Cozonac cu maia naturală (sourdough) – rețeta de cozonaci fără drojdie din comerț

57

Cozonac cu maia naturală (sourdough) - rețeta de cozonaci fără drojdie din comerț savori urbane

Cozonac cu maia naturală (sourdough) – rețeta de cozonaci fără drojdie din comerț. Cum se face cozonac cu lievito madre, levain, Sauerteig sau drojdie sălbatică. Cozonac pufos cu nucă și maia naturală. Rețete de cozonac de casă. Cozonaci fără drojdie.

Acest cozonac cu maia naturală este practic o formă arhaică de brioșă dulce („sweet sourdough brioche”) umplută cu cremă de nucă, stafide și coji de portocală confiate. Așa se făceau cozonacii până pe la 1830 când a apărut drodjia de bere industrială. Nu am nimic împotriva drojdiei din comerț și apreciez rapiditatea cu care ea funcționează dar, dacă am timp și vreau să ma bucur de ceva deosebit, apelez la maiaua naturală. Timp avem cam toți acum datorită auto-izolării așa că este un bun moment să ne implicăm în proiecte cu maia.

Cozonacul cu maia și nucă este de un rafinament incredibil! Este moale, pufos, dulce, aromat și extrem de gustos. Fără izul specific al drojdiei industriale și fără posibilele stări de balonare induse de aceasta. Aluaturile cu maia au fermentație (dospire) prelungită și sunt mult mai ușor digerabile decât cele cu drojdie din comerț.

felie de cozonac pufos cu maia naturala si umplutura de nuca stafide coji de portocala confiate

Am făcut de mai multe ori cozonac cu maia naturală însă nu am documentat rețetele… până acum! Văzând disperarea multor cititori care nu au găsit drojdie în magazine (din cauza crizei actuale) m-am apucat din nou de preparat și documentat rețete cu maia naturală (lievito madre, sourdough, Sauerteig sau levain).

V-am arătat deja cum se prepară maiaua de la zero (din apă și făină) – vezi aici – iar mulți dintre voi așteptați cu nerăbdare să o puneți la treabă. Deja ați făcut pâine cu maia și v-am admirat reușitele! Vezi aici rețeta + pozele de la cititori.

reteta paine simpla cu maia fara drojdie savori urbane

Acum este vremea să trecem la nivelul următor: cozonacul cu maia naturală (fără gram de drojdie din comerț). Adică cel din pozele de mai jos. Un cozonac rumenit uniform, bine crescut și copt. L-am botezat „zeppelinul” datorită formei haioase.

Un cozonac pufos cu un strat generos de umplutură dulce și cu aluat care se desface în fâșii, caiere sau pale.

reteta preparare cozonac fara drojdie din comert

Sper să nu vă șocheze timpii lungi de așteptare ai rețetei și să înțelegeți că în aceste perioade NU aveți nimic de făcut ci doar să stați, să citiți, să vă odihniți, plimbați sau să vă uitați la televizor. Maiaua nu funcționează ca drojdia industrială ci mult mai lent dar și rezultatul este unul pe măsură! Rețetele cu maia se desfășoară pe mai multe zeci de ore (multe sunt peste 48 de ore) iar entuziaștii sunt familiarizați cu acest aspect și cu setatul cronometrelor pentru diverse etape.

Pasionații de brutărie cu maia știu cât suflet se pune în aceste produse, cum dormi iepurește cu gândul la ce se întâmplă cu pâinea sau cu cozonacul tău, cum aștepți cu nerăbdare să scoți minunea din cuptor. Nu mai zic de timpul de admirație al micii capodopere și de emoțiile din momentul în care tai prima felie 🙂

cum se face cozonac cu lievito madre sourdough sau maia naturala savori urbane

Această rețetă de cozonac cu maia și nucă este creată de mine pe baza unei rețete clasice de familie (deja publicate aici). Mi-am făcut singură calculele și am elaborat această formulă adaptată maialei naturale. A ieșit grozav!

Din cantitățile de mai jos rezultă un cozonac cu maia și nucă copt în formă de 30x10x10 cm dar recomand să alegeți o formă mai mare (sunt unele de 35 cm lungime). Dacă dublați rețeta aș recomanda să împărțiți aluatul în 3 forme de 30x30x10 cm (să faceți 3 cozonaci).

4.9 from 36 reviews
Cozonac cu maia naturală (sourdough) - rețeta de cozonaci fără drojdie din comerț
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 cozonac cu maia naturală
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat de cozonac cu maia naturală
  • 150 g maia naturală (cu hidratare 100%)
  • 180 g lapte
  • 425 g făină albă
  • 5 gălbenușuri (cca. 100 g de gălbenuș)
  • 8-10 g sare
  • 1 linguriță extract vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat bourbon
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 150 g zahăr pudră
  • 85 g unt gras cu min. 80% - moale, la temperatura camerei
Umplutură (cca. 550 g)
  • 200 g nucă sau mac măcinat
  • 100 g lapte
  • 100 g zahăr
  • 75 g stafide
  • 75 g coajă confiată de portocale
  • opțional: 5 g cacao (la nucă)
  • 1 plic zahăr vanilat bourbon sau ½ linguriță extract de vanilie
În plus:
  • puțin ulei pentru uns tava sau cutia de dospire
  • puțină făină pentru blatul de lucru
  • 1 ou bătut cu 1 praf de sare și 2 linguri de lapte - pentru uns cozonacul

 

Cum se face cozonac cu maia naturală (sourdough) – rețeta de cozonaci fără drojdie din comerț?

Ingrediente și sfaturi pentru cozonac cu nucă și maia

  • Toate cantitățile sunt în grame și se folosește cântarul electronic (nimic nu se pune „la ochi”)
  • Maiaua să fie activă! Poate fi și scoasă direct de la frigider dacă a fost hrănită corect (cu max. 7 zile în urmă).
  • Făina să fie una albă, uscată, de calitate, cu conținut mare de proteine (peste 10 g ar fi ok – verificați eticheta). În străinătate se găsește „făină de forță” pentru dospituri. Făina Manitoba este foarte bună (se găsește la Selgros marca Granoro) la fel și făina ungurească Totkomlosi buza finom liszt care nu m-a dezamăgit de peste 20 de ani și pe care o folosesc la orice (de la pandișpan sau clătite până la foietaj, cozonaci sau pâine) – se găsește în Kaufland și alte supermarketuri. Am mai folosit și alte făinuri tip 000 de la noi (Băneasa sau Dobrogea) însă sunt mai slabe și au capacitate redusă de absorbție a lichidelor – în acest caz dozați laptele din rețetă cu grijă. Mai există făinuri de la mori locale care nu prea sunt OK deoarece sunt umede, slabe (nu se știe câtă proteină au în ele sau de ce tip sunt: de brutărie, de patiserie?) și nu absorb bine lichidele.
  • Cantitatea totală de făină este de 500 g (din care 75 g în maia și 425 g adăugate ulterior).
  • Zahărul din aluat să nu depășească 30% din cantitatea de făină (150 g de zahăr la 500 g făină) și să fie unul pudră. Dacă nu aveți zahăr pudră din comerț puteți măcina zahărul cristal cu o râșniță de cafea.
  • Laptele să fie gras (3,5%) și la temperatura camerei.
  • Untul să fie gras (82%) și moale, la temperatura camerei.
  • Sarea se cântărește și trebuie să fie între 1,6-2% față de făină. În cazul de față vorbim despre 8-10 g de sare (nu cât luăm cu 3 degete!). Sarea dă gust aluatului. Eu pun 10 g în această rețetă.
  • Umplutura NU trebuie să depășească 50% din cantitatea de aluat!
  • Aici vedeți făina de care vorbeam mai sus – eu am folosit-o acum pe cea din dreapta (făina ungurească).

Etape de preparare pentru cozonacul cu maia – pe scurt:

Totul se întinde pe cca. 38 de ore (din care 95% sunt timpi de așteptare) iar dacă vă apucați de treabă la ora 19:00 (să zicem joi seara) veți avea cozonacul gata copt, scos din cuptor sâmbătă dimineața la 09:00. Puteți muta acest interval orar după cum doriți și vă este la îndemână.

  • Etapa 1 ora 19:00 – maia + lapte + făină – autoliza (1 oră)
  • Etapa 2 ora 20:00 – gălbenușuri, sare, arome + 1/2 zahăr pudră – frământare 10 minute + relax 10 minute
  • Etapa 3 – unt + 1/2 zahăr pudră – frământare 10 minute
  • Etapa 4 ora 20:30 – în tavă sau cutie: dospire (fermentare) și stretch and fold la temperatura camerei (3 ore) cu 4 S-F
  • Etapa 5  ora 23:30 – fermentare aluat cu maia la frigider (retardare la rece) – 9 ore
  • Etapa 6  ora 08:30 – fermentare aluat la temperatura camerei (3 ore) + 1 S-F
  • Etapa 7  ora 11:30 – umplere cozonac + rulare + așezare în formă (30 min)
  • Etapa 8 ora 12:00 – fermentare finală în formă (20 de ore) la temperatura camerei
  • Etapa 9 – ora 08:00 – coacere 1 oră (la 09:00 iese din cuptor)

Etapa 1 – aluat de cozonac cu maia naturală – autoliza (60 min)

Așa arată maiua mea: este activă, plină de bule de gaz.

Am amestecat-o bine cu lingura. Este o maia destul de lichidă dar cleioasă, cu consistență de mucus.

Am pus 150 g de maia în castronul robotului de bucătărie și am turnat peste ea 180 g de lapte la temperatura camerei (voi începeți cu 150 g de lapte și vedeți dacă mai e cazul să completați cu restul de 30 g). Am omogenizat bine cu paleta tip tel (din sârmă, pentru spumă) timp de 60 de secunde. Am schimbat telul robotului cu cârligul pentru aluaturi și am adăugat făina. Am mixat foarte puțin (1 minut). Puneți capacul robotului pentru că vă împroașcă făină! Am obținut un aluat sfărâmicios, destul de uscat, fragmentat. Asta pentru că făina mea este una foarte bună: uscată și cu proteine multe. Puteți adăuga restul de 30 g de lapte dacă aluatul e prea uscat. Mixați din nou 30 de secunde.

Am acoperit castronul cu folie alimentară de plastic și l-am lăsat 60 de minute pe masa de bucătărie.

Etapa 2 – frământare 10 minute

Am separat ouăle și am pus gălbenușurile într-un castron. Le-am amestecat cu coajă rasă de lămâie, vanilie și sare.

Am turnat ouăle de mai sus peste baza de aluat din castron și am mixat 5 minute cu robotul echipat cu cârlig. Am adăugat jumătate din zahărul pudră (75 g) și am mai mixat 5 minute.

Pauză 10 minute de relaxare a aluatului (am acoperit castronul cu folie de plastic).

Etapa 3 – frământare 10 minute

Am pregătit untul moale (la temperatura camerei) și am pornit iar frământarea. Am incorporat untul în 3 tranșe. După 5 minute am pus și restul de 85 g de zahăr pudră și am mai frământat 5 minute cu robotul.

Gata! Am obținut un aluat moale dar cu o textură fantastică! Este elastic ca un cauciuc moale (ca un slime), poți trage de el în orice direcție și nu se rupe… vedeți palma mea băgată sub el și cum desfac degetele (stânga) iar în dreapta o fâșie de aluat smulsă din castron (l-am apucat și l-am tras la 50-60 cm înălțime fără să se rupă).

aluat elastic pentru cozonac cu maia

I-am dat drumul înapoi în vas. E perfect!

Etapa 4 – dospire (fermentare) și stretch and fold la temperatura camerei (3 ore)

Am ales o tavă emailată cu pereți mai înalți (poate fi o cutie cu capac de măcar 35 x 25 x 5 cm) pe care am uns-o cu 2 linguri de ulei. Mi-am uns și palmele cu uleiul din tavă și am răsturnat aluatul în ea. L-am aplatizat cu palmele.

I-am dat prima tură de S-F (stretch and fold sau trageri și plieri). Am adus treimea dreaptă preste cea din mijloc și similar și pe cea stângă. Am pus pe lung dreptunghiul obținut și am repetat manevra: lateralele aduse peste partea din mijloc. Am obținut un pachet de aluat ceva mai tensionat.

stretch and fold aluat de cozonac cu maia naturala (2)

Am acoperit tava cu folie de plastic (eu o bag cu totul într-un sac de nailon sau pungă mare) și am lăsat-o pe masa de bucătărie (S-F numărul 1). Am setat cronometrul la 1 oră și am repetat S-F. La fel și peste 2 respectiv 3 ore. Deci de 4 ori S-F în 3 ore. Mai jos vedeți cum arată aluatul după fiecare din aceste manevre.

Etapa 5 – fermentare aluat cu maia la frigider (retardare la rece) – 9 ore

După ultimul S-F (adică numărul 4) am învelit iar tava cu plastic și am introdus-o la frigider pentru 9 ore.

Etapa 6 – fermentare aluat la temperatura camerei (3 ore) + S-F

Am scos tava cu aluat de la frigider (fără să o scot din pungă) și am lăsat-o 3 ore pe masa de bucătărie ca să se încălzească un pic. După primele 2 ore i-am mai aplicat o tură de S-F și l-am mai lăsat în pungă încă o oră. Aluatul este ușor de manevrat, neted, cu bășicuțe la suprafață. Cu ocazia aceasta l-am și cântărit: 1090 g. În funcție de asta știu de câtă umplutură am nevoie (max. 50%). Dacă punem mai multă riscăm ca aluatul să nu o poată susține.

Cum se face umplutura de nucă sau mac cu stafide, lapte și coji de portocală confiate

Am zis mai sus că pot pune max. 50% umplutură față de masa aluatului adică 1090 g:2 = 545 g de umplutură.

Am cântărit nuca, stafidele și cojile de portocală (vezi aici rețeta). Am tocat mărunt cojile de portocală.

Important! Stafidele nu se pun uscate ci trebuie înmuiate măcar 1 oră în puțină apă caldă sau în suc de portocală. Apoi se strecoară de lichidul în exces. Dacă le-am pune uscate ele ar absorbi din umiditatea aluatului și l-ar deshidrata (și nu ne dorim asta!).

stafide inmuiate in rom sau lichior pentru diplomat

Într-o crăticioară am pus la înfierbântat laptele și zahărul. Le-am lăsat să ajungă la fierbere și am stins focul. Am adăugat vanilia. Am măcinat nuca (1/2 fin, 1/2 mai mare) și am amestecat-o cu cacaoa (pe sec) într-un castron curat. Astfel cacaoa nu va rămâne sub formă de cocoloașe.

Am turnat lapte fierbinte și dulce (clocotit) peste nucă și am amestecat totul bine cu o lingură. Am lăsat umplutura la răcorit până ce a ajuns la temperatura camerei. În final am amestecat și stafidele scurse în crema de nucă.

Umplutura de mac se face similar doar că nu se pune cacao iar macul trebuie să fie măcinat  sau râșnit (ca la beigli).

Etapa 7 – Cum se umple un cozonac cu maia cu cremă de nucă, stafide și coji de portocală confiate?

Mi-am înfăinat lejer blatul de bucătărie (nu puneți multă făină!) și am răsturnat aluatul din tavă pe el. Fața frumoasă a aluatului este jos.

I-am dat un pre-shape (pre-formare, pre-modelare) prin aducerea colțurilor spre mijloc (ca la plicuri sau brânzoaice). Am repetat manevra: am adus iar colțurile spre mijloc. Apoi am întors aluatul cu fața frumoasă în sus și l-am tensionat cu palmele ca să formez o bilă.

Metoda este cea de la pâinea tip „boule” (rotundă) și o vedeți în acest video eu nu am împărțit aluatul… am lucrat cu o singură bucată). Apoi am lăsat aluatul pe masă 15 minute la relaxat (acoperit cu un ștergar curat de in sau bumbac). După fiecare manevră trebuie să-i acordăm timp de relaxare rețelei de gluten.

Când aluatul s-a relaxat l-am întins în dreptunghi de cca. 40 x 30 cm. Dacă vedeți că nu vrea să se întindă sau că se strânge la loc înseamnă că rețeaua de gluten este încă tensionată și că mai are nevoie de 5-10 minute de relaxare. Acoperiți cu ștergar și reveniți.

Am întins stratul de umplutură de nucă cu stafide pe toată suprafața foii de aluat și am presărat deasupra lui cojile confiate de portocale tăiate în cubulețe mărunte. Am rulat apoi cu grijă cozonacul. Se rulează strâns! La fiecare pas am periat excesul de făină de pe verso cu o pensulă moale de silicon. Nu este permis să inlcudem făină crudă în centrul cozonacului! Am rulat până la capăt și acest cozonac cu maia este gata! L-am mutat pe o hârtie curată de copt și l-am periat din nou de excesul de făină. Bineînțeles că am îndepărtat și făina căzută pe hârtia de copt.

Cu ajutorul hârtiei de copt (apucată de marginile lungi, paralele cu cozonacul) am mutat ușor și rapid cozonacul în formă. Este mult mai simplu așa decât să tapetăm forma cu hârtie și să ne chinuim să introducem cozonacul printre pliurile ei. Bineînțeles că am ajustat marginile hârtiei cu foarfeca ca să nu se flendure prin cuptor. Forma mea are 30x30x10 cm. Dacă aveți formă mai mare și mai bine! Sunt unele de 35 cm lungime și le recomand în acest caz.

Am bătut un ou întreg cu un praf de sare și o lingură de lapte rece și am uns cozonacul bine de tot. Umiditatea aceasta îi va face bine în timpul dospirii finale. Îl vom mai unge și înainte de coacere dar asta va fi peste niște ore bune așa că mixul de lapte cu ou se va ține la frigider până atunci.

Am acoperit forma cu acest cozonac cu maia cu o cască de duș cu elastic aranjată astfel încât să permită expansiunea aluatului fără să-l atingă. Dacă nu aveți așa ceva va trebui să improvizați cu o pungă mare transparentă care să stea „cu boltă” deasupra formei (punga se leagă ca să nu se usuce aluatul).

Etapa 8 – fermentarea finală a unui cozonac cu maia așezat în formă (12-24 ore) la temperatura camerei

Am așezat forma cu cozonac pe un dulap de bucătărie și l-am lăsat acolo. Puteți să o puneți și în cuptor (rece, fără lumina aprinsă!) dacă nu aveți de copt ceva între timp.

Acum vine partea cea mai simplă și totodată chinuitoare: așteptarea. Un cozonac cu maia nu funcționeaza ca unul cu drojdie industrială. Maiaua lucrează mult mai încet și după alte reguli. Timpul de fermentare finală depinde de mulți factori: calitatea maialei (de cât de viguroasă sau anemică a fost), de cantitatea de zahăr, glbenuș și unt din aluat (acestea încetinesc foarte mult creșterea aluatului) precum și de temperatura ambientală.

Eu am cca. 21-22 C în toată casa iar la mine dospirea a durat 20 de ore. Fiecare grad în plus sau în minus accelerează sau încetinește acest proces. La 24 C s-ar putea să dureze doar 9 sau 12 ore pe când la 19-20 C să treacă de 24 de ore. Nu vă fie frică, nu se alterează nimic! Un panettone autentic cu maia are timpi de dospire de peste 30 de ore la dospitor (la 35-40 C!).

Dacă verificați din când în când cozonacul veți vedea că în primele ore nu prea se întâmplă nimic. Ar fi bine să nu deschideți punga în primele 8-10 ore. Maiaua are un stil al ei de a se porni dintr-o dată. La mine după 14-15 ore era crescut cozonacul cu doar 2 cm (abia a ajuns la buza formei) iar în ultimele 3 ore parcă a explodat! Bum! Consistența lui esta ca aunei budinci care tremură cumva dar nu se prăbușește. Dacă aș fi trecut de acest punct și ar fi fost prea dospit ar fi făcut implozie în formă și ar fi curs peste margini.

Așa arăta după aproape 20 ore de dospit: imens! De aceea am zis că ar fi bine să folosiți o formă mai lungă (de 35 cm în loc de 30).

Etapa 9 – coacerea unui cozonac cu maia – câte minute și la câte grade?

Nu am mai stat pe gânduri și am pus cuptorul la încins la 240 C (maximum) – căldură sus+jos+ventilație. Va dura vreo 30 de minute și încingerea lui. Pe fundul cuptorului am pus o tăviță (20×15 cm) cu cca. 500 ml de apă fierbinte (ca la coacerea pâinii). Aceasta trebuie să clocotească în momentul în care cuptorul este încins și băgăm cozonacul la copt. Am scos și cana cu oul bătut cu lapte de la frigider ca să se încălzească un pic.

Doar cu câteva momente înainte de a pune cozonacul la copt am ridicat casca de plastic de pe el (cu grijă, să nu se sfâșie aluatul) și l-am uns bine de tot cu oul bătut folosind o pensulă foarte moale din silicon. Nu trebuie apăsat ci doar „mângâiat” cu ea.

Am introdus cozonacul în cuptorul preîncins la maximum (240 C) pe șina cea mai de jos (apa din tăviță clocotea și genera aburi). Am închis repede ușa cuptorului și am redus imediat temperatura la 200 C (coacere 10 minute). Aburii din tăviță vor ajuta la ridicarea (creșterea) acestui cozonac cu maia în prima fază de coacere prin împiedicarea formării premature a crustei (mențin aluatul umed). Apoi am redus temperatura la 180 C pentru alte 15 minute. Am văzut că gradul de rumenire al cozonacului era destul de intens așa că l-am acoperit rapid cu o bucată de folie de aluminiu. Cu ocazia asta am scos și tăvița cu restul de apă din cuptor (dacă nu mai are apă în ea lăsați-o acolo). Am redus temperatura la 170 C și am mai copt cozonacul alte 35 de minute.

Coacerea a durat 60 de minute: 10 min la 200 C (cu abur), 15 min la 180 C (parțial cu abur), 35 de min la 170 C (sec).

Așa arată minunăția de cozonac cu maia: partea de sus este mai mare decât baza din formă. Seamănă cu un zeppelin 🙂

Am lăsat cozonacul în formă 2-3 minute apoi l-am răsturnat cu grijă (pe o laterală) pe un grilaj metalic. I-am îndepărtat hârtia de copt ca să respire în voie. Este perfect rumenit pe toate părțile! Răcorirea a durat cel puțin 3 ore iar în acest răstimp am tot întors cozonacul de pe o parte pe alta la fiecare 15-20 de minute. Altfel se turtește. Ce arome grozave am în casă!

După răcirea completă l-am pus înapoi în formă (cu hârtia în care s-a copt) ca să aibă susținere laterală.

Feliere și servire cozonac cu maia umplut cu nucă, stafide și coji de portocală confiate

Nu tăiați cozonacul cald deoarece i se va distruge toată structura! Nu mai zic de ruperea sau sfâșierea lui în mod barbar… hai să nu ne batem joc de munca asta de 2 zile! După răcirea completă am trecut la felierea cozonacului cu un cuțit cu lamă lungă, subțire și bine ascuțită. Se taie perfect, fără să facă firimituri.

cozonac savori urbane cu maia naturala

Nici nu știu cu ce să incep… cred că imaginile spun totul. Aluatul este moale, bine structurat, extra-pufos iar stratul de umplutură este generos. Coaja este rumenită uniform, miezul este bine copt. Ți se afundă degetul în pufoșenia asta!

cozonacul perfect cu maia naturala si crema de nuca

Se simt bine de tot aromele de unt și vanilie. Aluatul este suficient de dulce iar de umplutură nici nu mai zic.

cozonaci cu maia naturala fara drojdie

Dacă tragi de o bucățică de aluat vezi cum se desprind fâșii bine structurate (caiere, pale). Se topesc în gură!

cum se face cozonac pale pale fasii foarte pufos (1)

Acest delicios cozonac cu maia se păstrează învelit bine în hârtie curată de copt și apoi în ștergar gros de in, bumbac sau cânepă. Este fraged și după 2 săptămâni! Am făcut eu probă mai demult cu un capăt de cozonac de care am uitat complet și am constatat că este fabulos după acest răstimp. Veți remarca o intensificare a aromelor și savorii acestui cozonac pe măsură ce stă. Parcă se maturează, se înnobilează.

Dragilor, cred că am fost suficient de explicită cu privire la prepararea acestui cozonac cu maia și că vă faceți curaj să încercați rețeta 🙂 Mult succes!

Aici găsiți mai multe rețete de cozonaci de casă.

Guguluf pufos cu nucă și alune de pădure - cozonac în formă circulară savori urbane

Cititorii noștri au testat rețeta de cozonac cu maia!

57 COMENTARII

  1. Arata splendid! O intrebare insa: ce temperatura ambientala ai avut? E nevoie banuiesc ca si in cazul cozonacului de o ajustare a timpilor in caz ca e mai cald la mine in bucatarie. Cat de usor supradospeste aluatul?

  2. Sunteți geniale, fetelor, cu aceasta rețetă! Musai trebuie sa o incerc! Mulțumesc frumos pentru munca voastră și pentru ca ne împărtășiti si nouă rezultatele!

  3. Credeti ca s-ar putea pune mai multa cacao in umplutura, cat de multa pot sa pun? Eu sunt innebunita dupa cacao.
    Multumesc pentru reteta foarte bine explicata 🙂

  4. Buna,
    Cum știu dacă maiaua este buna?
    Am avut la frigider, timp de câteva luni. Am hranit-o de mai multe ori, am făcut pâine și blat de pizza. La pâine se simțea un pic mai tare gustul de maia, iar la pizza nu a ieșit foarte pufos. La un moment dat nu am mai avut faina integrala. Acum nu știu dacă maiaua din frigider o pot folosi la cozonac. Cât de înțepător trebuie sa fie mirosul de maia?

  5. Am stricat tot, m am apucat sa manipulez aluatul inainte de a turna compoziția de oua si sare, ca sa încorporez ouale a trebuit pur si simplu sa strivesc aluatul am parcurs toate etapele pana la prima pliere doar ca aliatul conține bucatele de aluat si se rupe nu este elastic. Este foarte important sa nu atingi aluatul si sa pui ouale bătute apoi sa amesteci usor pana se încorporează ouale si apoi restul ingredientelor😢. Nico nu stiu daca sa mai continui e clar ca aluatul este compromis.

  6. Știu.. și știu și ce am greșit , am inceput sa lucrezi aliatul inainte de spune ouale cand Coca deja se formase ori eu NU trebuia sa o ating si apoi cu fibrele gata formate nu mi a mai primit ouale, am rupt efectiv fibrele ca sa pot incorpora ouale , ori la aluatul cu maia chestia asta nu tine si acum prin aluat sunt insulițe de aluat tare, alb, neîngalbenit de ou, am sa l fac asa desi nu contez pe un rezultat Wow. Apropo paine cu maia i mi iese perfect! Multumesc pentru rețete și sfaturi!🙏🏻

  7. Știu.. și știi și unde am greșit, nu trebuia sa ating aluatul deloc si sa urmez întocmai rețeta, ori eu m am apucat sa amestec aliatul inainte de a pune ouale si coca se formase deja din doua trei mișcări s au format fibre si apoi a fost greu sa incorporez ouale in aluat am rupt efectiv fibrele ca pot omogeniza aluatul si acum prin aluat sunt insulițe de aluat alb tare, neingalbenit de ou, la aluatul cu maia trebuia sa ma fi gandit ca el oricum nu se comporta precum cel cu drojdie. Am sa l fac asa desi numa astept la un rezultat Wow..Apropo painea cu maia imi iese perfect! Multumesc pentru retete si sfaturi!

    • Să știi că mici cocoloașe de aluat alb am avut și eu dar se pare că au fost mâncate de drojdiile din maia. După toate orele acelea de fermentare nu a mai râmas niciunul. Sper să fie așa și la tine. Aștept cu nerăbdare vești bune de la tine!

    • Așa mi s-a întâmplat și mie, am rupt fibrele ca sa încorporeze gălbenușul, dar tocmai chestia asta cred că a ajutat să se formeze fasiile prezente în cozonac. Am frământat foarte bine ca să incorporez galbenusurile. A fost cel mai bun cozonac din 3 rețete de cozonaci cu maia. Am folosit maia hidratare 70 %, să fiu sigura că nu va iesi prea moale, neavând o făină așa de bună. Multumim pentru rețeta!!

  8. Buna ziua, am urmarit reteta si am facut cozonacii. Am o intrebare legata de gust. Daca este acrisor, este de la maia? Dupa ce inghit o bucata, raman cu un gust de lapte usor acrisor, duce catre iaurt dulce. Umplutura am schimbat-o si am pus nuca, cacao, zahar si albus de ou batut. Parca nu e destul de dulce dar asta e din cauza mea, puteam sa fac o umplutura mai dulce. Multumesc

  9. Am stat ca pe ghimpi 2 zile dar a iesit!!!! Eu l-am lasat in ultima etapa de dospire doar cam 12 ore. A crescut ENORM si incepuse sa curga putin pe marginea tavii, asa ca la 12 noaptea m-am apucat sa il coc. Am stat in pozitie turceasca langa cuptor aproape toata coacerea si m-am milogit de el cum am stiut eu mai bine sa nu explodeze si sa nu curga pe margini. Nu a explodat, dar am fost foarte aproape. In retrospectiva cred ca ar fi trebuit sa il pun la copt si mai repede, dupa vreo 10 ore.

    A fost munca multa si consum nervos din plin. E grea ultima faza pentru ca e destul de posibil sa creasca prea mult, sa curga si sa se strice tot. Dar cred ca s-a meritat.

    Abia astept sa il si tai si sa il gustam.

    Multumesc tare mult pentru reteta!!

    • Mă bucur să aud asta și te înțeleg perfect 🙂 Așa am stat și eu cu ani în urmă în fața cuptorului în care coceam primele macarons, prima pâine cu maia sau primul cozonac 🙂 Să nu-ți spun ce emoții am avut la panettone! Partea cu consumul nervos este doar prima dată și te asigur că la urmatoarea tură de cozonaci vei fi relaxată și totul ți se va părea simplu. Refă-ți graficul în funcție de temperatura din casă și de experiența ta și nu vei mai avea surprize 🙂 Ai apucat să-l pozezi? Ne poți trimite poze pe mail la [email protected]

      • Multumesc mult pentru incurajare, Oana!
        Mi-am descoperit prin voi un hobby nou 🙂
        Am trimis poze pe adresa de mail si am sa mai revin cu cateva dupa ce il si taiem.
        Va doresc tuturor un Paste frumos si multa multa sanatate!

  10. Buna Oana,
    In momentul de fata am pus faina la autoliza. Am o intrebare in ceea ce priveste ouale. De ce in majoritatea aluaturilor dospite se evita folosirea albusului?
    Reteta este foarte bine explicata.😊👍
    Cu drag,
    Daniela

    • Am respectat reteta, dar a fost un esec. Dupa ce am pus ouale si untul „s-a taiat” aluatul. Nu este elastic, dimpotriva, este sfaramicios si se rupe. E plin de bucatele tari. Nu l-am mai putut folosi pentru cozonac. Pierdere de vreme. Nu recomand.

      • Nu știu ce-ai făcut dar altora le-a reușit! Nu știu ce experiență ai tu cu cozonacii și, mai ales, cu maiaua naturală. Făina ta poate că a fost una slabă, fără gluten suficient (din moment ce ai zis că s-a format un aluat sfărâmicios). Nu știu nici cât de activă a fost maiaua ta.

          • La cozonac se foloseste faina 000, nu 650. Sau faina de forta tip manitoba. Oricum, cu dobrogea nu am avut experiente bune deloc. cauta orice faina ungureasca de pizza (selgros, metro) si fa un test cu 50 g de faina si 50 g de apa si vei vedea cum arata aluatul respectiv. fa acelasi lucru si cu dobrogea si te asigur ca rezultatul nu va fi acelasi.

  11. Bună!
    Incerc si eu reteta 😁.
    Aluatul meu este insa un pic cam lipicios. Înainte de ultima „impachetare” avea si niste bule. E de bine?
    Sunt la etapa 5 (9 ore in frigider).
    Asta inseamna ca, potrivit programului, ar trebui să ma trezesc pe la ora 5. Daca ratez si ma trezesc pe la 6, oare e de rău?

  12. Mulțumesc din suflet pt rețetă !!
    Păcat ca nu pot sa pun poze …mi.au ieșit demențiali: pufoși si delicioși . Răbdare multă cu frământatul …eu recunosc am frământat la mașina de făcut mâine .
    PAȘTE BINECUVÂNTATI !!

  13. L-am făcut sapt asta și a fost cel mai bun cozonac făcut vreodată de mine!L-am mâncat intr-o zi tot!Acum îl fac din nou.Iti Multumesc pr reteta,e minunata!

  14. Eu as vrea sa incerc 2 cozonaci, adica sa dublez cantitatea.
    Este ok?
    Cand ar trebui să împart aluatul in 2? Inainte de a-l aseza in forma sau mai devreme?
    Mulțumesc!

  15. Bună. DELICIOAS. Am făcut maiaua după reteta voastră, a ieșit o minune, așa de mult îmi place cum miroase. Aș vrea să fac cozonac cu mac, bănuiesc că doar înlocuiesc nuca nu?
    Mersi pentru rețete 😋😋😍😍

  16. Bună Oana.
    Merci pentru rețetă. Foarte bun cozonacul.
    Știu că ești ocupată, dar sper să-mi răspunzi cât de repede la acest mesaj.
    Dospirea la frigider trebuie exact 9h?
    Nici mai mult nici mai puțin?
    Numai bine.

  17. Trebuie să-mi cer scuze pentru mesajul anterior, întrebam dacă pot înlocui cu mac și de fapt tu ai spus asta la ingrediente. Era primul meu cozonac cu maia și eram stresată 😊😊

  18. Se poate pune si rahat pe lângă nuca saunu duce aluatul atata umplutură? Se poateimpleti si in doua? Mulțumesc anticipat!
    L-am facut de Înălțare si a ieșit tare bun, ba a rămas proaspăt mai bine de o săptămână. Acum as vrea sa ii adaug si rahat daca se poate.

  19. Buna Oana,

    Crezi ca as mai putea repara cumva urmatoarea situatie:

    Dupa ce am facut autoliza, am adaugat ouale doar ca s au format niste cocoloase pe care nu prea am reusit sa le dizolv. Am adaugat si untul+restul de zahar doar ca aluatul nu este deloc elastic. E plin de cocoloase si moale.

    Crezi ca as mai putea face ceva?

    Multumesc!

    • Daca se rupe in loc sa se intinda, eu as spune, bazându-ma pe experiența de la multe paini cu maia, sa il mai frământati. Atenție insa, dc se intinde aluatul fire e semn de supra-framantare. Un aluat cu o temperatură internă mai mare (framantat pe o treaptă mai înaltă la un mixer planetar puternic) e, de asemenea, foarte moale, aproape curgator, dar de cel mai multe ori cand se mai răcește si cu S-F (poate 1-2 in plus, eventual si o laminare) isi revine. Nu știu dacă va ajuta parerea mea pana va raspunde Oana care e vocea autorității in acest caz.

  20. Multumesc si pentru aceasta reteta minunata.
    Ador retetele cu maia de aici, de unde si mama maia a fost crescută. Felicitari pentru tot ce faceti aici.
    Craciun fericit!

  21. Am urmat pasii cum este scris in reteta insa aluatul nu iese elastic. Am supraincalzit robotul, am trecut la frământat cu mana, si aluatul tot lipicios a rămas 😔.
    Care este secretul aluatului elastic?

    • Făina de calitate e secretul! Probabil ai o făină slabă sau umedă. Poți să mai salvezi situația prin plieri (stretch and fold) și dospire. Vei vedea că se schimbă textura și structura aluatului după aceste etape.

      • Confirm! Înainte de a vă relata experiența mea, trebuie să vă spun că am experiență minimă la aluaturi, deci sunt aproape un începător total. Dar unul entuziast. 🙂

        E deja al treilea Crăciun consecutiv în care încerc această rețetă și anul ăsta mi-a ieșit extraordinar. În primul an a ieșit acceptabil (cam crud în interior) deși am trecut prin faza ”aluat extralipicios”. Al doilea an a fost un fiasco total, de-abia desprindeam aluatul de pe mâini și am ajuns să-l vâr cu forța în formă. A ieșit un cozonac crud și dulce pe care l-am mâncat totuși că deh, muncisem prea mult la el.

        Anul ăsta mi-am luat o făină Manitoba cu 14 gr de proteină și am experimentat următoarele:
        1. Maiaua o lua razna după hrănire (avea 6 luni de stat nehrănită în frigider) și aproape se tripla.
        2. După fiecare întindere aluatul umfla punga tavei în sus.
        3. Când să-l întind cu sucitorul, bulele de aer pocneau ca folia de ambalat.
        4. L-am pus la dospit noaptea târziu (00:00) având în plan să-l coc cândva în decursul serii viitoare. La 7 dimineața (la noi în casă sunt 19.5 grade constant) când m-am trezit, aluatul dădea să explodeze așa că l-am băgat de urgență în cuptor (unde după 10 min chiar a erupt un pic de umplutură de nuci așa că l-am acoperit rapid pe micul Vulcănel cu folie aluminiu) și a rezultat un cozonac imperfect dar totuși minunat.

  22. Bună ziua, aș avea o întrebare, la etapa nr. 5 (fermentare aluat cu maia la frigider), aluatul poate fi lăsat la frigider mai mult de 9 ore? Ar putea fi lăsat 16h, sau este prea mult?

  23. Eu cozonac mai bun ca asta n-am mancat!Multumesc pentru reteta cat si pentru reteta de paine cu maia!De aici am luat toata ideea asta cu maiaua si de 2 ani n-am mai folosit drojdie din comert.Rudele si prietenii au dat verdictul:”cea mai buna paine”,”cel mai bun cozonac”.

  24. Fac cozonacul după reteta voastră de când ați postat reteta.
    Suntem înnebuniți după cozonacul cu Maia,iese foarte bun de fiecare data.
    Va urmăresc cu drag și mult respect!
    Chiar ne ajuta sfaturile și ideile d-stra!😊

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.