si-alune-de-padure-cozonac-in-forma-circulara/
Eu fac ori umplutura de nucă opărită cu lapte, ori cu gem Nu bag albușurile in ea.
Buna ziua din nou! Referitor la acest cozonac cu 10 galbenusuri: daca nu am marmelada de caise ce as putea pune in loc?
Si inca ceva eu dupa ce framantam aluatu la mana, ca nu am un robot pentru 2kg de faina, adaugam grasimea topita si stafide imuiate si treceam la impaturit. Oare faceam bine ce faceam cu stafidele?
multumesc mult
Dar inca nu am terminat cu intrebarile. V-am spus ca eu framant din 2 kg de faina la mana. Cam cat timp imi trebuie. Pana acum framantam cam 15 minute. Oare este suficient? Si alta intrebare: eu am un aragaz normal cu gaz in care nu incap decat 2 tavi(trei inghesuite). Ce fac intimpul acesta cu celelalte doua tavi care asteapta sa intre la copt?
multumesc
[…] rețetă de cozonac cu maia și nucă este creată de mine pe baza unei rețete clasice de familie (deja publicate aici). Mi-am făcut singură calculele și am elaborat această formulă adaptată maialei naturale. A […]
Buna, Oana! As vrea sa incerc acest cozonac de Paste, dar nu am robot de bucatarie pentru framantat. Cum procedez in cazul acesta? Multumesc mult! 🙂
Buna, Oana! As vrea sa incerc acest cozonac de Paste, dar nu am robot de bucatarie pentru framantat. Cum procedez in cazul acesta? Multumesc mult! 🙂
Bună seara.
Dacă vreau sa folosesc umplutură de nucă opărită cu lapte, fără gem, câtă nucă trebuie să folosesc și cât lapte?
Mulțumesc frumos!
Și pot folosi doar 200g zahar în aluat?
Poti folosi formula de umplutura de aici https://savoriurbane.com/cozonac-cu-nuca-sau-rahat-reteta-strabunicii-mele/ adaptata la 500 g nuca, 250 lapte si 250 zahar + vanilie! Și da, poti pune doar 200g de zahar in aluat.
Super! Mulțumesc tare mult pentru răspuns.
Vor fi primii mei cozonaci. Abia aștept să îi fac.
Sănătate!
Va rog: daca fac mai multi cozonaci dacat incap o data in cuptorul meu, cum ar trebui sa-i mentin pe celalti care asteapta sa intre in cuptor, ca sa nu colapseze?
va multumesc
Am facut acest cozonac ieri, urmând exact reteta aluatului care a iesit foarte lipicios, nu puteam sa il lucrez cu mana unsa cu ulei, asa ca am mai adaugat cateva linguri de faina din alt sortiment( nu mai aveam acasa acelasi tip). L-am lasat la crescut in bolul mixerului in cuptorul aragazului. Ca umplutura pentru un cozonac am facut-o pe cea cu marmeladă de caise si nuci/alune de pădure, al doilea cel cu ciocolata. Au iesit ambii foarte gustoși si aromati, greu ne-am abținut sa nu gustam cat erau calzi, practic cei mai buni cozonaci pe care i-am mancat vreodată. Am avut emoții mari cu aluatul dar dupa dospire am reusit sa il lucrez. Din ce cauza este aluatul lipicios? Depinde de faina, de umiditatea din aer? Sarbatori binecuvântate!
Buna ziua,
Vreau sa-i las la dospit peste noapte in frigider dar, nu-mi este clar cand scot din frigider aluatul cat timp trebuie lasat la temperatura camerei inainte sa-i modelez.
Multumesc frumos
Cam 2 ore îl lasi afara, modelezi, umpli, rulezi. Pui cozonacii in forme si ii lasi pana se dublează – asta poate dura ore.
Delicioși ! Se topesc ! Într-adevăr timpul dospirii este mai lung dar merita din plin ! Eu am respectat rețeta intrutotul , ma luaseră un pic emoțiile pt ca nu i vedeam așa sa și dubleze volumul dar m am gândit și la faptul ca nu am avut drojdie proaspăta și am folosit uscata . Oricum felicitări autoarelor , ceva deosebit cu care va puteți surprinde familia și pe cei dragi!
Cred ca este cea mai buna reteta de cozonac pe care am facut-o pana acum! Cozonac mai bun ca asta ,n-am mancat,sa nu mai zi ca ca s-a pastrat proaspat dupa aproape 2 saptamani,acelasi gust! Intr-adevar ,pentru mine ,reteta mi s- a parut putin grea, am framantat 3 kg de faiana,aluatul mi se parea foarte moale…dar a meritat tot efortul! Va multumesc pentru reteta! Felicitari pentru tot!
As vrea sa fac aceasta reteta de cozonaci, dar ma gândesc sa reduc cantitatea de zahăr, nu i vreau f dulci. Influentează cu ceva dospirea lor ?
Cu cat e mai putin zahar in aluat cu atat cresc cozonacii mai bine si mai repede 🙂 Zaharul, galbenusurile si untul ingreuneaza aluaturile dospite si prelungesc cresterea lor.
Buna !
Indraznesc cu o intrebare din cauza lipsei de experienta : dupa preincalzirea cuptorului la 180° caldura sus-jos + convectie, introduc cozonacii in cuptor.
In continuare , cuptorul va fi setat *si* convectie sau *doar* caldura sus-jos pentru 20 min la 180°, apoi pentru 30 min la 170°.
In speranta ca m-am facut inteles in exprimare, va multumesc pentru raspuns.
Revin cu poze 😀
Am făcut rețeta cozonacului cu 10 gălbenușuri. Am făcut rețeta cu 2 kg de făină, am frământat cu mana, până s-a desprins de pe mâini (cca 15 min). In gălbenușuri am adăugat 40 ml rom (preluare din altă rețetă) , iar untul l-am clarificat. La a doua dospire , 2 cozonaci i-am băgat în cuptor (ca în rețetă), ceilalți 4 i-am dus în altă cameră cu termostatul centralei pus la 21,5, ca să crească mai încet. Aragazul meu e vechi, i-am lăsat la treapta 5 cca o oră. Au ieșit 6 cozonaci (tăvile cred că sunt mai mici) – doar cu stafide și rahat, super! Pufoși și gustoși! Dacă există carte de bucate, o cumpăr!
[…] cu gem si nuca – vezi aici […]
Am facut aceasta reteta de cozonac de foarte multe ori, de fiecare data cu rezultate exceptionale. De data aceasta nu prea a crescut aluatul, iar in timpul coptului, cozonacii s-au crapat pe margine si a iesit compozitia afara, aveti idee de ce s-a intamplat asta? Eu ma gandesc ca poate drojdia nu a fost ok, am folosit o alta marca fata de ceea ce foloseam de obicei, sau poate faina n-a fost ce trebuie… Mentionez ca am respectat timpii de framantare, dospire, coacere…
E bun de-ti dau lacrimile de emotie 💕 Miine il fac iar.
Am dospit la rece cozonacul modelat in tavi si a crescut f mult in frigider, era cu 2 degete sub buza tavii si in frigider a ajuns cu vreo 3 degete peste buza tavii. A iesit ceva deosebit, dar eu l-am facut cu gem de mure si stafide. Mulțumesc pentru rețetă!
Nu este explicat cand se pune laptele ,sa spunem ca am intuit de la alte retete ,dar a iesit un aluat ft moale ,cititi reteta si spuneti mi unde scrieti clar cand se pune laptele ,asta ca idee si sunt mai multe retete care trebuie intuite
Cum să nu scrie când se pune laptele?? Vă rog frumos să citiți atent rețetele pentru că sunt complete și reușesc perfect! „Am facut o adancitura in faina si am pus drojdia faramitata impreuna cu 3-4 linguri din laptele dulce si aromat (caldut). Am acoperit cu putina faina din jur si am lasat totul 5 minute. In acest rastimp se activeaza drojdia.
Apoi am turnat in castron galbenusurile frecate cu sare si restul de lapte dulce si aromat.”